Ela, Ella nebo Eliška?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
548
18.5.14 14:20
@grepfruit píše:
Ahojte, bratr čeká rodinu, bude to holčička, rozmýšlejí se mezi Elou, Ellou, Eliškou, možná i Emou. Příjmení je Kratochvílová. Děkuji za postřehy a názory.

My jsme taky chtěly Elišku nebo Emu či Ellu jelikož je Elišek moc zvolili jsme Ellu a jsem za to rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.5.14 14:25

@Anulka Já jsem napsala pouze svůj nazor ;) Jinak by tam nebylo:„Podle mého názoru..“ Já jsem Vaňková a to mi treba typicky české nepřipadá ;) A ty jména, co jste psala se mi líbí ;) Jen Oliver neni uplne muj favorit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
18.5.14 14:28

@grepfruit Emma, Ella :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
903
18.5.14 14:31

Za mě buďto Ella nebo Nela :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
18.5.14 14:33
@JenniferLawrence píše:
Mně to prostě připomíná lišku :D A Eliška nema žádné neutrální osloveni :)

8o neutrální je asi ta Eliška, ne? proto je tak oblíbené.

Křestní jméno:
Eliška

Charakteristika

Příjemné české jméno Eliška je spojeno s náboženským výkladem, ženám jménem Eliška tak dává do vínku nadčasové hodnoty a řád. Přesto však jméno svým zněním dává svým nositelkám prostor i pro hravost a fantazii.

Odvozeniny a varianty

Ženské křestní jméno Eliška nemá mužskou alternativu. Variantou jména je i Elsa, významově příbuzné je mu české jméno Alžběta nebo anglické Elisabeth. Domáckými podobami jména jsou Eli, Elis, Elza, Líza aj. Jméno Eliška se užívá i na Slovensku. Anglická verze je zmiňovaná Elizabeth nebo Alice. V němčině je jméno známé jako Elise, ve francouzštině jako Élise, v italštině jako Elisa.

Významné nositelky

V české historii jméno nosily české královny – Eliška Rejčka nebo Eliška Přemyslovna, manželka Jana Lucemburského, matka Karla IV. Také žena Karla IV. nosila toto jméno, šlo o Elišku Pomořanskou. Najdeme ho i v literatuře, jméno užívala spisovatelka Eliška Krásnohorská. Dnes ho nosí oblíbené české herečky Eliška Balzerová nebo Eliška Zbranková, také modelka Eliška Bučková.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Eliška nebo jeho zkrácená varianta Elza pochází z hebrejštiny. Vzniklo zřejmě z hebrejského jména Elíšéwah, které se překládá jako „Bůh je má přísada“ či „přísahám na svého Boha“. Stejný původ má i české jméno Alžběta (anglicky Elisabeth). Dle některých vědců jméno Eliška vzniklo právě jako domácká varianta anglického jména Elisabeth.

Nevím, jestli ta zbylá jména nejsou stejně jen odvozeninou :nevim:

A jestli jen jedno „l“ nebo dvě…jako musíš mít jasno, kde a v jakém kalendáři ho případně najdeš…na písku to fakt nikoho zajímat nebude. Mě jednou známá řekla, že nemají Emu ale Emmu, jsem se málem počůrala smíchy, už vidím malou, jak to bude ve školce vyslovovat zdvojeně 8) Jinak je každého věc, jaké jméno dá, všechna jsou hezká, jsou-li vyslovována s láskou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.5.14 14:34

@Anulka Už vím, proč jste mi napsala, ze je to ode me kruté ;) Nemuzu za to, ze se vaše dcera jmenuje Eliška Anna ;) A Jessica, Jennifer a Oliver sice nejsou česká jména, ale to není ani Eliška a Anna ;) Jsou pouze počeštěná ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
18.5.14 14:35

Ema.Ela se mi nelíbí a Elišek je moc a taky to není můj šálek kávy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.5.14 14:39

@kozisek Mně Eliška neutrální nepřijde ;) Neutrální je třeba Tereza a Terezka je jen zdrobnelina ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
18.5.14 14:39
@JenniferLawrence píše:
@Anulka Už vím, proč jste mi napsala, ze je to ode me kruté ;) Nemuzu za to, ze se vaše dcera jmenuje Eliška Anna ;) A Jessica, Jennifer a Oliver sice nejsou česká jména, ale to není ani Eliška a Anna ;) Jsou pouze počeštěná ;)
:mrgreen: :mrgreen: vzhledem k tomu, že čeština vznikla velmi pozdě a písmo na našem území „přinesl“ Cyril a Metoděj…tak je nad slunce jasné, že spousta jmen má svůj počátek v Bibli :P :P
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
18.5.14 14:40
@JenniferLawrence píše:
@kozisek Mně Eliška neutrální nepřijde ;) Neutrální je třeba Tereza a Terezka je jen zdrobnelina ;)

Tak pocit je jedna věc, skutečnost druhá, prostě to tak je :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
18.5.14 14:41

Eliska ne, Ella ano, Ela mi prijde nedopsane, Emma klidne :palec:
Takze Ella nebo Emma Kratochvilova ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
grepfruit
18.5.14 14:42

No mě se z toho nelíbí ani jedno, co si vymysleli-mně by se k tomu líbila Kristýna, Tereza, Gabriela. Ela, Ema, Eliška nelíbí se mi ta jména.

• Citovat
  • Upravit
grepfruit
18.5.14 14:42

Jinak děkuji za názory.

• Citovat
  • Upravit
2128
18.5.14 14:51

A co Elen? Jinak nemám ráda jméno Eliška- pro mimi budiž, ale na dospělou mi to nějak nejde. Kolegni jsme řikali raději Elis. a Ell a Em/m je už všude nějak moc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
18.5.14 14:54

Ani jedno :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie