Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@verunh U nás hlídají…z moji strany,která je daleko 250km,by ji hlídali rádi ale ta dálka a ještě pracují.. tak je to těžké.. ale za to si ji vezmou třeba v létě na 7-14dni ..A od manžela ze strany..tchýně bydlí 5 minut od nás…je pracující..A už má 3 vnoučata..bere si spíš děti od manželovi sestry,pac naše malá 2 roky je divoká a hlavně ji bere pořád ty její serepeticky,ktrre vsude má..takže na chvíli pohlídat to jo..ale přes noc minimálně a když už…Tak si ji vezme večer a vrací dopoledne…což nám moc nepomůže.. malá spí celou noc..A dcery od snachy mají 6 let a 9 měsíců…takze jedna samostatná a druhé miminko.. které miluje..takže nespravedlivé! ![]()
Nemůžu si stěžovat,ale mohlo by to být lepší ![]()
Malé byl rok, za ten rok hlídali asi 3 - 4 večery a 3 po sobě jdoucí dny od odpoledne kvůli koncertům. Malá chodí spát nejdýl v 19:30 a spí celou noc od 2 měsíců, takže moc práce to není.
Víckrát jsme hlídání nepotřebovali, ale klidně by pohlídali. Pracují, hlídat můžou o víkendech.
U nás hlídá a hlídala jenom moje mamka. Šla do důchodu když staršímu bylo 9 měsíců,před 8 lety. Hlídala přes den tak od 8 měsíců, časem od 1h do půl dne, od 1,5 roku i přes noc, ale u nás, ne u sebe. K sobě na noc až od 3 let. Mladšího taky tak. Takže buď staršího jenom, nebo oba, ale až od 3 a 5 let, dřív ne. Je na ně sama, takže oba tak max na 2-3 dny, určitě ne na týden nebo na dovolenou. Druzí prarodiče nehlídali nikdy. Na noc tam děti byly možná jednou, v 6 a 8 letech. Do té doby pouze nedělní návštěvy.
Asi takhle, beru to tak, že děti jsou naše, ne prarodičů. Ale občas to bodne, ne že ne. Asi takhle: moje mamka ještě dělá, děda (jako její manžel, můj otčím) má poměrně často na krku neteř, ale mojí starší hlídal asi třikrát. Jako vydrželi by spolu, obzvlášť, když by tam byla i neteř. Ale úplně se mi nechce mu holku nechávat, nechci aby ji krmil těma svejma rozumama (ale to je jiná story). Mamka samozřejmě pohlídá kdykoliv. Ale jsem doma na rodičáku, takže vlastně jsou potřeba akorát sem tam nějaký ty doktoři a i ty se snažím plánovat tak, aby mohl hlídat můj chlap. Nejsem samosprašná, že jo
Tchánovci jsou oba doma, tchýně přes rok, tchán čerstvě. Starší dcerka u nich občas přespí, ale jen když chce ona. Tchýně třeba za ten rok, co je doma, ani jednou nepřijela, že by vzala holky ven (moje mamka jezdí každý týden, starší bere že školky a když je hezky, vezme děti na hřiště třeba), když byla menší miminko, ani jednou jí nevzala v kočáru na procházku, prostě nic, jen pokud jim děti přivezeme pod nos, tak jim nandá hromadu sladkostí a pustí pohádky z kabelovky. Můj táta s maceškou taky nejsou moc hlídací, oba dělají a myslím, že ani nemají moc zájem. Vídáme se tak jednou za měsíc, přes léto ještě míň, to mají nejvíc práce (maceška je učitelka). Jednou vzali starší na výlet. Pravda je, že mladší je ještě ve věku, kdy se ode mě nehne na krok…no takže podtrženo, sečteno, teoreticky by mohl (aspoň tu starší) pohlídat v podstatě kdokoliv z prarodičů, realita je jiná. Pravda je, že taky ne se všema jsou ideální vztahy a že ne všem chci děti dávat na hlídání.
Pozitivní je, že když byl průser, tak pomohli všichni. Sice to máme do dneška na talíři, ale pomohli.
Příspěvek upraven 21.01.19 v 13:00
U nás prarodiče by hlídali, ale my zatím nechceme (teda přes noc). Během dne na pár hodin hlídají, když jdeme s mužem na koncert nebo k doktorovi… Ale upřímně, dokud jsem na mateřské a není to nezbytné, tak děti dávat nikomu nechci (necelé 3 roky a 1 rok). Oboje rodiče by samozřejmě chtěli, ale respektují naše rozhodnutí. Jde i o to, že je náš syn hodně živé a ke všemu paličaté dítě (vzali nám ho do soukromé školky na 1-2 dopoledne v týdnu, ale i tam jsou z něj někdy zoufalí a říkali, abychom se pomalu začali připravovat na to, že bude potřebovat ve škole asistenta) a dokud nebude poslouchat, tak ho nemůžeme ani pustit. Tchýně to chápe, protože malého vídá častěji a ví, co dokáže a občas, když jde s námi na procházku, tak sama uznává, že prostě na něj nestačí… (neteře 3 roky a 5 let hlídá normálně, ale jsou relativně poslušné). Moje máma si na mě všude stěžuje, ale byla s námi na výletě a měla ho chvilku hlídat, když jsem přebalovala malou… Málem jí skočil do říčky, kdybych zavčas nezareagovala a neskočila po něm (máma jen koukala a ani se nehnula), tak mohl být problém na světě… Nechce si připustit, že už má svůj věk (nejsou tak rychlí a ve střehu) a holt na našeho divocha nestačí (občas i my jsme z něj hotoví…) Rodičům je 61 let.
@verunh nehlídají. Ani naši a nehlídala ani ex tchýně, ex se taky nezapojoval a po rozvodu jsem sama na vše co se týče dětí - takže bohužel i časté očr
Jsi na mateřský, to je ještě dobrý. Počkej, až budeš v práci ![]()
zas abych jim nkřivdila… jooo občas pohlídali. Ale fakt hodně občas
Nehlídají
od manžela rodiče vůbec nejeví zájem, tchyně přímo řekla, že mi je hlídat nebude.Moje mamka pořád v práci a můj táta nechce hlídat. Jsme na vše sami.
My nemáme žádné hlídání,takže dcera 6 let ještě nikdy v životě nebyla přes noc bez nás. Nikdy. Jsem zvědavá,až začne jezdit třeba na tábor,jak to bude zvládat,když to nikdy nezažila. ![]()
Bydlíme v jednom domě s mými rodiči. Hlídají od narození syna. Taťka vozil kočárek a babička hlídala i půl noci od 4 měsíců. Hrajeme s přítelem v kapele, když jsme jeli hrát, tak jsem v osm večer nakojila, odjela a do půlnoci na další kojení zpátky. Tak od 10m hlídala celou noc. Denně ho vyzvedavaji ze školky. Pomoc je to velká. Nas taky hlídali prarodiče, takže naší ví, jak to pomůže. My na oplatku je vozíme na nákupy a tak různě. Byl s nimi jednou u moře a letos jede s i dalšími dvěma vnoucaty zase. Ale naši jsou v tomhle nadstandardní. Svagrove jezdila mamka hlídat tříměsíční dítě přes půl republiky kazdy týden od středy do pátku. Prosím anonym kvůli identifikaci s kapelou.
Ahoj
Já mám 8mi měsíční dcerku. Mamka ji hlídala na noc poprvé v 5ti měsících. Už ji měla asi 4× přes noc. Tchyně taky v 5ti měsících.
A to se malá budi pořád 3× na mlíko a třeba 2× na dudel. No, v těch 5ti měsících zo tak bylo. Teď ji rostou zuby tak se budi i 10c za noc a to bych ji mamce nedávala.
Ona je z malé úplně hotová a strašně se na ni vždycky těší. Teď jsme si s přítelem koupili pobyt na víkend a máme slíbeno hlídání na 3 dny.
Tchýně bydlí taky kousek a je pravda, že pohlída, ale taky musíme říct. Když má volno, tak se nestavi, nezavola, že by si ji vzala ven na procházku.. to mě mrzí, ale vím, že má malou taky ráda.
Zkus si s nimi promluvit, přece jen to je jejich vnouce a ty musíš být taky unavená…
když byly děti menší, řešila jsem běžnou provozní potřebu hlídání chůvou, o prázdninách si děti vystřídaly obě babičky. Teď už se děti hlídají v běžném pracovním týdnu v případě potřeby samy, prázdniny rozhazuji mezi tábory, rodinnou dovolenou a babičky. Obě strany jsou už v důchodu a přizpůsobí se našemu letnímu programu. Jsou úžasné! Jinak babičky mám jednu 100 km daleko a druhou 350 km. Takže na víkendové pobyty u babiček to moc není.
Ahoj. U nás prarodiče hlídají a to i přesto, že nás dělí asi 2 hodiny jízdy autem. Já mám složitější situaci - jsem s dcerou sám. Když jsem ovdověl, rodiče pomáhali, jak mohli. Já jsem byl s dcerou doma a u nich jsme ne jednou našli azyl.
Naposled u nich byla dcerka sama teď o Vánočních prázdninách, kdy byla školka zavřená a já jsem pracoval.
Máme deti 3 a 5 let a nehlida je nikdy nikdo, ani kocarek nikdo nevozil… Babicky nemaji zajem, takze my jsme uz pres pet let nebyli s manzelem chvilku sami. Doktory, urady, nakupy, vse delame v zavesu s detmi. Jsou nase, tak si nestezujeme a nikam je necpeme
![]()
Ahoj, moje mamka moc hlídat nechce - chodi ještě do práce a víkendy si chce odpočinout. Můj táta jezdí s kamionem a když má víkend volný tak si rad vezme děti někam na výlet nebo třeba jedou jen na benzínku která je cca 10.min a vrátí se třeba vecer. A druhá “babička” nemá zájem vůbec, neviděla je cca 3.roky od rozvodu 😂 a to bydlí ve stejné “vesnici” jako moje mamka akorát o par baráků dál. Nyní mám nového přítele a jeho mamce naše děti dávat nechci, přijde mi to blbé 😂 a to jsou už velký (syn 10 a dcera 7)
Jako babička trávím s vnoučaty co nejvíce času ne proto, že musím, ale protože sama chci. Děti jsou u nás od miminek, aby měli čas od času rodiče prostor taky sami pro sebe (vidím to jako velmi důležité pro jejich další partnerský vztah, proto se snažíme jim s mužem vyjít vstříc). Škoda jen, že do důchodu neskutečně daleko a nemohu s dětmi trávit času více. Strašně rychle rostou a já bych si jich chtěla užívat více.