Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já bych naopak o Hamiltonův hmat moc stála. U syna ho provedli v porodnici, doma mi praskla voda, neotvírala jsem se. Bolelo to jako blázen, to jo. Ale rodila jsem syna s výslednou váhou 4,60 kg - neumím si představit, že by se ještě čekalo, až se mi porod rozjede sám. Teď čekám holčičku, jsem 37+5, včerejší odhad váhy 4 kila. Jenže hmat mi můj doktor neudělal, nejsem dostatečně otevřená. Takže tentokrát asi pětikilová holčička… Nevím, ale myslím, že pokud si děti už do plodové vody dokonce kakají, neměly by v děloze dál co dělat. Spíš ten porodní mechanismus přestal fungovat tak, jak měl… Nemyslím, že by je tam měli lékaři nechávat déle…
Mě udělala hamiltona doktorka dnes a kdyby mi to neřekla, ani bych nevěděla, že ho udělala. Přišlo mi to jako běžné vyšetření, asi záleží na jemnosti daného gynekologa. Právě po přečtení různých diskuzí jsem čekala kdoví jaké utrpení a ono nic. Teď ještě, jestli to pomůže, pak dám vědět.
Mě dělali Hamiltona u prvního porodu, v začátku, kdy jsem už měla pravidelné kontrakce. A hrozný. Pro mě to byl nejhorší zážitek z toho porodu jako takového, tedy nejsilnější bolest. Taky mi vyhrkly slzy, dr byla strašně nepříjemná, necitlivá:(. A ani se mě na nic neptala, zda chci nebo ne, co vůbec dělá mi taky neřekla. Tohle bych trestala, dělat něco bez souhlasu ![]()
Všechny moc zdravim a neodolala jsem přidat dotázek na vás zkušenější…jsem prvo a mam termín 21.2 a doktor mi už čtrnáct dní naznačuje,že by se mělo začít něco dít a prý nic. Dneska jsem 36+2 a při kontrole mi jakýsi bolestivý hmat provedl,následovalo dost silný špinění…je možné,že by to byl Hamilton? A myslíte,že by mi ho mohl provést,aniž by se zeptal? Doufam,že ne,jen jsem nikdy předtím nic tak bolestivého s následky nezažila…dík za názory ![]()
ahoj anonyme,no já ti nevím,ale na hamiltona s emi zdá dost brzy,já jsem 37+1,budou mi vyvolávat porod dřív,zřejmě v 39 tt,ale nikdo mi hamiltona nedělal
bude to můj 3.porod a ty dva předchozí mi dělali hamiltona až v termínu ve 40tt,a 2.poord pak stejně ještě vyvolali
takže ti neporadím,je to bolestivější,jak podle doktora,
tak to jsme ti asi moc neporadila,že
Ahoj anonyme!
Ano, je dost pravděpodobné, že ti tento hmat provedl.
Nechápu, proč tě trápí takhle brzy! ![]()
Je to naprosto zbytečné. Času máš dost.
Navíc je to hulvát, pokud tě na to předem neupozornil! Bohužel to takhle praktikují často. ![]()
Při příští kontrole předem upozorni, že si nepřeješ, aby tohle prováděl a jakkoli se snažil urychlovat.
Ona i ta vnitřní vyšetření jsou už teď, dle mého, zbytečná.
Pokud ti bude říkat kecy o tom, že by se už mělo něco dít, tak ho neber vážně! Nechápu, kde to ti chlapi berou!? ![]()
Jen mě napadla jedna věc, která se tě nemusí týkat… Někdy těhotné berou magnézium a to by se už v tom 36. týdnu mělo vysadit.
zizalko souhlasím s tebou,bylo to brzy na hamiltona,v 36tt ještě někdy raději porod oddalují,a ne k tomu napomáhají ![]()
Hamilton ve 36 tt
to se mi nechce fakt věřit. Nemyslím, že by byl nějaký gyn. tak nezodpovědný… Nevěřím.
A je fakt, že mi Hamiltona dělal, aniž by mi o tom řekl, že ho udělá. Ale byla jsme už v porodnici kvůli možným komplikacím u porodu a dohodli jsme se na vyvolání. 39 tt
mě tedy neřekli ani jednou,co je to za hmat,ale oznámili mi,že tomu porodu pomůžem,a že to bude nepříjemné
až teď po letech vím,jak se tomu napomáhání říká
ale jak jsme psala,byla jsem v termínu a asi už jsme se připravovala,tak to nebylo tak strašné,bolelo to,ale kontrakce byly horší
ahoj holky,já jsem sice prvorodička,ale co vim od kamarádek,tak jedna měla Hamiltona a jak se říká,že většinou do druhýho dne porodíš,tak u ní to bylo tak,že rodila až za týden a to šla stejně na císaře.co se týče bolesti říkala,že to bylo takové hlubší vyšetření.6e to cítila,ale že to zase nebylo tak strašný a dalo se to vydržet.Ta druhá zase říkala,že jí ho dělali při prvním a za 5 hodin se jí to spustilo.A ta zase nic necítila přitom zákroku Hamiltna.
takže si myslim,že to je spíš o dr. jak je jemnej a citlivej
![]()
Já jsem si o hamiltonův hmat žádala v Krči, když jsem přenášela druhý den…vyhověno mi tedy nebylo ![]()
ale když mi odtekla plodovka, tak mi ho stejně dr. udělala (asi neměli koho na porod) tak aby to urychlila..
Bolest hrozná, myslela jsem že umřu a hlavně jsem díky tomu začala hrozně krvácet a kvůli tomu jsem nedostala ani klystýr a žádnou přípravu ![]()
Prostě už bych to dobrovolně nechtěla…
Pak když jsem měla mimi na pokoji, mě šel kontrolovat doktor, kterýho jsem se tak dožadovala hamiltona a on hned na mě: „Tak to jste vy, co chtěla neustále toho hamiltona?“ No bylo mi trapně…
Nečetla jsem celou diskuzi, ale musím napsat, ze Hamilton je zákrok non lege artis, může být i nebezpečný a WHO (Světová zdrav. organizace) ho výrazně nedoporučuje.
Moje zkušenost: bez zeptání a dovolení mi byl udělán a k ničemu to nevedlo. Já jako rodička nedoporučuju. Záleží ale na tobě. Spíš si o tom najdi další odbornější informace, než se ptej mamin na jejich zkušenosti, protože ty zkušenosti jsou hodně subjektivní.
Ahoj,me tento hmat provedla pani doktorka vcera a ani me to nerekla.Hodne to bolelo.Doma jsem pak zacala hodne krvacet takze jsme museli jet na pohotovost a teprve tam mi vysvetlili,co se deje.Dost me nastvalo,ze to udelala bez meho vedomi.Dnes jsem zacala krvacet znovu,ale uz ne tolik.Tak doufam,ze vse probehne v poradku.
Mně tento hmat provedl doktor v jedné pražské fakultní nemocnici, který mne stále tlačil do vyvolání porodu, jelikož jsem u nich ležela na rizikovém, podle prvního TP jsem už byla ve 38tt a jemu se nelíbilo, že jsem se domluvila s jinou doktorkou na druhý den na přesun do Vrchlabí, kde jsem chtěla (místo FN) porodit.
Bohužel se mu podařilo hmat provést bz mého vědomí a souhlasu dřív, než jsem stačila zasáhnout (trvalo to jen chvilku). Bylo to dost nepříjemné fyzicky, ale hlavně psychicky. Za několik hodin mi praskla voda a on dosáhl svého cíle - do Vrchlabí už jsem neodjela. ![]()
Tak to všem kterým to dopadlo dobře a ani o hmatu nevěděli GRATULUJU.. já jsem si to užila.., hamiltona jsem protrpěla bylo to strašně bolestivé i slzy mi vyhrkly.., druhý den jsem porodila ale malej byl otočenej obličejem se zakloněnou hlavičkou tak jsem šla akutně do CA na císaře.. nejsem odborník, ale myslím si že mi ho při tom hamiltonu otočil přece není možné že to tak strašně bolelo a tady každej píše že o tom ani nevěděl, tak tohle moje zkušenost s hamiltonem víckrát bych to nechtěla, přece se až po 14 dnech vyvolával porod a ted maminka přenáší den dva a hned nějaké hmaty.. podle mě je to blbost.. jsou to podtržené děti mají se narodit až když se jim chce na svět… a hlavně mi to přišlo nefér,měl by dr. před tímto úkonem maminku informovat a zeptat se na souhlas ale mě se nikdo neptal takže moje zkušenost je špatná…