Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Stáhni ji kalorické tabulky, zapisujte co sní a podle toho uprav jídelníček.
A jak to má holčina s růstem v pubertě, už to má za sebou? Můj syn totiž v 15 letech během roku vytáhnul o 15-20 cm, a to tělo se celé dost „přeorganizovalo“, takže býval takovej lehce oplácanej, a teď je z něho krásnej, vysokej hubeňour.
A jak jste aktivní jako rodina? Má nějaký oblíbený sport? Asi by to chtělo změnit stravování celé rodiny. Nevím tedy, jak se stravujete. Já jsem držela jako teen pořád nějaké diety, páč moje máma byla hezká a štíhlá a cítila jsem od ní tlak. A to jsem tedy obezní nebyla ani náhodou. Nebyla jsem vychrtlá, ale normální. Velikost S, M. Téměř jsem se propracovala k anorexii. Dcera s tím chce taky něco dělat nebo je spokojená?
@Psylocke dcera také chce zhubnout a sport děla, ale i tak se to proste nehýbe. V domácnosti to máme takové střední, syn hubený, manžel kolem 85kg a já kolem 80kg, dcera je na tom nejhůře
Kromě jídla bych prostě zařadila pravidelný pohyb, ideálně aktivní dovolená celé rodiny. My když jsme doma, tak každý den výlet/kolo/plavání, navečer s dětmi badminton nebo jiné hry. Na dovču do hor (my milujeme Tatry), k rybníku (paddleboard atd), prostě aby to byla zábava a ne dril ![]()
Začala bych zapisováním, co dcera za celý den sní a dělá a podle toho postupovala dál. Pokud se malo hýbe a ještě k tomu jí sladké, smažené nebo pije sladké nápoje, tak stačí udělat pár drobných změn a výsledky budou vidět hned, ale pokud jí rozumně a pohybu má dostatek, pak je to mnohem složitější a řešila bych to s lékařkou nebo někým, kdo tomu opravdu rozumí.
Ještě poznámka ke sportu - ono kupa dětí má sport = 2× hodinu týdně, a zbytek tráví nejlépe u mobilu. A fakt se potřebují nejméně 2-3 hodiny denně hýbat, jakkoli
Nevím jak dcera zakladatelky…
Tak nadváhu máte asi trochu tak nějak všichni, podívala bych se na to, co jíte a jak trávíte volný čas. Ona ta obezita nebude úplně náhodička.
A co vám brání zajít na obezitologii a pak to dělat doma společně? Vyhnete se tak zklamání, že vám to stejně nejde a nebo že jste něco shodili, pak se to zastavilo…
A nebudete případně tělo mladé holky huntovat nějakými nepodloženými hloupostmi.
Ale jinak když je žádost o radu:
@Anonymní píše:
@Psylocke dcera také chce zhubnout a sport děla, ale i tak se to proste nehýbe. V domácnosti to máme takové střední, syn hubený, manžel kolem 85kg a já kolem 80kg, dcera je na tom nejhůře
Tak jestli nemáš 180 cm tak mas taky celkem nadváhu.
Ono je to hlavně o jídle. Příjem musí být menší než výdej a pak to jde dolů. Na to jsou ideální ty kalorické tabulky.
Doba zeleniny je na to přímo ideální. Třeba zelí, kedlubna, bazalka, aj. zahánějí pocit hladu. Prázdniny jsou ideální na pohyb. Hodit mobil do šuplíku a být třeba na kole. Když přijde žízeň, nemusí se pít jen voda, je možno ji ochutit třeba mátou, atd.
@Anonymní píše:
Hezký den přeji
Mám dceru, která má 15 let a je bohužel obézní, obezitologii nechceme. Chceme to nejprve zkusit společně doma.
Mate někdo zkušenosti například nějaké maminky?…. Chceme na tom teď přes léto zamakat. Jak na to? Jak dat dolu ty nadbytečná kila u dítěte? Kvůli soukromí prosím anonymně
Sport není důležitý. Základ je jídelníček. Ta váha se vzala že špatné stravy. Takže detailně projet veškeré jídlo, pití a pak ubrat na sladkém, na prázdných kaloriích ala třeba chipsy atd. To je základ. Pohyb by obézní měla dělat jen pod kontrolou Dr
Bohuzial zakladatelka neuvadza ani zakladne informacie, minimalne vaha, vyska, co presne znamena sportuje (pre mna to znamena 2-3× trening denne, pre niekoho to mozno znamena 2-3× mesacne a to je fakt rozdiel.
Co znamena jedlo, ako sa bezne u vas jedava?
Mate aspon zakladne povedomie o typoch postav, genetike, metabolizme…
Naozaj to dcera chce, ja z toho co je tu napisane nemam uplne taky pocit…
Stanovisko doktorky ze dcera ma rust za sebou je podla mna minimalne zavadzajuce ak nie vylozne klamlive. Ano mozno nenarastie do vysky, ale to neznamena ze vyvoj sa zastavil, vyvoj bezi dalej a je dolezite to nepokazit. Blba volba jej moze teraz dost ublizit, treba davat pozor aj na jedlo, ale aj na sport (ak teda trenuje sportuje) aby jej neublizil.
Bez znalosti aspon zakladnych informacii tazko nieco dalej povedat.
@gabrriel - Suhlasim, este pridavam ze pestra strava je zdrava strava, takze ked po 2h treningu unavou ani nevidi tak nech si kludne da aj tu kolu, vsecia (vratane jej) vedia ze je to blbe, ale nic zavazne sa koli tomu nestane (nie ze by som to obhajoval, ale je to dieta nema a asi ani po nom nechcime disciplinu dospeleho).
@martina.se - asi vychadzas z pozorovania mojej kamaratky „v koncentraku nikto tlusty nebyl“ ale takto to nefunguje, presne povedane funguje, samozrejme ze ked nebudes jest schudnes, ale tie nasledky su priserne, zvlast u tak mladeho cloveka vo vyvoji, osobne by som takuto cestu nevolil
Hezký den přeji
Mám dceru, která má 15 let a je bohužel obézní, obezitologii nechceme. Chceme to nejprve zkusit společně doma.
Mate někdo zkušenosti například nějaké maminky?…. Chceme na tom teď přes léto zamakat. Jak na to? Jak dat dolu ty nadbytečná kila u dítěte? Kvůli soukromí prosím anonymně