Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ještě se zeptám. Nemáte některá tipy, jak posílit paměť u dítěte? Jak ji podporovat a jak vůbec u takového dítěte podpořit „učení“.
Hry hrajeme, ale moc u toho nevydrží. Navíc on bude mít problémy jen s tím, co se do něj valí slovně. Jak to je vizuální, nebo prožitek, tak to jde lépe a rychleji. Ale jsou věci, co se prožitkem dělat nedají.
Posílám ti odkaz na jednu moc šikovnou paní. Koupila jsem u ní několik krásných pomůcek. jsem fakt nadšená. Má tam toho spousty, tak mrkni, co by se vám třeba hodilo…
Určitě zas něco objednám, je to fakt super!!!!!
https://www.fler.cz/…trenka-lucie
@Anonymní píše:
@123Soňa ano, napadlo mě, že asi nebude studijní typ. Na druhou stranu on je svým způsobem chytrý. Má malou slovní zásobu, ale všechno umí okecat, hodně nad věcmi přemýšlí, občas má hlášky, že ho nestíháme, proto by to klidně mohla být i nějaká „vada“ nebo „porucha“.
Ale jo, zatím je proti vrstevníkům hodně pozadu, takže jsem smířená i s tím, že klidně může skončit s asistentem, případně v nějaké speciální škole.
Ahoj
mám doma taky málomluvku s opožděným vývojem řeči - teď jsou mu 4,5. Na logo jsme začali chodit už v 2,5 letech - vůbec nemluvil - měl tak do 50-ti slov (hlavně vlastní výrazy) a v té době si vytvořil vlastní znakovou řeč. Na začátku jsme s logopedem vůbec řešili, aby začal cokoli opakovat a jediné, na co zabíral byly zvuky - čím divnější, tím zajímavější na zopakování - tak po půl roce si začal přidávat slova - tak 2-3 do měsíce, teď má 4,5 a mluví hodně agramaticky, nové slova jsou problém, taky pořád opakuju, opravuju (řekne špatně větu - slovo, jen zopakuju správně, bez upozorňování…) no chápu tě naprosto, jsem z toho taky občas na paličku makovičku. Nejhorší je, že se s ním moc nedá cvičit klasická logo, od toho mi hned utíká, tak pořád vymýšlím, jak na něj, aby jsme mluvili…
Má taky slova, které si ne a ne zapamatovat - momentálně prostě nepobírá, proč používáme slovo jako - je veliký jako někdo. Ale ne mámo to není jako to je doopravdy - už mu to půl roku snad každý den vysvětluju, ale jeho hlava to má jinak .. Hrozně ráda bych pro tebe měla ten tajný tip, jak to podpořit
Taky jsem s logopedem řešila, jestli němá nějakou dysfázii nebo něco, ale na to to nevypadá. Jednak je hrozně rozjívený, nesoustředěný a pak nad vším dumá, všechno ho zajímá. Tak před půl rokem měl otázky typu, mámo jak se vyrábí značka - ze železa - a jak se vyrábí železo -
napiš, jak jste pochodili u psycholožky ! Docela by mě zajímalo, co na to odborník. Jinak budoucí, minulý, přítomný čas taky nedává. Složitě se k tomu dostáváme, přes jiné skutečnosti, tak člověk má hlavu pořád v pozoru, na co se ten prcek chce vlastně zeptat… Jinak logoped doporučil i koloběžku, a všechno co zapojuje mozek, malování, navlékání, natírání, takže se ho snažím maximálně doma do všeho, co ho zajímá zapojit. Je to fuška
Knížky ho taky moc neberou, období jedné knížky nás taky drželo dlouho. A syn je teda hrozně rituálový, musí mít zajetý řád a pak to docela jde. Na změny ho musím připravit dopředu… A uklidním tě pexeso je naprosto mimo, u člověče má vlastní pravidla, takže nepoužitelné… ![]()
@Anais náš měl ve 3 letech slovní zásobu 30 slov s tím, že 10 z toho bylo „mhmh“ v různé intonaci a jednou to byla sekačka, podruhé pračka, potřetí motorová pila… Aktuálně je ukecaný a pusu nezavře, ale pořád je hodně omezený znalostí slov. On je asi částečně umí, ale má problém si je vybavit. Na druhou stranu jsem zjistila, že umí básničku.
Asi ze školky a má přednes v autorské úpravě na způsob: „Mavenecet pojámav, obova ví to cevá. V noti dotova avovavi tam aby seu.“
Ty otázky jsou fajn, to bych brala jako pozitivní. U nás není proč, co to je a ani nic podobného. Jako by byl naprosto bez zájmu. Přitom vidím, že to je chytrý a šikovný kluk, co si začíná uvědomovat, že je něco jinak. Tuhle brečel, že je hloupý a neumí to říct, tak ať mu to neříkáme. Přitom doma nikdo o něm nikdy neřekl, že je hloupý. Takže to bude mít ze školky ![]()
Náš má ještě velké problémy s grafomotorikou, kdy špatně drží tužku, špatně kreslí a v důsledku toho i nerad kreslí. První ve 4 letech už zvládl vymalovat jednoduché sametové omalovánky. Mladší ani náhodou.
Ty vlastní pravidla jsou přesný. Taky si upravuje pravidla her.
@Anonymní píše:
Poprosím o vaše zkušenosti s pamětí u dětí. Syn má od batolecího věku horší paměť. Na začátku jsme všechno učili několikrát. Naučila jsem ho jíst něco z ruky, další den jsem ho to učila znovu a další den znovu. Trvalo tak půl roku než se to naučil a dokázal to bez nápovědy. To stejné pití, jeden den jsem ho naučila pít z hrnku tak, že se musí naklonit, další den jsem ho to naučila znovu, pak znovu… Části lidského těla jsme opakovali několikrát denně a když jsem jeden den vynechala, mohla jsem začít znovu. Opět to trvalo několik měsíců.
To stejné bylo s pojmenováním místností, zvířat… A dodnes se mě ptá. Pošlu ho do kuchyně a jde do ložnice, v lepším případě se mě zeptá „tam“?
Začátek mluvené řeči (cca 2,5 roku) vypadal tak, že se naučil slovo a za půl hodiny ho nevěděl a učili jsme ho znovu a znovu.
Teď už mluví, ale má problém s předložkami, skloňováním, časováním, výslovností… Když ho opravím, tak to řekne dobře, ale zase bojujeme s pamětí. Už za hodinu neví, jak to je správně. Ve školce dlouho trvalo, než si zapamatoval děti.
Problém je i s básničkami, písničkami. Nezpívá s námi, ale papouškuje. Už rok čteme denně jednu knížku na dobrou noc, ale zatím není schopný doplňovat slova. Prostě něco zkusí a to vynechávám pořád stejná slova. Neteři jsme četli knížku týden a znala ji zpaměti celou - je to krátký a jednoduchý příběh.
Naopak vizuální paměť má relativně dobrou. U babičky, kam jezdíme tak 4× za rok, přesně ví, kam se uklízí sůl a cukr, kde má ulizené hračky, že za stolem má robotický vysavač a kterým čudlíkem se zapíná.
Chodíme na logopedii kvůli řeči.
Rybí tuk mu dávám od 1,5 roku. Co by ještě mohlo pomoct?
zakladatelko, jak se máte? Něco nového? Byli jste u té dr?
@123Soňa tak za sebou máme psycholožku. Dovednostmi neodpovídá věku. Což jsem věděla. Podle psycholožky má vývojovou dysfázii, řekla, že má podezření na ADHD. Dál má silně oslabenou jemnou motoriku a grafomotoriku.
Na druhou stranu udělal jistý pokrok. Umí napočítat do 3 - pokud mu to ukazuju na prstech. Sám počet neurčí. Umí pojmenovat 2 barvy - s nápovědou a po denním opakování. A umí jednu básničku. Je to tedy velmi volné převyprávění, ale jistá posloupnost tam je ![]()
@123Soňa ještě má 3 roky školky před sebou
(rovnou počítám s odkladem). Máme šanci to hodně dotáhnout.
Jasně, on každý měsíc je znát. Tak třeba někdy písni, jak je…
Takže jsem po roce zpět. Můžu říct, že pokrok je, ale není to bez práce. Něco se naučí a když neopakujeme, tak zapomene. Už uměl na prstech napočítat do 10, ale po týdnu dovolené to zapomněl.
Nemyslím si, že by měl nedostatek intelektu. Má matematickou představivost (do 5 prvků mu stačí kouknout a ví hned). Má dobrou vizuální paměť. Pamatuje si věci, co se staly víc než před rokem. Hodně ho limituje ta krátkodobá paměť. Nová slova jsou stále boj.
Není schopný si zapamatovat krátké sdělení. Poslu ho z přízemí do patra, aby neco řekl tátovi, ale často jde několikrát.
Zvládá jednoduché hry, ale musí být plichta. Jak prohraje, tak se vzteká, jak prohraju já, tak pláče.
Pokud tu je někdo s novou zkušeností, tak se ráda přiučím.
Pri tvem popisu jsem si vzpomnela na jednu skolu, kam jsem chodila na angllictinu a meli hodne zvlastni metody, treba kdyz to zjednodusim na tabuli je nakreslena hlava napsane head a my se drzeli na hlavu a opakovali head head head.Ze se prave propoji vsechy druhy pameti. Jiste vam uz nekdo neco takoveho navrhl, jen me to ted napadlo
@tini děkuji. Takto to u nás vypadá normálně a takto vlastně začínala nase komunikace. Všechno je názorné.
Zakladatelko, přečetla jsem celou diskuzi a chtěla bych ti jenom říct, že jsi úžasná máma a děláš pro své dítě možné i nemožné. Tvůj syn má obrovské štěstí, že má tebe. Kloubouk dolů.
@Kakachna píše:
Zakladatelko, přečetla jsem celou diskuzi a chtěla bych ti jenom říct, že jsi úžasná máma a děláš pro své dítě možné i nemožné. Tvůj syn má obrovské štěstí, že má tebe. Kloubouk dolů.
Souhlasím v plném rozsahu ![]()