Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Adull píše:
A?
Tady jde asi primárně o to, že rodičům ten vydaj hodně zatěžuje rodinný rozpočet a proto se tady zakladatelka neptá jestli je to málo nebo moc, ale jestli je fér chtít to platit od rodičů, když bude mít manžela, ktery peníze má a to tedy fér není.
Ty bys chtěla po tvých rodičích peníze i když bys věděla, že na tom nejsou finančně dobře a tvůj manžel by to v pohodě zvládal? Já tedy ne i kdybych si měla najít lepší brigádu nebo se domluvit s nastávajícím manželem, aby mi peníze půjčil, když tedy chce dcera být hrdinka co bude přispívat.
Me spis udivuje ze toto nekdo resi s cizimi na diskuzich
Ale ja jsem celkove jina, ani by me to nenapadlo a resila vse podle situace a moznosti
To ze maji dve deti vedeli uz davno, dceri penize davali ted najednou nechteji? Proste za me prispivat pomernou castkou a dcera at jde na brigadu nebo at si vezme pujcku na studium, nic strasneho… bude mit potom praci ktera ji to zaplati
Rozhodnou se stejne podle sebe, ne ze nejaka Manicka napise ze je to malo nebo moc
5000 je almuzna, ale ok… vic nemaji? Jejich problem a vec.. nikdo s tim nic neudela
A i druhe dite na VŠ muze v pohode na brigady
@Schnapi píše:
Já bych dál přispívala. Však kdyby se nevdala, tak byste taky pořád dál přispívali. A já jako rodič bych byla ráda, aby dcera dostudovala. Taky by se mohlo stát, že by se buď zhoršila a nedávala by to studium, jelikož by si k tomu musela nabrat brigády (na které prý teď už nemá moc čas kvůli náročnému studiu) anebo by ji musel živit manžel, což třeba nemusí chtít (a taky na to třeba manžel nemusí mít) - a tímpádem ukončí studium.Beru to ze svého pohledu. Já VŠ nakonec dodělala jen díky našim. Ke konci už mě to nebavilo, chtěla jsem radši pracovat a hledat si bydlení s přítelem, ale bylo mi „blbé“ to vzdát, když mi to naši celou dobu financovali, takže jsem dostudovala.
Takže i když třeba taky nechápu, proč se chce dcera už teď vdávat, i tak bych jí přispívala dál, protože bych chtěla, ať dostuduje.
Ale kdyby mi přestali přispívat, tak bych to asi vzdala (takovou motivaci, abych po škole ještě někde pracovala jsem neměla a po příteli bych taky nechtěla, aby mě živil - ten navíc v té době taky teprve začínal vydělávat).
Vím, že mé rodiče by mě také dál podporovali. Já teda bych si o to neříkala, takže kdyby ne, určitě bych se toho nedožadovala, ale jak jsem psala, asi bych nedostudovalaCož teď vím, že by byla blbost a škoda, ale v té době už jsem prostě chtěla být s přítelem a bydlet s ním a to bylo pro mě důležitější.
A ja si zase myslim ze v urc veku je clovek jiz dost stary, aby tak nejak vedel co chce v zivote delat a k cemu mu ta vysoka je
Pokud ji vymeni za kluka, nejspis ta VŠ pro nej neni
Aspon by to byl kopanec do zivota… dostudovat se da pozdeji, kdyz se chce
@ivula86 píše:
Jaký jsou ty drahý VŠ, o kterých tu píšete? Medina?
To by me taky zajimalo. Snad pokud pujde na verejnou, tak vsechny stoji (respektive nestoji nic) stejne. Stoji neco to okolo - bydleni, jidlo, nejaka zabava, par skript kdyz si je nepujci v knihovne…
@Dendiss Jde hlavne o to, ze jsou vysoke skoly, kde student nema kvuli casovemu vytizeni moznost jit brigadnicit. To jsou treba i zdravotni sestry. Behem studia musi mit praxi v rozsahu patnacti mesicu.
@Dendiss píše:
To by me taky zajimalo. Snad pokud pujde na verejnou, tak vsechny stoji (respektive nestoji nic) stejne. Stoji neco to okolo - bydleni, jidlo, nejaka zabava, par skript kdyz si je nepujci v knihovne…
Tam se spíš myslí ty školy, kde student prostě pro náročnost studia nemá čas na brigády. Medina, farmacie, pak třeba jaderka.
Ta medina je asi objektivně nejhorší, navíc trvá šest let a ani ty první roky po tom nejsou finančně asi žádná hitparáda.
Mě by zajímalo, a na to zakladatelka neodpověděla, proč se dcera chce vdávat… Proč na to tak spěchá a kdo zaplatí tu svatbu, pokud nechtějí jen podepsat papír na úřadě.
Přijde mi to zbytečné a zakladatelku chápu. 5000 je pro hromadu lidi čitelný zásah do rozpočtu a nemyslím, že by nechtěla dceru podporovat. Možná spíš cítím, že se jí nelíbí, že se dcera chce tak nesmyslně vdávat… ![]()
@ivetsarka píše:
Tak tohle pochopí asi jen ten kdo to zažil.
Tak mít dítě na VŠ asi zažil kdekdo. Taky mám studující dceru, teď už tedy studuje kombinovaně a pracuje, ale bc studovala na denim studiu. Měla naši finanční podporu i přesto, ze sice nema manzela, ale žije s přítelem ktery na tom je finančně velmi dobre. Brala jsem to jako samozřejmost, ze od nás po dobu studia bude dostávat penize.
@Fazulina píše:
Mě by zajímalo, a na to zakladatelka neodpověděla, proč se dcera chce vdávat… Proč na to tak spěchá a kdo zaplatí tu svatbu, pokud nechtějí jen podepsat papír na úřadě.Přijde mi to zbytečné a zakladatelku chápu. 5000 je pro hromadu lidi čitelný zásah do rozpočtu a nemyslím, že by nechtěla dceru podporovat. Možná spíš cítím, že se jí nelíbí, že se dcera chce tak nesmyslně vdávat…
Tak ale o tom, jak dlouhé je studium dcery na VŠ asi věděli dopředu, ne? to se manželstvím nezmění
nebo předpokládali, že ji v polovině přestanou přispívat? jinak to moc nedává smysl…to, jestli je vdaná nebo ne, na délku jejího studia vliv nemá…Tak jestli se jim nelíbí ta svatba a chtějí to vyřešit takto, tak podle mě jen riskují, že dcera školu nedodělá a to bych já, jako rodič neriskovala…5tis. na studujícího vysokoškoláka fakt není nic extra…vždyť jsou to celkem normální alimenty u dítka na druhém stupni či SŠ ![]()
@Keyllah píše:
Tak ale o tom, jak dlouhé je studium dcery na VŠ asi věděli dopředu, ne? to se manželstvím nezměnínebo předpokládali, že ji v polovině přestanou přispívat? jinak to moc nedává smysl…to, jestli je vdaná nebo ne, na délku jejího studia vliv nemá…Tak jestli se jim nelíbí ta svatba a chtějí to vyřešit takto, tak podle mě jen riskují, že dcera školu nedodělá a to bych já, jako rodič neriskovala…5tis. na studujícího vysokoškoláka fakt není nic extra…vždyť jsou to celkem normální alimenty u dítka na druhém stupni či SŠ
Já v tom tedy rozdíl celkem vidím. V tomto případě mi přijde svatba zbytečná, pokud se nic nezmění, a dcera bude nadále pobývat doma střídavě s pobýváním u přítele atd. Pokud bude žít u přítele, tedy se k němu nastěhuje se vším všudy, pak bude mít mnohem vyšší životní náklady, např. na bydlení, energie atd. a i když jí rodiče budou nadále dávat 5000, vlastně bude mít mnohem méně (teoreticky, prakticky to asi bude vše platit přítel, protože těch 5000 jí bude stačit max. na ten benzín a sem tam něco na sebe a trochu jídla).
Nechápu, proč nepočká, až bude vydělávat a plnohodnotně přispívat do domácnosti penězi, které si vydělá. Takto vlastně peníze pro ni na život na vysoké škole padnou na bydlení u manžela.
Každý to asi vidíme jinak. Já ke svatbě nevidím jediný důvod, láska je krásná věc, ale ta funguje i bez svatby. A jakou svatbu a za kolik si přeje, to jsme se zatím nedozvěděli…
A nakonec musím tedy konstatovat, že pokud by zde napsala ta dcera, že se chce vdávat a matka jí odmítá nadále život na VŠ, tak by dostala sodu, proč se vdává, když nemusí, ať dokončí školu, začne vydělávat a pak se může vdávat atd… atd. Ale to je tak na emiminu běžné.
@Fazulina píše:
Já v tom tedy rozdíl celkem vidím. V tomto případě mi přijde svatba zbytečná, pokud se nic nezmění, a dcera bude nadále pobývat doma střídavě s pobýváním u přítele atd. Pokud bude žít u přítele, tedy se k němu nastěhuje se vším všudy, pak bude mít mnohem vyšší životní náklady, např. na bydlení, energie atd. a i když jí rodiče budou nadále dávat 5000, vlastně bude mít mnohem méně (teoreticky, prakticky to asi bude vše platit přítel, protože těch 5000 jí bude stačit max. na ten benzín a sem tam něco na sebe a trochu jídla).Nechápu, proč nepočká, až bude vydělávat a plnohodnotně přispívat do domácnosti penězi, které si vydělá. Takto vlastně peníze pro ni na život na vysoké škole padnou na bydlení u manžela.
Každý to asi vidíme jinak. Já ke svatbě nevidím jediný důvod, láska je krásná věc, ale ta funguje i bez svatby. A jakou svatbu a za kolik si přeje, to jsme se zatím nedozvěděli…
A nakonec musím tedy konstatovat, že pokud by zde napsala ta dcera, že se chce vdávat a matka jí odmítá nadále život na VŠ, tak by dostala sodu, proč se vdává, když nemusí, ať dokončí školu, začne vydělávat a pak se může vdávat atd… atd. Ale to je tak na emiminu běžné.
asi ano, já v tom rozdíl fakt nevidím -) jako mám na to dávat 5tis. měsíčně, když nebude dcera vdaná do konce studia x ale už na to nemám, dávat ji stejnou částku, když bude vdaná
ne, to fakt smysl nedává. Buď počítali s tím, ji do konce studia živit a mají na to, nebo na to nemají a živit ji nemohou a na to nemá svatba vliv. Pokud to teda není projev nesouhlasu, což i chápu, taky nevidím důvod, proč svatba, ale pak je zbytečné to zaobalovat do sladkých řečí…
No, jako na jednu stranu podpora jako podpora, svobodná, vdaná.
Ale upřímně, taky mi to přijde takové divné. Kam holka spěchá? Studuje poctivě, připravuje si půdu pro práci, což je super.. ale na druhou stranu je (logicky) závislá na financích od rodičů. Proč tedy sňatek? Nějak mi to nedává smysl a podpora by se mi taky trochu příčila. Pokud chtějí být tedy dospělí a nezávislí se vším všudy, ať se starají.
Pokud je stále nezaopatřené dítě (tj. svobodná, studující do 26 let), ráda bych ji podporovala.
Věk 22 let zase není tak nízký, aby se nemohla vdát, už jí dávno není 16. Ale přijít s tím že maminko tatínku budu se vdávat, ale chci abyste mě živili dál, nevím no, je to divný. Přesto že je na VŠ.
Viď, taky jsem v šoku. Dcera příští rok maturuje a chce jít na VŠ. Jsme v Brně, škola bude v Brně, bydlet bude doma. Tak jaképak náklady? Na menzu,,,to je stejné jako teď na SŠ obědy. Skripta? to je stejné jako učebnice na SŠ. Doprava? stejná tramvajenka jako teď. Teď ve třeťáku má kapesný pětikilo, nějak si myslím, že to stačí a vše má, opravdu si nemůže stěžovat, byť jsem s ní sama…na vejšce to určitě zvednu, ale nevím jak moc dramaticky. Na nějakou extra zábavu ať si opravdu vydělá sama o prázdninách. tak taky nevim…
Chápu u dojíždějících, co musí na kolej/privát, tam bude pálka jen to bydlení+strava. ale co u nás?
Nebo nevím jestli to nevidím moc jednoduše…
@zrnko píše:
Zeptam se blbe, ale fakt stoji jedno dite na VS 10000 minimalne?
Ted se zacinam desit. Do VS mame jeste dost daleko, ale ted se mi sevrel zaludek. Jestli budou obe deti na VS, tak ja asi budu jist hlinu.![]()
Ale fakt. S najmem 20 a ostatnimi vydaji mimo vs to nemam sanci s prumernym platem dat. A kdyz si vyberou obe deti VS, kde se nebude dat delat brigada, tak budu muset mit dalsi brigadu ja.
A do tech penez diteti pocitate jeste jidlo, drogerii atd doma? Nebo to ma jako plat a z toho si plati vse. Jakoze rekneme teoreticky ji dam 20, z toho mi vrati 10 za bydleni a energie a ostatni ma na mhd, jidlo, drogerii atd., takze ja za ni jine vydaje nemam? Nebo je to 10 na jeji obedy, knizky, partya doma jeste dostane veceri, jidlo k priteli, koupim ji boty, obleceni?
Nebo 10000 je to, pokud bydli na koleji a treba 5000, kdyz doma?
At vim, kolik setrit nez prijde ta VS.
Cely jsem to tu pročetla a těch pět tisíc bych ji dávala dal. Ona se rozhodla vdát a přestěhovat, ale to neznamena, ze vy musíte mít pak vyšší náklady. Zase studuje a studium jí jde, tak by byla Škoda se na to vyprdnout. Je ale pravda, ze tím rozhodnutím přijdete o slevu na dani, což není zrovna malo peněz, kor ve vašem případě
. Zajímalo by mě jakou si představuje svatbu a kdo ji má platit.