Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem, jsem dialyzovaný pacient a do teď jsem měla menstruační cyklus v pořádku. Nicméně v červenci jsem dostala menstruaci jako obvykle, ale bohužel trvá už skoro měsíc a nikdo není ochotný mi pomoct. Brali mi v dial. centru krev, ale s dialýzou to spojené není. Můj ošetřující gynekolog má dlouhou dovolenou a nezajistil si žádný zástup. Jela jsem tedy na gyn. pohotovost, kde mě vyšetřili, ale vše bylo údajně v pořádku, žádná cysta, nic. Nicméně v tu dobu menstruace trvala 14 dní a nic mi nepředepsali, prý si mám zajít ke svému. Jenže on tam není do konce srpna… zkoušela jsem doktory u nás, ale nikdo nebere a já bohužel nemám možnost někam daleko dojíždět. Byla jsem ještě na jiné pohotovosti, protože jsem měla hrozné křeče v podbříšku a menstruace byla extrémně silná - 1 vložka cca na půl hodiny, to trvalo cca 5 dní a ani tam mi nepomohli. Prý vše v pořádku a jít ke svému. Nikoho nezajímalo, že mi není dobře a krvácím hodně a nikdo mi opět nijak nepomohl. Myslíte ze je možnost něco takového na předpis dostat od jiného doktora, nebo musí být pouze gynekolog? Třeba praktický lékář? Už je to pro mě opravdu psychicky a fyzicky náročné, ty křeče jsou opravdu velké a krvácení trvá nepřetržitě skoro měsíc… myslím, že tenkrát po porodu mi MUDr. nabídl možnost injekce, nebo Norethisteron.. tady nikdo bohužel nicNebo to snad na pohotovosti nesmí předepisovat léky? Nechápu to, opravdu
děkuji za případné rady
Jela bych znovu na pohotovost, a trvala na svém.. musíš být unavená, a přesně jak píšeš i na psychiku to má dopad.. 😒
Zkuste zajít za praktickým lékařem a zeptejte se ho na léky. Je divné, že všichni dávají ruce pryč. Mě praktická Dr. taky předepsala léky na štítnou žlázu, když endokrinoložka měla dovolenou.
Mamka, když měla takto extrémně silné a dlouhé krvácení v přechodu, byla na gynekologii na seškrábáni sliznice. Tohle není normální. Ztrácíš moc krve ![]()
Zkuste do nemocnice na gynekologii, při takové ztrátě krve už je to nebezpečné, můžete zkolabovat.
To uz je velka ztrata krve, nesmis se proste nechat odbyt!
Holt budes neprijemna nebo si i na nekoho zarves, neda se nic delat.
@Dana066 píše:
Zkuste zajít za praktickým lékařem a zeptejte se ho na léky. Je divné, že všichni dávají ruce pryč. Mě praktická Dr. taky předepsala léky na štítnou žlázu, když endokrinoložka měla dovolenou.
já bych si tedy jako praktický lékař netroufla napsat léky na dlouhou a silnou menstruaci, to musí gynekolog. Resp. nabrala bych krevní obraz a event. dala železo, ale to řeší jen případnou anémii. Štítnou žlázu léčím celkem běžně. Takže praktický lékař určitě nebude psát gynekologické hormony. Jediné řešení je navštívit gynekologii v nemocnici, úplně nejlepší by bylo kdyby na dialýze (nebo třeba i ten praktický lékař) napsali žádanku na gynekologii do nemocnice, pak si myslím, že to už budou muset nějak řešit.
@Dana066 píše:
Taky tak..
Jelikož jste diabetik na dialýze, můžete mít diabetem způsobenou nerovnováhu hormonů a tak zvanou estrogenovou dominanci. Zkuste si nechat udělat test na ženské hormony, požádat gynekologa, pokud nebude chtít, můžete si je nechat udělat sama, stojí to okolo 1 800,– Kč, jak kde. Pokud budete mít hodně estrogenu a málo progesteronu (poměr by měl být hodně zjednodušeně řečeno asi 1:100 ve prospěch estrogenu) Pokud máte hodně estrogenu a málo nebo žádný progesteron, máte estrogenovou dominanci. Vzhledem k tomu, že jste diabetik nebudu Vám doporučovat žádné byliny, stejně byste musela užávání každé diskutovat s diabetologem. Hormonální hladiny se dají postupně srovnat i změnou jídelníčku, zadejte do vyhledavače „estrogenová dominance“. Gynekolog Vám může v případě špatné hladiny nějakého hormonu napsat hormonální substituční terapii, nicméně jako diabetik jste už tak riziková z pohledu onkologických problémů a HST také zvyšuje riziko onkologických onemocnění, a estrogenová dominance také zvyšuje riziko karcinomu prsu a rakoviny vaječníků, tedy zde doporučuji velkou opatrnost.
Seber se a jeď do velkého města, je tam spousta klinik bez smluv s pojišťovnami a berou více méně hned. Ano, bude tě to něco stát, ale to snad za to stoji, ne? Vždyť nemáme tak velkou republiku, aby ses nedostala vlakem do, i kdyby jen Prahy nebo Brna, ale Plzeň nebo Ostrava bude taky určitě mít možnosti.
Edit: a nebo zkus jenom pohotovosti jiných nemocnic, prostě bych jezdila od doktora k doktoru, dokud by někdo něco neudělal!
To je desne, asi budes muset jit na gynekologickou ambulanci ve spitale a tam omdlit. Vzdyt uz musis mit anemii. Lucka ma pravdu, nech si napsat zadanku na dialyze.
Dobrý večer všem, jsem dialyzovaný pacient a do teď jsem měla menstruační cyklus v pořádku. Nicméně v červenci jsem dostala menstruaci jako obvykle, ale bohužel trvá už skoro měsíc a nikdo není ochotný mi pomoct. Brali mi v dial. centru krev, ale s dialýzou to spojené není. Můj ošetřující gynekolog má dlouhou dovolenou a nezajistil si žádný zástup. Jela jsem tedy na gyn. pohotovost, kde mě vyšetřili, ale vše bylo údajně v pořádku, žádná cysta, nic. Nicméně v tu dobu menstruace trvala 14 dní a nic mi nepředepsali, prý si mám zajít ke svému. Jenže on tam není do konce srpna… zkoušela jsem doktory u nás, ale nikdo nebere a já bohužel nemám možnost někam daleko dojíždět. Byla jsem ještě na jiné pohotovosti, protože jsem měla hrozné křeče v podbříšku a menstruace byla extrémně silná - 1 vložka cca na půl hodiny, to trvalo cca 5 dní a ani tam mi nepomohli. Prý vše v pořádku a jít ke svému. Nikoho nezajímalo, že mi není dobře a krvácím hodně a nikdo mi opět nijak nepomohl. Myslíte ze je možnost něco takového na předpis dostat od jiného doktora, nebo musí být pouze gynekolog? Třeba praktický lékář? Už je to pro mě opravdu psychicky a fyzicky náročné, ty křeče jsou opravdu velké a krvácení trvá nepřetržitě skoro měsíc… myslím, že tenkrát po porodu mi MUDr. nabídl možnost injekce, nebo Norethisteron.. tady nikdo bohužel nic
Nebo to snad na pohotovosti nesmí předepisovat léky? Nechápu to, opravdu
děkuji za případné rady