Hypotéka 30tis/měsíc?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13197
31.3.22 17:54
@Anonymní píše: Úplně se mi tu nechce vypisovat svůj životopis :mrgreen: děti mám, pracuju v perspektivním oboru - plat ještě zřejmě poroste. Bavím se o hypo na 25-30 let.

ja bych si zodpovedela otazky, ktere napsala @zrcadlo + bych pridala jeste otazku, zda jednou za xy let budu neco dedit… za sebe, pokud se jedna o nejakou lukrativni nemovitost, co se mi libi, a za super cenu, tak bych do toho sla. s 30tis. na domacnost a bydleni se da vyzit a ceny nemovitosti porostou a v nejhorsim pripade se da prodat nebo pronajmout vzdycky… nevim, jak mas stare deti, ale i ony mohou od urciteho veku na domacnost prispivat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15820
31.3.22 18:14
@roba18 píše: :palec: :potlesk: počkej, přijde doba, kdy se tam bude potkávat vyšší střední třída. Pro tu nižší zbydou možná stany v lepším případě teepee.

No, pokud to bude až takhle, tak ty teplovodní kolektory už nebudou teplovodní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
31.3.22 18:27

Ono se to zda hodne, ale ve vetsim meste to je cena tak za 3+1, takze toho nechce zase tak moc. Deti ma, takze nejaka garsonka moc nepripada v uvahu.
A je rozdil, jestli plati za hypoteku pulku z 20 nebo 60 tis.
Spis je otazka, jestli ji banka 50% zadluzeni vubec schvali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16177
31.3.22 18:31
@zrnko píše:
Ono se to zda hodne, ale ve vetsim meste to je cena tak za 3+1, takze toho nechce zase tak moc. Deti ma, takze nejaka garsonka moc nepripada v uvahu.
A je rozdil, jestli plati za hypoteku pulku z 20 nebo 60 tis.
Spis je otazka, jestli ji banka 50% zadluzeni vubec schvali.

Mělo platit znovu od dubna 2022 toto, ale jestli to tak bude, to nevím: Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak bude 9,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude 45 procent. U mladých do 36 let to bude 50 procent. Centrální banka ukazatel DSTI i ukazatel DTI přestala loni v červnu aplikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
31.3.22 18:36
@zrcadlo píše:
Mělo platit znovu od dubna 2022 toto, ale jestli to tak bude, to nevím: Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak bude 9,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude 45 procent. U mladých do 36 let to bude 50 procent. Centrální banka ukazatel DSTI i ukazatel DTI přestala loni v červnu aplikovat.

Takze, jestli ji je 36+, tak ji stejne takovou hypoteku nedaji. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
31.3.22 18:44

@zrcadlo Je to možné, a pro dost lidí vlastně asi bohužel i nutné. Díky za upřesnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
31.3.22 18:48
@Zumpa píše:
No, pokud to bude až takhle, tak ty teplovodní kolektory už nebudou teplovodní :mrgreen:

No právě, ale třeba se bude něco málo vyrábět… A taky tam máš jistotu střechy (panelu) nad hlavou. To ve stanu není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
31.3.22 19:05
@roba18 píše:
Jaký jste teď dostali úrok? Se mi až nechce věřit, že si dnes někdo bere hypotéku.

my jsme refinancovali letos v červnu a máme o 0,1 % lepší úrok než jsme měli… Podle mě záleží na historii, disciplíně, přístupu bankéře a také bonitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
31.3.22 19:07
@neila píše:
my jsme refinancovali letos v červnu a máme o 0,1 % lepší úrok než jsme měli… Podle mě záleží na historii, disciplíně, přístupu bankéře a také bonitě.

Především záleží na základní úrokové míře ČNB. To, co jsi vypsala ty, ovlivňuje max tak z 2 %. Většinou bankéř nabídne nejlepší úrokovou sazbu, jakou může, aby klienta udržel. Nic víc, nic míň. Ale samozřejmě se všichni tváří, že je sazba spešl právě pouze pro konkrétního klienta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
31.3.22 19:13
@Annabela11 píše:
@Lucie142 Tady je řeč o 60tis ne o 100tis

To ano, ale vyznělo to, ze bys půlku platu na splátku všeobecně nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
31.3.22 19:20
@neila píše:

Loni v červnu, jsi chtěla napsat. To chápu, že loni jste dostali lepší sazbu než před 5 lety. A opravdu o historii, disciplíně a modrým očím sazba opravdu není. :lol:
Kdyby to tak bylo, tak by mi banka musela za mou historii a disciplínu a kvalifikovanost a hlavně ty modré oči, ještě platit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15820
31.3.22 19:24
@neila píše:

Ne, to je úplně jedno. U hypo prostě dostaneš 1% na repo, když tě banka bude chtít odrbat, tak dostaneš 2%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
31.3.22 19:26

Dívala jsem se teď u nás ve městě a najdou se tam k pronájmu zahrady. I na fb na bazaru města umí konkrétní nabídka vyskočit. V okolí sleduji, že se lidi snaží prodat kousek pozemku. Takže třeba 1000m2. Rozřežou na půl a půlku chtějí tu půlku prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
31.3.22 19:33
@Modra1 píše:
Především záleží na základní úrokové míře ČNB. To, co jsi vypsala ty, ovlivňuje max tak z 2 %. Většinou bankéř nabídne nejlepší úrokovou sazbu, jakou může, aby klienta udržel. Nic víc, nic míň. Ale samozřejmě se všichni tváří, že je sazba spešl právě pouze pro konkrétního klienta.
teď nechápu, co tím chceš říct. Já jen píšu, že úrok nemusí nevyhnutně skokově růst.
@roba18 píše:
Loni v červnu, jsi chtěla napsat. To chápu, že loni jste dostali lepší sazbu než před 5 lety. A opravdu o historii, disciplíně a modrým očím sazba opravdu není. :lol:
Kdyby to tak bylo, tak by mi banka musela za mou historii a disciplínu a kvalifikovanost a hlavně ty modré oči, ještě platit :lol:
ano, loni v červnu, sorry. A nebylo to po 5 letech, ale po dvou.
@Zumpa píše:
Ne, to je úplně jedno. U hypo prostě dostaneš 1% na repo, když tě banka bude chtít odrbat, tak dostaneš 2%.

Financujeme tři nemovitosti, hypotéky poměrně vysoké + rodinné firemní finance 25 let zpátky. Asi to má co dělat s tím jak se s člověkem banka baví. Myslím, že trochu jinak než když tam přijde Honza z ulice se 40k čistého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.3.22 19:34
@neila píše:

Ono jestli jste měli fixaci třeba na 5 nebo 10 let, tak je to možným nicméně lidí, co meli před tím 2%, když základní sazba ČNB byla třeba 1%, a teď jim konci fixace, tak opravdu nic kolem dvou procent nedostanou, když sazba ČNB bude 5 a více procent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel