Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás hlídají obě strany, já malého nemam prakticky žádný víkend doma, protože se o něj babičky skoro perou. Všichni prarodiče ještě pracují, takže krom víkendu nemají moc čas na návštěvy. Berou si ho cca od půl roku. Někdo na to prostě není no, nemá na malé děti energii, chce svůj klid…
Máme rok a půl starou dceru a prarodiče hlídají. Několikrát u nich spala a byla s nimi i týden na dovolené a úplně v pohodě.
To samé s výlety. I dědeček si ji bere na procházku, když má volno. Oba ještě pracují. Manžela rodiče žijí v zahraničí, ale když měli příležitost, také hlídali a spala u nich. ![]()
Je to smutné když prarodiče nemají o vnoučata zájem. ![]()
Tchyně se sama nabídla, že až budu chodit do práce a syn do školky, tak je v případě nemoci připravena hlídat
Je v důchodu. Dedecky nemáme, ale obě babičky, už ve 2 letech syna, hlídaly 2-3 dny v kuse. Moje mami i v roce hlídala i se spaním.
Ahoj,dcera 1,5 roku, babičky nehlídají a mě to nevadí . S malou jsem ráda . Až bude starší myslím že se prarodiče zapojí více.
Jak kdybych četla o sobě. I s věkem dětí a tím, že mladší nikdo nechce ani hodinku do kočárku.
Já už to neřeším a beru to, jak to je Prostě zájem není a nic s tím neudělám. Mrzí to, ale co už. Také už se poohlížím po paní na hlídání. My ani nechceme hlídat, abychom odpočívali, či se šli někam bavit, ale nás nechají rodiče ve srabu i když kolikrát fakt potřebujeme. Jednou jsem potřebovala se sebou na pohotovost, nebyla jsem schopna pomalu udělat krok a i tak nám tchýně nepohlídala, hlídala nám 75letá sousedka. ![]()
Vím, že to není babiček povinnost, ale rodina by si snad měla pomáhat. Jinak postrádá smysl.
Nasimje 55 a hlidaj kdyz potrebuju, 1 vikend v mesici je mala u nich, protoze chteji. V lete s ni pofrci na dovcu. Dceri jsou 3. Hlidaji od mikina. Jak to bude s druhym, jsem zvedava
tchyne taky nema problem.
Moji rodiče pracují a berou si syna od jeho cca 2let na celý víkend cca 5-6krat ročně.. do toho pohlídali když požádám (chceme jít do kina nebo něco zařídit ) takže třeba na 3hodiny tak 1× do měsíce… Jinak žádné hlídání nemame. ( V nouzi můžu poprosit mýho bráchu nebo kakaradku ve vesnici -zatim jsme nevyužili)
@verunh jsem na tom podobně. Tchyně bydlí vedle, ale nijak moc se neangazuje. Je v důchodu. Starší syn 7let tam chodi sám přes den, na noc ho nechce, když potřebujeme tak se vždy tváří, že jí to hrozně obtěžuje. mladšího 9m hlídala 2× ještě když byl maličký a celou dobu spinkal. K nám jít nechce a u ní zase nejsou podmínky pro malé mimino.
Moje mamka by hlídala ale bydlí daleko a pracuje. Taky jsem s dětmi pořád, když něco potřebuji zařídit, musím si to domluvit předem a v odpoledních hodinách aby byl přítel doma. Spolu nikam nechodime
o paní na hlídání taky uvažuji
Moje mamka hlidala casto, vracela jsem se do prace brzo, hned po materske, takze min 2 dny v tydnu jsem ji potrebovala kvuli praci, ale na vikend nebo prazdniny si kluky nebrala. Tchanovci nase deti nehlidali vubec, uprednostnovali vzdycky deti od svagra.
Tchýně bydlí kousek a spíš hlídá synovce. Nám pohlídá, když potřebuju nakoupit nebo k doktorovi a jinak moc ne. Ani mně to nevadí, zvykla jsem si. Kdybych chtěl, tak určitě pohlídá víc… Ale doufám, že to bude lepší až přestanu kojit, protože se těším, že si vyrazíme někam do divadla. ZAtím je ale uspávání na mě.
Mamka bydlí dál, ale když je tady, tak pohlídá s radostí a když jsme doma, tak taky a ještě pomůže děda.
Jedni hlídají i na víc dní, pokud zrovna mohou, taky mají svůj program, popř. práci. Výlety ano, dovolené ne (to spíš zveme my je). Druzí už jsou o dost starší, takže tam přes noc ani s uspáváním u nás nikdy, ale nebydlí daleko, takže tam se většinou podaří vykrýt takové ty nárazovky a náhlou potřebu max. na den. Jsem za to velmi vděčná a nepokládám to za samozřejmost ani v jednom případě. Ale dítko mám zatím jen jedno, uvidíme, až přibyde druhé - jenomže miminko na celodenní hlídání ještě nějakou dobu nepůjde a pak už to starší bude dost velké a soběstačné, což už je koneckonců školní dítě teď.
Moje mamka hlídá moc ráda, dokonce si kvůli tomu organizuje čas v práci. Syn ji miluje, často u ní chce být přes víkend, babička mu všechno dovolí a má tam klid od mladší ségry
Tchýně nikdy nehlídala ani jednoho, nemá o děti zájem, takže bych jí je ani nesvěřila. A moje ségra taky hlídání zvládne, děti má zmáknutý, ale asi by úplně happy nebyla.
Rodiče jsou pracující nehlídají a prarodiče už mají hodně roků. těm bych děti na hlídání nedala, jsou to dva malí rošťáci.