Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Přesně tak, ty musíš exekutora informovat, že dluh vznikl PŘED uzavřením manželství a on ti musí účet odblokovat. Ale ten účet musí být jen tvůj, ne společný.
Zablokovali mi penzijní fond a ten je jen na mé jméno. A exekutor to 100% ví, že dluh je za svobodna, když všechny předchozí informace od něho jsou vedený jen na manžela nikoliv na mě mě to přišlo až dnes. Exekuce je nařízena na manžela a teď si mě tam prostě sami od sebe přidali jako povinnou.
@Anonymní píše:
@araw Právě,že exekuce je vedena na manžela byl tak jako jedinný povinný dluh vzniknul někdy v roce 2005. A včera mi přišel jeden dopis na moje jméno kde byl uveden jako povinný manžel tak jsem nechápala, proč to poslali mě a dneska od toho stejného ex. další dopis a jsem pod manželem uvedena jako povinná č.2 a obstavili mi 2 penzijní fondy. Jeden byl uzavřen před manželstvím asi v roce 2004 a druhý už za manželství. Koukala jsem na to jak spadná z višně, aby mi takhle někdo připařil dluh někoho jiného, co si udělal za svobodna.Dnes jsem tam volala, ale nikdo to nebral zítra jdu za právníkem, protože tohle se mi vůbec nelíbí, aby mě někdo označil jako povinnou i, když stím nemam nic společného.
Musíš to exekutorovi napsat, že dluh vznikl před uzavřením manželství, to on nemůže vědět, kdy jste se vzali, že byl v době vzniku dluhu manžel ještě svobodný.
Pošli jim doporučený dopis a tam jim to napiš (kdy jste se vzali).
@Anonymní píše:
Zablokovali mi penzijní fond a ten je jen na mé jméno. A exekutor to 100% ví, že dluh je za svobodna, když všechny předchozí informace od něho jsou vedený jen na manžela nikoliv na mě mě to přišlo až dnes. Exekuce je nařízena na manžela a teď si mě tam prostě sami od sebe přidali jako povinnou.
Ja se domnivam, ze na penize na PF, ktery byl zalozeny jiz za manzelstvi Ti klidne sahnout mohou, i kdyz je psany jen na Tve jmeno. Ty penize totiz spadaji do SJM, jsou tedy jak Tvoje, tak manzela, bez ohledu na to, na ci jmeno je fond vedeny. Prispevky na ucet jsou brany jako prispevky ze spolecnych penez, jestli jste si tedy nerozdelili SJM?? ![]()
Jestli ma manzel dluhy jeste ze svobodna a nestacil je splatit do svatby, bude je holt muset splatit po uzavreni snatku, tedy z vasich spolecnych penez!!
Skoda, ze Te o dluzich neinformoval a nerozdelili jste si SJM ![]()
Příspěvek upraven 17.07.13 v 19:32
Ale přece mě jen tak nemůžou napsat jako povinnou k placení, když já tam vůbec nefiguruji nic jsem nikomu nepodepsala.
Ale mam pak ještě jedno stavební spoření a to je založeno před svatbou a to mi také zablokovali.
@Anonymní píše:
Ale přece mě jen tak nemůžou napsat jako povinnou k placení, když já tam vůbec nefiguruji nic jsem nikomu nepodepsala.
Jestli Tě mohou uvádět jako povinnou to nevím
, ale splácet to budete společným jměním, tedy oba ![]()
A PF založený za trvání manželství společným jměním je, bez ohledu, že je psán jen na Tvé jméno, takže na ten tu exekuci uvalit mohou.
@Anonymní píše:
Ale mam pak ještě jedno stavební spoření a to je založeno před svatbou a to mi také zablokovali.
Nemohou Ti na něm sáhnout na příspěvky připsané před svatbou, ale na peníze, které tam přišly od svatby dále ano!! Opět jde o peníze brané jako SJM.
Je to sice dluh Tvého manžela, který si zřídil před svatbou, ale díky tomu, že jej nesplatil a od svatby již své výhradně vlastní peníze, z kterých by splacel nemá (jestli jste to SJM nerozdělili?), tak bohužel, vše, co si na fond (i když založený před svatbou) teď pošleš je ze společných peněz a těmi nyní budete splácet jeho dluh.
takže na ně exekutor může.
@Anonymní píše:
Prostě a jednoduše MUSÍ dlužník exekutorovi sdělit, že je to dluh z předmanželství, exekutor to zjišťovat nebude, taky proč. ![]()
@araw ale to je jedno, že je ten dluh z předmanželství! Když ho nesplatil jako svobodný, musí ho splácet v manželství jako ženatý a jestli mají SJM, bude se na splacení podílet i zakladatelka ![]()
Jen jí nemohou sáhnout na peníze/úspory (tedy i příspěvky na PF), které již měla před uzavřením sňatku. Vše co se připsalo po svatbě zabavit mohou ![]()
Od letošního roku může exekutor sáhnout i na účet manželky, ALE jenom za předpokladu, že dluh manžela spadá do společného jmění manželů. což by tento případ být neměl - což zas ale exekutor nemusí vědět (jako nemusí znát datum vaší svatby). takže určitě bych kontaktovala exekutora, že dluh nespadá do SJM a kdyby se nestáhl, tak bych podala normálně vylučovací žalobu.
jinak je to paragraf 262a, odstavec 3 občanského soudního řádu:
„Výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy nebo jiného příjmu manžela povinného, přikázáním pohledávky manžela povinného z účtu u peněžního ústavu, přikázáním jiné peněžité pohledávky manžela povinného nebo postižením jiných majetkových práv manžela povinného lze nařídit tehdy, jde-li o vydobytí závazku, který patří do společného jmění manželů. Ustanovení hlavy druhé a třetí se použije přiměřeně.“
@kuti píše:
@araw ale to je jedno, že je ten dluh z předmanželství! Když ho nesplatil jako svobodný, musí ho splácet v manželství jako ženatý a jestli mají SJM, bude se na splacení podílet i zakladatelka
Jen jí nemohou sáhnout na peníze/úspory (tedy i příspěvky na PF), které již měla před uzavřením sňatku. Vše co se připsalo po svatbě zabavit mohou
No nevím, nemyslím si to. Protože takhle to mají známí, ona měla dluhy a když exekutorovi nahlásila, že je to dluh z předmanželství, tak nikdo nechtěl po jejím manželovi splácení. Nezablokovali jim nic. ona teda splácela, ale minimální částky a jeden nesplácí vůbec, je to dluh jejího bývalého manžela a tam dostala exekuci na plat, nebylo ji ale co exekuovat, tak ji z exekuce vyjmuli plat. A ne, její manžel nemá povinnost splácet její dluhy, takže jim společný majetek exekuován být nemůže, kdyby ano, exekuovala by jim ho ![]()
Mě hlavně zaráží jak si můžou dovolit mě dát jako povinnou, když povinná nejsem.Dnes jsem tam volala, ale nikdo to nevzal, že tam prý nikdo není bylo ze záznamníku. Já ta stejně moc peněz neměla, ale jde mi o to co jim dovoluje mě uvést jako povinnou ke splácení.
Já pobírám jen rodičák 3800,– tak snad na ten šáhnout nemůžou, ne?
@araw ono asi zalezi, jestli uz byl vytvoren splatkovy kalendar nebo nejaka dohoda, podle ktere se dluh umoruje. A jestli se vubec umoruje!! Pak neni duvod sahat na zadne dalsi prostredky, viz. Tvoji znami.
Me to pravnik vysvetloval, jak pisu vyse a prijde mi to logicke, jinak by si kazdy treba mesic pred svatbou vzal uver, usporadal pompezni svatbu a nesplacel, protoze neni z ceho, kdyz uz ma jen spolecne s manzelem a na to by se sahnout nesmelo!