Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na začátku nemá kdo hlídat, já jsem na začátku těhu s dost velkýma nevolnostma.
Malej pomalu 3 roky, od včera s velkou rýmou - prostě mu z nosu teče voda i po odsátí, furt se vzteká, že nemůže dýchat nejí, pije málo, nespí a je hooodně protivnej. Bohužel nemá teplotu - kdyby měl teplotu jako vždycky 2 dny by proležel s čípkem a sirupem a 3 den by byl ok. Potřebuju poradit jak mu účině ulevit a tím i ulevit mě ( otec je na týden pryč). Na rýmu používám mořskou vodu, dělám mu doma džus z pomeranče a grepu, abych do něj dostala trošku vitamínu C. Ale mladej se prostě potřebuje vypotit, vlažnej čaj s citronem a medem nevypije. Myslíte, že bych mu mohla na noc dát čípek paralen když nemá teplotu na noc dát ponožky a teplý pyžámko, aby se pořádně propotil a zítra mu možná bylo líp? je mi jasný, že rýma prostě trvá týden, ale jsem úplně hotová a potřubuju aspooň v noci chvilku spát.
Na nos mu kup normální kapky, pokud nastříkáš vodu, vyluxuješ, znovu nastříkáš vodu, vyluxuješ, lehce ostříkneš a na závěr vstříkneš nasivin či jiné opravdové kapky pro děti, tak bude mít na několik hodin klid od ucpaného nosu.
Smysl navlíkání na noc a zároveň podávní antipyretika mi uniká
Nedávala bych, nenavlíkala bych, pokud to má dnes první den, tak je dost dobře možné, že teplotu bude mít už dneska v noci.
Ležet s čípkem znamená, že konstantně srážíš teploty bez ohledu na jejich výšku a stav dítěte? ![]()
@Gladys no já si třeba beru normální paalen i když nemám teplotu, ale cítím, že se potřebuju propotit aby mi bylo líp
paralen, navleču se a ráno je o hodně líp, ale nevím jestli ty dětský čípky fungují stejně.
Můžu odsávat co půl hodiny ( odsavačka na vysavač) z nosu teče jako z vodopádu, bílej jak stěna
Tak já se přiznám, že když jsou moje děti kvůli nemoci hodně protivné, něco „na uklidnění“ jim dám i když nemají teplotu
Může ho něco bolet, a ten paralen nebo nurofen není jen proti horečce, ale i na bolest
Myslím, že by se mu (i tobě) ulevilo. A co mu kapeš do nosu? Pokud je to velká rýma, pouze mořská voda fakt nepomůže. Zajdi si do lékárny pro Nasivin nebo něco takového. Mořskou vodu používám spíš až na doléčení, nebo na dlouhodobější posmrkávání (jelikož Nasivin atp. se nesmí používat déle než týden). Ten Nasivin opravdu léčí, uleví, bude se mu lépe dýchat a bude z toho venku rychleji. A další věc - už neodsávej, je to velký kluk, nauč ho aby se pořádně vysmrkal sám! ![]()
@sao smrká sám, odsavačka je uklizená, ale prostě je to takovej mazec, že se jinak nedá ![]()
@tetma píše:
@Gladys no já si třeba beru normální paalen i když nemám teplotu, ale cítím, že se potřebuju propotit aby mi bylo lípparalen, navleču se a ráno je o hodně líp, ale nevím jestli ty dětský čípky fungují stejně.
Můžu odsávat co půl hodiny ( odsavačka na vysavač) z nosu teče jako z vodopádu, bílej jak stěna
no ale opravdový kapky nedáváš, mořská voda ti sekreci z nosu nezastaví, časté odsávání ji jen podpoří
@tetma, tak u nás parádně funguje Sinupret. Je to sice na chuť hnusný, malému ale kupodivu šmakuje, a rýma je opravdu o hodně mírnější. Začnu ho dávat hned při prvních příznacích a obejdeme se bez jakéhokoli stříkání do nosu a dušení. Ondra nesnese kapky a už ani odsávání, takže jsem za Sinupret vděčná!
Zajdu ještě koupit nasivin, snad doopravdy ulevím, malej se v noci líp vyspí a zítra bude klidnější
Na vodnatou rýmu a ucpaný nos se mi osvědčil Sanorin. Účinek okamžitý a na několik hodin.
@tetma píše:
Zajdu ještě koupit nasivin, snad doopravdy ulevím, malej se v noci líp vyspí a zítra bude klidnější
určitě kup, mě říkali i na ORL, že mám dávat opravdové kapky, že jsou matky zpitomnělé z přírodní léčby a pak tam mají záněty středního ucha, protože mořská voda nezastaví tvorbu hlenu a ten se nakonec dostane do ucha. Já tehdy dávala jen na noc a i to mi řekli, že málo a že rozhodně i přes den.
@tetma tohle je klasická rýma, jakou mívám já.
Zkus pročíst homeopatika a podle příznaků kup v lékárně
http://www.kezdravi.cz/…nokomponenty
Jinak já piju šípkový čaj, ale jestli nechce pít, tak je to blbý a zkus mu napustit vanu a do toho pár kapek levandulového oleje - fakt pár.
Do nosu Olynth - nevím jestli je i nějaký speciální pro děti a prostě musí týden vyčkat, až to přejde.
Já ještě užívám šťávu z cibule, osladím cukrem nebo medem a to mi trochu nos na chvíli uvolní. Nakrájím cibuli na drobno, zasypu cukrem a trochu osladím medem, počkám, až pustí šťávu a užívám po lžičkách - jako jím
Urcite ty kapky, morska voda je v tomto pripade malo, a zkusila bych i nejakou mast s eterickymi oleji pod nos, to taky docela pomaha. Uz ma tri, tak muzes zkusit i neco pro dospele, jinak by se melo neco jemnejsiho.
s odsavanim bych to tolik neprehanela.
Dala bych klidně čípek na noc. Mám vyzkoušené, že když dám dětem při takové brutální rýmě ibalgin, rychleji to přejde a v noci se vyspí. Ono u rýmy dost často bolí hlava a ty děti to prostě neřeknou. Ale jinak pro posilnění imunity a také pro rychlejší vyléčení můžeš zkusit - plátek zázvoru, na to lžičku medu, na to plátek citrónu a takto 3× na sebe do skleničky, pustí to šťávu, kterou malému dej každý den lžičku a bude zdravý natotata.
Chuťově to je prý moc dobré. A Sinupret je taky dobrý ![]()
@tetma,, urcite ten Sinupret zkus a na noc klidne Nurofen nebo tak něco. Může ho bolet hlava, aspon bude lip spát..