Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko,
pokud chceš něco pro prcka, napiš mi na SZ, ráda pomohu. Třeba plínky- látkovky mám a ještě něco navíc. ![]()
Anonymní píše:Barca12345 píše:Já tě chápu, a půjčku jsem splácela, bohužel byl to soukromník, který mi dal 49% úrok. Splácela jsem pravidelně, pak mi ale zvýšil splátku na 6500 a to už se nadolo utáhnout, vydělávala jsem 8000,–. Takkže platby byly opožděné a ne v požadované výši. Takže od smlouvy odstoupil v srpnu, prohnal to rozhodčím řízení, které skončilo 2.ledna měla jsem 5 dnů na zaplacení dlužné částky, úroků z prodlení, a nákladů na rozhodčí řízení a to dělá přesně 122680,–. Dohodnout se s ním nešlo takže je to přes exekutora. Ptám se, protože netuším co mě teď čeká
Anonymni, nechci byt zla, fakt ne, ale takove diskuze me vytaci!
Jak dlouho o dluhu vis? Proc uz jsi to neresila drive? Jak jsi domluvena s exekutorskym uradem?
Pokud budes spolehat na to, ze nic nemas a nic ti nemuzou zabavit, tak uz se to s tebou poveze cely zivot!!!! Protoze dokud exekuce pobezi, nikdy nic mit nebudes…
Je jedno u koho bydlis, je jedno, kde mas trvaly pobyt, proste pokud exekutor dojde k tvemu priteli, zabavi to co tam uvidi a pritel se tomu muze branit vylucovaci zalobou - pokud mate nejakou mslouvu o majetku, mozna to bude jednodussi, ale zalezi na tom jak je napsana…
Proste ti szejne nezbyva nic jineho, nez to zacit resit, popripade urychlene zkusit hledat nejakou brigadu a DOMLUVIT SE S EXEKUTOREM, protoze pokud to nechas plynout, sezere VAS to za ziva…
No, ted te ceka vyreseni te exekuce… jak ti mohl jen tak zvysit splatku? To jsi mela ve smlouve?
To nespořím já, ale přítel. Já přišla o práci, takže jsem veškeré spoření musela zrušit. Samozřejmě hledáme alternativy jak se dluhu zbavit, ale dluh je můj ne přítele. Bojím se toho aby si on kvůli mě nemusel vzít půjčku u banky aby se zaplatilo „lichvářovi“ a exekutorovi a splácet dalších 5-10 let
V klidu bych teda nebyla a radím ti začni to hned řešit. Majetek přítele můžou zabavit a udělají to. On pak bude muset dokazovat, že je to opravdu jeho… Ale co považují za doklad toho, že je to jeho, já nevím… Doporučuju napsat exekutorovi dopis, kde si sypeš popel na hlavu… A slušnou žádost o splátkový kalendář… I kdyby mělo jít o 500 měsíčně… To snad dohromady dáš, ne? Popiš jim celou svou situaci, že rozhodně víc nemůžeš splácet atd… A přilož návrh splátkovýho kalendáře… opravdu i klidně po tý 500 měsíčně. Většinou na to kývnou. Pro ně je totiž všechno (jaká koli snaha) lepší, než nic… Ale ten dopis opravdu napiš s pokorou a služnou žádostí. Klidně tam i připiš, že si seš vědomá toho, že ti to nemusí umožnit, ale že je prosíš o pochopení tvé situace. Že se nechceš vyhýbat splacení svého dluhu, ale jinou možnost, že opravdu nemáš… Ani v jednom případě, kde jsme to takhle (u známých) dělali, se nestalo, že by na to nepřistoupili… Max. dali podmínku, že ta splátka musí být vyšší.
Hlavně si uvědom, že je sice pěkný, že musíš šetřit, kde se dá na prcka, ale na druhou stranu, ten dluh sám od sebe nezmizí. Průšvih je už to, že to má v rukou exekutor… Ono by to bohužel mohlo dopadnout opravdu tak, že ti sáhnou na rodičák a nechají ti minimum… a z toho nepořídíš to, co si možná představuješ, že pro prcka budeš potřebovat…
Každej exekutor si hlídá všechny tvoje příjmy… Kontroluje účty, úřady jsou tuším povinný hlásit, kolik ti posílají, protože budou u tebe mít uvedenou exekuci… Oni si ty prachy prostě vezmou… Doplatíš na to zas jen ty, pokud to nebudeš řešit. Ty musíš být aktivní!!! Ale i ty exekutoři jsou jen lidi a drtivá většina jich je celkem rozumných… Ale musí vidět snahu. Pak se s nima dá domluvit… Jinak je pak nezajímá nic.
NO ta smlouva byla tak napsaná, že když jsem ji ukazovala právníkovi tak na to sám koukal jak sůva z nudlí. Já tam nic o splátkách navíc neviděla on to tam ve dvou začarovaných odstavcích našel.
Anonymní píše:El-Brno píše:Teď vyžijeme z platu, ale až se mrně narodí, tak plíny se musí z něčeho zaplatit, do něčeho ho musím obléct atd a na to potřebujeme ten rodičák, musím počítat i s variantou, že nebudu moct kojit z nějakého důvodu a UM není levná záležitostArankaC. píše:To není pravda, trvalé bydliště na úřadě přece neznamená, že by člověk nemusel platit dluhy, to bysme ho tam za chvíli měli všichni
Ahoj, buď v klidu, pokud máš tp na měštském úřadě, tak na tebe v podstatě nemůžou.Pokud exekutor zjistí, kde žiješ, může zabavittvoje věci, nikoho jiného, jeslti nic nemáš, nezabaví nic (ledaže by se domníval, že ty věci tvoje jsou, ale majitel se proti tomu mžůe bránit). Pokud jde o nezabavitelnou částku, myslím, že ti nemůže strhnout nic. Jenže dlužit budeš dál, úroky budou narůstat a jestli vyžijete jen z přítelova platu, nevidím důvod, proč se nedohodnout s věřitelem na rozumných splátkách, tomu dluhu neutečeš a může to být jen horší a horší.
dávat tři tisíce na spoření,když někomu dlužíš je dost nemorální. Peníze sis půjčila,podmínky jsi znala. Peníze jsi použila,nesplácela a teď si šetříš na úkor někoho,kdo ti peníze půjčil a ty mu je dlužíš.
Barčo, asi nechápeš systém exekucí, tam zdaleka neplatíš jen dluh, penále v ČR je taky šílené. Ty lichváři typu Provident atp., by měli být zakázani, protože je to nemorální a plno lidí nemá tak vysokou finnační gramostnost a padají do dluhových sítí, vykrývají dluh dluhem a nikdy se z toho nedostanou.
Zajdi si za právníkem, jistě v okolí najdeš i bezplatnou právní poradnu. Neříkám, že můžeš dosáhnout jistého zrušení, ale třeba nějaká šance je a byla by škoda si hrát na mrtvého brouka.
http://www.novinky.cz/…-pujcek.html
Cituju:
Připomněl kauzu, kterou před rokem rozhodoval ostravský krajský soud. Žena z Havířova se opozdila se dvěma splátkami ve výši 1334 korun firmě Profi Credit a rozhodce vydal nález, podle kterého je povinna zaplatit 19 875 korun.
Již samotná půjčka měla podivné podmínky – mj. roční procentní sazba nákladů, tzv. RPSN, činila 60,13 procenta, smluvní pokuta při třech nezaplacených splátkách měla být 50 procent z celkové půjčky. Ostravský soud dospěl k tomu, že smluvní pokuta, která nakonec dosáhla 400 procent, je nerovnovážná v neprospěch spotřebitele, a rozhodčí nález zrušil.
Návrh na zrušení rozhodčího nálezu soudem musí být podán do tří měsíců od doručení rozhodčího nálezu té straně, která se zrušení rozhodčího nálezu domáhá.
sophinka píše:Anonymní píše:dávat tři tisíce na spoření,když někomu dlužíš je dost nemorální. Peníze sis půjčila,podmínky jsi znala. Peníze jsi použila,nesplácela a teď si šetříš na úkor někoho,kdo ti peníze půjčil a ty mu je dlužíš.El-Brno píše:Teď vyžijeme z platu, ale až se mrně narodí, tak plíny se musí z něčeho zaplatit, do něčeho ho musím obléct atd a na to potřebujeme ten rodičák, musím počítat i s variantou, že nebudu moct kojit z nějakého důvodu a UM není levná záležitostArankaC. píše:To není pravda, trvalé bydliště na úřadě přece neznamená, že by člověk nemusel platit dluhy, to bysme ho tam za chvíli měli všichni
Ahoj, buď v klidu, pokud máš tp na měštském úřadě, tak na tebe v podstatě nemůžou.Pokud exekutor zjistí, kde žiješ, může zabavittvoje věci, nikoho jiného, jeslti nic nemáš, nezabaví nic (ledaže by se domníval, že ty věci tvoje jsou, ale majitel se proti tomu mžůe bránit). Pokud jde o nezabavitelnou částku, myslím, že ti nemůže strhnout nic. Jenže dlužit budeš dál, úroky budou narůstat a jestli vyžijete jen z přítelova platu, nevidím důvod, proč se nedohodnout s věřitelem na rozumných splátkách, tomu dluhu neutečeš a může to být jen horší a horší.
jenže jak píše to spoří její přítel ne ona ona to zrušila
Tak pokud předal částku těch 122 tisíc exekutorovi, tak tě čeká konečnej dluh ještě o dost vyšší… Teď můžeš očekávat platební příkaz… Na ten bych tebou opravdu zareagovala okamžitě tím dopisem… A klidně jim tam přiznej, že jsi byla hloupá, že jsi si takovu půjčku vzala a blá, blá, blá… (tím nechci říct, že jsi hloupá, to nesoudím
Ale prostě jim tam popiš všechno a udělej z toho trochu doják, ale ne zas moc, abys to nepřehnala… Ale oni rádi čtou, jak si lidi sypou popel na hlavu a chtěj vidět snahu ![]()
Držím palce… Kdybys potřebovala nějak poradit s tím dopisem, v rámci svých možností, ráda poradím ![]()
Ještě mě napadá… On ti dal ůrok 49% A máš to v nějaký smlouvě? To by možná šlo uhrát na lichvářskej úrok!!! Ale to už by chtělo právníka a hlavně nevím, jestli už není pozdě, když to má exekutor… Ale nevím, jak je to u soukromníků, jestli je taky nějakej ten lichvářskej úrok…
Anonymní píše:
To nespořím já, ale přítel. Já přišla o práci, takže jsem veškeré spoření musela zrušit. Samozřejmě hledáme alternativy jak se dluhu zbavit, ale dluh je můj ne přítele. Bojím se toho aby si on kvůli mě nemusel vzít půjčku u banky aby se zaplatilo „lichvářovi“ a exekutorovi a splácet dalších 5-10 let
Jenže přítel jako otec tvého dítěte (teda pokud otec je, to jsi nepsala, ale počítám s tím) má k tobě vyživovací povinnost a i k tvému dítěti. Takže v podstatě tím, že si spoří on, to obcházíte a nedává ti nic navíc. Je jedno, že si spoří on, když jsem teda pochopila, že tvoříte společnost domácnost a v podstatě rodinu. Jestliže to bereš tak, že máte příjmy oddělené, žádej výživné a pak budeš mít možnost platit aspoň z části svoje dluhy ![]()
Crystal87 píše:sophinka píše:jenže jak píše to spoří její přítel ne ona ona to zrušilaAnonymní píše:dávat tři tisíce na spoření,když někomu dlužíš je dost nemorální. Peníze sis půjčila,podmínky jsi znala. Peníze jsi použila,nesplácela a teď si šetříš na úkor někoho,kdo ti peníze půjčil a ty mu je dlužíš.El-Brno píše:Teď vyžijeme z platu, ale až se mrně narodí, tak plíny se musí z něčeho zaplatit, do něčeho ho musím obléct atd a na to potřebujeme ten rodičák, musím počítat i s variantou, že nebudu moct kojit z nějakého důvodu a UM není levná záležitostArankaC. píše:To není pravda, trvalé bydliště na úřadě přece neznamená, že by člověk nemusel platit dluhy, to bysme ho tam za chvíli měli všichni
vždyť to je fuk, že si spoří on, tím to jen obchází, vyloženě psala, že tvoří společnou domácnost
jeslti je otec dítěte, má podle mě povinnost ji pomoct (prostě ji musí živit, když nemůže vydělávat)
Michaella69 píše:
Tak pokud předal částku těch 122 tisíc exekutorovi, tak tě čeká konečnej dluh ještě o dost vyšší… Teď můžeš očekávat platební příkaz… Na ten bych tebou opravdu zareagovala okamžitě tím dopisem… A klidně jim tam přiznej, že jsi byla hloupá, že jsi si takovu půjčku vzala a blá, blá, blá… (tím nechci říct, že jsi hloupá, to nesoudímAle prostě jim tam popiš všechno a udělej z toho trochu doják, ale ne zas moc, abys to nepřehnala… Ale oni rádi čtou, jak si lidi sypou popel na hlavu a chtěj vidět snahu
![]()
to jsem zkoušela u rozhodčího soudu, jenomže smlouva je šikovně napsaná jako bezúročná půjčka na 44500 a ne na 30000,–
Držím palce… Kdybys potřebovala nějak poradit s tím dopisem, v rámci svých možností, ráda poradím
Ještě mě napadá… On ti dal ůrok 49% A máš to v nějaký smlouvě? To by možná šlo uhrát na lichvářskej úrok!!! Ale to už by chtělo právníka a hlavně nevím, jestli už není pozdě, když to má exekutor… Ale nevím, jak je to u soukromníků, jestli je taky nějakej ten lichvářskej úrok…
Ananta píše:
Barčo, asi nechápeš systém exekucí, tam zdaleka neplatíš jen dluh, penále v ČR je taky šílené. Ty lichváři typu Provident atp., by měli být zakázani, protože je to nemorální a plno lidí nemá tak vysokou finnační gramostnost a padají do dluhových sítí, vykrývají dluh dluhem a nikdy se z toho nedostanou.
No, ver mi, ze system exekuci chapu, pracuji v oboru… ![]()
Ano platis penale, platis exekutorovy odmeny, proplacis mu jeho naklady spojene s vymahanim - ale to si musis uvedomit, kdyz si pujcku beres, jake muze mit neplaceni a nasledne „ignorovani“ nasledky!!!!
Anonymní píše:Michaella69 píše:
Tak pokud předal částku těch 122 tisíc exekutorovi, tak tě čeká konečnej dluh ještě o dost vyšší… Teď můžeš očekávat platební příkaz… Na ten bych tebou opravdu zareagovala okamžitě tím dopisem… A klidně jim tam přiznej, že jsi byla hloupá, že jsi si takovu půjčku vzala a blá, blá, blá… (tím nechci říct, že jsi hloupá, to nesoudímAle prostě jim tam popiš všechno a udělej z toho trochu doják, ale ne zas moc, abys to nepřehnala… Ale oni rádi čtou, jak si lidi sypou popel na hlavu a chtěj vidět snahu
![]()
to jsem zkoušela u rozhodčího soudu, jenomže smlouva je šikovně napsaná jako bezúročná půjčka na 44500 a ne na 30000,–
Držím palce… Kdybys potřebovala nějak poradit s tím dopisem, v rámci svých možností, ráda poradím
lichva je až od 50% do té doby s tím nikdo nehne