Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mmsg píše:
Má to asi 200 dětí ročně z 50.000, takže to je poměrně časté a všechny postupy jsou zvládnuté. Dopadne to dobře.
Hypaspadie není sama o sobě důvodem k obřízce. Více o tom ale napíšu až na večer. Teď musím jet do Budyšína k doktorovi.
Snad budu mít zítra více času. Ve vašem příspěvku bylo pro mne něco nesrozumitelného. Jakou mu mají dělat moč? Moč? Nebo rekonstrukci močové trubice? Ani nevím, jakou má váš syn formu hypospadie? Pouze lehkou, nebo velmi těžkou. U těžších forem hypospadie je ta předkožka stejně nefunkční, ale pak se nejedná o obřízku, jde o to, že je ta předkožka tím nejcenějším materiálem pro rekonstrukci močové trubice. Žel u nás jsou někteří doktoři takoví mantáci, že ji odstraní, a pak nevědí co dělat.
Pana MUDr Kříže zatím neznám, ve vašem příspěvku jsem o něm četl poprvé, takže se na něho budu muset podívat. Akorát nevím, jak mi to vyjde s časem. Tento týden mám poměrně našponovaný a to včetně neděle.
Máme hypospadii prvního stupně. Syn má posunutou dirku na čůrání. A rozštěp předkožky. Hlavně jsem chtěla aby syn nepřišel o předkožku. ![]()
Ráda bych se připojila, mám 10 letého syna s hypospadií a rozštěpem předkožky, má tady 1. stupeň, dírka je jen opravdu o kousíček pod běžnou pozicí, takže jsme se po dohodě s urologem rozhodli toto neřešit. Co nevím, jak řešit, tak je rozštěp předkožky, kterou bych ráda, aby se zachovala. Syn má navíc vrozenou vadu ledviny, kterou sledují na nefrologii. Prostě padlo rozhodnutí nechat to být kvůli případnému riziku zánětu ledvin. Nevím, zda je to dobré rozhodnutí, jsem trošku pokorná co se zásahu do organismu týče, protože mám i dceru s vrozenou vadu a u ní se nakonec provedla operace až ve 12 letech a vyčkávací metoda se nám hodně moc vyplatila.
@Mmsg píše:
V případě hypospadie ti určitě syn nic vyčítat nebude. Dělá se to asi 200 dětem ročně. Zachovej mu veškerou dokumentaci a případné „vyčítání“ tím bude eliminováno. Pokud jde o případné následky, tak se to projeví za 15-20 let, takže to stejně nijak neovlivníš.Ale jde o mikroskopický zákrok a tím, jak vyroste tak to může být znát. Uvědom si, že spousta matek nechá dítě totálně obřezat ZCELA BEZDŮVODNĚ - a ty to rozhodně nejsi!!! Ať mu to dobře dopadne
Jediné čím můžeš synovi trochu pomoct je mazat mu žalud tak, aby byl hydratovaný a zkusit zabránit zbytečnému odírání a starat se o ty jizvy dle doporučení. Ale ta operace se udělat musí.
Mám za to, že předkožka se odstranit nemusí, alespoň co jsem vyzjistila, dá se plasticky upravit, asi bych ji ponechala, pokud existuje nějaká možnost.
Prosím a nevíte nikdo kde nabízejí plastiku předkožky? Nevím zda by tedy u nás šla.
Už druhý doktor řekl že obřízka a hotovo. ![]()
@Anonymní píše:
Prosím a nevíte nikdo kde nabízejí plastiku předkožky? Nevím zda by tedy u nás šla.Už druhý doktor řekl že obřízka a hotovo.
Obraťte se na tohoto lékaře.
liborjanecek.cz
Má na svých stránkách i poradnu ale můžete mu zaslat dopis i emailem. On je mimo jiné hlavně primářem v Kolíně a z Prahy do Kolína to moc daleko není.
@Zabatko
Dobrý den, máme uplně stejný případ jak vy, akorát synovi budou 2 a máme jít na operaci do Brna, řekli nám, že rozšíření močové trubice, i když dírku má jen kousek posunutou dolů je nutné, aby nedocházelo v pozdějším věku k zánětům močového ústrojí, dále má roštěp předkožky, ale takové jakoby křidýlka, které mu plandají a to navrhují ustřihnout a dát pryč… tak teď nevím…
byli jsme i na konzultaci na Karlově v Praze, tam potvrdili, že zúženou trubici má a jednou k operaci určitě dojde… tak teď teda nevím, mám z té operace uplně panickou hrůzu…
Burianova plastika je dost zastaralá metoda. MUDr Janeček dělá dorzální discisi, trojitou incisi, což je nejmodernější a nejšetrnější metoda, pokud vím, tak v ČR zatím nikdo nedělá. Nejblíže ji dělají profesor Max Stehr, přednosta dětské urologické kliniky v Norimberku a docent Rauchenwald na dětské urologii v Donauspitalu ve Vídni.
@gin 124 Děkuji
Prosím a vy osobně víte o nějakém případu, kdy předkožku nějaký pan doktor zachránil, když šlo o hypospadii a rozštěp předkožky?
Jinam moc děkuji za pomoct ![]()
Anonymní : jak myslíte křidélka? Kde má váš syn předkožku a kde ne? A tu dírku druhou má stéle na žaludu nebo mimo? Děkuji
Maminy, snad vás uklidním. Oba synové jsou každý po dvou operacích. Staršímu je dnes 4,5 (operace v 15. měsících a 3 letech, hypospadie, migrující varle, oboustranná hydrokéla, nakonec částečná obřízka), mladšímu je 2,5 (operace v 7. týdnu a v 15. měsících, hypospadie, zúžená močová trubice, celková obřízka). Vše operoval MuDR. Kotrnoch na Bulovce )za mě naprostá spokojenost, vše vysvetlil, navrhl víc řešení, řekl jejich rizika a bylo na nás se rozhodnout). Před operací to pro mě bylo nepředstavitelný, ale teď jako by se to nikdy nestalo. Kluci to berou úplně normálně a jsou v pohodě, chce to vydržet!
A co se obřízky týče, u mladšího jsme chtěli předkožku zachovat, stehy popraskaly a musel na reoperaci znovu do celkové narkozy, tentokrát už jsme to neriskovali a nechali obřízku udělat (ty stehy jsou tak titěrný, že je poměrně velká šance, že to praskne :/). Ve finále to jeho „nářadí“ vypadá lépe než bráchovo, kterému jsme nechali udělat jen částečnou a je to takový…prostě zvláštní. Kdybych před tím rozhodnutím ještě někdy stála, šla bych rovnou do celkový obřízky.
Držím palce a pevný nervy přeju!
@lagartita píše:
Maminy, snad vás uklidním. Oba synové jsou každý po dvou operacích. Staršímu je dnes 4,5 (operace v 15. měsících a 3 letech, hypospadie, migrující varle, oboustranná hydrokéla, nakonec částečná obřízka), mladšímu je 2,5 (operace v 7. týdnu a v 15. měsících, hypospadie, zúžená močová trubice, celková obřízka). Vše operoval MuDR. Kotrnoch na Bulovce )za mě naprostá spokojenost, vše vysvetlil, navrhl víc řešení, řekl jejich rizika a bylo na nás se rozhodnout). Před operací to pro mě bylo nepředstavitelný, ale teď jako by se to nikdy nestalo. Kluci to berou úplně normálně a jsou v pohodě, chce to vydržet!A co se obřízky týče, u mladšího jsme chtěli předkožku zachovat, stehy popraskaly a musel na reoperaci znovu do celkové narkozy, tentokrát už jsme to neriskovali a nechali obřízku udělat (ty stehy jsou tak titěrný, že je poměrně velká šance, že to praskne :/). Ve finále to jeho „nářadí“ vypadá lépe než bráchovo, kterému jsme nechali udělat jen částečnou a je to takový…prostě zvláštní. Kdybych před tím rozhodnutím ještě někdy stála, šla bych rovnou do celkový obřízky.
Držím palce a pevný nervy přeju!
hlavně si odporujete. U staršího jste nejprve napsala celková a pak částečná.
Jenom vím, že se MUDr Staněk nedávno podivoval, když jeden patnáctiletý tvrdil, že mu dělali obřízku kvůli hypospadii.
Teď je podstatné, zda má tu předkožku celou kolem dokola, nebo má jen přední část, jak u hypospadie často bývá.