Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Pokusila bych se sehnat levnější byt - menší (2+1, ty budeš spát v obýváku, děti budou mít svůj pokoj), v horším stavu (opravovat můžete postupně). Nechtělo by se mi slevit akorát z lokality, tedy. Ať je ta splátka aspoň 25, a ne 30.
Ale jinak jo, vzala bych to, levnější to nebude
v případě poklesu příjmu mi pořád přijde lepší prodávat byt s nesplacenou hypo a jít do nájmu, než… No, než nemít prostě nic.
@rosmarine píše:
Holky tohle je fakt strašné, vůbec vám to nezávidím. A fakt dekuji vyšší moci, ze jsme postavili před sedmi lety a vzali si hypotéku tehdy. Chlap nechtěl, ze počkáme až budou děti velké. Naštěstí jsem si to prosadila.
Jen chci přidat vlastni zkušenost. Začínali jsme se splátkou hypotéky deset tisíc a za tu dobu a po druhé fixaci platíme pres patnáct tisíc. Takže dobře zvažte i tento aspekt. Ono se v každé době zda, ze úroky už výš byt nemohou a pokaždé překonají hranici možného.
Za 7 let si tohle budou říkat lidi, co si vzali hypo teď, úplně to samé.
@Anonymní píše:
Je to hodně vysoká částka, až je mi z toho zle. Zase ale na druhou stranu, co byste dělaly v situaci, kdy doposud vlastní bydlení nemáte a někde bydlet musíte? Ty ceny jsou prostě strašně vysoko, hypotéku na milion už si asi nikdo brát nebude..
No ve výsledku asi ano, půjčila. Hodně bych váhala, nicméně část z toho ti teď sežere inflace… Případně byt zase prodáš. Je to risk, ale nemít na důchod vlastní byt je také risk ![]()
Ne, mám příjmy cca 23tis, vzala jsem si hypo a mám splátku jen 4200mes. Po 5ti letech skončí fixace a pujde to nahoru takže 30tis je sebevražda.
@unuděná píše:
Ne. Ale pokud jsi mladá, šetři, toč stavebka s maximální podporou státu, a třeba jednou s partnerem to dáte lépe dohromady. Teď je skutečně nešťastná doba na koupě nemovitostí..
Stavebka, při 15 procentní inflaci?
Dobrý vtip…
Hypo na 50% příjmu, pro osamělého člověka, je nesmysl. I při nějaké té rezervě. Nikdy bych do toho nešla.
@Anonymní píše:
7, 5 mil, půjčovala bych si píše: Více
Jdi do toho. Ty 2 a půl, co máš, by ti stejně sežrala inflace. Ceny bytů jen porostou.
Co je dnes 30 tisíc, bude za 30 let v přepočtu jako 10 nebo 15 tisíc, reálná splátka se ti kvůli časově ceně peněz bude pořád snižovat.
Když by byl jo průšvih, vždycky můžeš nemovitost se ziskem prodat.
Navíc za pár let budou zase nižší úroky, takže u tím se ti splátka o něco sníží.
Příspěvek upraven 01.04.22 v 07:38
@Anonymní píše:
Jsem tak nějak naštvaná na celý svět.. Když si nemůže odpovídající bydlení dovolit ani nadprůměrně vydělávající člověk, pro koho teda ty dnešní nemovitosti jsou? Je to na prd.
Jo kdybys to řešila před půl rokem, byla bys dneska vlastně vysmátá, protože bys platila o pár tisíc měsíčně míň. A navíc jestli jsi nekoupila, tak po dnešku počítej s dalším navýšením CNB zvedla úrok o dalšího 0,5%.
Ale pořád víš co? Ten barák je tvůj, zatím co podnájem je jen lití peněz dopryč. Když se něco stane a ty přijdeš o příjmy. Tak ten barák můžeš prodat. Ceny už asi nepůjdou tak nahoru, ale dolů taky nejspíš ne. Takže pak můžeš v ten okamžik dostat zpět pár set tisíc zpět na účet (rozdíl mezi cenou bytu a nesplacenou částkou z hypotéky) a vyřešit nějakou tu krizi. Představ si, že příjde stejná krize a ty v podnájmu. Zruší ti podnájem a ty nemáš ani bydlení, ani peníze…
@StepkaStepka píše:
Ne, mám příjmy cca 23tis, vzala jsem si hypo a mám splátku jen 4200mes. Po 5ti letech skončí fixace a pujde to nahoru takže 30tis je sebevražda.
ty máš příjmy 23k Kč, zakladatelka 60k Kč, tobě po hypo zbude 19k, jí 30k takže pro ni pohoda.
@Limi123 píše:
Stavebka, při 15 procentní inflaci?![]()
![]()
Dobrý vtip…
Ok, tak kde má spořit na základ hypotéky?
Poraď, ráda se přiučím, kde je lepší úrok a možnost peníze brzy vybrat ![]()
@unuděná píše:
Ok, tak kde má spořit na základ hypotéky?Poraď, ráda se přiučím, kde je lepší úrok a možnost peníze brzy vybrat
Tak pokud přemýšlíš o stavebku, tak tak nepleť podmínku „brzy vybrat“. Stavebko máš blokovaný na 6 let. Stejně tak můžeš mít různé termínované fondy, dluhopisy, atp…
@gabrriel píše:
Tak pokud přemýšlíš o stavebku, tak tak nepleť podmínku „brzy vybrat“. Stavebko máš blokovaný na 6 let. Stejně tak můžeš mít různé termínované fondy, dluhopisy, atp…
6 let pro mě brzy je, když uvažujeme o tom, že si chce koupit bydlení nejspíš na celý život. A je to nejbezpečnější, pokud člověk nemá představu, jak termínované fondy atd. fungují ![]()
Teď je na nákup nemovitosti a braní si hypotéky nejhorší doba. Nemovitosti jsou stále v cenách na maximu a na maximu se vyhoupla i úroková sazba za hypotéky. Ale třeba ještě poroste jen pro nás, co mají zafixovaný úrok na 1,6 na 5 let, je to nepředstavitelná sazba.
Měli jsme štěstí s refinancováním v předminulém roce. To říkal i finanční poradce. A pokud bude štěstí, tak to tím i ukončíme, ale to bychom museli něco našetřit, což tedy asi neklapne, ale i tak už nám bude zbývat tak cca rok, to by se dal z té zbývající nízké částky úrok platit i vysoký.
Ono je potřeba vzít v úvahu, že ten prodej nemovitosti při takto vysokých úrocích nemusí vůbec dopadnout tak pozitivně. Naopak se může stát, že takových lidí bude více, kteří nebudou moci splácet a budou chtít prodat, takže ceny půjdou dolů. První roky se částka z bytu skoro nesplácí a vše jde do úroků. A hlavně stoupají náklady na bydlení, zvyšují se zálohy na plyn, na elektriku, a to dost razantně. Teď nám přišlo vyúčtování a nové zálohy. Kolegyně si to také propočetla a teď jí přišlo vyúčtování a nestačila zírat, kolik musí doplácet za plyn. Žije také sama s 2 dětmi v nájmu. Takže čistá hypotéka, pokud nechtějí živořit + poplatky (fond oprav, odpady, plyn, elektřina…), pokud nemá další příjmy, tak 60.000 je málo. Nevíme, kolik je dětem, ale budou stát čím dál tím více.
Vhodná doba sice není, ale pokud jde o Prahu nebo velké město, tak nemovitosti levnější nebudou.
Pokud ti to banka dá, což mi přijde těžko uvěřitelné, když máš i děti, tak do toho jdi. Však je hypo pojištěná, můžeš si pojistit i schopnost splácet a v nejhorším můžeš nemovitost pronajmout nebo prodat a jít zas do nájmu. Není to konec světa.
Jen bych si opravdu dala pozor na ty rostoucí úroky, ono se to nezdá, ale i při nepatrném zvýšení úroku ti to pak na jedné splátce klidně vyskočí o pět tisíc. Ale je-li potenciál růstu platu a případného zapojení partnera, tak to vypadá dobře a nebála bych se. Držím palce.