Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky
příští rok uvažujeme s manželem o nějaké větší dovolené. Chceme využít toho že já jsem doma a on má možnost si vzít dovolenou třeba na měsíc v celku. Jenže malé budou dva roky a chceme jí vzít s sebou a váháme kam vyrazit.
Ideální poměr by byl - klidně dražší letenka ale levnější ubytování a strava na místě (něco jako je asie), ale aby to šlo přizpůsobit takhle malému děcku. Chceme i něco vidět, takže nejen se válet u moře, ale nějaké koupání a teplo bych brala taky.
Já jsem v tomhle trošku srab, takže přemýšlím nad civilizovanějšími zeměmi kvůli malé (jídlo, pití, teplota, lékařská péče), ale ty zase vyjdou už dost draho i když i tuto variantu nezavrhujeme. Zatím máme vyhlídnutou kanadu, kde mě teda trošku chybí to teplo
![]()
Nemáte někdo tip na takovouto dovolenou, která by splňovala naše požadavky i co se týče malé?
i třeba jen nahoďte zemi kde jste byli spokojení (evropu když tak ne) a která vás překvapila tím, že se to s takhle malým děckem dá zlvádnout.
Manžel je Maročan, jezdíme tam pravidelně na léto bydlet, takže mám zemi projetou (dítě zatím čekáme); je to krásná exotika, s prckem OK, péče se jako všude platí, ale pro cizince OK, lékárny na každém rohu. Voda pitná z kohoutku po celém pobřeží. Je tam spousta památek, ale na koupání a válení na pláži to není, nemají udělaná ta turistická letoviska
. Spíš si promysli, zda chcete jet s CK nebo na vlastní pěst, páč s CK můžeš v podstatě kamkoliv, mají to vychytaný… Sousedi jeli loni se dvěma prckama do Tunisu a byli nadšení. Nebo ti pak zbývá Chorvatsko. Asi bych se nepouštěla do Asie, spíš kvůli vzduchu a množství očkování, co musíš mít…
Mě by takovém případě lákaly USA. Nebo Turecko, ale v červenci a srpnu je tam dost vedro, pokud budete chtít víc cestovat.
přesně turecko super…pamatky teplo krásné moře výborné jídlo…a je tam spousta hotelu kde jsou zaměřeni na děti maj animační programy…ale to bych jela s prckem spíš září říjen…v srpnu je tam moc horko… ![]()
Brácha byl s ročním klukem na Fidži.
Přijeli naprosto spokojený. Ale oni spali pod stanem a tak vůbec na divoko.
Civilizovanější teplá země mě napadá Austrálie. To by mohlo bejt úplně bez problémů.
Panuš já jsem srabík největší, takže u mě by prošla jedině varianta - Máchovo jezero.. ![]()
Ale k tvému dotazu - s dvouletou bych zkusila nějakou tu evropu ( Eli byla s tatínkem Turecko, Kréta) aby vyzkoušela její letecké schopnosti a výdrž na pláži.
A nějakou echt exotiku s delším letem bych prubla až jí budou tak 4 roky. S takovým dítětem už je domluva, řekne ti co mu vadí, nechá si vysvětlit časové údaje a nevyžaduje neustálý dohled ( tím myslím držení za ruku, nošení atd) a jistojistě už jí jako vy..( navíc už z toho i více má)
Co takhle Černá Hora..
Já mám zkušenosti s Novým Zélandem. Země je to bezpečná po všech stránkách (zdravotně, politicky i počasím), nemusíte mít očkování. S dětmi se tam dá cestovat stejně jako u nás, kempy i ubytovny jsou dokonce vybavenější… Akorát to teda není nejlevnější. Cesta ani pobyt ![]()
Pak jsme ještě byli v Thajsku a na Tajwanu a také jsme byli nadšeni, ale s dítětem nevím, jak bych řešila očkování… Ale za cenu zdejších ubytoven se tam dá pořídit luxusní hotel a tam není žádný problém s hygienou. Jen to ta vlhkost vzduchu je pro našince neobvyklá… Ale pokud byste jeli do nějakého letoviska u moře, tak naprosto bez problémů. My jsme cestovali i po horách na severu a tam už nebyli na turisty tak moc vybaveni…
zkus kouknout na stránky www.airstop.cz, nabízí zájezdy do exotick.zemí s německýma CK. My byli letos na Ibize s nima a bylo to super, ve srovnání s tím, co za hotely a služby nabízí české CK, to byla fakt pecka.
A co zkusit třeba Floridu
, tam bych se nebála ani s dvouleťákem, akorát ten let aby jste zvládli a pak si myslím pohodička ![]()
My byli s 22mesicnim synem v Mexiku (all inclusive, ale hodne jsme cestovali a i jedli mimo v mistnich restauracich) a vse v naprostem poradku! Byli jsme nadseni.
A co Jihoafricka Republika??? Ale v lete tam maji vlastne zimu…
A nebo Egypt? V lepsim hotelu neni absolutne zadny problem…ockovani snad nemusis ani resit, a muzes i navstivit okolni zeme, jako Jordan ( Petru, Mrtve more ) atd… ![]()
Do Egypta bych klidne jela i ted s prckem, ale bohuzel muj chlap na to neni…radeji by cestoval sam se mnou a az bude malej vetsi, tak pak ho teprve vzit s sebou.. ![]()
jeeee díky za tipy, asii nechci právě kvůli těm vedrům a dusnu, USA bohužel padlo, manžel tam byl kdysi pracovat a procestoval je celé a nechtělo by se mu tam znovu
Egypt a podobné země mě bohužel tolik nelákají navíc mi to přijde, že tam můžu jet kdykoliv. ![]()
Zeland už je trošku z těch dražších a měla bych i strach s tím dlouhým letem, ale taky mě napadl.
Liz co se týká věku 4 let, tak příští rok chceme začít pracovat na dalším prckovi, takže se pak zase pár let nehneme nikam, proto chceme využít příští rok.
Jinak jsem právě taky srab, takže proto to možná tolik řeším. Zastávám názor, že dítě je dobře kdekoliv hlavně když je s rodičema a je mi jasné, že by z toho malá až tolik neměla, ale tady sobecky přiznávám, že to vymýšlíme kvůli nám, jen to chceme pro ní přizpůsobit. ![]()
Když to tak po sobě čtu tak jsem asi pěkně vybíravá
![]()
Ale teď jsem trošku zapátrala a našla jsem mauritius a vypadá to lákavě, je tam možnost i nějakého cestování, není potřeba očkování apod. Budu pátrat dál.
Jo jinak bych raději bez cestovky, zatím jsme to tak měli vždycky a vyhovuje nám to víc i mi přijde, že se dá sehnat levněji.
No, za me urcite Australie, nadherna priroda, o dostupnosti lek.pece, ubytovani a jidle ani nemluve
Let by byl samozrejme horsi, o tom zadna, ale s nama letelo tusim 5 miminek ![]()
Co se tyce Asie, tak treba Bali a Thajsko jo, to neni takova „spina“ jako treba Sri Lanka, dobry, bylo tam hodne lidi s malyma detma, ale tam jak psaly holky to ockovani by se asi nejak muselo resit, plus obcas asi tezsi sehnat jidlo pro dite + lek.pece.
Malajsie vyspela zeme, na zapadnim pobrezi vyspelejsi nez CR, takze tam bych se taky nebala, totez Singapur, ovsem zase je tu delsi cesta…
Pro to decko i pro Vas by asi ta Kanada byla fajn (jo a kamoska tam jeste minuly tyden mela 30 stupnu, takze i to pocasi by asi bylo ok
)…
Jeee, chci taky nekam jet
![]()
Tak my chceme jet na jaře s malým nejspíše do Thajska. Už jsme tam byli sami a pokud se člověk pohybuje po turistických trasách tak úplně v pohodě. Vždyt rýži nebo nudle na tom se nic zkazit nedá…plus ovoce. A všude jsou obchody s potravinami a tam se dá koupit skoro vše.
Sezona je prosinec/březen tak spíš ke konci sezony, aby nebylo takové vedro. Ale my tam byli třeba v září a taky se to dalo.
Jinak za mě taky Jižní Amerika - Chile, Ekvádor. Nádherné země, dá se cestovat i ve vyšších nadm. výškách, kde už nemoci nehrozí. Skvělá autobusová doprava a ubytování je docela na úrovni. Ceny za hubičku. Všechno chce přizpůsobit 2letému dítěti, ale nebála bych se. Máme procestované. ![]()
Jinak řešíme stejné dilema někam ještě vycestovat a možná už na cestě plodit další dítko… ![]()