Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše: Úplně se mi tu nechce vypisovat svůj životopisděti mám, pracuju v perspektivním oboru - plat ještě zřejmě poroste. Bavím se o hypo na 25-30 let.
ja bych si zodpovedela otazky, ktere napsala @zrcadlo + bych pridala jeste otazku, zda jednou za xy let budu neco dedit… za sebe, pokud se jedna o nejakou lukrativni nemovitost, co se mi libi, a za super cenu, tak bych do toho sla. s 30tis. na domacnost a bydleni se da vyzit a ceny nemovitosti porostou a v nejhorsim pripade se da prodat nebo pronajmout vzdycky… nevim, jak mas stare deti, ale i ony mohou od urciteho veku na domacnost prispivat…
@roba18 píše:![]()
počkej, přijde doba, kdy se tam bude potkávat vyšší střední třída. Pro tu nižší zbydou možná stany v lepším případě teepee.
No, pokud to bude až takhle, tak ty teplovodní kolektory už nebudou teplovodní ![]()
Ono se to zda hodne, ale ve vetsim meste to je cena tak za 3+1, takze toho nechce zase tak moc. Deti ma, takze nejaka garsonka moc nepripada v uvahu.
A je rozdil, jestli plati za hypoteku pulku z 20 nebo 60 tis.
Spis je otazka, jestli ji banka 50% zadluzeni vubec schvali.
@zrnko píše:
Ono se to zda hodne, ale ve vetsim meste to je cena tak za 3+1, takze toho nechce zase tak moc. Deti ma, takze nejaka garsonka moc nepripada v uvahu.
A je rozdil, jestli plati za hypoteku pulku z 20 nebo 60 tis.
Spis je otazka, jestli ji banka 50% zadluzeni vubec schvali.
Mělo platit znovu od dubna 2022 toto, ale jestli to tak bude, to nevím: Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak bude 9,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude 45 procent. U mladých do 36 let to bude 50 procent. Centrální banka ukazatel DSTI i ukazatel DTI přestala loni v červnu aplikovat.
@zrcadlo píše:
Mělo platit znovu od dubna 2022 toto, ale jestli to tak bude, to nevím: Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak bude 9,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude 45 procent. U mladých do 36 let to bude 50 procent. Centrální banka ukazatel DSTI i ukazatel DTI přestala loni v červnu aplikovat.
Takze, jestli ji je 36+, tak ji stejne takovou hypoteku nedaji. ![]()
@zrcadlo Je to možné, a pro dost lidí vlastně asi bohužel i nutné. Díky za upřesnění.
@Zumpa píše:
No, pokud to bude až takhle, tak ty teplovodní kolektory už nebudou teplovodní
No právě, ale třeba se bude něco málo vyrábět… A taky tam máš jistotu střechy (panelu) nad hlavou. To ve stanu není.
@roba18 píše:
Jaký jste teď dostali úrok? Se mi až nechce věřit, že si dnes někdo bere hypotéku.
my jsme refinancovali letos v červnu a máme o 0,1 % lepší úrok než jsme měli… Podle mě záleží na historii, disciplíně, přístupu bankéře a také bonitě.
@neila píše:
my jsme refinancovali letos v červnu a máme o 0,1 % lepší úrok než jsme měli… Podle mě záleží na historii, disciplíně, přístupu bankéře a také bonitě.
Především záleží na základní úrokové míře ČNB. To, co jsi vypsala ty, ovlivňuje max tak z 2 %. Většinou bankéř nabídne nejlepší úrokovou sazbu, jakou může, aby klienta udržel. Nic víc, nic míň. Ale samozřejmě se všichni tváří, že je sazba spešl právě pouze pro konkrétního klienta.
@Annabela11 píše:
@Lucie142 Tady je řeč o 60tis ne o 100tis
To ano, ale vyznělo to, ze bys půlku platu na splátku všeobecně nedala.
@neila píše:
Loni v červnu, jsi chtěla napsat. To chápu, že loni jste dostali lepší sazbu než před 5 lety. A opravdu o historii, disciplíně a modrým očím sazba opravdu není. ![]()
Kdyby to tak bylo, tak by mi banka musela za mou historii a disciplínu a kvalifikovanost a hlavně ty modré oči, ještě platit ![]()
@neila píše:
Ne, to je úplně jedno. U hypo prostě dostaneš 1% na repo, když tě banka bude chtít odrbat, tak dostaneš 2%.
Dívala jsem se teď u nás ve městě a najdou se tam k pronájmu zahrady. I na fb na bazaru města umí konkrétní nabídka vyskočit. V okolí sleduji, že se lidi snaží prodat kousek pozemku. Takže třeba 1000m2. Rozřežou na půl a půlku chtějí tu půlku prodat.
@Modra1 píše:teď nechápu, co tím chceš říct. Já jen píšu, že úrok nemusí nevyhnutně skokově růst.
Především záleží na základní úrokové míře ČNB. To, co jsi vypsala ty, ovlivňuje max tak z 2 %. Většinou bankéř nabídne nejlepší úrokovou sazbu, jakou může, aby klienta udržel. Nic víc, nic míň. Ale samozřejmě se všichni tváří, že je sazba spešl právě pouze pro konkrétního klienta.
@roba18 píše:ano, loni v červnu, sorry. A nebylo to po 5 letech, ale po dvou.
Loni v červnu, jsi chtěla napsat. To chápu, že loni jste dostali lepší sazbu než před 5 lety. A opravdu o historii, disciplíně a modrým očím sazba opravdu není.
Kdyby to tak bylo, tak by mi banka musela za mou historii a disciplínu a kvalifikovanost a hlavně ty modré oči, ještě platit
@Zumpa píše:
Ne, to je úplně jedno. U hypo prostě dostaneš 1% na repo, když tě banka bude chtít odrbat, tak dostaneš 2%.
Financujeme tři nemovitosti, hypotéky poměrně vysoké + rodinné firemní finance 25 let zpátky. Asi to má co dělat s tím jak se s člověkem banka baví. Myslím, že trochu jinak než když tam přijde Honza z ulice se 40k čistého.
@neila píše:
Ono jestli jste měli fixaci třeba na 5 nebo 10 let, tak je to možným nicméně lidí, co meli před tím 2%, když základní sazba ČNB byla třeba 1%, a teď jim konci fixace, tak opravdu nic kolem dvou procent nedostanou, když sazba ČNB bude 5 a více procent.