Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
ručitel pak musí vyzvat dlužníka k tomu, aby mu splatil to, co on za něj musel dát bance. No a tomu se obvykle nechce. Takže nakonec je potřeba jít k soudu. A je po kamarádství. No ono vlastně už skončilo tím, že si původní dlužník nesplácel svoje dluhy, takže už není moc co zachraňovat! ![]()
Karolina111 píše:
ručitel pak musí vyzvat dlužníka k tomu, aby mu splatil to, co on za něj musel dát bance. No a tomu se obvykle nechce. Takže nakonec je potřeba jít k soudu. A je po kamarádství. No ono vlastně už skončilo tím, že si původní dlužník nesplácel svoje dluhy, takže už není moc co zachraňovat!
Ale stejně je to pakárna
To by byl každej tak vychytralej, nasekat dluhy a platit bude ručitel ![]()
je toho bohužel čím dál tím víc, já jen nevím, jestli to lidi dělaj schválně, nebo protože neumí počítat a pracovat s penězi? Nebo to je jen tím, že se o tom víc píše?
u nás doma se stalo, že syn se stěhoval do podnájmu, aby ho mohl trochu zařídit a ve spořce mu půjčku nedali (měl práci, ale prac. smlouvu na dobu určitou, tak proto). No vzal si půjčku u profi creditu-syn přišel o práci, nastoupil záhy do druhé práce, tím pádem se se splátkou opozdil (přesto, že hned volal chlapovi, co s ním úvěr sjednával, že splátku pošle o pět dnů později), tak jednou v noci kolem 23.30 zvonek a klepání na dveře, tam dva týpci s nějakým papírem, že syn nezaplatil a jeho dluh nyní i s úroky činí přes 100.tis. ráno jsme všude okolo domu, ve vchodě, ve výtahu, před domem apod. našli vylepen papír, že rodina XY má dluh a tam napsána hlavička EXEKUTORSKÝ ÚŘAD. No drzosti měli víc než dost, tohle se stalo ještě několikrát (je to více než tři roky, ale i přes to se mi na to nevzpomíná dobře). Syn u nás v té době více než rok nebydlel, tak jsme mu nechali zrušit trv. pobyt. Až po té, co jsem si na ředitelství PROFI CREDITU - stěžovala, pohrozila medializací, tak od té doby máme klid. Vysvětlila jsem jim, že pokud si někdo bere půjčku-úvěr je to na osobu a jeho R.Č a ne na rodinu. Jo a co na to policie? Zcela nic, policajt, co to s náma sepsal (my jsme vyfotili plakátky) a šli jsme podat tr. oznámení na neznámého pachatele za hanobení jména, že prý je to JEN přestupek, no tak nevím.
Jinak myslím si, že tchán zakladatelky je svéprávný člověk a zodpovídá, za své činy, ale bohužel je tu SJM a to je v této situaci jako „rukojmí“, ale do práce manželce dlužníka pokud není v pozici ručitele by neměli.
oni toho dělaj spoustu, co já vím, tak snad existuje nějaká páka na to, když zneužijí jméno exekutorského úřadu. Vím, že se tomu právník hodně divil a říkal, že by to šlo nějak postihnout. Jen už nevím jak. V každém případě s tou medializací to byl prima nápad. Spíš než vymáhání dluhů mi to od nich přijde jako teror celé rodiny! ![]()
veverkas22 píše:
on podniká, takže nemá plat a nemají mu to z čeho ztrhávat.. jsou na tom docela špatně, jemu nejdou kšefty a ještě živí babičku.. občas tam něco pošlou, ale ne tolik, kolik mají splátky.. ona je tam snad uvedena jako spoludlužník, víc asi nic… každopádně ji dnes nějaká ženská vyhrožovala do telefonu, že jestli to ona zítra celé nezaplatí, pošle dopis do práce ať ji to ztrhávají z platu a pokud její šéf nebude, tak mu udělají už nevím co.. no tchýně je z toho hotová.. sama má placení, která ale platí..
No spoludlužník,…víc asi nic není tak nic, spoludlužník to má úplně stejné jako dlužník. Spoludlužník je i víc než ručitel. Ručitel může třeba ručit za půjčku 200tis. jen třeba do výše 50tis. dle konkrétní Smlouvy, ale spoludlužník je to samé jako dlužník a platí společně a nerozdílně a spoludlužník nemůže pak po dlužníkovi chtít zpět jím zaplacené peníze, ručitel ano.
jenže spoludlužník musí být obeznámen a musí úvěr podepsat stejně jako dlužník. Vím to, protože když jsme brali půjčku na zařízení bytu, tak manž. byl žadatel a já spoludlužník a musela jsem být u podpisu a podepsat také. Nemůže někdo někoho do něčeho namočit, aniž by o tom věděl a něco popdepsal.
Anulka píše:
jenže spoludlužník musí být obeznámen a musí úvěr podepsat stejně jako dlužník. Vím to, protože když jsme brali půjčku na zařízení bytu, tak manž. byl žadatel a já spoludlužník a musela jsem být u podpisu a podepsat také. Nemůže někdo někoho do něčeho namočit, aniž by o tom věděl a něco popdepsal.
No to určitě. To máš pravdu ve všem. Ale zakladatelka psala, že je manželka…JEN…spoludlužník, tak jsem to brala tak, že manželka úvěr připodepisovala.
I když ono v tomto je prostě manželství strašně zrádné a vlastně nevýhodné, protože i když nepodepíše, tak i tím, že je manželka tak se věřitel uspokojuje ze SJM což je vše získané za manželství, včetně výplat. A jelikož se jedná o tchána, tka předpokládám, že kromě dědictví už bude SJM asi vše.
A i když se rozvedou a klidně i před notářem dohodnou o rozdělení majetku, tak jim to před věřiteli není nic platné pokud věřitel nedá písemný souhlas s převodem dluhu jen na jednoho z nich a může i po rozvodu vymáhat dluh z manželství po obou.
Držím palečky ať se to vyřeší co nejdříve.
nejsem si úplně jistá, zda ona něco podepisovala, nebo jak tam funguje.. no každopádně jsem jí řekla, že jí musejí nejdřív odsoudit, než jí budou něco brát, tak se trochu uklidnila.. a mockrát všem děkuju!!!
to je pravda, pokud nebudou mít v ruce rozshudek s nabytím právní moci, nemůže exekutor nic dělat!
@veverkas22 píše:
nejsem si úplně jistá, zda ona něco podepisovala, nebo jak tam funguje.. no každopádně jsem jí řekla, že jí musejí nejdřív odsoudit, než jí budou něco brát, tak se trochu uklidnila.. a mockrát všem děkuju!!!
Ahoj, docela by me zajimalo, jak tenhle pripad dopadl…byvala zena meho pritele si nasekala v manzelstvi dluhy a nesplacela, ted uz nejsou 5 let manzele, ale protoze ona nepracuje, tak exekutor naridil strhavat to priteli z platu, aniz by mu kdokoli, cokoli predem oznamil…takze najednou mel pritel o 7.000,– na vvyplate mene nez normalne a nevedel proc - dozvedel se to az od ucetni v praci a pravnik mu na to proste jen rekl ze to musi splatit, a po splaceni muze na ni podat zalobu.
Ahoj. ani to zatím nijak nedopadlo.. tchán se snaží, tchýně se snaží a nic ji zatím nikde nevzali.. ona sama ani neví co kde má podepsanýho, nabízela jsem se jí, že se na to podívám, ale nereagovala, tak se nebudu vnucovat..
Poradíte mi někdo? Manžel měl půjčku ještě za svobodna pak jsme se vzali a teď má exekuci a smlouva a vše je na jeho rč. A mě teď obstavili PF a napsali mě do ex. příkazu jako povinný č.2. Ale jak můžou chtít platit dluh po mě, když v době uzavření smlouvy byl manžel svobodný. Přece na to nemají právo mě jen tak někam zapsat jako, že já jsem povinná, když stím nemam nic společného. Neřeknu, kdyby to bylo za manželství to je jiná věc, ale jako svobodný si přece za vše nese zodpovědnost sám a né potom jeho manželka, která o té půjčce ani nevěděla.
@Anonymní píše:
Poradíte mi někdo? Manžel měl půjčku ještě za svobodna pak jsme se vzali a teď má exekuci a smlouva a vše je na jeho rč. A mě teď obstavili PF a napsali mě do ex. příkazu jako povinný č.2. Ale jak můžou chtít platit dluh po mě, když v době uzavření smlouvy byl manžel svobodný. Přece na to nemají právo mě jen tak někam zapsat jako, že já jsem povinná, když stím nemam nic společného. Neřeknu, kdyby to bylo za manželství to je jiná věc, ale jako svobodný si přece za vše nese zodpovědnost sám a né potom jeho manželka, která o té půjčce ani nevěděla.
Ne, nemají na to právo, ohraďte se. Pokud dluh vznikl před uzavřením manželství, nemohou tobě nic obstavit a nemůžeš být uvedena jako spoludlužník. Ale povinost dlužníka je o tom exekutora informovat
@araw Právě,že exekuce je vedena na manžela byl tak jako jedinný povinný dluh vzniknul někdy v roce 2005. A včera mi přišel jeden dopis na moje jméno kde byl uveden jako povinný manžel tak jsem nechápala, proč to poslali mě a dneska od toho stejného ex. další dopis a jsem pod manželem uvedena jako povinná č.2 a obstavili mi 2 penzijní fondy. Jeden byl uzavřen před manželstvím asi v roce 2004 a druhý už za manželství. Koukala jsem na to jak spadná z višně, aby mi takhle někdo připařil dluh někoho jiného, co si udělal za svobodna.Dnes jsem tam volala, ale nikdo to nebral zítra jdu za právníkem, protože tohle se mi vůbec nelíbí, aby mě někdo označil jako povinnou i, když stím nemam nic společného.