Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mminky, mate nektera zkusenosti s placenym hlidanim cizi osobou ditete mladsiho roku? Jak jste postupovaly pri zvykani na cizi osobu a jak rychle si dite zvyklo? dekuju predem.
prosim, nepiste reakce typu, ze byjste dite hlidat nedavaly.
Dekuju!
Ahoj, já dávám jeden den v týdnů hlídat od 10 měsíců a úplně v pohodě;-) sehnala jsem maminku na RD, má o rok starší dítě a krásně je zvládá, jsou teda oba docela hodní;-) začali jsme zvykat dva měsíce dopředu, nejdřív jsme párkrát zašly na návštěvu, pak jsem ji tam na hodinou zapomněla a postupně jsme prodlužovaly;-) záleží samozřejmě jak si dítko s tetou sedne, u nás úplně super, malá se tam těší jak na tábor:-D
@Dobbyna dekuju za reakci. Moje dcera ma 8 mesicu. A zatim je to pro ni tezke. Ty jsi tedy nikdy nezazila, ze by plakala, kdyz jsi ji predavala?
@piquadro Nepláče, fakt se těší;-) někdy přes den třeba kňourá, ale to dělá i doma, asi zuby;-)
@Dobbyna hm tak to zavidim. Porad ji nechavas hlidat jen jeden den v tydnu? nebo zvysujete…
Mala si zvyka uz mesic a je to pro ni porad tezke. Ted uz place jen kdyz ji predavam, drive to bylo daleko horsi.
@piquadro Jo, já mám zkušenost jakožto osoba, která dítě hlídala. Na VŠ jsem si přivydělávala babysittingem a jednu dobu jsem občas hlídala dva kojence, jednoho od jeho 2 měsíců, druhého od 5. Vždy to probíhalo bez jakéhokoliv zvykání, prostě jsem dostala instrukce, dítě a nazdar. Obě dvě děti byly naštěstí naprosto v pohodě, normálně jsme si hráli, baštili, spali, jako bych vůbec nebyla cizí.
Já jako rodič bych na něco takového absolutně neměla žaludek, píšu to jen pro ilustraci, že i toto lze a dítě může být spokojené.
Dávala jsem od 8 měsíců, ale ne na celý den, byla to spíš taková náhrada za babičku, které hlídací nemáme. Poprvé jsem ani neodcházela, slečna spíš jen přihlížela jak si hrajeme, na co je zvyklý, zkusila ho přebalit, pochovat. Napodruhé jsem naopak jen přihlížela já. Napotřetí jsem šla uklízet do vedlejší místnosti a pak už ven z bytu. Většinou tak do 3 hodin a nepravidelně, někdy 2× za týden, někdy jen 1× za měsíc. Od 16 M pak hlídala jeden celý den, za dalšího půl roku pak celé 3 dny. U ní nikdy nebrečel, ani v době separačky, ani když mu rostly zuby apod.. Fakt jí miloval a dodnes o ní mluví, bohužel nám odjela do zahraničí. Pak jsme měli další slečnu, která z mého pohledu byla moc fajn, ale s tou začátky byly krušnější, brečel několikrát při předávání. Později už ne, ale stejně si k sobě pořádně tu cestu nenašli. Takže z mojí zkušenosti záleží i na tom, jak si spolu ti dva sednou. A 8 M je zrovna takový blbý věk na zvykání - separační úzkost.
@piquadro zatím jednou, děláme to od ledna, za chvíli bude mít rok;-) ale nějak v průběhu roku přidáme ještě jeden den, jak budu potřebovat do práce… U nás hodně záleží na tom, kdo má hlídat, třeba obě babičky jsou v absolutní nemilosti, nesmí ji ani vézt v kočárku i když jdu vedle, hned je řev, a pohlídat se od nich taky nechce:-( samozřejmě to zkoušíme, ale dost to dře, babičky jsou ukřivděné, fakt se snaží, a ona je nechce… Já myslím, že na hlídání se těší kvůli tomu, že je tam kamarád na hraní:-D
@verusak.berusak @Dobbyna my to mame jeste takove vic komplikovane. Jedna chuva hlida 2× tydne 4 hodiny (davam malou k ni domu a ona hlida vice deti zaroven - moje je jedine miminko)
a jeste 2× tydne po 2 hodinach je ve tride, kde hlidaji rodicum co se uci nemcinu deti. Takze tam jsou jine chuvy.
Myslim si taky, ze je problem v separacni uzkosti, stane se, ze zacne plakat i kdyz prijdeme nekam na navstevu a mysli si, ze ji tam necham:(
takze doufam, ze to co nejdrive prejde a zvykne si:( chtela bych zacit pracovat a to jedine, kdyz nebude plakat a bude spokojena.
@piquadro píše:
@Dobbyna hm tak to zavidim. Porad ji nechavas hlidat jen jeden den v tydnu? nebo zvysujete…
Mala si zvyka uz mesic a je to pro ni porad tezke. Ted uz place jen kdyz ji predavam, drive to bylo daleko horsi.
V tomto veku deti casto mivaji separacni uzkost.Zkus davat hlidat, az to prejde( 1-2 m) ![]()
@brko taky si myslim, ze je to tim. Navic tady nemame babicky a teticky, takze jsme s malou porad spolu a to je asi zavislost vetsi…
@piquadro No, já bych v tomto věku preferovala hlídání spíše u vás doma a jednou osobou, nevím, jestli by syn v tomto věku dal ten váš systém. Možná jo, v těch 8 M fakt nebyl nejmenší problém, ale ona mu ta separační úzkost začla trošku později, a to už byl na slečnu zvyklý. A ona se věnovala jen jemu, zabavila ho, neměl podle mě vůbec čas si stýskat.
@verusak.berusak verim, ze by bylo supr, kdyby mel jednu chuvu. Ale to by bylo moc drahe. Nezijeme v CR. Kurzy nemciny mam s hlidanim deti zdarma, coz je strasna vyhoda. Takze platime jen chuvu na 2× tydne, ktera zaroven hlida i jine deti a tam si myslim, ze je vyhodou, ze je tech deti vic. Jsou starsi a s malou si hraji. Takze do budoucna supr. Za chuvu u nas doma bych dala 3× tolik:(
je supr, ze jste vsechny mely dobre zkusenosti. My musime preckat