Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, mám příznaky na endometriozu. Chtěla jsem se zeptat při endometrioze člověk většinou neovuluje? A zafungoval na někoho clostik když nebyl predtim na laparce?
@lucalh Ahoj, nechápu tomu, že píšeš, že máš příznaky endo. Buď ji máš nebo ne. Byla jsi na nějakém vyšetření a tam ti potvrdily endo cysty? Spíše být tebou nejdříve zajdu k lékaři aby ti povrdily nějakou nemoc, než jen tak řešit něco co nevím jestli opravdu existuje. Bolesti při ms můžou a nemusí něco znamenat.
A při endo normálně ovuluješ, jen endometrioza napadá a žere spermie, tak proto je tam problém s těhu.
@lucalh píše:
Ahoj holky, mám příznaky na endometriozu. Chtěla jsem se zeptat při endometrioze člověk většinou neovuluje? A zafungoval na někoho clostik když nebyl predtim na laparce?
já ovulovala normál, zjištěno na laparce, o dítě se nesnažím, řeším antikoncepcí a uvidím co bude.
Ahoj, děvčata, před pár lety jsem sem přispívala se svými peripetiemi s endometriózou. nyní jsem opět na MD, tak píšu zas ![]()
s koncem roku 2016 jsem přestala brát Evelliene, abychom si zkusili zadělat na další děcko. první 2 cykly byly ok, ovšem pak nastalo peklo na zemi, endometrióza samozřejmě zpět a vše, co k ní u mě patří, taky. čili skvělý zánět rekta, kdy nejde doběhnout na záchod, hrozné bodavé bolesti do pánevního dna a jiné. jen krev ve stolici ne… byla jsem dost zoufalá, začali jsme chodit do CARu, kde jsem podstoupila IUI, které se nepovedlo. nakonec mi bylo naplánováno IVF, dlouhý cyklus, což mě hodilo do klidu. než jsem na něj nastoupila, dostala jsem poslední pokus otěhotnět přirozeně, tj. vyvolat si řízenou ovulaci s Ovitrelle, jako před IUI, ale pak normální styk. a povedlo se!!! výsledek je už pomalu tříměsíční robě
jsem už ponaučená, že ani 3 letá pauza v cyklování moji endometriózu nezničí a mám ji prostě na celý život. za 14 dní jdu na zavedení Mireny. trochu se bojím, jaké to bude mít účinky, ale hormonům věřím, jsem vděčný konzument medicínských sajrajtů. držím všem palce, ať se vyléčíte, nebo aspoň potlačíte tuto hloupou nemoc, abyste mohly mít děti.
Endometrióza je především autoimunitní a současně i hormonální prolbém a proto se léčba musí zaměřit na imunitu a hormony. Žádné operace problém nevyřeší, spíše zhorší. Tohle nejsou moje teoretické domněnky, ale vlastní zkušenost, já prostě operaci odmítla a léčbu zaměřila na iminutu a hormony a díky tomu veškeré srůsty samy zmizely a pořídila jsem si naprosto přirozenou cestou dvě děti.
@Karmínie Můžu se zeptat co jste pro to udělala? Jak zaměřila na imunitu a jaké hormony?
@Karmínie píše:člověče na tom něco bude, pže mi 2 mudři nezávisle na sobě řekli, že pro nic za nic by do břicha nelezli, ikdyž se mi to vratilo.
Endometrióza je především autoimunitní a současně i hormonální prolbém a proto se léčba musí zaměřit na imunitu a hormony. Žádné operace problém nevyřeší, spíše zhorší. Tohle nejsou moje teoretické domněnky, ale vlastní zkušenost, já prostě operaci odmítla a léčbu zaměřila na iminutu a hormony a díky tomu veškeré srůsty samy zmizely a pořídila jsem si naprosto přirozenou cestou dvě děti.
@lucie.edgar píše:
@Karmínie Můžu se zeptat co jste pro to udělala? Jak zaměřila na imunitu a jaké hormony?
Dodržovala jsem pár měsíců bezlepkovou dietu a absolvovala zákrok zvaný transplantace střevní mikroflóry. Tímto zákrokem se na pacienta v podstatě přenese imunita od zdravého dárce.
@Karmínie Ano naprosto souhlasím. Operaci jen když je to fakt nezbytné, jinak vše může ještě vyprovokovat a navíc způsobuje další srůsty. Sama se dlouhodobě léčím na endometriózu a dokud jsem se léčila dle pokynů lékařů (operace, hormony, analgetika), vše bylo jen a jen horší. Pak jsem se na to vybodla a začala s očistnými kúrami, změnou stravy, užíváním vitamínů a bylinek, zábaly, pohybem. Naprosto jsem přestala používat tampony a postupně přešla na látkové vložky. Srůsty se mi zatím odstranit nepodařilo, ale cysty (cca 5-centimetrové) ano. A bolesti naprosto. Nehledě na to, že se podařilo i druhé otěhotnění. Takže cesta vede přes posilování imunity, pročišťování organismu, zdravý pohyb a bezesporu také vyřešení psychických problémů a bloků v sobě. Zní to možná tak trochu alternativně, ale u mě to doopravdy zafungovalo, i přes počáteční mírnou nedůvěru. A to jsem měla endo IV. stupně ![]()
Jo a k ovulaci - také jsem nemívala, teď mám běžně i dvojnásobnou ![]()
Anonym z důvodu ranného těhotenství, o kterém nikdo neví
![]()
Věřím, že to vyléčit lze u všech.
Ahoj,mám doma dvě balení Decapeptyl,dystak písnete do zprávy.
Ahoj, chci se zeptat, dá se endometrióza zjistit i jinak než při laparoskopii? Může endometrióza bránit ovulaci? Něco jsem si o ní přečetla, ale jsem z toho zmatená. Dva roky se snažíme o mimčo. Mám od vysazení antikoncepce krátkou a slabou MS, mnohem méně bolestivou než před branim antikoncepcie. Ale mám zase bolesti během celého cyklu, v podbřišku a kolem pupku. Poslední cyklus byl podle dr. nejspíš anovulační.
@ilak Jak u koho. U mě například byla vidět na klasickém ultrazvuku. Měla jsem endometriózu mimo jiné na vaječnících a ta opravdu může bránit ovulaci. Taky můžou být kvůli endo srůsty ve vejcovodech a ty pak brání tomu, aby se vajíčko dostalo do dělohy…
Měla jsem i endo v rektovaginálním septu, v Douglasově prostoru a na střevě. Tato ložiska mi zjistili až na expertním ultrazvuku přímo v poradně pro endometriózu. Můj obvodní gynekolog ji neviděl.
Ale jsou holky, u kterých se endo zjistila až díky laparoskopii, na ultrazvuku nic neviděli.
Dobrá zpráva je, že se vše dá řešit a mně se podařilo i přes strašidelné prognózy mít ovulaci bez problémů, dokonce sem tam i na obou vaječnících naráz. Při jedné takové jsem otěhotněla (ujalo se ale jen jedno z dvojčátek). ![]()
Držím palce ![]()
@Štrample obecná děkuji za odpověď. Na ultrazvuku říká dr., že je vše v pořádku pořádku. Tak se te laparoskopii asi nevyhnu.
Těžko říct, já jsem typ, že bych se na jakoukoliv operaci zas tak moc nehnala. Jak dlouho jsi po vysazení HA? Mně se to srovnávalo minimálně rok (brala jsem asi 8 let). Jinak u endo jsem měla obvykle největší bolesti kolem ovulace a při menstruaci. Ale pak po porodu zas i mimo ms…A ms jsem měla vždycky spíše silnější.
V souvislosti s endometriózou mohou doktoři otestovat krevní marker CA 125 - u endo bývá většinou zvýšený. Taky bych zkusila hormonální profil. Pro mě osobně byla laparo až na posledním místě. Taky jsem ji absolvovala, ale až v době, kdy jsem měla velké bolesti a nic nepomáhalo…
@Štrample obecná to já se do ní právě také nehrnu. Po vysazení HA jsem 2 a půl roku. Hormonální profil mi dělali, ještě nevím všechny výsledky. Minulý cyklus jsem byla 2DC a 16DC na ultrazvuku a prý byl nejspíš anovulační. A jako další postup právě dr. navrhoval laparoskopii. Ale možná přijde teď nařadu řešení tě ovulace. Jsem z toho právě nervózní, jak nevím co mě čeká..