Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, potřebovala bych radu. Vybrali jsme byt za xx Kč. Podepsali jsme rez. smlouvu, složili rez. zálohu a teď proběhl odhad nemovitosti. Ten ale dopadl o 200 tis hůře než je prodejní cena. Vzhledem k podmínkám si nebudeme brát 100 % hypo, ale pouze 90 %. Pro nás to znamená dát o docela dost peněz navíc, než jsme počítali. V podstatě budeme muset vložit veškeré naše úspory a jako rezerva nám nic nezbyde. Hypo si budeme brát u ČS a odhadce byl jejich interní, kterého nám přidělili. Dá se s verdiktem ještě něco dělat nebo už je to prostě konečné a nám nezbyde než částku složit? S prodávajícím asi nemá moc smysl se domlouvat, aby slevil, když už je podepsaná rez. smlouva, že? Díky moc. M.
Myslím, že je to konečná, pro banku je to ochrana, aby nedali víc, než je skutečná cena nemovistosti (skrz případný exekuce, prodej atd.)
Dopadli jsme stejně. Museli jsme zastavit dva baráky.
Teď po pěti letech refinancujeme a stále v tom budou oba baráky. A to jsme doufali, že ten jeden z toho už vypadne.
Tak takovou situaci Vám nezávidím, nekupujete náhodou ten byt opravdu předražený?? odstoupila bych od smlouvy, pokud by majitel neslevnil. Vzhledem k tomu, že jste už podepsali rezervaci, tak je to blbé, propadli by vám prachy, a majitel už určitě nesleví..
a co zkusit jinou banku jiného odhadce?? Odhad Vám dělali osobně nebo pouze z cenových map?
Asi bychom mohli jít k jiné bance, ale už to nebude tak dobré, jako tady.
Odhad dělali pouze z fotek, prý to v obcích nad 10.000 obyvatel lze. Myslíte, že kdyby tam šel osobně, že by odhad byl jiný?
Od nich to bude konecny verdikt. Leda zkusit jinou banku, bude to stat zase ten odhad a nemas jistotu, ze to dopadne jinak. ![]()
No možné to je. Kdyby třeba viděli, že byt je v lepším stavu, odhadovali by jinak..ale kdo ví
… Nám byt odhadli na „dálku“ pouze z cenových map, a odhadli ho ještě o 200.000,– víc než byla cena..
Zkuste ještě jinou banku, nebo aspon jiného odhadce, myslím že stojí okolo 1000,– ne? Kdyby i ten odhadl byt na menší částku, tak bych asi zauvažovala nad tím jestli takto předražený byt koupím a jestli mě nevyjde levněji jiný byt, nebo i za cenu toho že kauce propadne dát majiteli nůž na krk aby slevnil, že i příští zájemce s takovou cenu bude mít u banky útrum (teda pokud neplatí hotově)… No záleží na Vás, takhle se mi to lehce píše, ale možná je to váš vysněný byt, tak i přes nevýhodnou půjčku do toho jít…
Odhad pro banku je vzdycky mnohem nizsi nez bezny odhad, banka se tim chrani, kdyby musela nemovitost prodat. Tak to je a nic s tim neudelate. Maji sve tabulky a kazdy odhadce( musi to byt odhadce, ktery ma smlouvu s tou bankou) se dostane vicemene na stejnou sumu.
@Markéta240 ahoj, jsem z ČS, dělali Vám tzv. online ocenění podle tabulek, to prakticky potvrzuje kupní cenu, max. do výše právě podle těch tabulek. Může se stát, že to nekoresponduje, ale tady bych se zamyslela, jestli to skutečně není předražené. Ale může to být skutečně výjimečně dobře udělaný byt a potom je možné objednat smluvního znalce, jehož posudek to může zvrátit. Objedná ho zaměstnanec banky a budete ho muset zaplatit, cca 4.000 Kč. Tohle si domluvte s poradcem, u kterého hypo vyřizujete, ale to už s Vámi měl hned vyřešit.
Banka bohužel odhaduje nemovitosti níž, než je jedich cena. My stavíme barák a banka nám ho odhadla asi o 800.000 Kč níž, než za co ho postavíme (což jsme samozřejmě netušili když jsme začali stavět, co všechno bude jak stát)a vůbec jim to neni blbý, a to že jim ručíme k tomu pozemkem v hodnotě 1.000.000 na který neni brána hypotéka + tim barákem, jim nevadí. Když jsem s nima ted mluvila, tak mi bylo řečeno, že tak to prostě chodí, že si tim kryjí záda kdybychom nespláceli… tak jsem jim řikala že je to sice hezký, ale že si neuvědumují, že někteří nemaji peníze na dostavbu, takže by v případě nesplácení mohli mít taky rozestavený barák tak na to mi nikdo nedokázal odpovědět… tak to prostě bohužel chodí, známí odhadli pozemek taky o 200.000 míň, než byla kupní cena…
@u763 Myslíš, že odhad na místě by něco změnil?
Není to žádný extra byt, normální byt v paneláku v pze, 70 m2, s balkonem, po rekonstrukci jádra, s dobrou dostupností. Nechce se mi moc odstupovat od smlouvy, přeci jenom rezervace nás stála 150 tis.
@Markéta240 já osobně si myslim, že odhad na místě nic nezmění…maji tabulky podle kterých to dělají a i když přijdou tak to bude +- stejné
To ti nedokážu odpovědět, ale v tomhle případě mi teda přijde kupní cena nadsazená, ty tabulky jsou dobře udělaný a to dost složitě a stále aktualizovaný, zatím mi vždycky vyběhlo potvrzení kupní ceny. Ale já osobně jsem kupovala luxusně zrekonstruovaný byt se spoustou vychytávek, na okresním městě přes 2 mil., takže jsem radši rovnou pozvala smluvního znalce, a ten to oproti kupní ceně nacenil ještě o 200 tis. víc a buhví jak by to dopadlo tabulkově.