Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@petty30 dobre, ze uz je lip, asi to byla nejaka nahla kolika, on ten sab muze i vadit, zvlast pri castejsim podavani, ja ho mladsimu pak ani nedavala, bylo mu bez nej lip
S tim ocko, doporucuju odlozit aspon na 4m -6m, ockovala jsem takhle mladsiho, i tak ale pri kazdem ockovani byla 14denni reakce.
Zajimave je, ze mu mesic diety pomohl, kadil uz i pekne, obcasne trochu hlenu jsem neresila. Psala jsem si nastesti denik, protoze prave po asi druhem ocko se stav uz nechtel zlepsit a ja vedela, ze jim prokazatelne neskodne veci. Nakonec vyrazne pomohlo nasazeni prikrumu a to opravdu vyrazne. Takze ono s tim ocko to muze mit i takovy vyvoj. A zrovna on to mel spis slabsi, pouze hleny a zadne dalsi projevy (atop, krev apod).
@Ha-ni ahoj, neprobehlo behem tech zhorseni ockovani? To miva na streva opravdu vyrazny vliv. Mozna bych ty prikrmy zkusila - u starsiho jsem sla cestou odstaveni, UM (vyrazne zlepseni), po 3 tydnech prikrmy. U nej jsem ale presvedcena, ze slo o alergii na me nez o alergii na mou stravu. Taky vyrazne spatne snasel laktozu, kterou z MM proste odstranit nelze narozdil od UM, navic tvrdosijne bojkotoval, takze kojeni bylo spis za trest a UM vitanou zachranou.
Ono tohle rozhodnout je pomerne slozite a obavam se, ze ani na gastru moc nepomuzou. Vytery jsou ok? Ja jsem zastance kojeni, male ne za kazdou cenu - zhroucena, vyzabla maminka, ktera se nici kvuli kojeni za kazdou cenu prospeje detatku mene nez klidna a spokojena, ktera da lahvicku. Chce to zvazit, co jeste jsem ochotna udelat a za jakou hranici uz nejdu - stanovenim takove hranice si ulehcim to konecne rozhodnuti. Diky tomuhle jsem pak ukonceni kojeni snasela velmi dobre a nelitovala jsem.
Jinak laktoza je mlecny cukr, ktery se bezne nachazi v zivocisnem mleku, stejne tak v MM. Nejde o alergen. Nicmene potraviny obsahujici laktozu mohou byt „znecisteny“ bilkovinou kravskeho mleka, ale jen v stopovem mnozstvi. Takze potravin obsahujici sladidlo laktozu (vetsinou leky), se nemusite bat.
Intolerance laktozy je veci strev - ve zdravem streve je dostatek enzymu laktazy, ktery laktozu (slozity cukr) nastepi na cukry jednoduche (glukozu a galaktazu). V nemocnem nebo poskozenem streve (zanet, viroza, alergie) byva enzymu malo a tak si s takovym mnozstim laktozy neumi poradit a cukr zacne kvasit (kysela, zelena stolice, napenena, prujmovita, nadymani, bolesti bricha). Takze alergie strevo narusi, enzym klesne a k tomu se pak pridava sekundarni intolerance laktozy a k projevum alergie se pridavaji potize s bolenim briska. Bohuzel v materskem mlece jde mnozstvi laktozy snizit jen obtizne a to rezimovymi opatrenimi (nekojit prilis casto po malych davkach) popripade pred kazdym kojenim odstrikat predni mleko.
Existuji i vrozene intolerance laktozy (vetsinou dedicne), ale projevuji se az v predskolnim veku.
Jen pro zajimavost, vetsina bezlaktozovych mlecnych vyrobku se vyrabi tak, ze se do nich prida onen stepici enzym a nechaji se „odlezet“. Tento enzym se dokonce da bezne koupit v dm drogerii, uzivaji ho lide s temito potizemi - diky tomu muzou konzumovat normalni jidlo (a nebat se napr v restauracich).
Testy na alergie z krve jsou do roka neprukazne, takze bych na ne nijak nespolehala.
@JaLa díky za reakci.
Očkování neproběhlo, musela jsem podepsat papír, že budem očkovat až od 6m
(protože podle doktora krev ve stolici nic není a doktorka to považuje za kosmetickou záležitost, která s věkem odezní…), ale jak se to blíží, tak se docela bojím, když je on sám ještě tak nestabilní, aby ho to nenarušilo ještě víc (hexa obsahuje malé množství kaseinu).
O laktoze vím, myslím, že šlo/jde o dočasnou intoleranci laktozy v souvislostí s alergií a opravdu reagoval na tohle…jenže pak se k tomu přidaly další věcí ![]()
Jak myslíš, že šlo o alergii na tebe?
S tím kojením, kdyby vyváděl jako prvorozený, tak toho nechám hned, ale malý je od malička pěkný savec, dosud žádné bojkoty, spurty apod.
Výtěry jsou v pořádku, stejně jako krevní obraz dělaný před měsícem. Přibíral od 3m těch 100g/týden, první tři měsíce dokonce 1-1,2kg za měsíc.
Ahojte, tak my jsme na tom jak na houpačce. Zdálo se mi, že se to zlepšilo, a najednou v sobotu večer v plínce dvě nitky krve. To jsem se teda dost lekla, protože krev ještě nikdy neměla. Takže od neděle jedu opravdu rýžová kaše, pohanková kaše, vepřové + rýže, párky Dulano a uvidíme. Jedla jsem teď dost rozinky do těch kaší, ovesný vločky a banán, tak nevim, co z toho jí vadí. No uvidíme. Je to teda dost na bednu ![]()
Sab už nedávám, ta náhlá kolika byla určitě z něj.
Holky, a kolik by měla teď asi tak přibírat, aby to bylo v pořádku? Byly jí 3 měsíce. Doteď jela cca 150g/týdně, ale teď se to nějak zpomalilo.
@petty30 po 3. měsíci mají přibírat 100-150g týdně. Ty nejíš žádné pečivo? Nezdá se mi, že by z toho, co píšeš, ji něco mělo vadit. ![]()
@Ha-ni, nejim, pečivo jí nafukovalo. Chtěla jsem zjistit, co jí vadí, tak jsem bez mléka - vajec - soji - hov. a kuřecího masa. Ale je fakt, že dietu držím bez toho všeho teprve týden. Ale tý krve jsem se teda lekla, vůbec nevím, z čeho by to mohlo být. Je teda fakt, že celej den usilovně tlačila, tak jestli jí třeba nepraskla nějaká cévka nebo tak něco ![]()
@petty30 uvidíš, pokud se to nebude opakovat, tak to mohlo být z toho tlačení. Když začal mít malý krev ve stolici, tak ji měl při každé stolici. Po týdnu diety pak nastalo zlepšení
@petty30 pokud to byla čerstvá krev ještě červená tak by to mělo být z tlačení
Holky, byla to jasně červená krev a od tý doby dobrý. Měla to fakt hodně hustý a nemohla to vytlačit, tak mě napadlo, že to mohlo být z toho.
@petty30 Tak to vypadá, že to bylo fakt jen z toho.
příště se třeba podívej, jestli nemá nějakou prasklinku u konečníku a promazej ho, já ho malému máznu jen bepanthenem, ať mu to líp klouže ![]()
@Ha-ni tak snad se to fakt zlepsi, uz me nenapada, proc dochazi k tem vykyvum.
Alergii na me mi potvrdil i alergolog, ze byl zrejme alergicky na bilkoviny meho vlastniho tela a i kdybych byla jen na vode, tak by mel problemy tak jako tak. O alergii na vlastni MM se nemluvi, pry je to vzacnost. Mno, ale mne uz se par takovych „vzacnosti“ v zivote stalo, takze u nas doma byvame vyjimkami, co potvrzuji pravidlo. On pak teda mel potize i autoimunniho charakteru (u nej dikybohu zazehnano, ja mam od druheho porodu taky autoimunni onemocneni), takze ono to neco takoveho opravdu asi bylo.
@JaLa aha, tomu už moc nerozumím, co to jsou autoimunitní potíže.
No já zpětně pořád bádám nad tím jídelníčkem, který je pořád stejný a jediné co mě napadlo, je buď paralen (ale to asi ne) anebo mentos, který obsahuje paprikový extrakt.
Každopádně bych mu chtěla udělat testy na alergie na potraviny, ať vím…protože jít způsobem pokus-omyl se mi moc nelíbí ![]()
@Ha-ni autoimunni nemoci jsou vlastne alergie na vlastni telo - konkretne mne telo likviduje stitnou zlazu, z nejakeho duvodu je popletene a mysli si, ze je to nepritel. U syna to byl kloub, kde se vytvarel zanet a otok, zanet ale vytvarely vlastni protilatky.
Z krve se toho moc nezjisti, pravdepodobne vyjde vetsina veci negativnich a stejne mu muzou objektivne vadit a naopak neco vyjde pozitivni a za dva mesice zase negativni - proste do roka je to neprukazne. Synovi v 9m vyslo vse negativni a tou dobou byl uz 3 mesice na specialnim UM, ve stolici stale hlen, zvracel… takze tak…Objednejte se na nejake dobre detske alergo, kde vam poradi.
@JaLa tam jsem objednaná, ale dostaneme se tam až v prosinci. A s doktoem jsem mluvila po telefonu, a ten blb mi řekl, že abkm malý nemá, když kojím že je to poteřeba potvrdit z krve a to ať mi udělá obvodní
Tož tak. Dneska tam jdu, tak se jí zeptám. ![]()
To je síla, s čím vším tělo může bojovat.