Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šarlota4 jenomže víš co… ona švagrová je docela pěkná ženská, hubená, všechno, ale tam šlo o to, že holčička chtěla něco , víc a víc, a a víc.. a kdyby neměli, ale mají na co si vzpomenou
@kvaček píše:
@Šarlota4 jenomže víš co… ona švagrová je docela pěkná ženská, hubená, všechno, ale tam šlo o to, že holčička chtěla něco , víc a víc, a a víc.. a kdyby neměli, ale mají na co si vzpomenou
Mno jasne no. Je to rozcaplost. Vubec si neuvedomuji kolik da prace starat se o ne a kvalitne je uzivit. Ty lepsi kusy si to casem uvedomi…
@Šarlota4 a víš co je na tom to nejsmutnější.. že pak když se takové dítě projevuje, že většina lidi, simyslí, že je to chudáček..většinou doma mají trápení samotní rodiče, že si s ním neví rady a ne, že je dítě nějaké ukřivděné, a že má nějaké traumata, a cítí se poníženě- spíš je na koni…
Nejstarší má 13, ten má snad víc síly než já
. Facky jsou k ničemu, já bitá byla celkem často a k čemu to mělo být netuším. Vypadla jsem z baráku hodně brzo
. Na každé dítě funguje něco jiného a na našeho zaheslovat PC, sebrat veškeré hry na PS3
a dělat s ním hodně pravopisných cvičení
Mne mlátili dlouho, teda do chvíle než jsme v zápalu boje o ně nepřelomila vařečku
, v tu chvíli že už na mne nešáhnou a at se vychovávám sama prý od toho okamžiku na mě se.ou a já měla klid teda od fyzických trestů, psychický teror byl do mého odchodu. A až s dcerou vidím že to byl jeden velký průser, kdy jí vidím jak se přijde pomazlit, neustále pusinky a říká mám vás ráda a nikdy od vás neodejdu
. Za 10 let u to asi říkat nebude
To já jsme se vždy odtáhla, jejich doteky mne byly fakt nepříjemné
Když už tak zákazy,ale to už musí být ![]()
@kvaček píše:
@Šarlota4 a víš co je na tom to nejsmutnější.. že pak když se takové dítě projevuje, že většina lidi, simyslí, že je to chudáček..většinou doma mají trápení samotní rodiče, že si s ním neví rady a ne, že je dítě nějaké ukřivděné, a že má nějaké traumata, a cítí se poníženě- spíš je na koni…
Nad tim jsem taky jednou uvazovala, jak s tim nalozit? Davat dal, aby byl klid, nebo nedat a byt za matku kravu? Jasne nedat. Jenze ty mene inteligentnejsi jedinci budou mit tu matku za kravu i ve 30. Protoze si vubec neuvedomi kolik jim toho ti rodice dali. No nektery deti jsou strasny smradi. ![]()
@kvaček píše:
@blobfish a co když dítě ponižuej tobe a ječí na tebe na veřejnosti opakovaně..nebo jak byste to řešila.. Dítě vám nadáva, směje, ale vy se bojíte, aby nemělo nějaké ujmu??? Jánaštěstí zatím mám 10 letého a modlím se, abych nidky toto řešit nemusela
Ne dostala facku, a když přijela k babičce, a ta ji řekla, že se tam k mámě chovat neměla, tak se mámě omluvila!! ne vždy je to na ujmu dítěti chudáčka
zajímalo by mě, jak by to kdo řtešil, takovou třeba drzou dceru, která neříká jenom, že něco nechce, ale začne vás urážet, a řvát po vás na veřejnosti a vy, odpodíváte , a ona ječí, že prostě jste horzná, že to nekoupíte, že jste jak socka a ječí..
A situace se opakuje s tím,ž e jste trapka apod..Příspěvek upraven 08.03.19 v 19:11
To je dobrá otázka. Hlavně bych to řešila už při prvním incidentu, neexistuje, že by se něco takového dělo opakovaně, jak popisujete. Jednak rodič má na puboše x tradičních pák (zrušit společný program, nepouštět ven s kamarády, odepřít nákup věcí „pro radost“…), které se dají celkem výchovně vysvětlit „ty se ke mně chováš hnusně, tak nemůžeš čekat, že já se k tobě budu chovat hezky“), jednak už je v tomhle věku nepochybně na místě vysvětlování, sdílení pocitů apod. A do situace, kdy ho ponižuje dítě, se rodič hlavně nemá vůbec dostat. Upřímně řečeno, v situaci, kterou popisuješ (puboš ječí, že jsem hrozná, protože mu nechci něco koupit), bych se prostě otočila a šla pryč.
Jinak omluvu moc jako důkaz účinnosti trestu neberu, sama jsem se jako dítě xkrát omlouvala čistě proto, abych měla klid, nebo ze strachu, že bez omluvy bude následovat ještě horší trest.
@blobfish píše:
No, tak to si určitě neteř hned začala myslet, jak je její máma skvěláNe, fyzické tresty se mi příčí na jakkoli starých dětech a kdybych svoje dítě ponížila fackou, měla bych pak chuť nafackovat sobě.
Ja jsem jednou taky procedila asi v 10 na adresu mamky nejakou chytrost a nez jsem mrkla, tak tata vyskocil a serezal me az jsem se pochcala. No hele zaslouzila jsem si ton
V zivote uz jsem si to nedovolila. ![]()
Miluji ty matky co nikdy diteti nedaji po zadku ci facku, vse primerene veku… proste reknu to jednou, dvakrat a trada, nenecham si kalet na hlavu. Me tatka dal pres pusu jedenkrat v zivote, mamka pouzivala liskance, varechu a vite,co? Zijeme si s brachou klidny zivot, rodice milujeme a i svet kolem nas. ![]()
Ahoj mám dva syny 5 a 2 roky a občas mi ruka ujede. Je to boj, když už člověk něco říká 5× a stále není žádná odezva, tak startuju. To bych se jinak ukřičela, ale většinou tedy dostanou na zadek. Já jsem facku od rodičů občas dostala a vždy právem.. ![]()
@kvaček píše:
@Šarlota4 jenomže víš co… ona švagrová je docela pěkná ženská, hubená,všechno, ale tam šlo o to, že holčička chtěla něco , víc a víc, a a víc.. a kdyby neměli, ale mají na co si vzpomenou
Ahoj.
Moc nechápu, proč se švagrová nechala v tomto případě vytočit svou 13letou dcerou. Přece jen v pubertě si každý dospívající chce vymezit hranice a většinou se umí trefit do černého (zejména u svých blízkých). Je to určité období vzdoru a hledání svého já.
Učila jsem víc jak 8 let na střední škole i učňáku a mladí to umí, najít slabinu, ale i silnou stránku* a snaží se člověka rozhodit.
Ale nesmíš nikdy ukázat, že Tě jejich poznámky zasáhnout. Někdy pomůže ignorace, někdy poznámka typu: Aha, takže tu máme módní policii. apod. Ti pubeťáci to zkouší, kam až můžou zajít. Z mé zkušenosti nikdy ty poznámky nemyslí vážně.
*Tím myslím, že třeba někdo před neteří prohodil (možná kluk, který se jí líbí, ale to už si domýšlím). „Hej, Tvá máma je kus.“ A dcera to dala mamce sežrat tímto způsobem.
Nikdy nevíš, co za tím stojí.
Na místě švagrové bych dceru nechala vychladnout a pak si si ní promluvila a zjistila, co jí k
této reakci vedlo.
@Markéta80 Presne, na kazde funguje neco jineho. Starsiho si uz ani neumim predstavit placnout, kus chlapa, uz je rozumny, jako bych mlatila dospeleho chlapa
Prostredni je rapl a mam vypozorovane, ze v urcitem stadiu, kdyz mu prilitne pohlavek, je to to nejlepsi a pro vsechny nejschudnejsi reseni.
Nastesti to neni vubec casto…
@tininas píše:
Ahoj.Moc nechápu, proč se švagrová nechala v tomto případě vytočit svou 13letou dcerou. Přece jen v pubertě si každý dospívající chce vymezit hranice a většinou se umí trefit do černého (zejména u svých blízkých). Je to určité období vzdoru a hledání svého já.
Učila jsem víc jak 8 let na střední škole i učňáku a mladí to umí, najít slabinu, ale i silnou stránku* a snaží se člověka rozhodit.
Ale nesmíš nikdy ukázat, že Tě jejich poznámky zasáhnout. Někdy pomůže ignorace, někdy poznámka typu: Aha, takže tu máme módní policii. apod. Ti pubeťáci to zkouší, kam až můžou zajít. Z mé zkušenosti nikdy ty poznámky nemyslí vážně.
*Tím myslím, že třeba někdo před neteří prohodil (možná kluk, který se jí líbí, ale to už si domýšlím). „Hej, Tvá máma je kus.“ A dcera to dala mamce sežrat tímto způsobem.
Na místě švagrové bych dceru nechala vychladnout a pak si si ní promluvila a zjistila, co jí kNikdy nevíš, co za tím stojí.
této reakci vedlo.
Si naopak myslim, ze v tomhle veku mysli vsechno SMRTELNE vazne ![]()
@tininas v tomhle se neshodnem. Ja nemam rada nasili vubec! Ale nekdy je ucinnejsi dat jasnou stopku. Pubertacce to projde a rekne si, ze si vyslechne par kecu a ma klid
priste to udela znovu.
@Lenka_Hal píše:
Si naopak myslim, ze v tomhle veku mysli vsechno SMRTELNE vazne
Ani omylem. ![]()