Exekuce za manžela?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66815
17.7.13 20:51

Já mám zase známé, kdy manželka nadělala dluhy před manželstvím. Během manželství je to dohnalo, vyřešili to osobním bankrotem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.7.13 20:59

@kuti Tak ať to splácí jen ten na koho ten dluh je, když to je uzavřeno před manželstvím a né napsat manželku jako povinnou, když o tom úvěru jsem ani nevěděla. Pokud by to bylo za svatby ano ať to jde za manželkou i manželem, ale pokud to je za svobodna mělo by to jít pouze za tím kdo to uzavřel. Když chceš půjčku v manželství stejně stím musí souhlasit i ten druhý manžel/ka.

• Citovat
  • Upravit
989
17.7.13 21:34
@Anonymní píše:
@kuti Tak ať to splácí jen ten na koho ten dluh je, když to je uzavřeno před manželstvím a né napsat manželku jako povinnou, když o tom úvěru jsem ani nevěděla. Pokud by to bylo za svatby ano ať to jde za manželkou i manželem, ale pokud to je za svobodna mělo by to jít pouze za tím kdo to uzavřel. Když chceš půjčku v manželství stejně stím musí souhlasit i ten druhý manžel/ka.

Splacet jen manzel prave nemuze, kdyz finance mate spolecne. Ale jako povinnou by Te myslim uvadet nemeli.
Mozna je to ale nejaka ochrana pripadnych dalsich veritelu, aby vedeli, ze jiz ze spolecneho neco splacite. Jen tipuju, jiny duvod me nenapada :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
17.7.13 21:50

Manžel vás měl o dluhu informovat. V současné době lze uzavřít předmanželskou smlouvu, která zužuje SJM. Manžel se zachoval nezodpovědně, důsledky ponesete společně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
17.7.13 22:24
@Anonymní píše:

Myslim ale, ze hlavni problem je, ze manzel nesplaci. Kdyby platil exekutor by zadna dalsi opatreni nepodnikal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
17.7.13 22:30
@blecha72 píše:
Manžel vás měl o dluhu informovat. V současné době lze uzavřít předmanželskou smlouvu, která zužuje SJM. Manžel se zachoval nezodpovědně, důsledky ponesete společně.

Jo jo, presne tak.
Ono se ostatne i pri obradu rika neco ve smyslu, ze manzele vzajemne znaji svuj zdravotni stav a majetkove pomery a po zvazeni vstupuji do manzelstvi dobrovolne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.13 16:52

@kuti Prootže tato exekuce je u soudu. Manžel podal odpor na exekuci a celej případ šel zase před soud a teď se čeká jak rozhodne soud. Tento ex. odmítá splátky chce zaplatit celý dluh najednou a na to nejsou peníze. Tady nejde o to, že by to nechtěl zaplatit to chce, ale tam je problém ve smlouvě.

• Citovat
  • Upravit
882
7.11.13 13:26

nezabavitelná částka v exekuci - účetní

Ahojte.. mám další dotaz prosím, pro ty, co vědí odpověď. Původně jsem zakládala i tuto diskuzi a věci se od té doby pohnuly. Tchána nakonec odsoudili a protože mu neměli co kde brát, přišel na řadu ten tchýnin plat. Její účetní je ale nějaká blbka a chtěli ji strhávat vše do životního minima, nějakých 3 tisíc. nakonec jí to moje kamarádka spočítala tak jak to má být, nezabavitelné částky, výživné na manžela, všechny ty třetiny a čtvrtiny a něco málo jí strhávají. a teď si tchán konečně po měsících našel práci, (prošel si do této doby snad vším, odmítáním, že je mu přes 50, nabídkou práce na černo, nezaplacením celé výplaty apod.) a ta práce vypadá snad konečně jistě a účetní ve firmě tchýně přišla s tím, že když teď manžel pracuje, musí si to tchýně nechat opět někde sama přepočítat!? protože se bude vycházet i z příjmu manžela a nezabavitelná částka na něj už nebude a kdesi cosi.. no a já našla na netu, že nezabavitelná částka na manžela povinného pořád je, ačkoli má manžel vlastní příjem a vzhledem k tomu, že ona má výplatu stejnou, tak se dle mého nic nemění ne? :nevim: nemůžou přeci v „její“ účtárně chtít vědět plat manžela a pak to přepočítávat nebo si jen tak rušit nezabavitelnou částku na manžela, protože má výplatu. Pouze exekutor teď může zabavovat i jemu, ale to jen u něj, přímo z jeho výplaty.. chápu to tak dobře? děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
7.11.13 13:29

Manžela prace s tim nemá vůbec nic společneho. Chápeš to naprosto správne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
7.11.13 13:39

@Barusak78 díky.. pak mne tedy udivuje, co je to za účetní. tam musí vypadat účetnictví :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
7.11.13 19:45

Plat manžela sdělovat účtárně nemusí, bude jí zůstávat to, co dosud. Jen by měl exekutor strhávat teď i tchánovi (aspoň se to dřív splatí).
A ta účetní stojí tedy za prd, když neví, co může a nesmí strhávat. Tím, že začal tchán pracovat, se nic pri tchýni nemění.
Musí tchýni zůstat nezabavitelná částka na ni, manžela (pokud je tedy ještě s tchánem vdaná).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
8.11.13 13:07

@bambule45 dekuju, uz jsem si to overila i u jedne ucetni. jemu to ztrhavat urcite taky budou, i kdyz u nich je to do konce zivota a stejne to asi nikdy nesplati.. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel