Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@IvčaL mam ho z druhe ruky za 600. koupila sem si ho na zacatku 10.tydne a hned slo krasne slyset ![]()
@Cracky Ahoj,jak se máš? Já jsem dnes byla na kontrole a hematom je pořád stejný, zhruba 2,5×1,5 cm. Mimi naštěstí krásně roste a odpovídá týdnu. Ale když jsem přišla domů, tak jsem začala dost špinit, ale tak zvláštně, vytékala ze mě po troškách hnědorůžová voda a nestačily mi ani tři silné vložky, nakonec to po třech hodinách přešlo v krvácení, tak to už jsem nevydržela a šla se ukázat do nemocnice. Tam jsem krvácení a špinění samozřejmě zázrakem přestalo, ale všechno se jim zdálo v pořádku, tak mě tentokrát neubytovali. Teď ještě pořád trochu krvácím a trochu mě bolí podbřišek, tak snad to bude dobré. Říkám si, že kdyby mělo být něco špatně, tak by mě břicho bolelo hodně a to krvácení by se výrazně zhoršovalo.
Už aby ten hematom zmizel, už měsíc se mě drží a jestli tam bude až do května, tak to bude tedy něco ![]()
@IvčaL ahojky, taky sem dneska byla na kontrole. miminko je v poradku, jen o par dni mladsi, ale to je pry normalni ze to kolisa. hematom tam bohuzel porad je, ale pry uz se mi zmensuje, tak sem rada. ascorutin mi minule vymnenil za nejaky diohes micro na cevni system a vypada to, ze zabral lip jak ten ascorutin. uz jen malinko spinim, obcas nejaka srazenina. ale pry to trva nez se hematom uplne vstreba, tak musime byt trpelive, hlavne ze sou prcci v poradku ![]()
nemohl ti to tam nejak doktor podrazdit pri prohlidce? ja vzdycky po ni trosku vic zaspinim, ale pak uz je to zase slaboucke. kdyz to nemas cistou krev a silne bolesti, tak by to nemelo byt nic vazneho, treba ti konecne taky „odchazi“. ale kdybys moc krvacela, tak radsi jed. me doktor rikal, kdyz budu silne krvacet, tak hned do nemocnice, jistota je jistota.
@Cracky To jsem ráda, že se ti hematom zmenšuje, to už určitě bude brzy pryč. Já už jsem takhle silně špinila a krvácela 4× a bohužel to vůbec nemělo na velikost hematomu vliv.Asi se to odněkud musí znovu plnit, jinak nevím, proč toho ze mě tolik teče. Teď už jen trochu špiním, tak to je v pohodě a neřeším, ale včera jsem si nestačila měnit vložky, tak to už mě fakt stresovalo a raději jsem vyrazila do nemocnice.
Doktor mi při vyšetření dělal jen vnitřní ultrazvuk, tak je mi divné, že by to tím až tak podráždil, ale spíš mi neprospěla cesta autem přes celou Prahu a předtím jsem taky nebyla úplně v klidu.
Teď už budu raději zase jen podstivě ležet. Za 14 dní jdu na screening, tak snad už ten hematom bude konečně alespoň měnší.
@IvčaL a beres na to neco? nejaky ascorutin nebo tak? je to divne, ze to nemizi, uz to mas dlouho
a na kterem miste ho mas?
vidim ze sme plus+minus stejne stare s tehotenstvim, kolik jsi podle ultrazvuku? ja mam jednou miminko starsi, jednou mladsi
ted to bylo blbe, protoze se mam objednavat na screening, tak doktor nevedel jestli mi vzit krev uz vcera nebo az za tyden, nakonec se rozhodl ze az za tyden. mimco bylo 9+5, skoro o tyden mladsi
a kdyz sem byla s tim hematomem v nemocnici, tak se zas divili, ze je o dost starsi ![]()
@Cracky Beru Ascorutin a Utrogestan, hematom mám už přesně měsíc a už dva doktoři mi řekli, že to vypadá, jako mizející dvojčátko, takže to asi i proto dělá takové problémy. Hematom mám těsně pod miminkem. Já jsem dneska 10+4,ale doktor mi to musel vypočítat podle ovulace, protože jsem měla hrozně rozházené cykly. Zatím mi to na ultrazvuku +/- sedí, ale tím, že to máš pokaždé jinak se nestresuj. V prvním těhotenství jsem to taky měla tak, v prvním trimestru mi s tím pořád hýbal a pak dal definitivní termín při 1.screeningu. Navíc, každý přístroj má v sobě trochu jinak nastavené ty velikosti a jim odpovídající týdny a když je miminko ještě hodně malé, tak se ta vzdálenost od temene k zadečku dost obtížně měří. Taky každý ultrazvuk, ti ty týdny vyplivne tak, že to napíše třeba 10+3 +/- týden. Takže pokud miminko nějak dramaticky nestagnuje a roste, tak se tím nestresuj, určitě je to v pořádku.
@IvčaL me to dvojcatko taky napadlo, sem po IVF, ale zavadeli mi jen jedno embryo, tak jedine ze by se rozdelilo. protoze sem mela hodne vysoke hodnoty hcg, kolikrat vyssi nez maminy, co dvojcatka fakt cekali. ale treba to je jenom nahoda. ale je to zvlastni. a utrogestan asi polykas ze? ja dnes cetla pribalovy letak a je tam, ze v tehotenstvi se ma vyhradne zavadet
ja ho zavadela nez sem zacala krvacet, pak mi doktor rekl, at ho polykam. beru 3krat denne 2 prasky a je to mazec, sem uplne vyrizena, porad bych jen spala
rikal ze po 12 tydnu uz bych ho mohla vysadit nebo aspon snizit davky, tak snad se dockam. a jak to zvladas, kdyz mas jeste druheho prcka? nemely bychom se moc namahat, me staci abych jen vysala a vytrela a hned vic zaspinim ![]()
@Cracky Já měla právě taky vyšší hodnoty hCG, v 6 týdnu, kdy jsem se dostala do nemocnice poprvé s krvácením, tak jsem měla přes 10tis a pak za dva dny, kdy by to mělo být teoreticky dvojnásobné, tak to bylo 12tis. Takže to vypadalo, že třeba původně byla dvě a pak už jen jedno.Ten hematom navíc od začátku vypadá jako druhý gestační váček a můj gynekolog to podrobně zkoumal a říkal, že mu přijde, že jsou v něm i zbytky žloutkového váčku.
Navíc, když jsem se dostala do nemocnice v tom 6 týdnu, tak jsem měla šílené křeče a silné krvácení, že to fakt spíš vypadalo na potrat. I holky, co tam byly se mnou a bohužel potratily, tak neměly, takové bolesti a to opravdu nejsem žádný bolestínek, protože porod jsem dala levou zadní ![]()
Teď už se to asi zjistit nedá a je to v podstatě jedno, ale stejně mi to vrtá hlavou, jak to tedy bylo. Někde jsem četla, že v případě zaniklého dvojčete vychází často zkresleně výsledky krve na genetické vyšetření, tak jsem na to zvědavá, včera jsem zrovna byla na odběrech.
Já mám Utrogestan naštěstí jen 3× denně. V minulém těhotenství jsem ho brala taky 6× a byla jsem z toho hotové, teď mi to nic nedělá. Navíc mi v nemocnici řekli, že bohatě stačí dva denně a že je to stejně takové placebo, tak si vyber. Já ho raději do toho konce 12 týdne brát budu, nechci si pak nic vyčítat, ale pak je to už fakt zbytečné, protože začne placenta produkovat hormony a ty miminko v děloze udrží. V těhotenství se doporučuje spíš zavádět hlavně proto, že se předpokládá že většina těhotných zvrací a tak by se snižoval účinek a navíc může způsobovat sám o sobě nevolnosti. Já mám psychický blok si cokoli do pochvy zavádět, abych to tam zbytečně nedráždila, tak raději polykám.
Se synem mi hodně pomáhá moje mamka, ale i tak je to náročnější, ale zase mi ten čas rychleji utíká. Domácí práce zvládne manžel, takže naštěstí moc povinností nemám, ale už bych se ráda zapojila.Po včerejšku se ale bojím pomalu vstát z postele ![]()
@IvčaL tak to ja zase zadne bolesti nemela, ale krvacela sem vic jak pri ms. chytlo me to asi ve 4 rano, do nemocnice sme jeli po 7 a nez sme tam dojeli, krvaceni bylo pryc. jak naschval. no prijela sem domu a zase se to rozjelo.
ja sem tam predtim v nemocnici lezela s hyperstimulacnim syndromem, chytlo me hned druhy den po transferu a privezli tam holcinu, co potracela a ta teda brecela bolesti, takze jak sem zacala krvacet a nemela zadne bolesti, tak sem porad mela nadeji, ze to bude dobre. ale cloveka to teda vystrasi silene. ja mam totiz jeste vadu delohy a doktori me strasili opakovanyma potratama, ale snad to mrnous zvladne ![]()
utrogestan budu taky jist dokud mi doktor rekne, nechci nic zanedbat. jeste v nemocnici byla holcina kvuli spineni myslim ve 14tt a brala ho pak skoro az do konce tehotenstvi
ja jak sem ho zavadela, tak 6krat denne je fakt mazec no a mela sem pak kvasinky, nevim jestli z toho, ale ja na zanety dost trpim, staci mi jit v lete do bazenu a hned neco chytnu, tak je pro me lepsi ho polykat, ale zas ta ospalost je taky neco ![]()
me doma ten prvni tyden uklidila mamka, pak i takove ty kazdodenni prace zvladal manzel, ja uz tedka pomalinku taky uklizim. ale snazim se setrit. treba manzel by nikdy neutrel prach nebo nevytrel, pry klidne umyje nekolik zachodu ale toto proste ne
![]()
ja jdu na krev na screening az za ten tyden, tak snad vsechno dobre dopadne. strasne se tesim na ultrazvuk a doufam, ze se dozvime pohlavi
pri prvnim mimcu ti ho rekli na 1. screeningu?
@Cracky Určitě to už ti naši mrňouskové zvládlou, jsou to bojovníci, když už toho tolik zažili.
Já jsem v prvním těhotenství taky takhle od začátku několikrát krvácela, ale naštěstí to bylo jen z čípku, takže to nijak těhotenství neohrožovalo. Ale i tak jsem z toho byla vždy rozhozená. Mít toto v prvním těhotenství, tak bych se zbláznila strachy, ale co může člověk dělat, nějak se to snažím brát, tak jak to je.
Taky jsem zvědavá na pohlaví miminka, i když je mi to dost jedno, tak nějak podvědomě si myslím, že to bude druhý kluk, ale ve skrytu duše bych chtěla holčičku. Samozřejmě, že budu nesmírně vděčná, pokud to dotáhneme ve zdraví až do května. Na prvním screeningu nebylo vidět nic, mimi bylo natočené na bok a nechtělo nic ukázat, věděli jsme to až od 20 týdne.
@Cracky Ahojky,jak se máš? Doufám, že je všechno v pořádku a hematom už tě neobtěžuje. Já byla včera na ultrazvuku a konečně je pryč, tak najednou se umoudřil a vstřebal ![]()
Mimi taky vypadá naprosto v pořádku, takže konečně si to mohu pomalu začít užívat ![]()
@IvčaL jee ahojky ja uplne prehlidla tvoji minulou odpoved
to je super, ze uz mas tu potvoru pryc
ja uz nespinim, tak snad uz je taky pryc. zitra dobiram utrogestan, tak uz se tesim az zmizi ty vedlejsi ucinky
a uz si byla na tom screeningu? ja jdu v utery, tak snad dobre dopadne
@Cracky To už bude určitě také všechno v pořádku, moc držím palce. Já jsem byla právě včera na screeningu, dělal ho můj doktor, takže v podstatě to bylo normální kontrola ultrazvukem a jen změřil navíc pár věcí. Celkový závěr je Negativní a pohlaví tedy ani náhodou, tak budeme mít nejspíš překvápko pod stromeček.
@IvčaL tvuj doktor ma tak dobry ultrazvuk? treba u nas maji i v nemocnici lepsi ultrazvuk nez co maji normalni doktori v ordinacich. tak v tech zarizenich kde provadi ten screening by mely byt uz uplne vymakane
ma tam i 3D ultrazvuk? doufam ze bude i u nas vsechno v poradku, uz to chci mit za sebou at sem zase o neco klidnejsi. nevis jestli tam poznaji, jestli ma mrnous dostatecne mnozstvi plodove vody? ja mam totiz vadu delohy, tak mam strach aby tam mel dost mista