Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ![]()
Kdo poradí?? Budu vděčná za každý typ.
Mám fenečku maltézáčka. Je poslušná a mazlivá, ale jakmile vytáhneme paty z bytu a jí necháme samotnou, tak oškrabává omítku u zdi vchodových dveří
Vypadá to hrozně a pokaždé jak přijdu domů, musím povysávat.
Podotýkám, že omítku nejí ani neolizuje, takže vitamíny nebo minerály jí nechybí,
Už jsem zkoušela tu zeď postříkat pepřem i savem
, stála za dveřma a jak začala škrábat tak jsem bouchla do dveří a důrazně řekla Nesmíš…a nic ![]()
Zkušenější chovatelé poraďte,,chtěla bych chodbu opravit a vymalovat, ale nejdříve musím naučit psa ať neškrábe.
Děkujuuuu
Musíte ji naučit být o samotě, ona je nervózní z toho, že jdete pryč a tímhle si svou nervozitu „léčí“. Trénování samoty je někdy běh na dlouhou trať ale není to pravidlem. Nejlepší je, když se začnete oblékat, jakože někam jdete. Jděte za dveře, vydržte tam pár minut ale je potřeba to odhadnout a vrátit se dřív, než začne škrábat. Vraťte se zpět, fenku pochvalte, odměňte a takhle pokračujte s tím, že budete intervaly prodlužovat, odejděte na minutu, na 5 minut, na 10 minut atd. Pokud potřebujete někam odejít, bylo by dobré jít s fenkou na procházku, aby se trochu unavila a neměla „roupy“
A doma jí můžete nechat nějaké hračky, ale něco takového, co běžně nemá, kupte něco, co bude mít jen v době vaší nepřítomnosti - dobré jsou různé míčky, které se dají naplnit pamlsky ![]()
@Verca1989
děkuju, to trénování zkusíme…já vím, že toto plemeno je hodně závislé na společnosti, ale do práce jí opravdu brát nemůžu ![]()
Balonek na pamlsky máme, párkrát do něho drcla čumáčkem a přetal jí bavit ![]()
Ona vlastně začne škrábat okamžitě po zavření dveří…tak jí okřiknu, ale už neotevřu dveře, ale letím do práce.
Přítel chtěl pořídit ještě jednoho pejska ať jí není smutno, ale plánujeme miminko, tak snad se brzy podaří a pak už nebude sama ![]()
Má separační úzkost…
naše fenka to má taky, nechci to zakřknout, ale už se to zpelšilo
(nám ničila žaluzie, dveře, škrábala na zeď i na dveře)…
musíš na ni „od lesa“
dám ti tipy, co jsme udělali my:
1. žádné loučení - žádné velké vítání
2. před odchodem z bytu psa vyvenčit
3. trénovat příchody a odchody… například i na chvíli odejít z obýváku do ložnice a zavřít za sebou dveře, po chvilce se vrátit a zase jiít např. do kuchyně a zase zavřít dveře (pes musí zůstat v jiné místnosti).
4. večer např. u televize, poslat psa na místo (nemít ho na gauči). o mazlení rozhoduješ ty! Ty ho pozvi na gauč, pomazli, pohraj s ním a pošli na místo (pochválit)…
5. pes musí pochopit, že je pes a ty jsi pán
6. vzít hračku, deku,,, a hrát si s ním tak, abyste se jakoby prali… tím trénuješ jeho sebevědomí… že tu deku, rukavici, hračku přepere (negativní energie se uvolňuje)
7. čím méně prostoru pes má při odchodu z bytu, tím lépe, např. nechat ho jen v předsíni a kuchyni, ostatní místnosti zavřít, případně pustit rádio či televizi jako zvukovou a světelnou kulisu (pes neuslyší zvuky z venku, které ho rozptylují a podporují úzkost a ve večerních hodinách mu i telka svítí), hlavně díky této kulise má pocit, že se brzy vrátíš
8. při odchodu připravit zábavu, například já teď před odchodem do kuchyně vysypu malou misku kocourovo granulek na podlahu, jí to zaměstná, chutanjí ji, sbírá je po té podlaze a já mezitím odejdu… až to všechno sezobne, tak si jde lehnout na svůj pelech, DO KTERÉHO JÍ PŘED ODCHODEM HODÍM SVOJE PROPOCENÉ PYŽAMO, pes mě tam cítí, tudíž ví, že se vrátím…
za týden, dva by mělo býr vše v pohodě…
za jeden den se nezmění, ta úzkost se musí vyléčit
důležité je, vše dodržovat striktně a nepolevit…
doba, kdy je pes sám, by se měla postupně prodlužovat, nenechat psa hned 4 hodiny samotného, zkrátka začnete od začátku, např. o víkendu. 10 minut - jdi před dům a vrať se, za hodku to zkus znovu na 20 minut atd…
kdyby ani to nepomohlo (o čemž pochybuji), tak existují vonné esence, aromaterapie pro psy, kapky, které postupně uvolňují psa (jeho úzkost a nervozitu)…používají se v některých útulcích…
držím palce ![]()
@Maty80 druhého pejska bych určitě zatím nebrala, tohle je řešení spíše u koček ale u psů to moc nepomůže, akorát byste měli z bytu kůlničku na dříví, kdyby se do ničení pustili oba
Trénování bych nechala na víkend nebo prostě na dobu, až budete mít s přítelem čas, ale zas to nepřehánějte, párkrát zkusit a pokračovat zase další den nebo aspoň po pár hodinách. ![]()
Nečetla jsem to všechno ale náš pes dělal to samé a veta mě poradila koupit nějaké vápnikové tabletky nejsou drahé dala mě je ona přímo pro psa a musím řícct naprosto to zabrala
@banánice ale zakladatelka píše, že fenka tu omítku nejí, takže to nejspíš nedělá proto, že by jí něco chybělo ![]()
Holky děkuju za rady, teď budu mít skoro 11 dní volno, tak zkusíme vaše rady ![]()
Podívejte se jak takový malý 2.5kg pejsek dokáže vydlabat díru až na beton
dokonce se mi pustila i do výstelky dveří ![]()
někdy uvažju, zda její otec nebyl omylem bobr, nebo krysa ![]()
@Lejla77
S tímto 100% souhlasím, pokud budete důslední a vytrváte, za chvíli bude po problému. ![]()
@Lejla77 píše:
Má separační úzkost…
naše fenka to má taky, nechci to zakřknout, ale už se to zpelšilo
(nám ničila žaluzie, dveře, škrábala na zeď i na dveře)…
musíš na ni „od lesa“
dám ti tipy, co jsme udělali my:
1. žádné loučení - žádné velké vítání
2. před odchodem z bytu psa vyvenčit
3. trénovat příchody a odchody… například i na chvíli odejít z obýváku do ložnice a zavřít za sebou dveře, po chvilce se vrátit a zase jiít např. do kuchyně a zase zavřít dveře (pes musí zůstat v jiné místnosti).
4. večer např. u televize, poslat psa na místo (nemít ho na gauči). o mazlení rozhoduješ ty! Ty ho pozvi na gauč, pomazli, pohraj s ním a pošli na místo (pochválit)…
5. pes musí pochopit, že je pes a ty jsi pán
6. vzít hračku, deku,,, a hrát si s ním tak, abyste se jakoby prali… tím trénuješ jeho sebevědomí… že tu deku, rukavici, hračku přepere (negativní energie se uvolňuje)
7. čím méně prostoru pes má při odchodu z bytu, tím lépe, např. nechat ho jen v předsíni a kuchyni, ostatní místnosti zavřít, případně pustit rádio či televizi jako zvukovou a světelnou kulisu (pes neuslyší zvuky z venku, které ho rozptylují a podporují úzkost a ve večerních hodinách mu i telka svítí), hlavně díky této kulise má pocit, že se brzy vrátíš
8. při odchodu připravit zábavu, například já teď před odchodem do kuchyně vysypu malou misku kocourovo granulek na podlahu, jí to zaměstná, chutanjí ji, sbírá je po té podlaze a já mezitím odejdu… až to všechno sezobne, tak si jde lehnout na svůj pelech, DO KTERÉHO JÍ PŘED ODCHODEM HODÍM SVOJE PROPOCENÉ PYŽAMO, pes mě tam cítí, tudíž ví, že se vrátím…
za týden, dva by mělo býr vše v pohodě…
za jeden den se nezmění, ta úzkost se musí vyléčit
důležité je, vše dodržovat striktně a nepolevit…
doba, kdy je pes sám, by se měla postupně prodlužovat, nenechat psa hned 4 hodiny samotného, zkrátka začnete od začátku, např. o víkendu. 10 minut - jdi před dům a vrať se, za hodku to zkus znovu na 20 minut atd…
kdyby ani to nepomohlo (o čemž pochybuji), tak existují vonné esence, aromaterapie pro psy, kapky, které postupně uvolňují psa (jeho úzkost a nervozitu)…používají se v některých útulcích…
držím palce
Mám pocit, že jsem možná něco zanedbala
myslím ve výchově.
1. neloučím se nějak vehementně,,dám jí pusu a řeknu ahoj, buď hodná
Vítání,,hmmm jak jsem přišla tak jsem jí zprdla, že zase udělala bordel,,teď už jsem rezignovala.
2. přítel venčí, a ještě jí necháváme i plínku.
7. hafan má pro dobu kdy je sama, poze kuchyn, předsíň a koupelnu
protože jak měla celý byt, ta zeď neškrábala, ono to čuně vyskočila na postel počůrala jí a šla zase spokojeně do pelíšku
tak jsem jí zamezila přístup a začala škrábat. ![]()
Je pravda že kdysi dělal přítel na směny a já jenom ranní,,tak nebyla tak často sama, lae teď děláme oba pořád ranní, takže je od 6.30 do 14,00 sama,,ráno jí nasypu granulky a těch se ani nedotkne,,sní je až příjdeme domů.
Jeden šas jsem jí těsně před odchodem dávala ty tyčinky, tu si vzala, snědla a vrhla se na škrábání ![]()
@Maty80 píše:
Mám pocit, že jsem možná něco zanedbalamyslím ve výchově.
1. neloučím se nějak vehementně,,dám jí pusu a řeknu ahoj, buď hodná
Vítání,,hmmm jak jsem přišla tak jsem jí zprdla, že zase udělala bordel,,teď už jsem rezignovala.
2. přítel venčí, a ještě jí necháváme i plínku.
7. hafan má pro dobu kdy je sama, poze kuchyn, předsíň a koupelnu
protože jak měla celý byt, ta zeď neškrábala, ono to čuně vyskočila na postel počůrala jí a šla zase spokojeně do pelíškutak jsem jí zamezila přístup a začala škrábat.
Je pravda že kdysi dělal přítel na směny a já jenom ranní,,tak nebyla tak často sama, lae teď děláme oba pořád ranní, takže je od 6.30 do 14,00 sama,,ráno jí nasypu granulky a těch se ani nedotkne,,sní je až příjdeme domů.
Jeden šas jsem jí těsně před odchodem dávala ty tyčinky, tu si vzala, snědla a vrhla se na škrábání
bod po bodu zkus splnit všechno a ještě něco jsem zapomněla: nikdy po příchodu domů psovi nenadávej za poškrábanou zed nebo cokoli zničeného, prostě to ignoruj a ukliď, oni totiž psi vnímají, že jsi reagovala na jejich úzkost a příště si buď jistá, že se to zopakuje…
vymysli něco, co ji zabaví, aby nevnímala tvůj odchod:
například jestli má ráda piškotty, tak před odchodem udělej cestičku piškot, abysbírala, nebo jí jich dej 5 ks do pelechu a dej tam i svoje pyžamo
a při odchodu neříkej nic, ani ahoj ani se neluč, prostě odejdi, jako kdyby se nic nechumelilo, i to „hloupé“ ahoj vyvolá ve psovi úzkost, že se loučíš a co kdybys náhodou nepřišla??? když jdeš čůrat tak taky neříkáš ahoj před tím, než se zavřeš na wc…
![]()