Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anička Vaňková píše:
@Havlova protože je má neustále, každý den. A když jen pije a nejí tak „kadí“ obarvenou vodu.
A ty jíš, když tě bolí břicho? Ať pije a jí ta probiotika (pomáhají střevům se uzdravit) a něco proti průjmu.
@Anička Vaňková píše:
@Doctus dobře, co teda s ní mám dělat? Určitě by o tý „alergii na viry“ o té vyrážce měla vědět její dr. Mám ji teda nechat být a počkat az se rozejí? Pupínky má na zádech, břichu, hrudníku a trochu i ve vlasech. Dr z nemocnice dnes ráno říkal (mysleli jsme si že je to 6.nemoc) že jí mám dávat fenistil na tu vyrážku a že to může trvat klidně měsíc než odezní ale přijde mi že pro ní dělá stále málo.
Ale jestli se jedná o virový průjem a dítě není dehydratované, co by měl podle tebe dělat?
@Anička Vaňková píše:
@Doctus dobře, co teda s ní mám dělat? Určitě by o tý „alergii na viry“ o té vyrážce měla vědět její dr. Mám ji teda nechat být a počkat az se rozejí? Pupínky má na zádech, břichu, hrudníku a trochu i ve vlasech. Dr z nemocnice dnes ráno říkal (mysleli jsme si že je to 6.nemoc) že jí mám dávat fenistil na tu vyrážku a že to může trvat klidně měsíc než odezní ale přijde mi že pro ní dělá stále málo.
Parainfekční exantém není přímou alergií na viry, určitě to není nějaká zvlášť podstatná informace, kterou by měl lékař vědět, její zapsání do dokumentace považuji za zcela zbytečné.
Co s parainfekčním exantémem? Čekat, antihistaminika zvykle nepomáhají. Ústup bývá někdy zdlouhavý, prakticky jej nelze nijak zvlášť urychlit.
Na utlumení průjmu Tasectan sáčky po 6 hodinách, rýžová kaše, mrkev atd., ať se zbrzdí tekutinové ztráty.
@Anička Vaňková píše:
@Havlova ja bohužel musím jíst i když mě bolí břicho.
Tak to jsi jedna z mála, většina lidí nemá na jídlo ani pomyšlení.
@Havlova napsala jsem to blbě. Chtěla jsem napsat, že si myslím že já toho pro ní dělám stále málo, chyba, omlouvám se.
@Doctus právě že Tasectan jsme používali týden a bez účinku a nic jinyho než rohlík nebo křupku si nevezme. A já ji to do pusy rvát nebudu protože pak se dusí a zvrací.
@Anička Vaňková píše:
@Havlova napsala jsem to blbě. Chtěla jsem napsat, že si myslím že já toho pro ní dělám stále málo, chyba, omlouvám se.
Uvař čtvrt kila nakrájené mrkve v půl litru vody- vař ji 1 hodinu, opravdu tak dlouho. Rozmixuj to a doplň vodou tak, aby toho bylo znovu půl litru. Trochu osol. Znovu krátce provař. Podávej jí to po lžících.
@Havlova možna si myslíš, že si vymýšlím ale ta lžičku taky nechce, zkoušela jsem to
@Anička Vaňková píše:
@Doctus právě že Tasectan jsme používali týden a bez účinku a nic jinyho než rohlík nebo křupku si nevezme. A já ji to do pusy rvát nebudu protože pak se dusí a zvrací.
Tak ale teď jste Tasectan nedávali. Že Tasectan nezabral minule, neznamená automaticky, že nezabere nyní.
Dítě máte malé, příčina průjmů u kojenců nemusí být jen infekční záležitost, nyní se potýkáte s infekční (a s vysokou pravděpodobností virovou) záležitostí. Řídké stolice mohou být u růstu zoubků, ABKM, primární či sekundární laktózové intolerance, tam Tasectan / Smecta / probiotika nepomohou.
Ve výsledku jsou infekční gastroenteritidy samolimitující onemocnění, jediný větší zásah je nutný u hrozící dehydratace, pokud není dostačující perorální rehydratace, přistupuje se k parenterálnímu podání do žíly.
@Anička Vaňková píše:
@Havlova možna si myslíš, že si vymýšlím ale ta lžičku taky nechce, zkoušela jsem to
Pokud pije, tak ji ten odvar z mrkve, co doporučuje @Havlova, dejte stříkačkou nebo pítkem. Nebo zkuste kukuřičné křupky do ruky. 1 rok staré dítě mi jedlo rukama. Krmení lžičkou ode mne nefungovalo.
Vyrážku neřešit, zmizne, a febrilek se nebojte. Ty jsou z rychlého vzestupu horečky v krátkém čase a povětšinou prvních 24 hodin teplot se objeví, nejsou z horečky jako takové, to možná až u těch 40+ po dobu několika dní, kdy to tělo kolabuje jen z té dlouhotrvající horečky. Moje děti na febrilní křeče trpí. Posledne klukovi vylitla teplota o 1 stupeň během půl hodiny a nastala křeč. Dva měsíce před tím to měl na chlup stejne. A vždy u těchto blitko sraček. Ty viry jsou dost termolabilni a někdy namísto blití a těžkého prujmu jen provokují vysoké horečky a déletrvající teploty, takto mi to vysvětlovala pldd. Máte to na chlup stejne jako u mého kluka, jen on neměl tu vyrážku a teplotu měl první den kolem 40, druhý den kolem 39 a třetí a čtvrtý den 38 a méně. Postupně se objevovaly afebrilni okna, tj krátká a pak i delší časová okna bez teploty. Jídlu téměř nic nedal, ale pil jak tank.
@PETRAKIM a co jste dělali? Mala už má jen 37 teplotu ale pořád pije ale skoro nejí. Za den ani ne půl flašky mlíka 100-150ml a pár křupek.
@Anička Vaňková do jídla pri nemoci nenutím, pro mě jsou důležité tekutiny. Jo když dítě neji vůbec třeba 4 dny a je bez teplot/horeček, tak to je samozřejmě jina. Dítě se vám rozji, pokud už pije mléko a je to čtvrtý den infektu, je to normální vývoj. Nemějte strach, hlady neumře.