Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Wau, tak já přemýšlím úplně jinak.
Máme 22letou dceru, studuje na VŠ, docela náročné studium, bydlí s přítelem, posíláme ji 12000,jednou cca měsíčně nákup v Polsku, navíc platíme knihy, léky. Přijde mi to naprosto normální, i když bydlí s přítelem. Pokud by si ho vzala, pokud studuje, platit ji budeme nadále. Tři měsíce v roce ji neprispivame nic, chodí na brigády. Stáže si dělá během studia.Jo,a klidně ji nechám vybrakovat spíž, máme velkou zahradu, takže zásoby jsou.Taky domů jezdí na víkend i s přítelem, pokud nemá zkouškové nebo teď děláme velkou rekonstrukci, tak není kde spát.
A sorry,5000 je pro studující na VŠ pakatel.
@Livi92 píše:
@Magical-eyes Mně přijde i ujetý, že vybere doma jídlo ze špajzu a odtahá to k tomu chlapovi. To jí není ani trochu blbý?
Tak to mě blbý nepřijde. Zas tak moc. Kupujeme výhodně brambory ve velkém. Máme jablka atd.. Proč to kupovat znovu? Beru to jako další příspěvek v naturaliich.
@VitaminC píše:
@Magical-eyes Jasne, ze musi mit nejake dalsi penize, za pet tisic se jaksi zit neda.
Davat pet tisic vysokoskolacce, ktera neni dve tretiny mesice doma neni nic, za co by si holka zaslouzila tolik hejtu.
Mne osobne to prijde spis hranicni castka. Je tu i diskuze, kolik kdo dava vysokoskolakum a castky tam jsou spis dvojnasobne.
Jenže ona nebydlí někde na koleji a nefunguje jen z těch 5 tisíc. Většinu měsíce je doma a stravuje se doma, zbytek je u přítele, kam si vozí jídlo, které si nabere z domu, takže ho opět neplatí. Takže ty peníze má jen na dopravu a na jídlo, které si nenapakuje z domova. Tedy oproti těm vysokoškolákům, co někde fungují sami, má minimální náklady.
Moje matka je myšlením dost podobná tobě. Přestala mi dávat peníze, když jsem se na VŠ nastěhovala k příteli. Byla naštvaná, že jsem na nějakou VŠ vůbec šla, protože peníze… Příteli ( dnes manželovi) to nevadilo, ale dodnes si o mojí matce myslí svoje. Ne kvůli tomu, že mě on podporoval, ale kvůli tomu, že se na mě vykašlala. Jsem s manželem 12 let a pár let se už neviděli. Jestli někdo nechce podporovat dítě ve studiu a je pro něj 5 tisíc moc peněz, neměl si to dítě ani dělat.
@Livi92 Doma je tretinu mesice. Taky si plati menzu, dopravu, urcite drogerii, kdyz je u pritele. Musi si neco oblect, urcite plati u knihy/skripta/kopirovani do skoly… A to se nebavim o nejake zabave atd.
Maminka muze byt rada, ze ji doma nepousti vodu a elektrinu. Uz ted ji pritel sponzoruje.
@ivetsarka píše:
Ano, to jsem zahrnula do věty občasná brigáda,, teď ale už na ten grant nedosáhla podruhé. Tedy na tu finanční odměnu.
S nastávajícím ještě komunikace tohoto stylu neproběhla.
To mi přijde dost zvláštní, chce se vdávat, ale řeší finance s rodiči a s budoucím manželem to ještě neprobrala? Vždyť budou mít po svatbě SJM, to by si měli vyjasnit především oni dva spolu. Víc, než to, zda jí budete nebo nebudete něco přispívat, bych se spíš zajímala o to, proč se vlastně chce dcera vdávat a zda si uvědomuje co všechno to obnáší. Manželé mají (nejen) finance řešit spolu.
@ivetsarka píše:
@Lenka_Hal ale jo, jsem na ni pyšná, to jo. Právě že se tam dělá výzkum, žádá se o granty a já nevím co ještě. Dělá různý práce v angličtině.
A ty nechceš aby školu, které věnovala už tolik úsilí a času dodělala?
vyznívá to, že by jsi byla ráda, kdyby se tedy vdala, vy jí nemuseli dávat ani korunu a ona ať maže někam za pokladnu hezky vydělávat
přijde mi to dost smutný…
@VitaminC píše:
@Livi92 Doma je tretinu mesice. Taky si plati menzu, dopravu, urcite drogerii, kdyz je u pritele. Musi si neco oblect, urcite plati u knihy/skripta/kopirovani do skoly… A to se nebavim o nejake zabave atd.
Maminka muze byt rada, ze ji doma nepousti vodu a elektrinu. Uz ted ji pritel sponzoruje.
Hele, mám od VŠ tři roky a dva sourozence studující, takže představu o nákladech mám celkem jasnou. ![]()
@ivetsarka píše:
Tak to mě blbý nepřijde. Zas tak moc. Kupujeme výhodně brambory ve velkém. Máme jablka atd.. Proč to kupovat znovu? Beru to jako další příspěvek v naturaliich.
aha, tak proč máš tím potřebu dceru hanit a vypichuješ to? ![]()
@Livi92 píše:
Hele, mám od VŠ tři roky a dva sourozence studující, takže představu o nákladech mám celkem jasnou.
Takže je ti jasný, že za 5tis. když zaplatíš benzín a jídlo, to žádný vejvar není. Navíc nemáš tucha o tom, kolik dotyčná utratí za výdaje spojené se školou…
Otázka je, zda zaplatíte i svatbu. Pokud ztratíte majlant za svatbu, určitě bych ty peníze měsíčně minimálně snížila. Chce se vdávat, být dospěla, tak ať se tak chovám na druhou stranu jste ji asi „slíbili“ nechat ji vystudovat.
Já bych asi dceři dala vybrat. Buď platím svatbu, nebo dál posílám měsíčně. Vdávat se může hned po ukončení školy
Pokud po svatbě otěhotní, nedostuduje, kdo Vám vrátí investované peníze?
@Keyllah no já jsem to pochopila tak, že oni mají pro sebe 3 kolem 10 tisíc měsíc na jídlo…jí dávají 5…takže asi moc peněz nemají, přesto jí dají co můžou…
@Monchichik píše:
@Keyllah no já jsem to pochopila tak, že oni mají pro sebe 3 kolem 10 tisíc měsíc na jídlo…jí dávají 5…takže asi moc peněz nemají, přesto jí dají co můžou…
chápu, ale pokud jí do teď dávali 5tis., tak nemohou další rok v tomto pokračovat? raději ať se tedy vdá a jde někam pracovat? Já bych na takovou dceru byla pyšná a chtěla bych, aby školu dokončila a pokud je v dostudování a nedostudování rozdíl 5tis, tak bych měla jasno. Pokud by se dcera nevdala, tak by to dělali jak? to by jí těch 5tis. dávat mohli? ![]()
Slevu na dani uz si asi nebude moct zakladatelka uplatnovat, ze?