Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám sousedku v mém věku se stejně starým dítkem 2,5 let. Hlídáme si navzájem, nikdy žádný problém. Některé matky bych kopala do… za to že srovnávají kdo co umí a kdo ne, proboha mateřství není žádná soutěžní disciplína ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, obracím se na vás s prosbou o názor. Mám už od základky velmi dobrou kamarádku, jsme obě na RD, jí pomalu končí. Já mám dvouleté dítě, ona tříleťáka. Ona má hlídací babičku, muže, který chodí ve tři domů. Já nemám žádné hlídání, chlap chodí domů v šest. Přesto mě kamarádka už podruhé požádala o hlídání s tím, že potřebuje zajet něco vyřídit do práce a malé bude u nás líp. Asi jsem divná povaha, ale já hlídám nejen její dítě nerada. Jednak se bojím, protože ještě nevím, co vše může o rok starší dítě než to moje vyvést. Jednak poslouchat pořád, proč to moje mladší dítě neumí tohle a tamto, proč má ještě plínu a proč máme pod stolem nepořádek () mě trochu irituje. I když vím, že moje dítě bude to samé za rok. A rovnat ty děti, protože starší bere hračky mladšímu a mladší nechce nic půjčit je na mě fest. Prostě nejsou zvyklé tolik na sebe. Bohužel kamarádka vychovává bitím po zadku a příkazy, já se snažím obráceně, takže tím vyvstává další problém - její malá na dobré slovo nereaguje
.
Já tahám svoje dítě taky všude a ani by mě nenapadlo ho někomu (nebo jí) strkat, protože potřebuju na chvíli skočit do práce (ne pracovat, jen něco vyřídit).
Jako já vím, že rada tu není, jen chci slyšet, jestli je normální kamarádce takhle dítě hlídat, nebo ne. Samozřejmě kdyby byla krizovka (nutně k doktorovi…), pohlídám bez řečí.
Podle mě když je to velmi dobrá kamarádka, tak by jsi jí to měla říct a ona by tě měla pochopit, já mám 5 měsíční miminko a sousedka, neznáme se tak dlouho má 1,5 letého chlapečka a hlídala jsem přes noc a hlídala jsem i když si jela nakoupit, protože na ten nákup má prostě větší klid. A ona mi samo nabízela hlídání mého dítka. Mě to přijde přirozené a taky máme obě muže i babičky
No tak kdyz ti to nevyhovuje, tak ji proste rekni, ze ji hlidat dite nebudes. Neni to tvoje povinnost, at se zaridi jinak.
@-Sára Nesrovnává matka, ale samo tříleté dítko. Chce si zvýšit sebevědomí, dokázat, že je šikovnější, lepší. Chápu to, jenže podvědomě mi není příjemné, že si ho zvyšuje na mém mladším dítěti
.
Když nechceš, tak jí to řekni, ať tě pochopí nebo ne. Přece se nebudeš přemáhat a zbytečně si tím přidělávat starosti a práci… ![]()
Já si to teda nedovedu ani představit, hlídat někomu nebo někdo hlídat mně. Ale je to asi i tím, že mám babičku v baráku, tak je tam hlídací servis od ní ![]()
@Anonymní píše:
@-Sára Nesrovnává matka, ale samo tříleté dítko. Chce si zvýšit sebevědomí, dokázat, že je šikovnější, lepší. Chápu to, jenže podvědomě mi není příjemné, že si ho zvyšuje na mém mladším dítěti.
tříleté děcko se srovnává s dvouletým, ale no tak ![]()
No přiznám se, že bych nerada kamarádku neuváženým krokem postupně ztratila, proto přemýšlím a zvažuji
.
@Jasněnkaa píše:
tříleté děcko se srovnává s dvouletým, ale no tak
Teˇti nerozumím
. No opravdu to tak minule probíhalo. Proč má plínku, když já nemám? Proč jenom čmárá a neumí namalovat kolečko? To musíš takhle… Proč nepije z hrnečku jako já? ![]()
Hlidala jsem asi 5×, ona moje ani 1×, vzdy se na neco vymluvila, nikdy ani nepodekovala takze jsem s ni skoncila.
Když se na hlídání necítís, tak ji to řekni.
Trochu mne přijde, ze to není, ze se necítís, ale ze trochu zavidis, ze ona má tolik hlídání a pak beres jako drzost, ze požádala tebe. Možná se samozřejmě pletu.
Kamaradkam nehlidam, v rodině často.
@Anonymní píše:
Teˇti nerozumím. No opravdu to tak minule probíhalo. Proč má plínku, když já nemám? Proč jenom čmárá a neumí namalovat kolečko? To musíš takhle… Proč nepije z hrnečku jako já?
a to je vytahování a zvyšování si sebevědomí jo?
to jsou normální otázky tříleťáka, počkej za rok ![]()
@Cuddy píše:
Když se na hlídání necítís, tak ji to řekni.Trochu mne přijde, ze to není, ze se necítís, ale ze trochu zavidis, ze ona má tolik hlídání a pak beres jako drzost, ze požádala tebe. Možná se samozřejmě pletu.
Kamaradkam nehlidam, v rodině často.
To vůbec ne, ono kdybych chtěla, taky jsem jí malou dávno dala. Já chtěla říct, že má plno možností, jak to udělat jinak, nebo si od dítěte odpočinout jindy než tak, že dá to svoje mně. Já pomoc okolí při péči o dítě prostě nepotřebuju, poradím si sama. Kdyby šla k doktorovi, na úřady, bylo něco vážného, chápu. Ale tohle se přiznám mi přijde, že si chce oráchnout od malé, tak ji dá sem
.
U nás je situace trochu jiná, sousedovic kluk chodí s naším do školky a kolikrát mi sousedka volá jestli bych vyzvedla oba, nebo na sebe kluci zvoní, že si spolu budou hrát. Já zas musím říct, že jsem radši, když jsou u nás, nejsem typ matky stojící za prdelí, takže kluci se krásně naučili si své spory vyřídit sami. A přestože chodí do stejné třídy sousedovic je o necelý rok starší a taky šikovnější, ale mě naopak přijde, že toho mého motivuje k vyšším výkonům, právě tím jak ty píšeš, proč neumíš, proč neděláš, apod.
Sousedka vím, že hlídání má taky stejně jak já, ale dítka se společně líp zabaví a budují kamarádství už takhle odmala.
Samozřejmě pokud ti vadí hlídat, je potřeba to říct, ale některé věci si myslím, že hrotíš zbytečně. ![]()
@Jasněnkaa píše:
a to je vytahování a zvyšování si sebevědomí jo?to jsou normální otázky tříleťáka, počkej za rok
Však jsem psala, že moje dítě nebude jiné. Jenže já na tohle prostě nejsem zvyklá, neznám to, rozhazuje mně, že 3× odpovím a počtvrté ta samá otázka. Aˇž si tím projdu s malou, bude to jiné.
Kdyby si někdo adoptoval bez varování tříleťáka, taky by asi hleděl
.
Ahoj, obracím se na vás s prosbou o názor. Mám už od základky velmi dobrou kamarádku, jsme obě na RD, jí pomalu končí. Já mám dvouleté dítě, ona tříleťáka. Ona má hlídací babičku, muže, který chodí ve tři domů. Já nemám žádné hlídání, chlap chodí domů v šest. Přesto mě kamarádka už podruhé požádala o hlídání s tím, že potřebuje zajet něco vyřídit do práce a malé bude u nás líp. Asi jsem divná povaha, ale já hlídám nejen její dítě nerada. Jednak se bojím, protože ještě nevím, co vše může o rok starší dítě než to moje vyvést. Jednak poslouchat pořád, proč to moje mladší dítě neumí tohle a tamto, proč má ještě plínu a proč máme pod stolem nepořádek (
) mě trochu irituje. I když vím, že moje dítě bude to samé za rok. A rovnat ty děti, protože starší bere hračky mladšímu a mladší nechce nic půjčit je na mě fest. Prostě nejsou zvyklé tolik na sebe. Bohužel kamarádka vychovává bitím po zadku a příkazy, já se snažím obráceně, takže tím vyvstává další problém - její malá na dobré slovo nereaguje
.
.
Já tahám svoje dítě taky všude a ani by mě nenapadlo ho někomu (nebo jí) strkat, protože potřebuju na chvíli skočit do práce (ne pracovat, jen něco vyřídit)
Jako já vím, že rada tu není, jen chci slyšet, jestli je normální kamarádce takhle dítě hlídat, nebo ne. Samozřejmě kdyby byla krizovka (nutně k doktorovi…), pohlídám bez řečí.