Hypotéka 30tis/měsíc?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56076
31.3.22 14:48

30 je hodně. Šla bych sama do dvaceti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
31.3.22 14:49
@terien píše:
Tak kvůli tomu asi nemovitost kupovat nechce, aby ji případně musela prodat. A kam by šla potom?

Tak to neberu jako argument. Jakože nemovitosti se někdy prodávají, tak nemá cenu kupovat? Co když se rozhodne majitel bytu být prodat? Taky bude muset odejít.
Radši někomu cpát třeba 5 let (treba víc, třeba 30 let) měsíční nájem 15 tis?

A půjde tam, kam by šla v případě, že by se musela přestěhovat z drahého nájmu. Klidně do nějaké malé garsonky. Nebo nabídne spolu bydlení.

Má to obdobné následky jako opuštění nájemního bytu, akorát s vlastním bytem na hypo bude mít časem větší možnosti. Protože peníze nebude vyhazovat oknem a ceny nemovitostí v dlouhodobém horizontu rostou. A bohužel nájmy taky, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
31.3.22 14:49

Ne, je to strašně moc pro jednoho člověka. Ale otázkou je, jestli v budoucnu na to nebudete dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
31.3.22 14:51

Sla bych max do 15-20

• Citovat
  • Upravit
16186
31.3.22 14:52
@Anonymní píše:
Holky, půjčily byste si tolik, kdybyste byly bez chlapa? Vydělávám zhruba dvojnásobek, takže TEORETICKY by se to dalo, ale už teď je mi úzko z té částky + tolik let splácení.. Šly byste do toho? Nebo žily „v klidu“ celý život v nájmu?

Ne. 60k je na 30k hypotéku málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
31.3.22 14:53
@Anonymní píše:
Holky, půjčily byste si tolik, kdybyste byly bez chlapa? Vydělávám zhruba dvojnásobek, takže TEORETICKY by se to dalo, ale už teď je mi úzko z té částky + tolik let splácení.. Šly byste do toho? Nebo žily „v klidu“ celý život v nájmu?

Ne.. platím z toho polovinu a příjem mám mnohem vyšší.. mam i rezervu.. ale nikdy nevíš, co se stane.. a 15 tis utahnu kdykoliv.. 30 už by mohl být problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
31.3.22 14:53

Ještě bych tedy zvážila obor, ve kterém pracuješ. Pokud jsou vyhlídky, že tvá pozice bude stále žádaná, máš smlouvu na dobu neurčitou, dobře rozjetou kariéru a v případě ztráty práce rychle najdeš jinou, tak možná, ale úplně možná by se o tom dalo uvažovat. S dobrou pojistkou, která by pokryla případný výpadek příjmu při nemoci, finančním polštářem alespoň na půl roku a pevnýma nervama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
31.3.22 14:55
@Anonymní píše:

Přijde mi to jako příliš velká částka. Samozřejmě, nepíšeš celé podmínky, třeba je to na dva roky, pět let, ale pokud je to na obvyklou dobu hypoték (10-20 let), tak bych tam viděl tolik nejistot a neznámých, že bych se toho rizika naloženého na tebe samotnou bál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
31.3.22 14:56
@Markéta188 píše:
No když si pomyslím, že může přijít nemoc, výpověď, jiná práce s nižším příjmem … :think:
Ne nešla bych do toho….
Já bych nesplácela více jak 10k měsíčně, ať vydělávám třeba desetinásobek. Situace se může ze dne na den změnit.
@Modra1 píše:
Ano. Pokud bych měla rezervu 200tis, která by sloužila opravdu jen na výpadek příjmu - na splácení hypo.

Tohle je dost malá rezerva na takovou splátku. Rezevu bych nechala tak milion.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
31.3.22 14:58
@roba18 píše:
Tohle je dost malá rezerva na takovou splátku. Rezevu bych nechala tak milion.

Je to rezerva cca na 6 měsíců splácení. Píšu 200tis rezervu pouze na splátku. Na ostatní věci taky musí mít rezervu, ale tu si musí vypočítat podle svých dalších životních nákladů. 1 mil Kč mi teda přijde jako bizár.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10860
31.3.22 15:01
@Modra1 píše:
Je to rezerva cca na 6 měsíců splácení. Píšu 200tis rezervu pouze na splátku. Na ostatní věci taky musí mít rezervu, ale tu si musí vypočítat podle svých dalších životních nákladů. 1 mil Kč mi teda přijde jako bizár.

30 tisic hypo. Dalsi naklady tak 20 tisic urcite
Jen poplatky na byt a pojisteni hypo budou tak 10 tisic.
Takze 50 tisic mesicne bude potrebovat urcite. Krat 12 mesicu, nez zjisti, ze to fakt neda a bude muset prodat, to je tak 600 tisic rezerva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.22 15:01

V jakém oboru pracuješ a kolik ti je? To je asi nejdůležitější. My máme jen hypo 25tis. Ale je to investiční nemovistost a už několikáta. Nás život na ní nevisí. Samozřejmě, že se jí zbavovat nechceme, ale když bude zle, tak půjde asi jako první. Nebo uvidíme.
Pokud máš v oboru šanci na vyšší výdělek a jsi relativně mladá, pak ano. Jinak dat půlku jen na splátku hypo… Nevím nevím.

• Citovat
  • Upravit
10651
31.3.22 15:02
@Modra1 píše:
Je to rezerva cca na 6 měsíců splácení. Píšu 200tis rezervu pouze na splátku. Na ostatní věci taky musí mít rezervu, ale tu si musí vypočítat podle svých dalších životních nákladů. 1 mil Kč mi teda přijde jako bizár.

Bizar? :lol: při dnešních cenách? Rozhodne ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
31.3.22 15:03

Záleží, jestli má práce budoucnost, případně platit o něco víc a pojistit se proti výpadku příjmu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
31.3.22 15:06

Ja bych do toho sla. Mas slusny plat, takze predpokladam, ze neco nasetreno jako rezervu mas. Pro pripad ztraty zamestnani nebo dlouhodobe nemoci se da pripojistit (taky to tak mam). A v nejhorsim tu nemovitost muzes prodat vzdycky, na cene bude jen stoupat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel