Frejkova peřinka

• Fotoalbum (6)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
78
26.11.10 12:42

Frejkova peřinka

Maminky,prosím o radu všechny,které měly nebo mají zkušenost s léčbou kyčlí.Naše malá dostala v šesti týdnech frejkovu peřinku,protože jí na jedné nožičce chybí jadýrko,kontrola byla za tři týdny,dr.řekl že se to moc pěkně vyvíjí ale peřinku předepsal na dalších šest týdnů,po té opět to samé,vyvíjí se to pěkně tak dalších šest týdnů,tak tomu nějak nerozumím.Mám strach,aby příště nedostala třmínky(to jí bude skoro pět měsíců)jaké máte zkušenosti,nevím co můžu čekat,Moc díky za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1192
26.11.10 12:57

Tak naše malá měla třmeny do půl roka.....sousedky holčina měla peřinku též do 6 měsíců.....jinak u nás byl postup podobný,také se to lepšilo a já každou další návštěvu doufala,že tam odtud půjdem bez řemínků a ono nic :lol: až pak po pátém měsíci kdy je měla jen na noc a přes den volně.....jenomže to bylo peklo,po koupání chudák bojovala a nechtěla se do toho nechat upnout :lol: …je to pět let zpátky a stále si to dokážu vybavit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
26.11.10 13:20

Ahoj, my jí měli od 6 týdnů a bylo to nepříjemné, ale jsem ráda že už jsme se toho na zimu zbavily. Nám dr. říkal, že by peřinka měla zafungovat do 3 měsíců - malá ji měla cca 2,5 měsíce, ale vím, že tady jedna maminka psala, že jí mají déle, zkus pohledat v dizkuzích.
Hodně trpělivosti a především důslednosti :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
26.11.10 13:22

jo, ještě mě napadlo, nám se to o tři týdny prodloužilo, protože nám byla malá a já blbec si myslesla že je to ok a malá měla přitom nožičky málo od sebe :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxZuzana
26.11.10 13:32

Ahoj, nám Frejkovu peřinku sundali kolem 6,5 m - na kontrolách taky bylo vše ok, na dobré cestě, ale stejně ještě noste. Lepší je měsíc zbytečně, než to odebrat předčasně - tím se asi lékaři řídí a je to tak správně. Uvidíš, že na příští kontrole to bude dobré.

• Citovat
  • Upravit
78
26.11.10 13:32

a to jste měli taky nevyvinuté jadýrko? Teď jsem právě četla diskuzi a maminky tam většinou psaly že žádné pomůcky neměly,nanejvýš plínku navíc,že prý ty jadýrka prostě dorostou samy,tak to nechápu,jsem z toho nešťastná,malá se potí nemám ji do čeho oblíct,nevejde se do kočárku a sedačky a mám hrůzu že se bude pomalu vyvíjet když se skoro nehýbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4194
26.11.10 13:51

a co máš konkrétně napsané ve zprávě z ortopedie? Kvůli jadýrkům si myslím se peřinka nedává :think:

Starší měl menší vadu (myslím IIB podle Grafa) už od narození a měl předepsaný široký balení.
Mladší měla horší vadu (IIC), ale diagnostikovali jí to až v 6 týdnech a dostala taky Frejkovu peřinku. Nosila ji pak 4 týdny nepřetržitě, na kontrole se to zlepšilo na IIA a peřinku nechali na další 4 týdny. To jsme se pak ale kontrolami míjeli kvůli dovoleným, tak ji nosila 6 týdnů. Těch posledních 14 dnů jsem ji dávala už jen na noc. Byly hrozný horka v tý době a nějak jsme to nezvládaly :oops: :oops: Nicméně na kontrole vše OK a peřince jsme :mavam: .

myslím je dobrý to dávat. čím dřív a intenzivněji (nejlépe nepřetržitě) tím líp. Ono se to sice může zaléčit ty vady i bez těch pomůcek, ale trvá to dýl a v pozdějším věku se to pak hůř napravuje. Každý dítě se navíc vyvíjí jinou rychlostí (stříšky, jadýrka), tak je lepší to nepodcenit. Přecejen mít zdravé kyčle je fajn :wink: A hlavně, přišlo mi, že to hůř snáším já jako matka, než dítě :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
26.11.10 13:53

Ahojky, hrůzu z pomalého vývoje určitě neměj. Děti se časem zvládnou přetočit na bříško i s tu peřinkou, a navíc po sundání všechno rychle doženou.

Přesto ti ale napíšu svou zkušenost a radu:
Starší dcera dostala peřinku v 6 týdnech - jedna nožka špatný nález. Na další kontrole špatná noha OK, ale dobrá noha špatně. (To podle mě nejde, nosila peřinku poctivě.) Pak obě nohy OK, ale nosit až do 10 měsíců (to byly malé asi 4 měsíce - zarazilo mě, jak můžou v tak raném věku předpovídat, že ji má nosit dalšího půl roku). Navštívila jsem jiného ortopeda - závěr byl, že malá je naprosto OK, to zhoršení dobré nohy a zároveň zlepšení špatné fakt nešlo, peřinku už vůbec nedávat. Byla jsem v šoku z tak opačného výsledku, tak jsem radši zašla ještě k dalšímu ortopedovi - závěr opět, že malá je OK, nálezy u 1. ortopeda musely být chybné a peřinku nedávat - radši ale pro jistotu dávat 2 látkovky přes papírovku, ale jen na noc. Zkus konzultovat jiného ortopeda - neříkám, že dopadneš tak dobře jako my, ale v případě kyčlí se asi fakt vyplatí znát víc názorů a pak se rozhodnout. Oni ti doktoři raději nařídí peřinku - pro jistotu, ale ten, kdo s ní pak bojuje, je máma a dítě, ne oni.

A jadýrka - vyvíjejí se během několika měsíců (snad až do roka), je úplně normální, že ve vašem věku ještě nejsou, není to důvod pro nošení pomůcky. I když pokud máte na 1 noze, ale na druhé ne, byla bych opatrnější a zkusila toho jiného ortopeda. Třeba bude stačit peřinka na spaní a do kočárku - což je v tomhle věku dohromady stejně spousta hodin, takže to určitě efekt mít bude, ale v bdělém stavu doma by si mimčo mohlo aspoň zadovádět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
26.11.10 13:57

Jinak s Lenulí naprosto souhlasím, nechci tu ortopedické pomůcky sabotovat. Připouštím, že naše malá mohla mít opravdu kyčla špatné, ale vlastně trvalo od 6 týdnů do 4 měsíců, než jsem šla jinam, takže peřinku nosila 2 a půl měsíce, což ji mohlo kyčle napravit (soudím podle toho, že tu běžně píšou maminky, které dávaly peřinku tak měsíc, dva a jejich ortopedům to stačilo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
26.11.10 14:00

nespletla ses 8-o fakt jadýrko? a k čemu tak může být peřinka když ještě chybí jadýrko? JENOM.

to že neni kostnatělé jadýrko prostě jen znamená, že kost i tvar je naprosto v pořádku ale jadýrko jeste nezkostnatělo - to je přece normální- málokteré dítě má v šesti týdnech už osifikovaná jadýrka…
co je napsáno ve zprávě - to se mi nějak nezdá.

doted jsem si myslela, že největší magor ortoped je ten můj, plašila jsem taky, bo pochjopitelně mít zdravé kyčle je strašně důležitý- ale na jadýrka je dávat, to snad ne :zed: :zed:
střízlivě to vidím jak u nás, ortoped podojí pojištovnu, před vánocema má asi větší potřebu, tak přidá peřinky, a ty se budeš babrat s peřinou a ještě n to léta vzpomínat jaká to byla pakárna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
26.11.10 14:00

ve zprávě je jen:kyčle stabil.,pohyby volné sym.bez omezení,kožní řasy sym.,nožky bez patol.,sono.nález bilat.fyzil.,centrované.,vlevo fyziol.nález s jádrem,vlevo uhly fyziol.bez jádra. a doktor říkal že se prostě musí počkat než se udělá to jadýrko,tak jsem pochopila že je to jen tím jadýrkem.Přemýšlím o změně ortopeda protože co tady od vás čtu mě pěkně rozhodilo.Navíc většího idiota než je náš ortoped jsem nezažila,v porodnici místo pořádného vyšetření dělal trapný vtípky a pak najednou v šesti týdnech bum PEŘINA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
26.11.10 14:41

Ahoj,mám dvě holky a obě měli nevyvinutá jadérka,ta mladší nějak víc,ne stříšku.A obě měli frejkovu peřinku.Ta mladší také do šesti měsíců.Do tří měsíců přes celý den a potom pouze na noc.A my měli potom problém,jak byla v té peřince zvyklá spávat,tak nám nechtěla v noci spát,protože jí to chybělo.A ještě jsem byla ráda,že mám holky na podzim,dávat to přes léto musí být teprve něco.A pokud se vám to lepší,tak už třmínky určitě dávat nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
26.11.10 14:47

já už si teda nepamatuju,co jsme měli v té zprávě,ale byly tam nějaká znaménka tuším minus a to je myslím špatné.No náš ortoped,taky nebyl zrovna supr,ono se to musí vydržet.A taky jsme tu peřinku měli až od šesti týdnu a to mě ještě strašil jestli nedat ty třmínky,to mě úplně poléval pot.Já už to teda věděla v porodnici,že to není dobré,tak jsem dávala široké balení.Ale já to tak tragicky nebrala,protože to měla i ta starší dcera,s tou jsem musela dokonce i na rentgen a to bylo teprve něco,zlatý ultrazvuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
26.11.10 14:51

určitě si zajdi k jinýmu, „měnit“ ho nemusíš, prostě se objednej na konzultaci k jinému, že máš nález kterému nerozumíš a potřebovala bys jeho názor.

neřekla bys mi odkud jsi? fakt se mi zdá, že, frajer, umí slušně podojit systém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4194
26.11.10 14:55

V tý zprávě by měla být ale přímo nějaká diagnoza a taky by tam měli psát vyvinutí těch kyčlí.
Tady popis.

Příspěvek upraven 27.11.10 v 11:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí