Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@renap píše:
@Adrasteia Jsem dětská sestra, a ani v jednom případě to nebylo oslabené nemocné dítě, s tou IPO to byla jednou tříletá holčička, do té doby zdravá, bylo to encefalitida s následky, podruhí dvouleté batole taky zdravé, to mělo hnusnou pneumonku-přišlo o kus plíce ta epiglotitida bylo taky zdravé roční dítě, to se zaintubovalo a bylo v pořádku.
Pneumokoků je ale hodně druhů. Nebylo to tím, že prostě jen chytla pneumokoka jiného druhu, než proti jakému byla očkovaná. Přesto si myslím, že pokud ty jako sestra víš jen o třech případech, tak se jedná spíše o výjimky, ne? Jinak nevím, co je epiglotitida.
@Adrasteia Jasně,že nejspíš chytly kmen, který v očkování není, ale toto očkování je prezentováno tak, že by mělo chránit právě před těmi invazivními kmeny.No,tady to evidentně nefungovalo.
Epiglotitida je zánět příklopky hrtanu, je to nebezpečné, dítě se udusí, původce bývá hemophylus, který je obsažen v hexavakcíně.
A tobě připadají tři případy málo? Pracuju v malé nemocnici, mám zkrácený úvazek, výskyt toho by měl být mizivý díky očkování a přesto jsem viděla tři za posledních deset let, co se očkuje-to mi fakt málo nepřipadá.
Já jsem vedená u pediatričky jako matka odmítající očkování a to moje děti mají i nepovinná očkování
Dovolila jsem si totiž, po konzultaci s odborníky, posunout očkování hexavakcíny a nenechala jsem jí dítěti píchnout 14 dní po prodělaných neštovicích. A světe div se, někteři pediatři dávají v tomhle odklad automaticky, dokonce čtyřikrát delší než jsem si vyžádala já a navíc jsem chtěla schéma 2+1 (četla jsem srovnávací studie). Takže ne, od té doby prostě zjišťuju info z více zdrojů, protože doktoři jsou taky jen lidi a i když naše pediatrička je skvěla a pečlivá, co se týká nejrůznějších nemocí, ohledně očkování jí nevěřím ani trochu.
@Fikta po prodělaných neštovicích se imunita dává do pořádku 3m…( slova Petráše kterému dost věřím a radím se s ním ohledně očkování )..
@Fikta jj, někteří pediatři jsou maséři jak něco…to teda zas ten můj sice prudí a tlačí, ale vždy se ptá, jeslti je dítě zdravé a všichni členové rodiny taktéž alespoň dva týdny…po neštovicích by tak brzo určitě neočkoval…ale slyšela jsem no, že někteří surpáci očkují klidně i za nemoci… ![]()
@smurfka píše:
jak už jsem psala v některých okolních zemích je očkování dobrovolné a mají krásnou proočkovanost..ono stačí lidi do toho nenutit..to se jich dost zatvrdí jen kvuli tomu že to je povinnost..pořád je většina populace které to očkování chce, ale chce se taky sama rozhodnout a taky rozhodnout kdy a ne ted musíte..
To si myslím, že je nesmysl. Poutání dětí do autosedačky je taky povinné, a přesto žádní odmítači bezpečnostních pásů neexistují. Matky dlabou a to, zda něco je či není povinnost, matky se rozhodují podle svého přesvědčení, zda je něco pro jejich dítě prospěšné či škodlivé. Odmítám lékařské zásahy u nichž dle mého převažuje riziko nad prospěchem - a to i ty, které nejsou povinné. Na druhou stranu jsem opakovaně zaplatila odběr krve a zjištění protilátek - syn jich má dost a tedy jsem udělala správně, když jsem ho odmítla nechat přeočkovat.
@alifie píše:
To si myslím, že je nesmysl. Poutání dětí do autosedačky je taky povinné, a přesto žádní odmítači bezpečnostních pásů neexistují. Matky dlabou a to, zda něco je či není povinnost, matky se rozhodují podle svého přesvědčení, zda je něco pro jejich dítě prospěšné či škodlivé. Odmítám lékařské zásahy u nichž dle mého převažuje riziko nad prospěchem - a to i ty, které nejsou povinné. Na druhou stranu jsem opakovaně zaplatila odběr krve a zjištění protilátek - syn jich má dost a tedy jsem udělala správně, když jsem ho odmítla nechat přeočkovat.
opravdu? tak to já jsem třeba taková povaha..jakmile mám něco nařízené že musím udělat ted hned, tak se mi nechce a zatvrdím se..přitom kdybych si to mohla udělat podle svého, kdy já chci, tak bych neměla problém. ![]()
@Adrasteia píše:
@renap Mně vždycky pediatrička říkala, že žádné očkování není stoprocentní, ale pravděpodobnost, že nezabere, je podle statistik mizivá. To o tom lehčím průběhu mi také říkala lékařka, mají na to statistiky. Nedávno onemocněl kamarádky kluk na neštovice - byl proti nim očkovaný, ale ten průběh byl celkem procházka růžovou zahradou, bez horeček, velmi málo vyrážky. Doktorka jí právě řekla, že při očkování je to tělo už tak nějak „zvyklé“ na tu nemoc a proto by měl její případný průběh mnohem lehčí formu.
Moje děti také prodělaly plané neštovice a měly velmi lehký průběh. Kdybych neštovice sama v dětství neměla, ani bych si nevšimla, že je mají. Spousta dětí má podobně lehký průběh planých neštovic. Spíš bych se podivovala nad tím, jak je možné, že očkované dítě onemocní…
@rébi píše:
Moje děti také prodělaly plané neštovice a měly velmi lehký průběh. Kdybych neštovice sama v dětství neměla, ani bych si nevšimla, že je mají. Spousta dětí má podobně lehký průběh planých neštovic. Spíš bych se podivovala nad tím, jak je možné, že očkované dítě onemocní…
Asi tak stejně, jako že někdo otěhotní, i když beze HA… a jsou lidi, co otěhotní i přes sterilizaci…
@renap píše:
@Adrasteia výskyt toho by měl být mizivý díky očkování a přesto jsem viděla tři za posledních deset let, co se očkuje-to mi fakt málo nepřipadá.
Já jsem neviděla nemocného s IPO za celý svůj život… ![]()
@anonymni_prezdivka píše:
Rozhodně to není tak, ze očkování je k ničemu. Ano, může se stát, ze i přes očkování nemoc prodelate, ale bude mít mnohem mírnější průběh.
Tomuhle jsem věřila, dokud jsme jako rodina neprodělali černý kašel. Pokud by to fakt platilo, tak by snad můj neočkovaný 1,5 letý syn nemohl mít lehčí průběh než jeho starší očkovaní sourozenci… ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Asi tak stejně, jako že někdo otěhotní, i když beze HA… a jsou lidi, co otěhotní i přes sterilizaci…
No, já spíš chtěla polemizovat s tím, že ten chlapec měl lehký průběh díky očkování… Přijde mi, že v jeho případě bylo očkování úplně zbytečné…
@smurfka píše:
jak už jsem psala v některých okolních zemích je očkování dobrovolné a mají krásnou proočkovanost..ono stačí lidi do toho nenutit..to se jich dost zatvrdí jen kvuli tomu že to je povinnost..pořád je většina populace které to očkování chce, ale chce se taky sama rozhodnout a taky rozhodnout kdy a ne ted musíte..
Myslim, ze nemáš pravdu. Já bych spíš řekla, že je k očkování přimělo třeba tohle.
@smurfka píše:
opravdu? tak to já jsem třeba taková povaha..jakmile mám něco nařízené že musím udělat ted hned, tak se mi nechce a zatvrdím se..přitom kdybych si to mohla udělat podle svého, kdy já chci, tak bych neměla problém.
Takže nepoutáš děti do sedaček (protože to se musí hned před jízdou), přecházíš schválně na červenou (abys nemusela hned teď zastavit), jezdíš po dálnici v protisměru (abys hned při nájezdu nemusela najet do správného směru),..? Pochybuji.
Myslím, že se spíš řídíš se svým názorem na to, co je rozumné a co nikoli.
Myslím, že tvoje nechuť udělat to, co je nařízeno „teď hned“ spíš pramení z toho, že nesouhlasíš s tím, že je opravdu potřeba udělat to hned teď. Tedy někdo rozhodl za tebe a považuje tvůj názor za bezcenný. Nezatvrdíš se spíš proto, že s tebou někdo jedná jako s nesvéprávnou ovcí? ![]()
@alifie píše:
Takže nepoutáš děti do sedaček (protože to se musí hned před jízdou), přecházíš schválně na červenou (abys nemusela hned teď zastavit), jezdíš po dálnici v protisměru (abys hned při nájezdu nemusela najet do správného směru),..? Pochybuji.
Myslím, že se spíš řídíš se svým názorem na to, co je rozumné a co nikoli.Myslím, že tvoje nechuť udělat to, co je nařízeno „teď hned“ spíš pramení z toho, že nesouhlasíš s tím, že je opravdu potřeba udělat to hned teď. Tedy někdo rozhodl za tebe a považuje tvůj názor za bezcenný. Nezatvrdíš se spíš proto, že s tebou někdo jedná jako s nesvéprávnou ovcí?
se asi nechápeme..ano to co popisuješ je povinné, ale nikdo nepřijde a neřekne mi, ted ty děti přivaž, ted zastav,…já to udělám protože chci:o) nikdo nesedí vedle mě a neříká mi ted musíš zastavit..
ale ted přijde nějaký neznámý blbec který řekne, dneska musíš naočkovat dítě tím a tím..přijde mi pozvánka přijde, dneska musíte..!! já bych došla, ale až mě se to bude hodit, až já budu chtít..tím prostě že on mi řekne dneska ted tohle musíš, tak mě to naštve..přitom sama bych přišla třeba o měsíc později, ale přišla..
nevím, třeba to říkám nesmyslně…každopádně nemyslím si že kdyby očko nebylo povinné, tak by lidi neočkovali…očkovali by, protože by se mohli svobodně rozhodnout