Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
My jdeme na kontrolu příští čtvrtek a vzhledem k tomu, že už nekojím, tak očekávám, že taky začneme s příkrmy. @Radunka83 My kupovali kaši zásadně mléčnou. Tedy už nevím proč, asi je sytější…fakt nevím. Ale najedla se tím ![]()
@tiptop To jsou holky šikulky! Malej hrozně rád kope do hraček na hrazdě. V kočárku občas rukou drkne do řehtaček a kouká co to je. Je to kliďas. evidentně s vývojem nikam nespěchá
Holky, nevíte jak dlouho může mimčo být v lehátku nebo autosedačce? Já jsem včera náhodou v jedné knížce četla, že max. 30 - 60 minut denně! To mi přijde hrozně málo. I nákup nám trvá dýl a je celou dobu ve vejci. A na noc jsme ho taky mnohdy nechávali ve vajíčku, když měl koliky. Tam byl klidný
@Tofik …nevím, jak dlouho, ale všude píší, že co nejméně…jen po dobu nezbytně nutnou. My se ale zase přes den trochu povalujeme v lehátku, někdy i víc než v postýlce a dr. se k tomu nijak špatně nevyjádřil
. Ty sedačky jsou zrádné, tam jen málo ![]()
Tak jsme byly na konrole ve 4. měsíci a už má ta naše holka 68 cm a 7,6 kg, ale co mě zarazilo, že MUDr říkala, že o příkrmech až příští kontrolu tj za měsíc…já už koupila lžičky a chystala se k akci:-)…všude píšou, že nekojené (sice jsem kojila do soboty, ale jen jako předkrm stejně byla na nutrilonu) se může začít už ve 4 měsíci a myslím, že je i zralá 180 ml jí přestává stačit už dávám na noc a ráno 210 ml tak fakt nevím ![]()
@Janyyy Ahojda, tak to je divný, asi co lékař to názor. Já to měla podobně s mlíčkem jak ty a už od ukončeného 4. měsíce v poledne dáváme zeleninku…když pomalu začneš, nic nezkazíš. Stejně toho papaj pomálu, než si zvyknou na nové chutě. A gratuluji k mírám, holčička je na tom podobně jako náš chlapeček ![]()
…tak koukám, že Tomášek je tu asi nejmenší. Dnes na 4měsíční prohlídce vážil 6150g…je ale fakt, že měl při narození jen 3020g
. Neměřili ho, to prý až za 14dní při 4,5měsíční prohlídce
. Jinak my tedy zatím také zůstáváme jen u kaše…
@iaroska Já myslím, že vás trumfneme. V neděli mu budou 4 měs. a dle naší váhy má 5400 g ![]()
@Tofik …no, nám jsou 4 a 4 dni…ale hlavně, že jsou klucí zdraví, ne? ![]()
Tak my na 4 měsících a 2 týdnech 7110g. Příkrmy baští už přes 2 týdny a moc mu chutná v podstatě všechno co zatím dostal. Zkouším na noc i trochu kaše a pak dokojit (taky mu moc chutná) ale nějakej zaplácávací efekt nepozoruju - budí se mi pořád, takže minimálně 3× v noci vstávám pořád, do toho se tam k ránu zase mlátí jako když byl novorozenec…takže já už fakt nevím co mám dělat. Holt do těch 6 měsíců budu muset vydržet a pak ho nějak začít „trénovat“, ale fakt nevím jak
.
Je stejně zvláštní jak každej doktor má jinej názor. Mě řekla na 4 měsících, že už mám začít s příkrmama, on mi teď už sní 125g a ještě by si dal, ale to by mu prej mělo stačit zatím a mám ho dokojit. Ale už mám pomalinku dávat lepek, takže 2 dny dávám malou lžičku krupicový kaše do rýžový. Mám už taky dávat maso, když se zeleninou nemá problém a prej už i ovoce. Tak mi to přijde nějak moc narychlo a najednou takhle všechno? Tak s masem začnu asi, na to stejně alergii mít asi nebude
a s ovocem počkám do 5 měsíců…
@Tofik jo…já to pochopila tak, že nemám zatím vůbec odbourávat kojení, že ho mám jen seznamovat s těma chutěma a zvykat na potraviny a případný alergeny, ale jen po troškách a vždycky zatím dokojit…
@Radunka83 Aha. No jo, jak říkáš, co doktor, to názor. Moje doktorka by mě kojit nechala min. do půl roku. Ale já myslím, žes to pochopila správně ![]()
@Radunka83 …my jsme na tom byli jako vy…vstával 3-4× za noc, ale ani nijak moc nepil, spíš zase u prsa usínal. Večer už dáváme mléčnou kaši, vypije jí cca 200ml savičkou s velkou dírkou a za hodinu si dá ještě obě prsa a do 20h spí. Věděla jsem tedy, že je najedený dost a tak jsem začala trénovat, nechala jsem ho trochu pobrečet a pomalu jsem snižovala frekvenci vstávání, no a on to postupně vzdal. Teď už vstanu opravdu jen, když začne poplakávat a to je 1× za noc a nebo také vůbec
. Někdy se ale vzbudí i mimo to a v postýlce si povídá, nepláče a zase usne bez pomoci
. Držím palečky, ať se vám to brzy také povede ![]()
@Radunka83 …jo, a kojení určitě k příkrmům neodbourávej…to je to nejlepší, co mu můžeš dát ![]()
@iaroska To už jsme taky zkoušeli, ani nevím kolikrát…Třeba zrovna včera - jenže u něj se to z pobrekávání postupně změní na řev a končí to hysterickým řevem a trvá to a trvá až je úplně fialovej
. Sice ho to unaví, to je fakt a za chvíli když k němu přijdeme a uklidníme ho tak usne ( včera to trvalo 1h 30 minut), ale on je z toho pak tak rozhozenej asi že je celá noc úplně v pr…dneska jsem v kuse spala maximálně 15 minut, budil se prostě pořád. Prso jsem mu dala za noc 3×, což je standart a vždycky si jen tak požužlal pár minut a usnul u toho, tak jsem ho položila zpátky do postýlky a do 10 minut zase kňourání, mlácení se, šťourání se rukama v očích (tak nevím jestli ho pálí nebo svědé oči, nebo v nose). Ještě k tomu je závislák na dudlíku, takže tímhle vším si ho vždycky vyhodí a když člověk nezareaguje dostatečně rychle, tak se to opět postupně z kňourání změní na řev a je schopnej řvát klidně půl hodiny dokud nedostane to prso u kterýho se uklidní. Já vím, že to všechno děláme asi špatně, ale už fakt nevím co jinýho vyzkoušet. Hlady to není, zkoušeli jsme ho v ložnici nechat samotnýho, beze mě, bez manžela, vybrečet, pochovat, pustit projektor, s dudlíkem, bez dudlíku a prostě nic…Dneska ještě zkusíme přestěhovat mu postýlku do jiný místnosti a zůstane tam s ním manžel a já tam vůbec nebudu jestli třeba se mu špatně nespí v tý konkrétní ložnici (ale to je asi blbost) a pak už fakt nevím co
.No a pak se asi zblázním a nebo dostanu vředy ![]()