Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Freesia píše:
takže kdyby si šlo vybrat, volba je jasná
V základním vzdělání předpokládám, že je HV povinná, tam výběr do kvarty určitě nebude nikde leda pak. Ale obsah HV je podle mě neadekvátní na obecné gymnázium ![]()
@kadlina hmm, prostřední holka se při hudebce na flétnu učila už na prvním stupni. když k nim pak nastoupily do třídy děti, které ty základy neměly, tak vyfasovaly aspoň ozvučná dřívka nebo tak něco
zas jako upřímně přijde mi lepší se noty učit společně s hraním na nástroj, je to takové názornější (a noty a podobný blbiny se učily na základce už před revolucí, co si tak pamatuji, psali jsme hudební diktáty a vyťukávali rytmus a tak).
@kadlina moc děkuji za tvůj přístup a velmi si toho vážím, že mi dáváš konkrétní rady a odkazy na osvědčené materiály - tato kniha vypadá opravdu dobře, navíc obsahuje i sbírku testů, což je super - jsou tam i výsledky u těch testů? Určitě podívám, jestli ji seženu.
@sagina nevím, jestli přesně chápeš, o co mi jde - potřebuji hlavně vhodné materiály, ze kterých mohu dceru věci doučit, aby dohnala rok, co neměli HV (aby se vlezli do maximálně možného počtu vyučovacích hodin (měli 28 týdně), jelikož byla na jazykové škole a měli v 5. třídě druhý jazyk). To, že dcera bude muset minimálně celé učivo 5. třídy dohnat za poměrně krátkou dobu, je mi jasné, ale z toho mi i plyne, že vždy bude v té HV pozadu, jelikož učivo nebude mít tak zažité (na rozdíl od spolužáků, kteří se tím zabývali minimálně celý 5. ročník a nebo několik let na ZUŠ). Ale tak to prostě je, má už zase základy němčiny, na rozdíl od většiny spolužáků. Netvrdím ani, že je špatné učit se noty a hrát na nějaký hudební nástroj - dítě se rozvíjí zase jiným způsobem a jistě to podporuje i myšlení. Pokud tedy máš nějaký konkrétní návrh, jak to celé uchopit, jak ji učit a z čeho, budu ráda. A hlavně taky, jak jí to celé nezprotivit.
Na druhou stranu: proč tedy nejsou stejné nároky na výtvarnou výchovu? Proč si dcera nedonese úkol z VV, něco ve smyslu naučte se techniku akvarelu, nebo techniku olejových barev a zopakujte si, jak se kreslí portrét, postava, zátiší, krajina atd…? A bude to na známky, jak techniku akvarelu, akrylu nebo oleje zvládáte, jak umíte namíchat barvy, nakreslit postavu,… To by dcera dělala s radostí. A jsme ve stejné situaci - někdo je na výtvarku nadaný a někdo ne, někdo má hudební talent a někdo ne. Dcera má hudební talent takový, že ji ani na tu ZUŠ nepřijali, když se hlásila na zobcovou flétnu - a tam snad berou každého, kdo jen troch slyší, výtvarný talent naopak má.
Ani základní terorie se ve VV neučí, základy dějin umění, nic - a pak tu rostou lidi bez vkusu. I kreslit a malovat se dá naučit. Ale na VV žádné vysoké požadavky nejsou, tak proč na HV ano?
Příspěvek upraven 25.09.18 v 13:53
@sagina máme tu obecné vzdělání, za což jsem ráda, že děti dostanou povědomí o všem. Do něj pochopitelně patří i výuka not, pomlk, zpívání, vyzkoušení si různých nástrojů. Může to pomoct i odchytit nějaký talent. Ale podle mě je soustavná výuka jednoho nástroje v nehudební třídě mimo. I HV na druhém stupni je pro mě už k diskuzi. Děti, co mají talent a baví je to, chodí do ZUŠ, pro ostatní je to zbytečný předmět, leda by jim učitelé rozšiřovali obzory pouštěním různé hudby ![]()
A příjde mi nefér, aby nehudební dítě dostávalo známky za falešný zpěv nebo špatně zahranou písničku na flétnu. To je asi jako by jednonohého chtěli v TV známkovat za patnáctistovku ![]()
@Freesia koukám, že jsme se shodly
Já to tu mám rozepsané od rána a poslala jsem to až teď.
Blbé je, že jsou osnovy jen rámcové, tak učitel po dětech může chtít kde co. Jako u nás - teorii za 7let HV. Kde jsme to jako měli sehnat? A naučit se do dvou dnů. Debilita hadr ![]()
Možná bych za učitelem zašla s tím, jak se situace má a že se snažíte deficit dohnat. Třeba by vám doporučil, podle čeho se učit a řekl, co přesně bude chtít, aby se dcera zvládla naučit vše najednou a přesně tak, jak si psala, neustále nedoháněla. Třeba by s ním byla i řeč ohledně nějaké kondiční hodiny. Je to blbé tohle řešit zrovna v HV
Já takhle řešila i TV. Dítě zdravotní problémy a učitelka máklá, nehodlala na to brát zřetel a vyhrožovala přezkoušením. Jako jak, když dítě mělo zákaz TV
Někdy je ten selský rozum na dovolené ![]()
@kadlina tak nakonec jsem koupila nauku od Dagmar Lisé, co jsi mi doporučovala (je to tam opravdu hezky přehledně vysvětlené, takže když dcera něco nepochytí v hodině, má kam nahlédnout), plus pracovní sešit od Vozára. Ačkoliv je pracovní sešit (ten první díl)dělaný pro menší děti, dcera se do toho sama s chutí pustila. Tak snad celou tu nauku nebude brát jako opruz. I Halí belí jí už docela jde. Naštěstí přítel tomu trochu rozumí, tak ji může opravit. Já falešný tón sice poznám, ale jinak nevím, co dělá špatně, nebýt jeho, tak by neměla správnou techniku a jen by do toho foukala. Což mě opět nutí přemýšlet o tom, že pokud škola požaduje umět hrát na hudební nástroj, měla by zajistit i dostatečný individuální přístup, protože správnou techniku se nenaučím tím, že si to někde nastuduju, ale někdo musí u mě sedět a opravovat mi chyby přímo při hraní. Asi dceru pošlu za učitelem, ať mu to přehraje (jak píšeš ty - nějakou kondiční hodinu - aspoň mu snad dojde, že se tomu opravdu věnuje). Ale uvidíme příští týden, zda bude nějaký posun ve známkování, krátkou písemku na notopis na známky prý budou psát každou hodinu
, jak se bude známkovat hra na flétnu ještě nevím.
@kadlina TV, to je taky kapitola sama pro sebe. Obecně se v TV nejčastěji hodnotí atletika nebo gymnastika (tu jsem jako dítě vyloženě nenáviděla), pro které moje dítě opět nemá vlohy (po mně). Jenže atletika se dá změřit, takže je tam velmi jednoduché „objektivně“ hodnotit a stanovit limity pro jednotlivé známky. Dcera, pokud dostane jedničku, tak to má opravdu vydřené. Že jí ale jde plavání, to nikoho nezajímá.
@Freesia ona ta flétna taky není úplně jednoduchá a máš pravdu s tou výukou. Dcera měla flétnu ve školce a pak jsme se v ZUŠ nestíhali divit, že hraje špatně. Ono to není jen o dobrém prstokladu, ale i o foukání. Nedá foukat jen pusou FU, ale aby tón dobře zněl, tak se musí dělat TU nebo DU u každé noty. A přeučuj pak dítě, co rok hraje blbě
I proto mi výuka nástroje ve škole a navíc u nehudebních dětí příjde zcestná ![]()
To je super, že jsem trochu pomohla. ![]()
A držím palce, ať flétnu neznámkují. Nejsem člověk, co bojuje se školou, ale tady bych se teda zasazovala o to, aby flétna nebyla známkovaná. Není to podle mě fér ![]()
Snad to nebude taková hrůza, jak to ze začátku vypadalo. Dnes dcera dostala rovnou dvě jedničky, jednu za notopis a druhou za Halí belí. Ale musím napsat, že se tomu průběžně věnovala opravdu celý týden. Každý den dělala chvíli noty i flétnu. Nejvíc byly využity asi ty pracovní sešity od Vozára plus jsem jí dala napsat ještě pár podobných testů, jako píšou ve škole.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.