Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
My kupovali byt v Praze pred rekonstrukci za 2 050 000,– vcetne poplatku realitce a odhad byl na 2 miliony, odhadce rikal, ze to je velmi dobry obchod, ze se to jen tak nevidi, aby prodejni cena odpovidala odhadni.
Hmm, tak mě se ta cena zdá na Ostravu teda brutální
. Jaká je to prosím tě ulice? Já teď zvažuju 3+1 v centru, 98 m, cihlák, druhé patro, byt po kompletní rekontrukci 2 měsíce. Znalec to ohodnotil na 950.000,– a mě se to zdá moc
, hodlám tvrdě vyjednávat…
@Malpola my máme 48m čtverečních 2+1, os.vlas. 1 000 000Kč. V přízemí, bez balkonu a maličkatý ![]()
My kupujeme domeček na malé vesnici. cena je 499 000, z toho 49 000 provize. Protože je to v pr*eli světa, tak se odhad násobí koecifientem nevím teť kolik. No prostě hypotéku nám uznali 85% což je ze 499 000 cca 424 000, takže by jsme měli doplácet nějakých 75 000, ale díky tomu koecifientu budeme doplácet 100 000 ![]()
@kemilek píše:
Hmm, tak mě se ta cena zdá na Ostravu teda brutální. Jaká je to prosím tě ulice? Já teď zvažuju 3+1 v centru, 98 m, cihlák, druhé patro, byt po kompletní rekontrukci 2 měsíce. Znalec to ohodnotil na 950.000,– a mě se to zdá moc
, hodlám tvrdě vyjednávat…
my bydlíme teď v centru a už nikdy. Prach z aut, kravál. máme to kousek od shopping parku. jsou tam 2 školky, školy, doktor a všechno. už se těším až se z centra odstěhujem. nikde nejsou ani dvorky s pískovištěm skoro nic. Navíc jestli to jsou takové ty domy v centru cihlové nezateplené, (v takovém bydlíme nyní) tak v zimě utratíme nehorázné peníze za topení a plesniví zdi a nejenom zdi…
Jinak nyní bydlíme na ul 28 října v centru. taky máme byt po rekonstrukci.
Nám odhadce dal cenu ve stejné výši, jako byla kupní, v realitce nám říkali, že v drtivé většině případů ty odhady jsou na stejné úrovni jak kupní ceny, aby klienti dosáhli na hypotéku, že ještě nezažili, aby byl nízký odhad, kdyby se to podhodnocovalo, tak banky nepůjčí nikomu a to by byly samy proti sobě, prostě, pokud není zásadní problém u nemovitosti, tak byste to měli mít v pohodě
@Malpola píše:
my bydlíme teď v centru a už nikdy. Prach z aut, kravál. máme to kousek od shopping parku. jsou tam 2 školky, školy, doktor a všechno. už se těším až se z centra odstěhujem. nikde nejsou ani dvorky s pískovištěm skoro nic. Navíc jestli to jsou takové ty domy v centru cihlové nezateplené, (v takovém bydlíme nyní) tak v zimě utratíme nehorázné peníze za topení a plesniví zdi a nejenom zdi…
V pohodě, každej to máme jinak
. Já za centrum považuju okruh maximálně 10 minut pěšky na radnici a do Komeňáku, pak už je to periferie
Ale ber mě s rezervou, dělám na majetkovém na městě, tak tu hodnotu bytů třeba i jako budoucí investici vnímám trochu jinak no, asi profesionální deformace nebo co
Navíc jsem vyrostla na sídlišti v paneláku a za mě už nikdy více. Umakartový jádro a to co se ním celý dny nese, všude mraky lidí… Prostě sídliště, panelák a přízemí k tomu, metry na 3+1 nic moc, zdá se mi to nadstřelený. Viděla bych to tak na těch 650 max, jak tady někdo házel odkaz. To jsi ale asi slyšet nechtěla
Zpátky k tvému dotazu, nebylo lepší se s odhadcem normálně dohodnout, že potřebujete „takovouto“ cenu než se teď stresovat? Určitě by to nebyl problém, vždycky může vysoce ohodnotit třeba lokalitu. Zkus mu ještě zavolat a hned budeš vědět na čem jsi
. Přeju ať to klapne
@Kůželíná píše:
Nám odhadce dal cenu ve stejné výši, jako byla kupní, v realitce nám říkali, že v drtivé většině případů ty odhady jsou na stejné úrovni jak kupní ceny, aby klienti dosáhli na hypotéku, že ještě nezažili, aby byl nízký odhad, kdyby se to podhodnocovalo, tak banky nepůjčí nikomu a to by byly samy proti sobě, prostě, pokud není zásadní problém u nemovitosti, tak byste to měli mít v pohodě
Nám byt ohodnotili o 250tis min nez byla prodejni cena, brali jsme teda temer 120%hypoteku, bylo to v roce 2008, kdy byly ceny na špici. A to nam v realitce rikali, ze se to pry nestava. Diky tomu jsme taky mely poradne vysoke uroky, ale uz mame refinancovano a lepsi podminky
@kemilek píše:
V pohodě, každej to máme jinak. Já za centrum považuju okruh maximálně 10 minut pěšky na radnici a do Komeňáku, pak už je to periferie
Ale ber mě s rezervou, dělám na majetkovém na městě, tak tu hodnotu bytů třeba i jako budoucí investici vnímám trochu jinak no, asi profesionální deformace nebo co
Navíc jsem vyrostla na sídlišti v paneláku a za mě už nikdy více. Umakartový jádro a to co se ním celý dny nese, všude mraky lidí… Prostě sídliště, panelák a přízemí k tomu, metry na 3+1 nic moc, zdá se mi to nadstřelený. Viděla bych to tak na těch 650 max, jak tady někdo házel odkaz. To jsi ale asi slyšet nechtěla
Zpátky k tvému dotazu, nebylo lepší se s odhadcem normálně dohodnout, že potřebujete „takovouto“ cenu než se teď stresovat? Určitě by to nebyl problém, vždycky může vysoce ohodnotit třeba lokalitu. Zkus mu ještě zavolat a hned budeš vědět na čem jsi
. Přeju ať to klapne
Právě, že je to odhadce od banky
Takže se s ním asi nedomluvíme. Uvidím jak to dopadne no. Hodnotí se hodně ta revitalizace baráku a místo…Nám se ten barák líbí a prostředí super. Akorát mě štve, že je to v přízemí.. to se snad ale vyřeší třeba těmi mřížemi nebo bezp. foliemi. Teď bydlíme u cesty u hlavní a to je síla. Tak se těšíme na klid
@Kůželíná píše:
Nám odhadce dal cenu ve stejné výši, jako byla kupní, v realitce nám říkali, že v drtivé většině případů ty odhady jsou na stejné úrovni jak kupní ceny, aby klienti dosáhli na hypotéku, že ještě nezažili, aby byl nízký odhad, kdyby se to podhodnocovalo, tak banky nepůjčí nikomu a to by byly samy proti sobě, prostě, pokud není zásadní problém u nemovitosti, tak byste to měli mít v pohodě [/citaMy jsme ten byt našli bez realitky jinak mm reality ho nabízí o 70 tis více..Je tam nová pěkná kuchyň a podlahy. barák 4 patrový a opravený.. tak si myslím, že minimálně na těch 900 tis to snad bude.
Oživuji diskusi.
Je tady někdo, kdo rozumí odhadu ceny nemovitosti??? Chceme koupit byt v Praze, Záběhlice, kousek od Jižní spojky. Původně 2+1, předěláno na 3kk, 53 m2, lodžie 3m2, sklep. Byt je celý komplet zrekonstruován, dřevěné podlahy, dveře, futra také dřevěné, po celém bytě udělaná elektoinstalace, zůstanou 2 vestavěné skříně. Chtějí za to 2 299 000,– Za jakou cenu by jste to koupili vy? Metrově to je celkem malý byt, ale zase je tam komplet vše udělané. Pro doplnění, 2.p. ze 4.p. tedy bez výtahu. Barák má novou střechu, letos se zatepluje naše strana baráku, zasklívají lodžie. Spousta zeleně, několik nových dětských hřišť.. Kdyžtak doplním ještě nějaké info.
Na to, že je to v Praze to je dobrá cena. Akorát by už mohl být zateplený. Zjisti si, jak to budete mít s fondem oprav. Zda se na to bude brát nějaký úvěr a pak se Vám zvedne fond oprav nebo se to bude zateplovat už z našetřených peněz. My právě ten byt v Ostravě chceme i proto, protože kdysi se bral úvěr na zateplení baráku, lidi v baráku ho doteď splácí a ten náš byt už to má splacené najednou takže budeme mít fond oprav jen 500 Kč, protože je tam už všechno hotové. Někde jsou ty fondy oprav celkem dost vysoké..
Na tu půlku baráku už je našetřeno. Výši fondu také víme, celkové poplatky mesíční jsou cca 4 500,– z toho fond 1 550,– V baráku jsou byty jak v osob., tak družstevním vlastnictví, a právě, že si z tohoto důvodu nemohou brát úvěr, tak se šetří. Prý se ještě tak 3 roky bude šetřit na druhou půlku a pak samozřejmě půjde fond dolů.