HPP na dobu určitou a těhotenství
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Co? U nás to věděli až ve 14. týdnu
když jsem šla na neschopenku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vždyť ještě ani těhotná nejsi. S největší pravděpodobnosti bude těhotenství bezproblémové a pak to proste oznámíš až po prvním screeningu, nebo bude s obtížemi a pujdes na neschopenku. Ani v jednom případě nevidím problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve zkušební době s tebou mohou rozvázat pracovní poměr kdykoli. Poté bys musela dostat výpověď, ta začne běžet od následujícího měsíce a má 2 měs. výpovědní lhůtu, nic zpětně nelze.
Snad jim nepoběžíš ukázat počůraný test? Těhotenství můžeš oznámit, až uznáš za vhodné, klidně až to začne být vidět, třeba v 5. měsíci… Taky nemusíš otěhotnět hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zákoník práce:
Oddíl 3 Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem § 53
(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martinanovotna21 píše:
Fakt by me zajimalo kdo te plati!!!
Vsude…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky moc. Takže chápu to dobře, že když mám smlouvu například do září a oni třeba v červnu zjistí, že jsem těhotná, tak mě nesmí do toho září vyhodit?
- Citovat
- Upravit
Ne, nesmi… A hlavne nemaji duvod to delat, staci jim pockat do toho zari, kdy smlouva skonci sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím, máte některá zkušenost v roce 2020?
Omlouvám se za anonym, ale mám tu i své kamarádky, známé… Těhu neplánuji a čekám na MS teprve. Ale stalo se mi, že chodím denně kolem popelnic normálně, jenže posledních pár dní se jim vyhýbám, jelikož projdu kolem nich a chce se mi
, do toho mám občasné tlaky/píchání/bolesti v podbříšku. PROSÍM, ZDA JSEM NEBO NEJSEM TĚHU NEKOMENTUJTE
Zajímá mne to, co kdyby se mi to stalo nebo někomu jinému, kdo si toto přečte jindy
![]()
Už jsme si ale s manželem řekli, že to necháme na osudu, jestli máme mít mimčo teď nebo později.
Mám ale HPP pouze na rok a to do konce června 2020. Dodělávám si školu a kamarádka mojí starší sestry mi řekla, že hledají někoho s tímto daným oborem a doporučila mě. Školu si dodělám (se všemi pozitivními předpoklady) až příští rok. Takže předpokládám, že kdybych opravdu byla těhotná, smlouvu mi nepředloží. Něco jsem četla o 180 dnech… Prosím, jaké jsou možnosti, aby těhotná po ukončení pracovního poměru před porodem mohla pobýrat mateřskou a rodičovskou?
- Citovat
- Upravit
Kdybys otěhotněla teď, tak myslím že nějak hodně těsně by ti to mohlo vyjít. Pamatuju, že když mi končila smlouva 30.9. tak jsem spočítala, že musím otěhotnět nejpozději v červenci/ srpnu. Ale je to hraniční a o každý den. Musíš se vejít do 180 dní mezi koncem smlouvy a možným nástupem na MD (8 týdnů před TP).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musela bys splnit podminku 270 dni nemocenskeho pojisteni ke dni nastupu na ppm. Na rodicovsky prispevek je narok automaticky, to splnis. Na ppm by ti narok mel vzniknout
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy @andelka83 Děkuju holky
Asi není žádný případ, kdy i přesto smlouvu prodloužili…? Říkala jsem si jedině mlčet a doufat, že neseženou někoho s dodělaným vzděláním místo mě. Ale zas mi vyšli vstříc ohledně nedodělaného oboru, který byl jako dodělaný podmínkou pro nástup. Tak je nechci tahat za nos. A kdybych byla teď těhu, tak konec června podle počtu už by byl 4 měsíc. Kdyby to bylo ještě do 3 měsíce, tak bych s informací ven asi ani k vedení nešla. ![]()
No uvidíme, MS je za rohem.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@matkabagristy @andelka83 Děkuju holkyAsi není žádný případ, kdy i přesto smlouvu prodloužili…? Říkala jsem si jedině mlčet a doufat, že neseženou někoho s dodělaným vzděláním místo mě. Ale zas mi vyšli vstříc ohledně nedodělaného oboru, který byl jako dodělaný podmínkou pro nástup. Tak je nechci tahat za nos. A kdybych byla teď těhu, tak konec června podle počtu už by byl 4 měsíc. Kdyby to bylo ještě do 3 měsíce, tak bych s informací ven asi ani k vedení nešla.
No uvidíme, MS je za rohem.
Já jsem to musela říct brzo, kvůli náročnosti práce, takže už v 10 tt, to byl červen, smlouva byla do konce září, takže logicky neprodloužili. Ale vyšlo mi to, pracovala jsem 2 roky, a po skončení poměru jsem byla chvíli na ÚP, a pak na MD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
270 dní splnis bez problémů, to je 9 měsíců cca, a smlouvu máš na rok, takže těch 270 už máš odpracováno někdy teď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Já jsem to musela říct brzo, kvůli náročnosti práce, takže už v 10 tt, to byl červen, smlouva byla do konce září, takže logicky neprodloužili. Ale vyšlo mi to, pracovala jsem 2 roky, a po skončení poměru jsem byla chvíli na ÚP, a pak na MD.
Ještě jsem někde četla, že z pohledu finanční situace je lepší jít těsně před ukončením pracovního poměru na nemocenskou, kterou vypíše gynekolog. Jen to má nevýhodu vycházek.
Upřímně stále doufám, že MS příjde. Chci v klidu dodělat školu a chodit do poslední chvíle do práce, která mne baví.
- Citovat
- Upravit
Ahojky, snažíme se o mimi a já teď nějak nevím co a jak. Mám smlouvu na dvanáct měsíců. V případě, že otěhotním, mohou mě kvůli toho vyhodit? Že mi nebude smlouva prodloužená to vím, ale nebylo by vyjímkou, že když kolegyně otěhotní a je teprve na začátku a provalí se to hned, tak dostane výpověď z určitého smyšleného důvodu. Někde jsem četla, že když těhotná dostane výpověď k datu, kdy již byla prokazatelně těhotná, tak je neplatná, ale to nevím, jestli není jen u smluv na neurčito. Např. vedení se to dozví pátý den v měsíci a ona druhý den dostane padáka k prvnímu. Ano, i to se děje. Tak já teď nevím, jak to pak udělat. Buďto jít na nemocenskou na pár týdnů s tím, že mám nějakou nemoc a oznámit to třeba až ve druhém třetím měsíci nebo nastoupit dlouhodobě na nemocenskou a důvod neříct a nebo pokud mi nebude v práci zle neříkat nic, než to bude pořádně vidět a nebo třeba v desátém týdnu říct, že jsem těhotná a tím pádem mi asi těžko dají padáka skoro tři měsíce zpětně. A nebo mě prostě můžou normálně propustit dříve než mi skončí smlouva?