Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Teˇti nerozumím. No opravdu to tak minule probíhalo. Proč má plínku, když já nemám? Proč jenom čmárá a neumí namalovat kolečko? To musíš takhle… Proč nepije z hrnečku jako já?
co blbneš? takhle malé děcko nechápe že tě to irituje, prostě je to pro něj zajímavá zkušenost..je vidět že máte obě jedno dítě..u sourozenců je tohle na denním pořádku a nikdo s enad tím nepozastavuje.
Já taky využívám hlídání (ale hlídá mi jen jeden člověk) jak to jde, pokud se neozveš, tak kamarádku nenapadne že ti to vadí. Každopádně ji využij naoplátku taky a budete si kvit. čím větší děti budou, tím víc na sebe budou zvyklé a bude to s nima lepší. Společnost jim prospěje a vy si každá spočnete, nebo zřídíte něco v klidu.
No kamoska asi netusi ze mas nakej problem…tak ji to rekni…a pockej az si bude zvysovat sebevedomi (nebo jak to pises) za rok tvoje na tobe
ja treba taky nemam babicky ani nikoho..manzel chodi dom az v noci..a vstava brzo rano…dite hlidat taky nedavam (teda od dvou let uz chodila do skolky…takze do te doby)…ale hlidam rada…uz jsem tu mela naraz i sest deti na hlidani ![]()
Příspěvek upraven 25.06.13 v 14:00
@Paradise píše:
U nás je situace trochu jiná, sousedovic kluk chodí s naším do školky a kolikrát mi sousedka volá jestli bych vyzvedla oba, nebo na sebe kluci zvoní, že si spolu budou hrát. Já zas musím říct, že jsem radši, když jsou u nás, nejsem typ matky stojící za prdelí, takže kluci se krásně naučili si své spory vyřídit sami. A přestože chodí do stejné třídy sousedovic je o necelý rok starší a taky šikovnější, ale mě naopak přijde, že toho mého motivuje k vyšším výkonům, právě tím jak ty píšeš, proč neumíš, proč neděláš, apod.Sousedka vím, že hlídání má taky stejně jak já, ale dítka se společně líp zabaví a budují kamarádství už takhle odmala.
Samozřejmě pokud ti vadí hlídat, je potřeba to říct, ale některé věci si myslím, že hrotíš zbytečně.
Asi jo. Jsem taková blbá povaha
.
@Anonymní píše:
To vůbec ne, ono kdybych chtěla, taky jsem jí malou dávno dala. Já chtěla říct, že má plno možností, jak to udělat jinak, nebo si od dítěte odpočinout jindy než tak, že dá to svoje mně. Já pomoc okolí při péči o dítě prostě nepotřebuju, poradím si sama. Kdyby šla k doktorovi, na úřady, bylo něco vážného, chápu. Ale tohle se přiznám mi přijde, že si chce oráchnout od malé, tak ji dá sem.
Treba si jde misto do prace nekam zasexovat. Doma rekne, ze je u kamaradky a je to! A ty ji ani nedoprejes!
@74paja píše:
Treba si jde misto do prace nekam zasexovat. Doma rekne, ze je u kamaradky a je to! A ty ji ani nedoprejes!
Ahoj, mám od dětství nej kamarádku, která má kluka,3 roky. Žije v Itálii a když je tady, občas jí kluka pohlídám, když si potřebuje vyřídit úřady, doktory. Je to sice trošku složitější, kluk mluví převážně italsky, ale česky rozumí. Jinak ale v hlídání nevidím problém a srovnávat chování apod. mého a jejího dítěte, by mě ani nenapadlo. Kamarádky si pomáhat mají, od toho dobré kamarádky jsou a vím, že kdykoli budu potřebovat já, pomůže taky. Pokud ty hlídat nechceš, řekni jí to, nejhorší je, dělat kamarádce znechucené obličeje za zády a tady si stěžovat, místo toho, aby ses jí svěřila.
@Anonymní píše:
To vůbec ne, ono kdybych chtěla, taky jsem jí malou dávno dala. Já chtěla říct, že má plno možností, jak to udělat jinak, nebo si od dítěte odpočinout jindy než tak, že dá to svoje mně. Já pomoc okolí při péči o dítě prostě nepotřebuju, poradím si sama. Kdyby šla k doktorovi, na úřady, bylo něco vážného, chápu. Ale tohle se přiznám mi přijde, že si chce oráchnout od malé, tak ji dá sem.
Tak se to také dá chápat tak, ze kamarádka je zvyklá často dítě někam odložit a tebe bere za dobrou kamarádku, tak ho dá tentokrát tobě. Ty na to zvyklá nejsi, proto to v tobě vyvolává takové pocity.
Tak ji to řekni, ze by jsi byla radši, kdyby si ho vzala sebou nebo se ji zeptat, zda to hlídání potřebuje opravdu nutne, ze nerada hlidas bez pritomnosti rodičů. Ji vůbec nemusí napadnout, ze ti to vadí a zbytečně to nadělá mezi vámi zlou krev.
@Anonymní píše:
ale i tohle matka někdy potřebuje..to že to nepovažuješ za důležité ty neznamená že to není potřebné pro jiného. Mně osobně hlídá babička právě proto, abych mohla jít nakoupit, něco zařídit..ale ne proto, abych si mohla sednout na kafe a přečíst časopis, nebo se projít..i když bych to kolikrát velmi potřebovala. Kdybych měla kamarádku která by byla ochotná pohlídat, a pochopila by to ( i když ona sama by tuhle potřebu neměla), tak bych jí řekla a byla moc vděčná.
@Anonymní píše:
Teˇti nerozumím. No opravdu to tak minule probíhalo. Proč má plínku, když já nemám? Proč jenom čmárá a neumí namalovat kolečko? To musíš takhle… Proč nepije z hrnečku jako já?
Tohle není zvyšování sebevědomí…to se normálně ptá a obzvlášť normální, když nemá maldšího sourozence! A jestli ti vadí hlídání, tak nehlídej, dobrá kámoška to musí pochopit - někdo na to nemá nervy hlídat cizí děti! Mě to třeba neva - hlídáme si s kámoškama navzájem, třeba i přes noc, ale děti jedou dle pravidel té rodiny u které jsou na hlídání! ![]()
Jestli je to dobrá kamarádka, tak to tvé důvody pochopí. Mám též dobrou kamarádku a děti si navzájem nehlídáme. Důvod je jednoduchý…také rozdílné způsoby výchovy. Normálně jsme se o tom bavili, já jí řekla, že bych jí svoje děti na hlídání nedala, protože tohle a támhleto dělám úplně jinak a nechci, aby při její výchově byli mé děti, které na toto zvyklé nejsou.
Svět se nezhroutil, bavíme se normálně dál. My máme opačné názory na spoustu věcí (očkování, odplenkovávání…), ale respektujeme se navzájem a je to jedna z mých třech nejlepších kamarádek. Prostě to neberu tak, že když nepohlídám já jí nebo ona mě, že to znamená, že nejsme dobré kamarádky.
@Anonymní píše:
Nemyslím to zle, ale jak to chceš dělat do budoucna, kdy ty děti vyžadují stále víc společnost vrstevníků? Taky se budeš zuby nehty držet toho, že nikoh nepotřebuješ? Nebo budeš ráda, že tvoje dítě může jít ke kamarádovi a naopak. Já chápu, že tohle tě zatím nějak netlačí, ale s věkem se to bude stupňovat věř tomu. A podle mě, když ty vztahy budou mít už takhle odmala tím líp pro ně. Oni pak na sebe navzájem i dávají pozor, pomáhají si a přijdou mi samostatnější-více odpoutaní od rodičů, což já beru jako pozitivní věc a ne využívání.
Ale samozřejmě záleží na stylu výchovy a prioritách. ![]()
@Anonymní píše:
@-Sára Nesrovnává matka, ale samo tříleté dítko. Chce si zvýšit sebevědomí, dokázat, že je šikovnější, lepší. Chápu to, jenže podvědomě mi není příjemné, že si ho zvyšuje na mém mladším dítěti.
věř mi že to není zvyšování sebevědomí ale jen otázky…za chvíli to budeš mít taky tak(takové to a prooooč, a jááák…člověku kolikrát docházejí argumenty a odpovědi
minule se mě zeptal tříleťák jak fungují brzdy
poslala sem ho za tatínkem…ten mu řekl šlápneš a brzdí
stačilo mu to
) taky sem mě starší ptá proč mladší nejí to a to, proč nechodí, proč má plínku, proč furt spinká, proč si nemůže hrát vpísku, proč mu nemůže vzít tu a tu hračku…není deset minut bez podobné otázky
je to normální vývojová fáze
a pokud nechceš hlídat tak buď jí to šetrně naznač a nebo se vymluv že nemůžeš
ale pokud je to podruhé za celé tři roky
ber to tak že tvůj dvouleťák se od tříleťáka mnohem více naučí než kdyby byl z vrstevníkem ![]()
No, Ty jí pohlídáš a ona má řeči na Tvé dítě? To bych jí tedy omlátila
o hlavu - tedy bych jí to řekla, ač v klidu a už jí ho nehlídala. Tebe to nebaví a ještě máš poslouchat její řeči? To snad ne!! Nechápu, co řešíš, má babičky, ať si řekne jim.
@Kakika píše:
Jestli je to dobrá kamarádka, tak to tvé důvody pochopí. Mám též dobrou kamarádku a děti si navzájem nehlídáme. Důvod je jednoduchý…také rozdílné způsoby výchovy. Normálně jsme se o tom bavili, já jí řekla, že bych jí svoje děti na hlídání nedala, protože tohle a támhleto dělám úplně jinak a nechci, aby při její výchově byli mé děti, které na toto zvyklé nejsou.
jenze ste si to rekly hned a mate jasno…pokud zakladajici tri roky s usmevem dite hlida a nerekla ani Bé a ted rekne ze ji to vlastne celou dobu vadilo…tak si myslim ze kamoska bude koukat dost divne…taky bych se divila.
Mě by teda hlavně vadilo, kdybych zjistila, že mi moje „dobrá“ kamarádka neumí říct, že mi dítě hlídat nechce. A taky bych byla raději, kdych nezjistila, že si o mě myslí, že mám špatné výchovné metody, závidí mi moje zázemí (jako kdyby ti to dítě strkala každý týden… ale dvakrát za TŘI ROKY?)a hodnotí věci, co si potřebuju zařídit. ![]()