Hypotéka 30tis/měsíc?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2353
31.3.22 15:07
@Tarena píše:
30 tisic hypo. Dalsi naklady tak 20 tisic urcite
Jen poplatky na byt a pojisteni hypo budou tak 10 tisic.
Takze 50 tisic mesicne bude potrebovat urcite. Krat 12 mesicu, nez zjisti, ze to fakt neda a bude muset prodat, to je tak 600 tisic rezerva.

Tak 600 tis je jiná písnička. Nezapomeňte na to, že pokud by nepracovala, nežila by úplně bez příjmu. Měla by podporu v nezaměstnanosti nebo nemocenskou.

1 mil Kč je fakt zbytečnost, to by mi těch peněz bylo fakt líto a radši bych části vložila právě do toho bytu (ponížila hypo). Tam by jim bylo líp, než na spořáku/TV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
31.3.22 15:15
@Modra1 píše:
Tak to neberu jako argument. Jakože nemovitosti se někdy prodávají, tak nemá cenu kupovat? Co když se rozhodne majitel bytu být prodat? Taky bude muset odejít.
Radši někomu cpát třeba 5 let (treba víc, třeba 30 let) měsíční nájem 15 tis?

A půjde tam, kam by šla v případě, že by se musela přestěhovat z drahého nájmu. Klidně do nějaké malé garsonky. Nebo nabídne spolu bydlení.

Má to obdobné následky jako opuštění nájemního bytu, akorát s vlastním bytem na hypo bude mít časem větší možnosti. Protože peníze nebude vyhazovat oknem a ceny nemovitostí v dlouhodobém horizontu rostou. A bohužel nájmy taky, že.

Ale jasně že si lidé pořizují startovací byty, mění se rodinná situace, nemovitosti se prodávají. Ale pokud si chci pořídit např. byt a dožít v něm, tak nepůjdu do rizika, že po 20 letech placení skončím v 50 na dlažbě zrovna v situaci, kdy mi bude nejhůř. A některé nastavené splátky jsou téměř jistota, že se to stane. Prostě bych hledala nemovitosti, která pro mě bude dostupnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.22 15:17
@JancaS84 píše:
Ne, tolik fakt ne. S tvým příjmem tak max 15tis měsíčně. Kolik si chces půjčit a na kolik let?

No před 8 lety jsem si brala hypo se splátkou skoro 15 t, moje příjmy byly tenkrát 2× tolik než splátka a dneska beru zase 2× více než předtím a nelituji, bydlím ve „svém“ a necpu to do nájmu

• Citovat
  • Upravit
16178
31.3.22 15:17
@Premek_Orac píše:
Přijde mi to jako příliš velká částka. Samozřejmě, nepíšeš celé podmínky, třeba je to na dva roky, pět let, ale pokud je to na obvyklou dobu hypoték (10-20 let), tak bych tam viděl tolik nejistot a neznámých, že bych se toho rizika naloženého na tebe samotnou bál.

Myslím, že dnes už je obvyklá doba hypoték spíš 20-30let (potom se třeba splatí dříve z dědictví apod., myslím tím sjednanou dobu na začátku hypo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
31.3.22 15:18

Píšeš málo informací, abychom ti mohli dobře poradit.
Kolik ti je, v jakém oboru pracuješ, jak dlouho, jaké máš vzdělání a pracovní zkušenosti, máš děti, chceš děti, máš chlapa/holku, co to je za nemovitost a kde, máš auto atd.
Nic jsi nenapsala, tak nemůžeš dostat pořádnou radu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
31.3.22 15:21
@terien píše:
Ale jasně že si lidé pořizují startovací byty, mění se rodinná situace, nemovitosti se prodávají. Ale pokud si chci pořídit např. byt a dožít v něm, tak nepůjdu do rizika, že po 20 letech placení skončím v 50 na dlažbě zrovna v situaci, kdy mi bude nejhůř. A některé nastavené splátky jsou téměř jistota, že se to stane. Prostě bych hledala nemovitosti, která pro mě bude dostupnější.

Jenomže ona neskončí na dlažbě. Bude mít splacenou část hypotéky a byt prodá ještě za větší částku, než koupila. Za to platit nájem je dlažba jistota.

Já jsem teda ráda, že jsem se do toho kdysi bez ostychu pustila. Kromě toho, že nám to opravdu zlepšuje finanční situaci (a po splácení úplně, že), tak jsem matka na mateřské, která nemá strach, že by v případě nevěry (nebo jiného průseru) manžela neměla kam jít.

Kdo zaváhá, nežere. Našetřit rezervu, promyslet, co budu dělat, když nastane horší finanční situace, vše hezky propočítat a jít do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.22 15:23

Úplně se mi tu nechce vypisovat svůj životopis :mrgreen: děti mám, pracuju v perspektivním oboru - plat ještě zřejmě poroste. Bavím se o hypo na 25-30 let.

• Citovat
  • Upravit
34473
31.3.22 15:24
@Modra1 píše:
Jenomže ona neskončí na dlažbě. Bude mít splacenou část hypotéky a byt prodá ještě za větší částku, než koupila. Za to platit nájem je dlažba jistota.

Já jsem teda ráda, že jsem se do toho kdysi bez ostychu pustila. Kromě toho, že nám to opravdu zlepšuje finanční situaci (a po splácení úplně, že), tak jsem matka na mateřské, která nemá strach, že by v případě nevěry (nebo jiného průseru) manžela neměla kam jít.

Kdo zaváhá, nežere. Našetřit rezervu, promyslet, co budu dělat, když nastane horší finanční situace, vše hezky propočítat a jít do toho.

To mě vykládat nemusíš, taky jsem do toho kdysi šla. Ale rozumně a tak, aby mě to nepoložilo. Já přece neříkám, že si nemá koupit byt a má žít v nájmu, ale hledala bych něco dostupnějšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16178
31.3.22 15:26
@Anonymní píše:
Holky, půjčily byste si tolik, kdybyste byly bez chlapa? Vydělávám zhruba dvojnásobek, takže TEORETICKY by se to dalo, ale už teď je mi úzko z té částky + tolik let splácení.. Šly byste do toho? Nebo žily „v klidu“ celý život v nájmu?

To by záleželo na spoustě dalších věcí:

• kolik ti je?
  • plánuješ děti?
  • kolik teď platíš nájem a kolik zvládáš měsíčně šetřit?
  • na jak dlouho si hypotéku chceš brát?
  • kolik procent z pořizovací ceny nemovitosti si chceš brát a jaká rezerva ti zůstane?
  • v jaké lokalitě to chceš pořídit (je šance to případně pronajmout, pokud bys šla např. bydlet k někomu, nebo je realita, že někdo by šel bydlet k tobě?)
  • je to na novostavbu, a pokud ne, máš někoho, kdo ti prověří stav nemovitosti opravdu důkladně?
  • nehrozí ti, že se budeš muset za pár let stěhovat např. ke stárnoucím rodičům a pomáhat jim a budeš se starat o více nemovitostí?
  • máš krytá záda např. rodiči, sourozencem, kteří by krátkodobě vypomohli?

Já jsem srab, ale teď třeba dost lituju, že jsme s manželem nepořídili investiční nemovitost před cca 5-10lety. Ale splátku bychom měli tak 20% příjmů. Kdybych byla sama a platila 50% příjmů, tak bych neměla moc klidné spaní, ale jak píšu, záleží taky na tom všem výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
31.3.22 15:27

@Modra1 V žádném případě bych nedávala půl platů do hypotéky to je bláznovství…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
31.3.22 15:27

Tolik si vydělám v čistém. Takže by mi samotné v takové výšce úvěr nikdo nedal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
31.3.22 15:35
@Anonymní píše: Úplně se mi tu nechce vypisovat svůj životopis :mrgreen: děti mám, pracuju v perspektivním oboru - plat ještě zřejmě poroste. Bavím se o hypo na 25-30 let.

30 tisíc po 30 let je teda darda. Asi bych volila levnější nemovitost, to si půjčuješ kolik? 7-8mil? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
31.3.22 15:38
@Annabela11 píše:
@Modra1 V žádném případě bych nedávala půl platů do hypotéky to je bláznovství…

Proč? Kdybys třeba vydělala 100?
Jinak já bych do toho šla, pro mě je představa placeni najmu vyhazovani peněz. Raději budu šetřit a mít svoje, navíc to v případě problému muzu prodat a aspoň se mi vrátí část peněz. To u najmu nehrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
31.3.22 15:40

@Keyllah
Při dnešním úroku je to splátka tak na 5,5mio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
31.3.22 15:42

@Lucie142
Když ono to je dneska fakt problém, spousta lidi proste nemá 10% z ceny své. A ty ceny a úroky, to už začíná byt fakt absolutní masakr. Šetřit někdy proste nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel