Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Cracky Já chodím do většího gynekologického centra a dělají tam právě i tyto screeningy a dokonce 4D ultrazvuky, na ten ale půjdeme později.
Množství plodovky poznají určitě, ale takhle brzy to podle mě nemá moc smysl řešit, zatím jí je jen malinko a miminkům to stačí. Ale než abys nad tím přemýšlela, tak se na to určitě sama zeptej, můj doktor třeba sám od sebe nic moc neřekne.
@IvčaL ahojky, tak screening nam dopadl negativne, ale hranicni. 1:300 na DS
mela sem moc vysoke hcg. nemela si ho taky vyssi?
@Cracky To mě mrzí, ale určitě bude miminko zdravé, když je celkově screening negativní. Já jsem měla vyšší hCG v prvním těhotenství a na genetické konzultaci mi doktorka řekla, že to bývá hodně často u žen, které mají nepravidelné cykly a léčí se hormonálně. Možná to souvisí i s užíváním Utrogestanu. Jdete se o tom ještě někam poradit? Nám pak jen dělali dva podrobné ultrazvuky kolem 20 týdne a protože tam vše vypadalo dobře, tak se nic dalšího neřešilo. Pokud nemáte v rodině žádné postižení, vše na utz vypadalo dobře a opravdu to vyšlo takto jen kvůli vysokému hcg, tak bych se toho nebála. Určitě to bude dobré ![]()
@IvčaL ja sem po ivf, mela sem i hyperstimulacni syndrom, takze hormonu sem mela az nad hlavu. taky mi rikal, ze to muze byt tim. tak snad bude, dekuju moc ![]()
@Cracky Ahojky,tak co máte nějaké nové výsledky z genetiky?
Já jsem myslela, že mám nejhorší za sebou a představ si, že se mi ten blbej hematom udělal znovu nebo mi spíš doktor jen tvrdil, že tam už není a jak nedělal vnitřní ultrazvuk, tak nebyl vidět
.Minulý týden jsem začala opět trochu špinit, ale nic dramatického, i když raději jsem se šla ukázat a on hematom stále a dvakrát větší než ten původní
.Takže mám přísný klidový režim a nějaké nové vitamínky na lepší vstřebávání. Do toho mi ještě začalo tvrdnout břicho a mám zřejmě mykózu, takže si stále těhotenství velmi užívám ![]()
Doufám, že tobě se daří lépe.
Ahojky, no ja si taky zatim moc neuzivam
momentalne sem porad resila ty vysledky toho screeningu. jeste sem uplne zapomnela, ze muj tatka se soucasnou pritelkyni pred nekolika lety cekali chlapecka s downem, takze by mi to riziko jeste zhorsilo
dneska sem byla na triplech, zitra bych mela mit vysledky, tak se musim rozhodnout co dal. ale na plodovku nechci, mam strach z potratu, navic mam vadu delohy, takze o to vic. takze sme se rozhodli pro test z krve harmony test, sice stoji 16500, ale co nadelame ![]()
a jaktoze se ti udelal znovu?
nerikal ti doktor duvod? a to je ten samy, nebo je na nejakem jinem miste? musis se setrit ![]()
ja zase mela problem, ze sem citila takove tlaceni na spodek, jak kdyby miminko chtelo snad vylezt. doktor rikal, ze mam bricho i tvrdsi, ale ja zadne tvrdnuti nepocitovala
no dostala sem neco jako magnesko, ale v prasku a asi to budu uzivat az do konce tehotenstvi
to je taky porad neco, hlavne aby nakonec vsechno dobre dopadlo. ktery tt jsi?
Taky se mi minule nechtělo do plodovky, ale naštěstí nás do toho nikdo netlačil a doporučili jen 2 podrobné genetické ultrazvuky kolem 20 týdne. Moc vám držím palce, ať je vše v pořádku. Už sis užila opravdu dost a zasloužíš si, aby všechno dopadlo na jedničku ![]()
Taky občas cítím tlak na spodek, ale tvrdnutí dělohy se mi objevilo až dneska.To si ještě živě pamatuju z předchozího těhotenství, je to jako by se mi v podbřišku najednou udělala taková hodně tvrdá boule, pár vteřin to drží a pak to zase povolí. Taky si řeknu doktorovi o hořčík. Ty máš zřejmě Magnosolv, viď? Je v pohodě, alespoň se bere jen jednou nebo dvakrát denně. Většinou, jak jednou dostaneš hořčík, tak už ho máš až do porodu. Mě tedy dost pomáhal a ničemu to nemůže uškodit.
Já jsem teď v 16 týdnu, tak snad už alespoň brzy ucítím kopat miminko a dozvíme se co čekáme ![]()
Já myslím, že mi ten hematom ještě právě vůbec nezmizel a doktor už mi nedělal od 13 týdne vnitřní ultrazvuk, tak ho tím přes břicho neviděl a řekl, že tam prostě není. Takže jsem začala zase relativně normálně fungovat a hematom si vesele rostl dál. Teď jsem byla na pohotovosti u jiného doktora a ten mi právě udělal ultrazvuk vnitřní a tam ho viděl v celé své kráse
.Má 3×5 cm
@IvčaL no ja mam praveze ultrazvuk v poradku, jen krev spatnou. ale to same mela ta tatkova pritelkyne a toho downa to miminko fakt melo. ale snazim se myslet pozitivne a doufam, ze to bude v poradku.
a ty si uz nespinila? to ten hematom mas teda dost velky ![]()
ja sem v 17tt a pohyby necitim, nebo to nepoznam ![]()
jj je to magnesolv, mam ho rano a vecer a chutove neni spatny, tak aspon neco. ale boulicku sem zadnou nemela
ja mam ale jakoby polovicni delohu, tak doktor radsi nic nepodcenuje. taky na kontroly chodim co 2 tydny
A kdy jdete na ty krevní testy? Budu na tebe moc myslet, aby vše dobře dopadlo. A ta tátova přítelkyně byla taky na tom screeningu ve 12 týdnu? Down je v tomto týdnu na ultrazvuku docela dost rozpoznatelný. Miminka většinou nemají nosní kůstku, je veliké šíjové projasnění. Já bych spíš řekla, že jsou tvoje špatné výsledky krve způsobené hodně hormonální léčbou a třeba i tou vadou dělohy. Roli tam hraje spousta faktorů, ne jenom miminko. A jakou hodnotu jsi měla špatně?
Já už jsem nešpinila, pak jsem se trochu víc začala hýbat, ale nic dramatického, opravdu lehká procházka jednou za den. Začalo mě trochu pobolívat v zádech a podbřišku a zase jsem začala špinit a špiním už před týden. Tak jsem se radši šla ukázat, měla jsem podezření, jestli to není třeba nějaký zánět, hematom jsem tedy nečekala. Já vlastně ani pořádně nevím, jaká jsou rizika při tom hematomu. Když je mimi ještě malé, tak vím, že ho může strhnout a dojít k potratu, ale takto v druhém trimestru netuším. Slyšela jsem, že pokud je velký hematom před porodem, tak je to indikace k císaři, tak doufám, že do té doby snad zmizí. Musím se na všechno pořádně vyptat, ať mám jasno.
@IvčaL ahojky tak co, uz je lip? uz to spineni prestava? mas na to nejake prasky? ja si ted vzpomnela, ze me treba ten ascorutin vubec nepomohl, ale doktor mi doporucill diohes micro a ten zabral. sice to stoji nejake penizky, ale hlavne, ze to zabralo.
no jinak ja si v patek volala na vysledky tripl testu a oni delaji nejaky kombinovany z 1. screeningu a z toho triplu no a riziko se nam snizilo na 1:10000
takze na zadne dalsi vysetreni nemusime. pristi tyden v utery jdeme na velky ultrazvuk, tak snad nam tam jen potvrdi, ze je mrnous v poradku. ale mam z toho hroznou radost, sem se sestricce v telefonu i rozbrecela
![]()
@Cracky Jé,to mám taky velikou radost
.A moc přeju, aby ultrazvuk také dopadl na jedničku a zbytek těhotenství už si jen a jen užíváš ![]()
Já stále trochu špiním, ale říkám si, že je to dobře, protože tím ten hematom postupně odchází (doufám).Doktor, jak jsem byla u jiného, tak mi taky předepsal jiné prášky, také jen vitamíny, ale prý s nimi má lepší zkušenost než s Ascorutinem. Jmenují se Cyclo3Fort, tak doufám, že zaberou.Do toho se ještě láduju pohankou, která má dobrý vliv na cévy a mohla by taky trochu pomoct.
Mě přijde, že ten hematom roste s tím, jak roste děloha, tak doufám, že ho nebudu mít až do konce
.Ve středu jdu na ultrazvuk, tak doufám, že bude už alespoň menší.
@IvčaL asi zalezi kde ho mas
me jeste pomahala i voda s citronem, stahuje to cevy. u tebe je blbe, ze nemuzes tak odpocivat, jak bys potrebovala. ale snad se to brzo ztrati, dej pak vedet jak ti dopadl ultrazvuk ![]()
@Cracky Tak včerejší ultrazvuk dopadl více méně dobře. Miminko krásně roste, odpovídá týdnu a má vše tam, kde má mít. Taky nám doktor téměř na 100% potvrdil holčičku, takže jsem moc ráda, že budeme mít páreček. Hematom je tam stále, naštěstí trochu menší, ale prý malinko odchlipuje placentu. Doktor se tvářil docela v klidu, tak to asi nebude nic hrozného, ale mám prý stále hodně odpočívat.
Holky gratuluji k uspesnym kontrolam, pravidelne vas docitam, jen jakmile chci neco napsat, tak ten maly nezmar je hned u me. Drzte se, pohladte brisenka, vse bude dobre.