Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@annaei fakt tak to slyším, poprvé ![]()
Tak ono nejde o ten pobyt v Chorvatsku, jako je cesta tam a zpět a to se může stát cokoliv, takže mi nepřijde zbytečné si ho zaplatit. Vlastní zkušenost ví své…
@Hamina9 pak v nejaky moment myslim 6 mesicu co budes v cr se musis prihlasit v 6 v cr k zdrsvotni pojistovne
@Hamina9 hmmmm…
Tak snad to dopadne dobře, ale jak znám úřady dělají z toho gslimatiaš a budou ti to chtít natáhnout formálně co nejdéle… Hlavně pojišťovna ![]()
Hlavně ať nás klid a tím bříškem ho potřebuješ až až, tak ať ti to dobře dopadne
![]()
@rendes ono i v jinych zemich to plati, ale je tam nejaka spoluucast. Nam se jednou neco stalo v nemecku a osetrili me bez placeni v nemocnici nez aby to snama resili
@rendes Díky. Určitě to nějak dopadne. Ale informovanost je důležitám, tak hledám rady kde se dá ![]()
@annaei : aha, dobře.
Ještě mi prosím řekněte. Když budu pojištěná v zahraničí, můžu dítě normálně nahlásit na českou pojišťovnu? Otec v tu dobu bude mít už určitě českou pojišťovnu, jde to přes něj?
Ahoj
v UK jsem žila 9 let. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, rozhodli jsme se, že budu rodit v Čechách. Nevím, jestli to tak pořad funguje, rodila jsem před rokem a půl v červenci 2015. V UK jsem si zažádala o formulář S2, vyplnila jsem žádost a jako důvod porodu v ČR jsem uvedla, že tady mám rodinu a zázemí a že mi pomůžou s následnou péči o dítě. Formulář mi potvrdili a neznám nikoho s kým jsem toto řešila, že by jim to odmítli. Pro ně je totiž levnější zaplatit porod v ČR než v UK.
Formulář byl vystavený tuším na půl roku a po tuto dobu jsem měla zadarmo veškeré predporodni a poporodní vyšetřeni včetně porodu pro sebe i pro dítě. Jediná nevýhoda je, že ostatní vyšetřeni (GP, zubař…) si musíš hradit sama, jelikož jsi pořád pojištěna v UK a ze zákona nelze mít dvojí zdravotní pojištění v rámci EU. S tím formulářem jsem zašla na zdravotní pojišťovnu (v mém případě ministerstvo vnitra) a oni mi dali dočasnou registraci právě na ten porod, predporodni a poporodní péči. S tím papírem jsem byla i v Motole kde jsem rodila na cizinecké oddělení, oni si to všechno vykomunkkovali mezi sebou, nic jsem neplatila, nic jsem neřešila.
Po celou dobu jsem pobírala UK mateřskou. Jakmile mi skončila, podala jsem v UK výpověď a oficiálně se od tama odhlásila. S výpovědí a veškerým papirama jako P45, P60 atd jsem zašla opět na zdravotní pojišťovnu a formálně se přihlásila. Zašla jsem na pracák, doložila papíry které oni požadovali (včetně denního vyměřovacího základu, nebo jak se to jmenuje) a tam mi vypočítali rodičovský příspěvek. Jelikož počítali v £ kolik jsem brala, měla jsem nárok na tu nejvyšší částku 11 500 Kč měsíčně. Jak na pracáku tak na zdravotní pojišťovně každý tvrdil něco jiného a několikrát jsem tam nesla papíry a dokumenty které nejdříve potřebovali a pak mi někdo jiný řekl, že je to zbytečné, takže to byly celkem nervy to všechno vyřídit.
Na pojišťovně jsem byla 3× ( nakonec jsem komunikovala s centrálou a emaily předala paní na pobočce jelikož ta byla úplně mimo) na pracáku jsem byla 5!
Jo a k tomu pojištění dítěte. Původně mi bylo řečeno, že dítě má automaticky pojišťovnu jako matka. 3 dny po porodu mi volali z cizineckého z porodnice, že mi ho moje pojišťovna odmítla pojistit, jelikož jsem nebyla v ČR řádně pojištěna. Přítel, který byl v ČR už řádně pojištěný šel na svoji zdravotní pojišťovnu a tam mu bylo řečeno, že nám syna nepojisti, jelikož musí být pojištěný na matku. Zase se to řešilo přes vedení a nakonec nám syna pojistili u pojišťovny jako je přítel. Snad sem to napsala nějak srozumitelně a kdybys měla nějaké otázky, klidně se ptej
jo a jak už jsem psala, rodila jsem v červenci 2015, tak nevím, jestli se od té doby něco nezměnilo ![]()
@pikola píše:
Ty to muzes brat ve dvou zemich? To si myslim, ze jako uplne nejde.Tak nejde jako prijet s cizim pojistenim a planovane porodit.
V UK bude brát mateřskou, jelikož tam pracovala a v ČR by jí ji neměl kdo platit a po skončení mateřské v UK může pobírat rodičovskou v ČR. A pokud bude mít potřebný formulář, plánovaný porod v ČR ji zaplatí anglická strana ![]()
@Hamina9 je s tim opruz ale jde to: taky mi cpali ze si mam dat dite pojistit v uk. u prvni dcery se to vyresilo na prvni navsteve „kricenim na vedouci“, u druhe uz byli sviznejsi a slo to bez revu. obe jsou prihlasene u stejne pojistovny jako manzel
s formularem s2 neporadim (ja vse resim pres s1), ale to co pise @asanUK zni uveritelne i na britanii (na papiry nejhorsi v eu)
@annaei píše:
@Hamina9 ono jeste mimo formulare s2 existuje formular kdy jsi docasne v zahranici a vsechno se ti bude platit pres vzp. Na tohle bych se zeptala v uk na pojistovne a ty by to meli znat.
O ten formulář jsem si žádala, byla to tusim E104 a nikdy jsem nedostala žádnou odpověď ani formulář. Moje zdravotní pojišťovna to pak za mě taky řešila, bohužel taky žádná odpověď. Je ale pravda, že já to řešila až z Čech a po porodu, tak to možná jenom hodili do koše ![]()
Proč musíš dát před odjezdem výpověď? Pokud dáš výpověď, zaměstnavatel ti nebude moct platit mateřskou ![]()
@Hamina9 píše:
@annaei : aha, dobře.Ještě mi prosím řekněte. Když budu pojištěná v zahraničí, můžu dítě normálně nahlásit na českou pojišťovnu? Otec v tu dobu bude mít už určitě českou pojišťovnu, jde to přes něj?
No jestli bude muz pracovat v tu dobu uz v CR, tak si zjisti, jestli si vubec muzes nechat VB pojisteni. Mne bylo receno, ze pokud by muz pracoval v jine zemi EU (pokud bude Britanie jeste v EU), tak ta zeme musi prevzit celou rodinu…v modelu, kdy je zena doma s ditetem.
@Hamina9 podle pitomych ceskych zakonu dite by melo byt pojistene na matku, ale da se to vyhadat.
@asanUK Namisto Statutory maternity pay od zamestnavatele budu brat Maternity Allowance. Vicemene to same, jen to plati Job center. To proto, ze se do UK neplanuju vratit.
@Hamina9 píše:
@asanUK Namisto Statutory maternity pay od zamestnavatele budu brat Maternity Allowance. Vicemene to same, jen to plati Job center. To proto, ze se do UK neplanuju vratit.
Já se taky neměla v planu do UK vracet, akorát jsem to nerozhlasovala
A kolik ti bude platit job centre? Myslím že SMP od zamestnavatele bude vic ![]()