Finanční podpora vdané studující dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
75
18.4.23 14:51
@arinecka píše:
Vy, jako rodiče, jí máte finančně podporovat po dobu studia, ne jí financovat domácnost. Když se vdá, tak to přechází na jejího manžela. Kolik si představuje, že bys jí měla dávat?

Teď má cca 5 tisíc. Ale třetinu času je doma, navíc při odjezdu s mým ( nadšeným) svolením udělá najezd do špajzu. Plus si z toho platí si benzin do auta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
18.4.23 14:52
@eva1985aa píše:
Jo a taky - když bude hledat první práci a všichni uvidí v životopise, že je vdaná, nebudou ji chtít (bude to zavánět dětmi) - jakože je bude mít brzy.

A proc by to mela psat do zivotopisu 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
18.4.23 14:58
@ivetsarka píše:
Teď má cca 5 tisíc. Ale třetinu času je doma, navíc při odjezdu s mým ( nadšeným) svolením udělá najezd do špajzu. Plus si z toho platí si benzin do auta.

Pak bych ji je davala i nadále a zbytek at si vyresi ona ci manzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13319
18.4.23 15:01
@markytka3 píše:
myslis, ze drzost, vypocitavost… je nasledkem vychovy? :lol: :lol: zkus si neco nastudovat z psychologie, nez tu zacnes po autorce stekat…Příspěvek upraven 18.04.23 v 14:38

Já po nikom neštěkám, to spíš tvoje doména kočko…klid ať ti nepraskne cévka a netaháš nožičku …

@ivetsarka píše:
Ne, prostě nedáme. Asi jsme vyloučená sociální skupina. :mrgreen:

To sis takhle vyhodnotila ty :nevim:

@ivetsarka píše:
Navíc mám,, nervy,, že by taky mohl přibýt další student na VŠ. Tak blbě jsme ty fracky vychovali, makat to nechce, radši se to bude flákat po školách.

To, že děti chtějí studovat, když k tomu mají dispozice je v pořádku, ale nevím, proč to teď takhle shazuješ, když se ti samotné přístup dcery nepozdává natolik, že kvůli tomu zákládáš diskuzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
@ivetsarka píše:
Dcera, 22 let třetím rokem na VŠ. Dosud víceméně bydlela doma. Teď už občas u přítele. Zatím jsme ji živili my. Má tedy občasné brigády, ale spíše se ( na můj vkus až moc poctivě) věnuje studiu. K živobytí u přítele jí přispíváme pravidelnou částkou. A teď to vypadá že uvažují o svatbě, v době když bude dcera ještě studovat. Patrner ji ve studiu podporuje. Domnívala jsem se, že když se dcera vdá, přestaneme ji finančně podporovat, že by ji mohl živit její manžel :think: holka ale tvrdí že bychom ji měli finančně podporovat dokud nedostuduje. Její nastávající by jí uživil, ona to nechce. Že se chce na chodu domácnosti podilet ( našimi penězi, :cert: ). Najít si přivýdělek už teď by nedala, je zapojená do několika projektů, či co to je a díky tomu to vypadá že dostane po ukončení studia tam pracovní místo. Co myslíte že je správné?

Podpořit už by jí měl manžel, pokud to ona nechce, ať bydlí doma a nevdává se. Přispěla bych na oblečení, jídlo atp. Ale na nájem ať si vydělá.

• Citovat
  • Upravit
34388
@ivetsarka píše:
Teď má cca 5 tisíc. Ale třetinu času je doma, navíc při odjezdu s mým ( nadšeným) svolením udělá najezd do špajzu. Plus si z toho platí si benzin do auta.

Ty nájezdy na špajz bych jí teda zatrhla. něco bych jí dávala, ale zbytek by si už musela řešit s manželem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
18.4.23 15:03
@ivetsarka píše:

To není zadna zavratna částka, tak ji to dávejte i nadále než dostuduje. Mě připadá, ze se nemůžete dočkat až budete mít dceru z krku a nebude vás nic stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
18.4.23 15:04
@Magical-eyes píše:
To, že děti chtějí studovat, když k tomu mají dispozice je v pořádku, ale nevím, proč to teď takhle shazuješ, když se ti samotné přístup dcery nepozdává natolik, že kvůli tomu zákládáš diskuzi…

Protože něco jiného je živit dítě bydlící doma a něco jiného pokračovat v podpoře vdané dcery. Taky jsem měla za to, že provdanim přechází starost na manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
18.4.23 15:05
@Alušáček píše:
To není zadna zavratna částka, tak ji to dávejte i nadále než dostuduje. Mě připadá, ze se nemůžete dočkat až budete mít dceru z krku a nebude vás nic stát.

Tak tohle pochopí asi jen ten kdo to zažil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
18.4.23 15:11
@ivetsarka píše:
Domnívala jsem se, že když se dcera vdá, přestaneme ji finančně podporovat, že by ji mohl živit její manžel :think: holka ale tvrdí že bychom ji měli finančně podporovat dokud nedostuduje. Její nastávající by jí uživil, ona to nechce. Že se chce na chodu domácnosti podilet ( našimi penězi, :cert: )
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
18.4.23 15:11

Kdyby byly oba chudí studenti, neřeknu. Ale budou manželé a jeji manžel je uživí a ona dělá nezávislou hrdinku s vašimi penězi? To je ujeté, nechala bych ji okusit, co je dospělý život. Že dává přednost projektům před brigádu bylo přece její rozhodnuti :nevim: Když jsem žila u našich, přispíval jsem já jim, v 21 se odstěhovala sama do nájmu, protože jsem chtěla být samostatná hrdinka a hanba by mě fackovala, brát si od našich.
Svatbu taky čeká, že ji zaplatíte? :)
Já doufám, že naše holky budou samostatné po rodičích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
18.4.23 15:16

Nevím, stěhovala jsem se od rodičů, když mi bylo dvacet, jela jsem hned po škole na dva roky do zahraničí, abych si vydělala na vlastní byt… Školu jsem si pak dodělával dálkově. Rodiče mi řekli, ano na výšku můžeš, ale já viděla, že na tom finančně nejsou nejlíp, máma řešila zdravotní problémy, pár let po revoluci to s prací na Severní Moravě žádná sláva nebyla…
Myslím, že vaše dcera by potřebovala dospět, mentálně dospět…
Proč tak hluboce spěchá na svatbu, když není ekonomicky nezávislá. Z finanční závislosti na rodičích přestoupí do finanční závislosti na manželovi :nevim:
Myslím, že má v jakémkoli městě, kde jsou univerzity najít pravidelnou i dobře placenou brigádu, aby pochopila, co je se to odstěhovat a starat se nejen finančně sama o sebe…

• Citovat
  • Upravit
4955
18.4.23 15:23

Já bych ji podporovala i nadále (a to bez ohledu na právní stránku věci). Pokud pilně studuje, nefláká se, snaží se získat praxi v oboru, který studuje… Kdybych podmiňovala podporu tím, že zůstane svobodná, přišlo by mi to, že tím dávám najevo, že upřednostňuju nesezdané soužití před manželstvím. :nevim: Asi bych teda ale omezila ty nájezdy na svůj špajz. Bydlíte s manželem zvlášť, tak ano, zabalím Ti do krabiček zbytek od nedělního oběda, na který dorazíte, ale to je tak všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
18.4.23 15:45
@Magical-eyes píše:
Já po nikom neštěkám, to spíš tvoje doména kočko…klid ať ti nepraskne cévka a netaháš nožičku …

no pokud ti prijde psat nekomu, ze spatne vychoval dite, aniz by jsi dotycne znal, ti prijde cajk… tak pak jakkoliv ti oponovat je marne, me osobne prijde nevkusne a nevychovane psat nekomu ze ma nevychovane dite, aniz dotycneho znal osobne :mavam: a ver, ne kazdy to tady zere a rozciluje se nad prispevkama, vetsine je to u zadele, stejne jako me :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8827
18.4.23 16:08
@ivetsarka píše:
Úplně vidím jak bude vdaná, přijede k vám, udělá ten náběh do špajzu a pak doma manželovi spokojeně řekne: byla jsem u našich, máme jídlo :lol:
Za mě - najít si nějakou brigádu myslím, že může (nějaká ta tisícovka z toho kápne) a nemusí na ni chodit denně. Já během studia na VŠ měla vždy nějakou brigádu.
Tak či tak, asi už je potřeba šetřit na tu svatbu (vzhledem k tomu, že ona nic našetřeno evidentně nemá).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí