Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@mag píše:
Pokud je to konto opravdu dítěte, tak nemůžou, ale posílání výplaty na cizí účet může být považováno za maření výkonu úředního rozhodnutí.
Jen pro zajímavost, pod co by jsi to u toho ů 337 podřadila?
@Blekota @BlueFairy Přesně tak, je to dispoziční právo. Od sedmi let věku dítěte je bankomat karta k výběrům. Jediné omezení na účtě je, že jednorázový výběr může být max 30tis, takže pokud přijde 31tis, tak zbylý litr až zase další den. Pokud je nutnost vybrat jednorázově, musí být souhlas od soudu.
@barbis Jak píší holky výše, opravdu si tím můžete zadělat na problémy…exekutor taky nemusí jít po účtu, ale přímo po výplatě u zaměstnavatele, takže toto by vám stejně nepomohlo…
@Keyllah TO ano, ale z výplaty přeci jen zabaví částku na kterou má nárok. Při obstavení účtu se přijde o celou částku… ![]()
@barbis
Já teda exekuci neměla, ale není lepší se k tomu postavit čelem a začít platit?
Jestli to začnou strhávat z platu, tak tomu stejně neutečete.
@Xiraxinek píše:
@Keyllah TO ano, ale z výplaty přeci jen zabaví částku na kterou má nárok. Při obstavení účtu se přijde o celou částku…
To ano, ale pokud to budou celé převádět na berušku, mohli by mít problém. Co výplata v hotovosti nebo složenkou? I v případě, že by jim na tu výplatu skočil exe už u zaměstnavatele, tak stejně musí vyřešit tu částku, kterou nemůže exe zabavit…
My se v žádném případě nechceme vyhnout splacení našich dluhu, ale ted momentálně máme strach, tak jsem myslela, že než se to vyřeší. Naopak bych byla ráda, kdyby uřž jsme měli jasno a spláceli po dohodě určitou částku. No včera nám zrovna přišel dopis od soudního exe.tak já doufám, že už se ledy pohnou. A jinak všem moc děkuji za názor a radu ![]()
@Xiraxinek jasne,ucet obstavi do zabavovane castky, ze mzdy seberou vse, co je nad zivotni minimum. Exekuce bude trvat dele, ale nevyhnou se ji. Navic, pokud mam spravne info (exekutorka nejsem, tak pres kolegy),tak prave pokud je nekdo zamestnany, prvotne se jde na mzdu-prave z duvodu, ze to se hur obchazi, nez ucet.
@barbis Pokud platit chcete, necekejte na vydani exe prikazu, ale vy jdete za nim a domluvte splatkovy kalendar.Da se domluvit tak, aby vam relativne vyhovoval, a bude to lepsi, nez cekat, na co exekutor sahne.
@barbis píše:
Zdravím holky. Potřebuji poradit ohledně dět. konta beuška u komerčky. Hrozí nám exe(spadli jsme do toho díky strátě manželovi práce)a už pak tomu nešlo zabránit, ale ted už dělá a máme dobrou výplatu a proto máme strach aby nám nezmrazili učet. Jedná se o to jestli muže zaměstnavatel posílat mzdu na dět. konto a jestli na to popř. muže exe? Jsem z toho docela na nervy!!!Díky
Při účelovosti jednání (tj. posílám si tam výplatu), je to jednak poručení zákona (poškození věřitele) a pak samozřejmě jde na peníze i šáhnout.
V případě, že tam je jen pravidelné spoření, které se za poslední dobou nezměnilo nelze postihnout - jedná se o prostředky dítěte.
@Keyllah píše:
Jen pro zajímavost, pod co by jsi to u toho ů 337 podřadila?
Nevím jestli na to zrovna mařka jde naroboutovat ale 3a by docela šlo.
Zatají?
@Patejl1 píše:
Nevím jestli na to zrovna mařka jde naroboutovat ale 3a by docela šlo.Zatají?
Tak to si nejsem moc jistá, neb exe je nevyzve, aby uvedli kde, co mají, takže to nemůžou zatajit…právě že s mařenou na toto jsem se ještě nikdy nesetkala, tak se ptát, abych si rozšířila obzory, ale nevím nevím…
@Keyllah píše:
Tak to si nejsem moc jistá, neb exe je nevyzve, aby uvedli kde, co mají, takže to nemůžou zatajit…právě že s mařenou na toto jsem se ještě nikdy nesetkala, tak se ptát, abych si rozšířila obzory, ale nevím nevím…
Já dělam pro exe jen informační systém, takže nejsem v právník.
Ale rozhodně ve výzvě, která se posílá povinnému je, že je povinen se zdržet jakéhokoliv jednání s majetkem vyjma běžné správy. A řekl bych, že toto je dost nestandartní krok.
@Patejl1 píše:
Já dělam pro exe jen informační systém, takže nejsem v právník.Ale rozhodně ve výzvě, která se posílá povinnému je, že je povinen se zdržet jakéhokoliv jednání s majetkem vyjma běžné správy. A řekl bych, že toto je dost nestandartní krok.
Já se obávám, že je to dost obvyklé. jen když pročteš diskuze, tak se to dost řeší. Já právě dělám trest a myslím že „výzva“ exekutora není „výkon rozhodnutí“, nicméně tam úmysl je, jen je otázka, jaký trestný čin by to naplnilo. Nicméně si dokážu představit, kdy z toho TČ být může, ale to už je případ od případu..