Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zeoli
Ja to chapu, ale pokud nekdo shani za penize vypomoc, tak jednak na tom asi tak zle neni a druhak ten, kdo ji za uplatu poskytuje neni charita. Proste je to sluzba, jako kterakoli jina a pokud to poskytovatel nedela z dobreho srdce nebo jko dobrovolnik a je to pro nej kseft, tak se mu to za min proste nevyplati.
@1Pears1 píše:
Ano, mám úlevy, co se týče zdravotního stavu. Odjakziva v každé práci. Je to stav po operaci vrozené vady v dětství. Nemuzu zvedat těžká břemena, pracovat v noci, v infekčním prostředí a nepříznivých klimatických podmínkách. Maximálně 8 hodin v kuse.
Neměla jsem problém práci najít, mám vzdělání, mohla jsem si vybrat. Navíc vím, co sama zvládnu.
Nemám sice postižené dítě, ale mám více dětí než je v rodině běžné, ani to nebylo překážkou.
Ty ovšem, co jsem pochopila nejseš z Plzeňského kraje, že?
Kámoš bere ID třetího stupně, měl několik operací zad. A přesto ho v jedné nejmenované nemocnici nutili se tahat s ležáky. A zvedat dospělého chlapa je pořádná fuška. Člověk čekal, že zrovna v nemocnici budou mít proto pochopení, ale ne.
Co můžu říct, tak tady s tebou zacházejí jako s onucí. Věřím, že jinde nemají problém vyjít vstříc, ale tady jo. Zvláště v dělnické profesi. ![]()
Hm, je tvoje vzdělání vyšší než maturita?
@Alexandria Nixia píše:
Ty ovšem, co jsem pochopila nejseš z Plzeňského kraje, že?Kámoš bere ID třetího stupně, měl několik operací zad. A přesto ho v jedné nejmenované nemocnici nutili se tahat s ležáky. A zvedat dospělého chlapa je pořádná fuška. Člověk čekal, že zrovna v nemocnici budou mít proto pochopení, ale ne.
Co můžu říct, tak tady s tebou zacházejí jako s onucí. Věřím, že jinde nemají problém vyjít vstříc, ale tady jo. Zvláště v dělnické profesi.
Hm, je tvoje vzdělání vyšší než maturita?
Teď už ano, mám VŠ. Ale i když jsem měla „jen“ maturitu, moje úlevy byly respektovány. Povaha práce byla tenkrát hlavně kancelářská, ale doplněná o terénní činnost, v sociální oblasti. Teď jsem ve spec. školství, jak lze pochopit z vedlejší diskuze, tam zvedání někde hrozí, ale nemusím a nikdo mě k tomu nenutí přímo ani nepřímo. U dětí, které potřebují trvale zvedat, nepracuji, případně jsou tam jiní. Pozvednutí ale zvládnu. Jsem u skupinky, která to pravidelně nepotřebuje. A nejsem jediná s úlevami k vůli zdravotnímu stavu.
Jsem úplně z jiného konce ČR.
Kámoš se 3. stupněm ID po několika opracích zad by si měl hledat práci úplně jiné povahy, případně s tímto stupněm ID nemusí pracovat vůbec. Je pojištěn v plném rozsahu. Co tam dělal, sanitáře? Zvedáky tam nemají? Vím, že i se zvedákem musí vydat určitou fyzickou sílu, ale při správné manipulaci není tak velká.
Můžu díky svému vzdělání pracovat na spoustě pozicích ze dvou základních oblastí. Ale práci jsem se snažila vybrat si takovou, abych byla kolegům platným členem týmu. Až někdy nebudu zvládat, zase budu lovit práci tam, kde je náplň převážně kancelář.
Je fakt, že jsem měla výhodu už výběru základního povolání, díky tomu, že jsem věděla, že určitá omezení budu mít celý život.
Dělník po úraze je na tom hůře v tomto směru. Ale tam se zase jinak hodnotí přiznání ID. Získá ho snáze. Vždy se bere v úvahu vzdělání dotyčného, dosavadní praxe a zbývající potenciál, adaptace na postižení a schopnost živit se jinak. Posudkový lékař takto může manipulovat až 20 procentními body.
Takže to není nic, k vůli čemu bych se měla cítit špatně. Chlap se 3. stupněm ID nemá na takovém pracovišti co dělat. Divím se, že ho tam závodní lékař vůbec pustil. Asi z nedostatku lidí? ![]()
@Zeoli píše:
Já bych to za 200 dělala. Je to měsíčně 4000 Kč prakticky za nic. Hodina a půl práce každé ráno. Být v důchodu nebo na MD/ RD. Jinak ne, protože bych nestíhala svoje děti a práci.
Jasně, každé rano bys pred sestou hodinou budila svoje dite, pak ho tahala 20 minut mhd, hlidala v cizi domacnosti pritom obstaravala dalsi dite, pak s obema sla ke skole a pak zas s jednim 20 minut zpet. A když bude mit horecku, tak ho i tak tahla s sebou… Ti je fakt prakticky za nic.
Jako vitalni nudici se důchodkyně mozna.
@Alexandria Nixia píše:
Ty máš v práci úlevy jako OZZ?No vidíš a mně z té práce vyhodili, protože jsem nezvládala dělat jako 100% zdravý člověk. Což bylo asi logické, když mám papír
Ale to je o zaměstnavateli. Taky máme v rodině OZZ a drželi si ji v práci jen kvůli tomu, ze měli příspěvky. Nároky stejne jako na ostatní a z pracovního hlediska nějaký papír nikoho nezajímal. Jakmile ale šlo o prachy tak to jo, to hned věděli o lejstru
@hospodki píše:
Ale to je o zaměstnavateli. Taky máme v rodině OZZ a drželi si ji v práci jen kvůli tomu, ze měli příspěvky. Nároky stejne jako na ostatní a z pracovního hlediska nějaký papír nikoho nezajímal. Jakmile ale šlo o prachy tak to jo, to hned věděli o lejstru
A ona je nesvéprávná? Při takovém zacházení má jít jinam ![]()
U nás jsou tito lidé rovnými členy týmu, po všech stránkách, respektování popsaného omezení, včetně přiznání osobního ohodnocení a odměn, stejná pravidla jako ostatní.
Ale to musí mít člověk co nabídnout. Není pravda, že na vzdělání nezáleží. Nemusí být nutně VŠ, ale povolání volit takové, kde se tomu, co nemůžu, v maximální možné míře vyhnu.
Už při studiu střední školy jsem měla brigádu v aktivním telemarketingu, nechodila jsem doplňovat zboží ani za kasu, jak většina vrstevníků. Párkrát jsem byla za pultem u sýrů nebo zákusků.
Telefonní operátorku bych mohla dělat i dnes, na většinu takových pozic by mi stačila maturita plus řečové předpoklady, zbytek zaškolí v té konkrétní organizaci.
Věděla bych, jaká povolání doporučit těžkému astmatikovi(to je dcera). V kombinaci s epilepsií podle toho, kdy vznikla, jaký je to druh a jak je kompenzovaná. Znám taky lidi, kterým se objevila nebo rozvinula až v dospělosti. U některých byl záchvat jen jeden za život. Byli delší dobu v PN, nějakou dobu odebrání ŘP, spoustu vyšetření, ale pokud jsou negativní, postupně se jim vrátí život do normálu jen s minimálním omezením. Jeden takový známý už na svém pracovišti neřídí stroj, byl přeřazen na jiný druh práce. Ale pracuje a dál živí sebe i rodinu. ŘP mu vrátili. Dělnická profese.
@1Pears1 píše:
A ona je nesvéprávná? Při takovém zacházení má jít jinam
U nás jsou tito lidé rovnými členy týmu, po všech stránkách, respektování popsaného omezení, včetně přiznání osobního ohodnocení a odměn, stejná pravidla jako ostatní.
Ale to musí mít člověk co nabídnout. Není pravda, že na vzdělání nezáleží. Nemusí být nutně VŠ, ale povolání volit takové, kde se tomu, co nemůžu, v maximální možné míře vyhnu.Už při studiu střední školy jsem měla brigádu v aktivním telemarketingu, nechodila jsem doplňovat zboží ani za kasu, jak většina vrstevníků. Párkrát jsem byla za pultem u sýrů nebo zákusků.
Věděla bych, jaká povolání doporučit těžkému astmatikovi(to je dcera). V kombinaci s epilepsií podle toho, kdy vznikla, jaký je to druh a jak je kompenzovaná. Znám taky lidi, kterým se objevila nebo rozvinula až v dospělosti. U některých byl záchvat jen jeden za život. Byli delší dobu v PN, nějakou dobu odebrání ŘP, spoustu vyšetření, ale pokud jsou negativní, postupně se jim vrátí život do normálu jen s minimálním omezením. Jeden takový známý už na svém pracovišti neřídí stroj, byl přeřazen na jiný druh práce. Ale pracuje a dál živí sebe i rodinu. ŘP mu vrátili. Dělnická profese.
Telefonní operátorku bych mohla dělat i dnes, na většinu takových pozic by mi stačila maturita plus řečové předpoklady, zbytek zaškolí v té konkrétní organizaci.
Sama píšeš: musí mít co nabídnout… no tady není a holt se musí spokojit s tím co je, k tomu lokalita kde je méně práce takže za fabriku je šťastná. Hele neresim, já jen nesnáším jak si stěžuje. Bohužel v hlave ani v rukách tam nic není tak je rada za praci
@hospodki píše:
Sama píšeš: musí mít co nabídnout… no tady není a holt se musí spokojit s tím co je, k tomu lokalita kde je méně práce takže za fabriku je šťastná. Hele neresim, já jen nesnáším jak si stěžuje. Bohužel v hlave ani v rukách tam nic není tak je rada za praci
Pokud má skutečně papír OZZ, je možnost obrátit se na UP s žádostí o rekvalifikaci. Nemusí(nebo aspoň dřív nemusel) být uchazeč o práci, stačí zájemce. Někdy mají dotované programy zaměřené na tyto lidi. Vím, že s tím hodně zamával covid, ale bylo by vhodné se aspoň informovat, jaké jsou možnosti.
Nebo sama do nějaké rekvalifikace zainvestovat. Vím, že nic z toho taky není jednoduché a automatické, ale lepší než trpět v práci, kterou nemůže dělat ![]()
@1Pears1 píše:
Pokud má skutečně papír OZZ, je možnost obrátit se na UP s žádostí o rekvalifikaci. Nemusí(nebo aspoň dřív nemusel) být uchazeč o práci, stačí zájemce. Někdy mají dotované programy zaměřené na tyto lidi. Vím, že s tím hodně zamával covid, ale bylo by vhodné se aspoň informovat, jaké jsou možnosti.
Nebo sama do nějaké rekvalifikace zainvestovat. Vím, že nic z toho taky není jednoduché a automatické, ale lepší než trpět v práci, kterou nemůže dělat
Tvl ale jako chápeš, ze jsou lidi bez sebevědomí a hloupí a líní. No tak to je ona. Je to pohodlnější nadávat než se snažit. O vsem bude jen kecat, ale ze by zvedla zadek a něco pro změnu udelala to ne. Jak píšu, neresim… nemá smysl plevelit diskuzi
@hospodki píše:
Tvl ale jako chápeš, ze jsou lidi bez sebevědomí a hloupí a líní. No tak to je ona. Je to pohodlnější nadávat než se snažit. O vsem bude jen kecat, ale ze by zvedla zadek a něco pro změnu udelala to ne. Jak píšu, neresim… nemá smysl plevelit diskuzi
Jj, chápu. Ale často je potřeba jim to říct, co dělat, jak postupovat, přesný postup. I v práci máme rodiče kteří jsou v tomto směru mentálně slabší(nebo jak to nazvat, nesouvisí to s žádnou vadou, prostě nemají přehled a neporadí si) a je potřeba jim říct přesně, co dělat ![]()
@1Pears1 píše:
Jj, chápu. Ale často je potřeba jim to říct, co dělat, jak postupovat, přesný postup. I v práci máme rodiče kteří jsou v tomto směru mentálně slabší(nebo jak to nazvat, nesouvisí to s žádnou vadou, prostě nemají přehled a neporadí si) a je potřeba jim říct přesně, co dělat
No tak tady jsme zkoušeli, i jsme našli práci, nabídky.. v rodině děla její přímý příbuzný na pracaku takže pomoci bylo až dost. Někdo si proste radši postezujw jak je svět zlej
@1Pears1 píše:
Nebo sama do nějaké rekvalifikace zainvestovat. Vím, že nic z toho taky není jednoduché a automatické, ale lepší než trpět v práci, kterou nemůže dělat
Hm, náš pracák mi žádné nenabídl. Vlastně, když paní z jednoho podpůrného programu zjistila, že neslyším, tak mě vyhodila mě.
Pracák mě pak vyhodil, když jsem si dokázala najít akorát tak brigádu.
Tady je pro pracák problém, že je na to člověk sám. ![]()