Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy
… je to takové věčné téma, a nevim si rady, jak dlouho by miminko mělo být v houpatku či autosedačce? Hodně čtu, ze max. 1,5 hodiny denně. Proste nezbytnou dobu. Pak je tu šátek a tam je zas napsané, ze tam dítko muže být, jak dlouho chce a dle fyzioterapeutky mu to ve vývoji nebrání. Přitom mi přijde, ze v šátku v houpatku či autosedačce je skoro v te same pozici. Nebo se pletu? Jaký je prosim váš názor
.
V šátku je svisle, leží spis na brise, má nohy do M, pokud je správně uvazane. V houpatku je v takovém polosedu, jako ve vajicku v autě, to pro malé miminko moc zdravé není.
Autosedačka max 2 hodiny v kuse. Ale když někam jedeš dvě hodiny tam a v ten den dvě hodiny zpět, nijak mu to neublíží. Tam jde spíš o to, že některé děti radi spí v sedačce nebo houpatku a někdo by je tam nechal asi klidně spát i častěji než je potřeba. Nositko jsem používala při cvičení nebo když jsem šla nakoupit apod, zase bych použila vlastní rozum, prostě pro dítě i pro tebe bude lepší to neprehanet. Čím dřív se naučí dítě spát samo, tak tím líp. Když vezmeš nositko na cesty, výlet atd, není problém podle mě.
@xxprincesscz píše:
Autosedačka max 2 hodiny v kuse. Ale když někam jedeš dvě hodiny tam a v ten den dvě hodiny zpět, nijak mu to neublíží. Tam jde spíš o to, že některé děti radi spí v sedačce nebo houpatku a někdo by je tam nechal asi klidně spát i častěji než je potřeba. Nositko jsem používala při cvičení nebo když jsem šla nakoupit apod, zase bych použila vlastní rozum, prostě pro dítě i pro tebe bude lepší to neprehanet. Čím dřív se naučí dítě spát samo, tak tím líp. Když vezmeš nositko na cesty, výlet atd, není problém podle mě.
Myslíš, ze když bude často v šátku nebo v nositku, muže si zvyknout usinat u mě a pak nebude chtít spát samo? Jde mi i o to, ze když bude plačtivé a já budu muset udělat večeři nebo proste mít volné ruce, tak abych vedela kam ho dat, jestli ten šátek je dobra volba.
@Kriss Tina píše:
V šátku je svisle, leží spis na brise, má nohy do M, pokud je správně uvazane. V houpatku je v takovém polosedu, jako ve vajicku v autě, to pro malé miminko moc zdravé není.
Aha, to je asi pravda. Jsem zatím v 9.měsíci, tak přesně nevím, jak to vše vypadá. Diky
V houpátku, či autosedačce je dítko pasivní, v šátku je na tvém těle a vlastně vždy nějak reaguje na to, jak se různě hýbeš. S tím zvykem je to těžké, pro maličké dítko je prostě přirozené, že není samo, protože být samo znamená být bez ochrany, v nebezpečí - tzn. není to o zvyku, ale jeho o přirozené potřebě, samozřejmě existuje různá intenzita této potřeby, ale děti z toho vyrůstají, některé trochu dříve, nějteré trochu později, ale to zároveň znamená, že si na nic nezvykly, jen si prostě naplnily tuto svou potřebu blízkosti a jdou dál ![]()
@Michaeladr1 hodně záleží, jaké dítě budeš mít. Moje první spalo od porodnice v klidu v postýlce, druhé tam chytne hysterický záchvat až zmodrá. Usne jen se mnou v posteli a nesmím se zvednout, jinak je v tu chvíli vzhůru a opět řve, jako by ho na nože brali. Takže přes den spí jen v šátku (cca 3× dvě hodiny). Nějaké řeči, že si ho rozmazlím ignoruju, pro mě je stěžejní mít odpočaté klidné dítě, které má to, co potřebuje = kontakt. Až ho nebude potřebovat, přestane ho vyžadovat ![]()
Já myslím, že i šátek škodí - tedy později, když už se dítě potřebuje rozvíjet a hýbat. Dlouhodobé držení ve vzpřímené poloze pro dítě taky moc dobré není. Navíc hodně šátkujíci mámy často děti nedávají na pevnou podložku nebo hodně málo, pak ty děti nemají jak posilovat svaly. Když se to ale nepřežene, může to být ok. Zrovna toho, že si zvykne, bych se nebála. Každé dítě chce být nalepené na mámě, na nic si zvykat nepotřebuje
. Co se týče autosedačky, četla jsem 2h max, protože pak miminko může přestat dýchat. To už houpátko mi přijde lepší - ale zase záleží. U hodně malého miminka jenom takové, co jde skoro do lehu. Prostě nic nepřehánět.
@Michaeladr1 píše:
Myslíš, ze když bude často v šátku nebo v nositku, muže si zvyknout usinat u mě a pak nebude chtít spát samo? Jde mi i o to, ze když bude plačtivé a já budu muset udělat večeři nebo proste mít volné ruce, tak abych vedela kam ho dat, jestli ten šátek je dobra volba.
Fyzickým kontaktem nemůžeš nic zkazit, neboj. Takové to že bude rozmazlené nebo závislé a neusne samo a bude tě pořád vyžadovat a chtít nosit a kojit atd. atd. atd. to jsou takové ty řeči starší generace (také jsem to poslouchala). Dítě se potřebuje hlavně nasytit tvou přítomností, mít pocit bezpečí (tj. dítě musí vědět, že tam pro něj vždycky jsi - takže nenechávat vyřvat). A pokud se nasytí, bude v pohodě a paradoxně pak samostatnější.
@Michaeladr1 nechci tě strašit, já mám sousedku a ta nositkuje ještě 18mesicni dítě. Čeho je moc, toho je příliš. Dcera mi první rok usinala jen v náručí, stupňovalo se to, já umírala na záda a ona už se necítila komfortně a nespalo se jí dobře. Nakonec ze zoufalství pár dnů vyřvávání (nebylo to tak hrozný) a pak se naučila usínat a spát v postýlce. Teď čekáme druhý, takovou chybu jako spaní přímo na mém těle už znovu neudělám. 26m dceru mám stále vedle sebe u postele a myslím si že to je zdravá cesta. Nakonec postupně zjistíš sama i dle potřeb dítěte. Ale už bych znova ze sebe nedelala profesionální,,lehacku" a sousedka říkala, že by vrátila čas a nositko nikdy neporidila. Miminko samozřejmě je dost kontaktní, ale musíš pak sama poznat co mu bude vyhovovat a nezapomínat co i vyhovuje tobě.