Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Did píše:
Dluh z roku 2006 a teď to chtějí vymáhat? Dle zákoníku je dluh promlčen.
To není takhle jednoduché.
Promlčení u pokut uložených v prostředcích hromadné dopravy nastává po jednom roce od spáchání přestupku (jízdy „na černo“).
Pokud ovšem dopravní podnik v této lhůtě stačil učinit úkony směřující k vymáhání pokuty a podal žalobu o zaplacení k soudu, pak se celá situace podstatně mění. Soud podle všeho vydal rozhodnutí, kterým Vám byla uložena povinnost zaplatit dlužné pokuty a náklady řízení, jež nabylo právní moci.
Právo věřitele přiznané mu pravomocným soudním rozhodnutím se pak promlčuje až za 10 let.
A aby stačili učinit příslušné úkony včas, to si dopravní podnik setsakra hlídá, to mi věř. Na tohle pozor, na spoléhání, že „to je promlčené“ už dojelo spousta lidí…
Zakladatelko, je mi to líto - tohle je hodně nepříjemná situace. Kolik to bude dělat celkem, už víš? Třeba to nakonec nebude tak strašné…
Manželovi přišel loni dopis s pruhem od exekutora za pokutu z Dopravního podniku z roku 1997. Pokuta byla naštěstí zaplacená. Dopravní podnik kupodivu to i dohledal. Ale ty nervy, než jsme vyřídili vrácení do původního stavu vlastnictví nemovitostí na katastru..M
@BohunkaP To jo, Bohunko, ale pokud DP podal žalobu v termínu, tak musel předtím i dlužníka obeslat /u žaloby se toto musí dokladovat/ - tudíž to nepřijde za šest let, jakože se mezitím nic nedělo! Měla jsem na mysli dluhy, které se v dnešní době vymáhají jako na běžícím páse a jsou staré x let, kdy nic nic nic, pohledávka se účelově přeprodává a pak přijde platební příkaz.
@Anonymní píše:
A i když to budu splácet??A nebudu tam mít trvalý bydliště? Nebudu prostě nikde uvedená??
Normálně zavolej exekutorovi, počítám, že je to něco okolo 13.000,– ne? Kamarádce alespoň tolik přišlo za jednu pokutu. Splácí po 500,– měsíčně a exekutor ji nepřijde, má splátkovej kalendář. Jinak @HodyskA ono je to většinou to nejlepší řešení víš. Na dluhách rostou penále. Takže myslím, že na to, cos ji psala se zakladatelka neptala ![]()
@MarieOVMUC píše:
Njn, za chyby se platí a musím říct, že ignorovat pokuty se nevyplácí. Mi volali po 4 letech, ať zaplatím 2500 za zapomenutou pokutu. Takže času na zaplacení je dost a ozvali se hodnekrat. Zkus promluvit s exekutorem, nebo i dnes jsou společnosti (bankovní) co ti vykoupí všechny dluhy a exekuce a splacis pouze jim, menší částku třeba delší dobu. Když člověk chce a problémy řeší včas, jde všechno.
No DP většinou nikomu nevolá, přijde rovnou eekuce ![]()
@kubykula píše:
tak tím bych si nebyla zrovna jistá…často slyším v tv, že exekutoři vyluxují příbytek byť nějaké splátky běží…
Pokud je uzavřen splátkový kalendář tak ne. To je v případě kdy exekutor splátky odmítne
@Did píše:
Dluh z roku 2006 a teď to chtějí vymáhat? Dle zákoníku je dluh promlčen. Našla bych si právníka a šupšup, žádná exekuce by nebyla. Jenže pokud již nabyla právní moci, tak je to pozdě a špatné. No ale možná je to tip pro ostatní…takto staré věci ihned konzultovat s právníkem. Napsat dopis, že je dluh promlčen - doporučeně - nejlépe také od právníka.
To není pravda, u DP to na 99% někde urgovali a pokud podali návrh na soud a pak to vymáhal exekutor, jako že určitě, žádné promlčení se nekoná. A hlavně by se stajně musela ohradit než rozsudek nabyl právnímoci a to se tu již stalo ![]()
@BohunkaP píše:
To není takhle jednoduché.Promlčení u pokut uložených v prostředcích hromadné dopravy nastává po jednom roce od spáchání přestupku (jízdy „na černo“).
A aby stačili učinit příslušné úkony včas, to si dopravní podnik setsakra hlídá, to mi věř. Na tohle pozor, na spoléhání, že „to je promlčené“ už dojelo spousta lidí…
Pokud ovšem dopravní podnik v této lhůtě stačil učinit úkony směřující k vymáhání pokuty a podal žalobu o zaplacení k soudu, pak se celá situace podstatně mění. Soud podle všeho vydal rozhodnutí, kterým Vám byla uložena povinnost zaplatit dlužné pokuty a náklady řízení, jež nabylo právní moci.
Právo věřitele přiznané mu pravomocným soudním rozhodnutím se pak promlčuje až za 10 let.
Přesně tak, DP si to prostě hlídají, na to mají právní oddělení
Holky, já jen že jsem byla na pohovoru v realitce a co jsem se dozvěděla za příběhy, to je mazec. Právě na dluzích a exekucích si staví exekutoři, banky a realitky a další své živnosti. Exekutor a tyhle řady mají povinnost dát veřejně na vědomí, že se něco děje, ale nemusí nutně kontaktovat dlužníka. takže stačí, když si to vyvšsí někde u sebe u kanclu na chodbě. A vzhledem k tomu, že dužník „odmítá“ spolupracovat, tak postupují „jen“ v souladu s legislativu a penále nechají vesele narůstat do doby, kdy je opět nutné - aby nebyla třeba promlčena daná doba -něco dělat. A další postupy, co všichni zúčastnění používají, včetně realitek, to je fakt hnus. Donutí třeba dlužníka prodat zadluženou nemovitost s tím, že se zbaví dluhů, ale hluboko pod cenou. Zaplatí dluhy a nemovitost prodají sice pod tržní cenou, ale furt s minimálně 50procentní provizí z ceny nemovitosti. Hnus, velebnosti, fakt
.
@monika32 píše:
No DP většinou nikomu nevolá, přijde rovnou eekuce
Mě volala společnost, co vymáhá pro dpo, zaplať 2500 do toho a toho nebo exekuce + 20 litrů ![]()
. Si člověk ma pamatoval, co někdy v 15 vymamlasil:)) zaplatila jsem a byl klid ![]()
@MarieOVMUC píše:
Mě volala společnost, co vymáhá pro dpo, zaplať 2500 do toho a toho nebo exekuce + 20 litrů. Si člověk ma pamatoval, co někdy v 15 vymamlasil:)) zaplatila jsem a byl klid
Kde na tebe vzali telefon?
Vím o hodně lidech co jim přišla exekuce od DP. Nikoho nekontaktovali, ona to nebyla jejich povinnost ![]()
@monika32 píše:
Kde na tebe vzali telefon?Vím o hodně lidech co jim přišla exekuce od DP. Nikoho nekontaktovali, ona to nebyla jejich povinnost
To jsme taky řešili, ale asi od dopravního podniku. Když se zakládá měsíčník s pojištěním, berou si kontakty.
Exekutor, i když má splátkový kalendář a splácí, může klidně obstavit účty nebo dát příkaz plátci mzdy či dávek (v tomto případě zakladatelky rodičák)! Záleží na jeho uvážení. Navíc - pokud není vdaná, což asi není, když píše, že to není manžel, ale přítel, tudíž nezabavitelné minimum se jí snižuje o nezabavitelnou částku na manžela. Počítá se tudíž jen ona a dítě (nebo děti, nevím, kolik jich má).
Už tady někdo psal, ať si nechává korespondenci na poště - nejlepší řešení.
Ale pozor! Zakladatelko, pokud ti chodí rodičák na účet k příteli, může exekutor obstavit i JEHO ÚČET!!! Kdo tvrdí, že ne, nemá pravdu! Takže bych ti bleskově poradila požádat o to, aby ti chodil na složenku! (to mi poradil sám exekutor).
@Slecnaxxx to je fakt ta hypo