Hypotéka a úmrtí splácejícího i ručitele

21848
30.7.13 19:14

Hypotéka a úmrtí splácejícího i ručitele

Zdravím, otázka je hypotetická a nedohledala jsem ji fakt nikde…

Když zemřu já i přítel a nemáme dědice (jsme bezdětní), máme hypotéku a za tu nám ručí mí rodiče. Ti zemřou taky (s náma v autě třeba)… Jakej by byl postup při dědictví, jestliže jedinej dědic po mých rodičích bude přeživší brácha (můj)? Dědil by jen plusy (tj byt, auta…), nebo by na něj i přešla povinnost ručitele u hypotéky? Nebo to je „problém“ jen těch, kterých hypotéka je, tj. moje a přítelova a banka by to řešila jinak, např. pojistkou…? Ale pojištění života máme psaný jeden na druhýho… :think:

Pardon za takovou divnou otázku, ale zajímá mě to  :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
30.7.13 19:18

@Seizdra při hypo je podmínka mít životko (napsané na banku), takže při Tvé smrti bude uhrazena hypo a do dědictví přejde nemovitost nezatížená hypotékou.

Příspěvek upraven 30.07.13 v 19:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
30.7.13 19:19

@Seizdra nevím jestli je to tak všude, ale my musíme mít na všechny vyšší půjčky vinkulované životní pojistky pro případ úmrtí.
takže pokud jsme s manželem oba zemřeli doplatí půjčky pojišťovna a zůstane jen plusové dědictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22623
30.7.13 19:19

Taky by mě to zajímalo. Já myslela, že pojistkou by se dům splatil bance, takže by hypo vlastně nebyla a jedinný dědic by to tedy zdědil už bez rizika. Ale pokud to tak není, tak dědictví může jedinný dedic buď přijmou, ale celé - tj. nejen ty plusy, ale musel by i tu nesplacenou hypotéku. Pokud by to bylo nad jeho síly, je vhodnější dědictví odmítnout (byť by tím třeba ztratil to auto a byt)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
30.7.13 19:20
@martina.se píše:
@Seizdra při hypo je podmínka mít životko, takže při Tvé smrti bude uhrazena hypo a do dědictví přejde nemovitost nezatížená hypotékou.

No právěže to povionnost není, nebo aspoň nebyla v roce 2011, když jsme ji brali. Jedinou podmínkou bylo pojištění nemovitosti a životko s tím prej nemá nic spoelčnýho. Takhle nám to bylo řečeno, životko jsme dodělávali posléze.. :think: A třeba moje by nemělo ani takový krytí, aby to zaplatilo barák :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
30.7.13 19:20

No my máme hypo a životko rozhodně nebyla podmínka
dědí se i dluhy ale do výše děděného majetku
pravděpodobně by banka byt prodala a zbytek peněz dala do dědictví
neby by nemovitost bratr mohl vyplatit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22623
30.7.13 19:21

@Seizdra Jojo, u nás to životko v roce 2010 bylo taky dobrovolné. Ale my ho máme oba na celou část nemovitosti, takže u nás by si případný dědic ještě mohl vydělat (fuj černý humor)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
30.7.13 19:21
@salomme píše:
Taky by mě to zajímalo. Já myslela, že pojistkou by se dům splatil bance, takže by hypo vlastně nebyla a jedinný dědic by to tedy zdědil už bez rizika. Ale pokud to tak není, tak dědictví může jedinný dedic buď přijmou, ale celé - tj. nejen ty plusy, ale musel by i tu nesplacenou hypotéku. Pokud by to bylo nad jeho síly, je vhodnější dědictví odmítnout (byť by tím třeba ztratil to auto a byt)

No jo, ale mně jde právě o to, jestli kdyby zemřeli ti, co tu hypo mají (já a chlap) a nemělo by to kam přejít, protože i ručitelé by byli mrtví, tak jestli může banka chtít prachy po bráchovi, když on není ručitel…?

De facto stejnej případ by byl, kdyby zemřeli ručitelé a ti, co hypo mají, by nezvládali splácet… Na koho jde pak ručitelská povinnost? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.7.13 19:22
@Seizdra píše:
No právěže to povionnost není, nebo aspoň nebyla v roce 2011, když jsme ji brali. Jedinou podmínkou bylo pojištění nemovitosti a životko s tím prej nemá nic spoelčnýho. Takhle nám to bylo řečeno, životko jsme dodělávali posléze.. :think: A třeba moje by nemělo ani takový krytí, aby to zaplatilo barák :nevim:

teď už je, banka to po nás chtěla, že je to zajištění pro případ smrti, jinak by samože dluh dědil dědic, což nikdo nechce.. takhle se uzavře pojistka, v případě, že se něco stane, tak z ní bude splacena hypotéka a do dědictví jde to plusové, tzn nemovitost. A poj. nemovitosti je něco jiného..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379

Dědic vždy dědí dluhy i majetek. Nebo se může vzdát dluhů a ty připadnou státu, ale musí se vzdát i veškerého dědictví-majetku ve prospěch státu. Tedy tak jsme se to učili na výšce v roce 2006, snad to ještě platí.

Příspěvek upraven 30.07.13 v 19:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
@paola white píše:
@Seizdra nevím jestli je to tak všude, ale my musíme mít na všechny vyšší půjčky vinkulované životní pojistky pro případ úmrtí.
takže pokud jsme s manželem oba zemřeli doplatí půjčky pojišťovna a zůstane jen plusové dědictví

No my právě ne, jen tu nemovitost (KB)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
30.7.13 19:24
@martina.se píše:
teď už je, banka to po nás chtěla, že je to zajištění pro případ smrti, jinak by samože dluh dědil dědic, což nikdo nechce.. takhle se uzavře pojistka, v případě, že se něco stane, tak z ní bude splacena hypotéka a do dědictví jde to plusové, tzn nemovitost. A poj. nemovitosti je něco jiného..

No a to dědictví by bylo tedy i v případě, jakej jsem popsala?? Tedy i splácení hypo by připadlo mýmu bráchovi, jakožto synovi ručitelů???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
30.7.13 19:27

No defakto když bude dědit tak se dědí vše i dluhy ale jen do výše dědictví
takže například majetek odhedem je 3 miliony a dluhy jsou 5 milionů takj zdědí jen dluhy ve výši 3 miliony
nebo se zřekne dědictví úplně
pokud je životka ta zaplatí hypo a dědí se nemovitost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
30.7.13 19:27

Bratr by buď zdědil buď vše nebo nic
věřitel může cokoliv jakýkolv dluh (i nedoplatek za telefon) vymáhat po dědicích
pokud dědic dědictví přijme, tak se vším, nebo může odmítnout, ale taky vše, nezle říct auto chci, ale zbytek ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22623
30.7.13 19:28
@Seizdra píše:
No a to dědictví by bylo tedy i v případě, jakej jsem popsala?? Tedy i splácení hypo by připadlo mýmu bráchovi, jakožto synovi ručitelů???

Ano - pokud nemáte pojistku na smrt tak by mu jako jedinnému dědici, pokud by dědictví přijal, nezbylo nic jiného než splácet hypo. Tím že zemřel ručitel, který by taky neměl pojistku na smrt, se nic neměné, banka prostě po někom (dědici, pojišťovně) ty peníze bude chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel