Hypotéka - má to smysl?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
727
30.5.19 08:50

@unuděná no postavíš si domek ze slámy, hlavně se nezadlužit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
30.5.19 08:57
@unuděná píše:
Mimochodem, známí staví dřevostavbu na vlastním pozemku u MB a už v tom utopili více než 2 mega :nevim: Fakt nevím, jak bych mohla „rozumně“ bydlet v dostupnosti o Prahy za 700tis :mrgreen: :mrgreen:

No, asi tak… Za 700. tis. lze tak vybavit hrubou stavbu nebo zajistit kompletní rekonstrukci již existujícího bytu se stěnama, nebo domu - pozeme + zdi. Tj rozvody, koupelna, záchod, kuchyň, podlahy, osvětlení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
30.5.19 08:59
@SarinkaSar1 píše:
@unuděná no postavíš si domek ze slámy, hlavně se nezadlužit :lol:

Ale tak proč ne, když to někomu vyhovuje… Já se jen obávám, že ani na tu jurtu s pozemkem by 700 tis. nestačilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
30.5.19 09:25
@Lama Lama píše:
Ale tak proč ne, když to někomu vyhovuje… Já se jen obávám, že ani na tu jurtu s pozemkem by 700 tis. nestačilo.

Náhodou ale, naši rodinní přátelé, ke kterým občas jezdíme, mají velký dům (patrový) ze slámy. Ze slaměných cihel. Má to svá specifika ohledně stavby, ale jinak si to náramně pochvalují (co do spotřeby energií a tak).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.5.19 09:31

@Lama Lama No, kamarád jí kdysi chtěl stavět, shodou okolností natáčel dokument o jedné z prvních jurt v ČR, prý bez pozemku cca 400-500tis, tak pak záleží, za kolik seženeš pozemek ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
30.5.19 10:07
@SlečnaDahlia píše:
Náhodou ale, naši rodinní přátelé, ke kterým občas jezdíme, mají velký dům (patrový) ze slámy. Ze slaměných cihel. Má to svá specifika ohledně stavby, ale jinak si to náramně pochvalují (co do spotřeby energií a tak).

No, dyt to jsem psala, že proč ne, pokud k tomu někdo tíhne, fandím tomu. Ale fakt se do 700 tis nevejdeš. TO není ani na ten pozemek pod jurtu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.19 10:24

Jak nedávno říkal můj známý, dnes stačí mít na pozemku postavený stan a už to stojí 500 000,– ještě tedy když je to v dojezdové vzdálenosti Prahy. Mě tedy taky příjde šílený dát za byt 4 000 000 a více, ale chápu že lidi nějak bydlet musí i v dnešní době. Jen je potřeba počítat s riziky a mít vždy polštářek. Stát se může cokoliv. Taky sem nečekala, že budu ve 30 v ČID. A co se alternativ bydlení týká, je jich opravdu hodně, ale s tím jak rostou ceny nemovitostí už to není taková sranda jako kdysi. Tím myslím už jen počáteční investice. Můj manžel před 11lety koupil chatu za 550 000,– kousek od Dobříše s pozemkem 1700m2, dojezd do Prahy cca 30minut. Samozřejmě před rekonstrukcí. Dneska bychom stejnou chatu koupili alespoň za 1 300 000 + rekonstrukce. Bydlíme tedy taky netradičně. V chatě, v lese, příjezdová cesta polňačka, bez sousedů. Ale nám to nevadí. Je to naše, provozní náklady jsou minimální, dojezd do prahy luxusní.

• Citovat
  • Upravit
6119
30.5.19 12:00
@Lama Lama píše:
No, dyt to jsem psala, že proč ne, pokud k tomu někdo tíhne, fandím tomu. Ale fakt se do 700 tis nevejdeš. TO není ani na ten pozemek pod jurtu..

To je mi úplně jasný. Ony i ty slavný dřevostavby vyjdou dost podobně jako nový zděný dům. Kort k tomu ještě pozemek v Praze u vody… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.5.19 13:09
@Anonymní píše:
Jak nedávno říkal můj známý, dnes stačí mít na pozemku postavený stan a už to stojí 500 000,– ještě tedy když je to v dojezdové vzdálenosti Prahy. Mě tedy taky příjde šílený dát za byt 4 000 000 a více, ale chápu že lidi nějak bydlet musí i v dnešní době. Jen je potřeba počítat s riziky a mít vždy polštářek. Stát se může cokoliv. Taky sem nečekala, že budu ve 30 v ČID. A co se alternativ bydlení týká, je jich opravdu hodně, ale s tím jak rostou ceny nemovitostí už to není taková sranda jako kdysi. Tím myslím už jen počáteční investice. Můj manžel před 11lety koupil chatu za 550 000,– kousek od Dobříše s pozemkem 1700m2, dojezd do Prahy cca 30minut. Samozřejmě před rekonstrukcí. Dneska bychom stejnou chatu koupili alespoň za 1 300 000 + rekonstrukce. Bydlíme tedy taky netradičně. V chatě, v lese, příjezdová cesta polňačka, bez sousedů. Ale nám to nevadí. Je to naše, provozní náklady jsou minimální, dojezd do prahy luxusní.

Super :-).
Ano, bohužel se to zhoršuje i v tomhle segmentu. Ale jestli bude pořád většina lidí jako zakladatelka, tak to bude dobrý :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
30.5.19 13:44

@Lucie_Sx proč místo těch neustálých narážek na mě, protože nechci bydlet v jurtě, mi neodpovíš, jak bydlíš ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.5.19 23:09
@SarinkaSar1 píše:
@Lucie_Sx proč místo těch neustálých narážek na mě, protože nechci bydlet v jurtě, mi neodpovíš, jak bydlíš ty?

Takhle velkou hypotéku bych si nevzala. A protože tady píšu o jiných možnostech, tak z toho vyplývá, že jsem si ty alternativy kvůli vlastnímu bydlení důkladně studovala a vím, že to jde. Víc tu psát nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
31.5.19 06:50

@Lucie_Sx Cili sis nejspis hyposku stejne vzala, ale na neco nutneho k rekonstrukci? Pripadne vyzadujiciho dalsi investice.Nebo nekde mimo velka mesta.Ja chapu, ze je pro nekoho silene dat za byt 4mega, ale vis co? My dali jeste o dost vic, ale taky mame umerne tomu mnohem vyssi platy.Na splatce platime mene, nez byt ve stejnem byte v pronajmu :nevim: Zakladatelka chce novostavbu u Prahy, ja na tom nevidim nic spatneho a uz vubec ne snobskeho. V Praze jsou super pracovni moznosti, defacto tu nejde douhodobe zustat bez prace, pokud nechces.Deti nechteji, cili snizeni prijmu z duvodu rodicaku nejspis nehrozi. Platy maji slusne a zaklad taky. Nechapu, proc ji tedy podsouvas nejakeže sve vize nizkonakladoveho bydleni, kdyz o ne nestoji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
31.5.19 08:15

@Lucie_Sx ale já přece nikde nepsala, že chci bydlet v jurtě nebo rozpadlém baráku, já psala, jestli to má smysl s těmito příjmy a našetřenými penězi…a neustále od tebe jenom poslouchám, jaký je to snobský a zbytečnej luxus, no promiň, ale to mi trochu závistí zavání :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.5.19 18:41
@unuděná píše:
@Lucie_Sx Cili sis nejspis hyposku stejne vzala, ale na neco nutneho k rekonstrukci? Pripadne vyzadujiciho dalsi investice.Nebo nekde mimo velka mesta.Ja chapu, ze je pro nekoho silene dat za byt 4mega, ale vis co? My dali jeste o dost vic, ale taky mame umerne tomu mnohem vyssi platy.Na splatce platime mene, nez byt ve stejnem byte v pronajmu :nevim: Zakladatelka chce novostavbu u Prahy, ja na tom nevidim nic spatneho a uz vubec ne snobskeho. V Praze jsou super pracovni moznosti, defacto tu nejde douhodobe zustat bez prace, pokud nechces.Deti nechteji, cili snizeni prijmu z duvodu rodicaku nejspis nehrozi. Platy maji slusne a zaklad taky. Nechapu, proc ji tedy podsouvas nejakeže sve vize nizkonakladoveho bydleni, kdyz o ne nestoji :nevim:

Vždyť já už jí taky nic nepíšu :nevim: .

@SarinkaSar1 píše:
@Lucie_Sx ale já přece nikde nepsala, že chci bydlet v jurtě nebo rozpadlém baráku, já psala, jestli to má smysl s těmito příjmy a našetřenými penězi…a neustále od tebe jenom poslouchám, jaký je to snobský a zbytečnej luxus, no promiň, ale to mi trochu závistí zavání :lol:

Slovo snobský jsem tu nenapsala ani jednou, a za luxus považuju všechno, co chci, ale nemám na to. Tudíž je to pro mě luxus si to pořizovat (za cenu půjček, omezení atd.). Slovo luxus tedy nechápu jako něco, co je strašně super, to fakt ne.
Je faktem, že hodně lidí si tady tak nějak „žije v luxusu“, v tom smyslu, že žijí ve velkých domech, na které by bez hypotéky neměli, půjčují si na dovolené, na dárky, auto na leasing (na které by taky normálně v hotovosti neměli)… a pak z toho plyne spousta omezení, třeba si nepořídí další dítě, protože musí oba být v práci, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
31.5.19 18:44

@Lucie_Sx píše:

Slovo snobský jsem tu nenapsala ani jednou, a za luxus považuju všechno, co chci, ale nemám na to. Tudíž je to pro mě luxus si to pořizovat (za cenu půjček, omezení atd.). Slovo luxus tedy nechápu jako něco, co je strašně super, to fakt ne.
Je faktem, že hodně lidí si tady tak nějak „žije v luxusu“, v tom smyslu, že žijí ve velkých domech, na které by bez hypotéky neměli, půjčují si na dovolené, na dárky, auto na leasing (na které by taky normálně v hotovosti neměli)… a pak z toho plyne spousta omezení, třeba si nepořídí další dítě, protože musí oba být v práci, atd.

A bydlet v podnájmu třeba za sedmičku považuješ za luxus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel