Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Zdravím. Nyní jsme v rozhodování na co si vzít hypotéku. Rádi bychom se přestěhovali do svého. S přítelem jsme přes 5let a příjmy máme dohromady kolem 30tis.
Do toho ale splácíme půjčku (160tis) a splátka je 3.000,–.
Budeme mít schůzku s finančním poradcem, tak nám snad poradí. Chtěli bychom nejraději baráček (máme 2pejsky).
Otázka je co vyjde lépe. Potřebujeme do hypotéky zakomponovat tu půjčku. Koupit byt (u nás od 1,4mil do 2mil) nebo pozemek a postavit dům? Nic našetřeno nemáme ani nic do zástavy…
Jinak ještě je teda možnost, pokud by se nemělo nic změnit (jiná lépe placená práce apod.) a pokud fakt máte byty v takovém rozmezí, tak nejít do baráčku, ale do bytu adekvátní velikosti.
Když vezmeme těch 1,4 mil na 30 let, tak při nejhorším možném úroku vůbec, který s velkou pravděpodobností nenastane dřív jak za 10 let (což snad v té době už budeš zpátky v práci po RD) budete platit něco přes 7 tis., při aktuálním budete platit cca 5 tis. + počítej tak ty 4 tis. na službách, tak to jsi na 9 tis. celkem, což by zhruba odpovídalo vašim poplatkům v současné době. Ale furt to chce něco našetřit, takže tak nejdřív za rok, za dva.
@Nimie píše:
@Ivan PPZ značná část osazenstva reaguje, že to je v pohodě to dáte, protože na čislech je to docela vidět. Už jsem se ptala, ale tak třeba ty aspoň tedy odpovíš - co očekáváš, že má taková rodina dělat při nemoci či ztrátě zaměstnání v nájmu?
A zase jsme u toho, každá rodina má mít našetřeno na několik měsíců, pokud jim vypadne příjem. Pokud nemá, je něco špatně. Pokud to z nějakých důvodů nejde, tak si musí najít jinou práci - kde bude více peněz a nebo najít bydlení s nižším nájmem. Za třetí - zkusit poprosit majitele o zaplacení nájmu později. Za čtvrté - požádat o příspěvek na bydlení, kde by se potom do nákladu na bydlení počítal celý nájem.
Když to bude na hypotéku - první dvě možnosti lze, třetí možnost jde omezeně - platba jen úroků a jen pokud to banka schválí a čtvrtá možnost prakticky nejde, páč do příspěvku na bydlení nelze počítat jako náklad hypotéka.
A k tomu všemu obecně: Nájem platí 8500 kč (zhruba) - to je celý náklad na bydlení, v případě hypo to bude 60000+6000 (držme se při zemi, spíše více)- což je 12000 kč. A co je lepší platit 8500 nebo 12000 v případě, že někdo onemocní/ztratí práci a počítáš každou korunu?
@Vermun píše:
A zase jsme u toho, každá rodina má mít našetřeno na několik měsíců, pokud jim vypadne příjem. Pokud nemá, je něco špatně. Pokud to z nějakých důvodů nejde, tak si musí najít jinou práci - kde bude více peněz a nebo najít bydlení s nižším nájmem. Za třetí - zkusit poprosit majitele o zaplacení nájmu později. Za čtvrté - požádat o příspěvek na bydlení, kde by se potom do nákladu na bydlení počítal celý nájem.Když to bude na hypotéku - první dvě možnosti lze, třetí možnost jde omezeně - platba jen úroků a jen pokud to banka schválí a čtvrtá možnost prakticky nejde, páč do příspěvku na bydlení nelze počítat jako náklad hypotéka.
A k tomu všemu obecně: Nájem platí 8500 kč (zhruba) - to je celý náklad na bydlení, v případě hypo to bude 60000+6000 (držme se při zemi, spíše více)- což je 12000 kč. A co je lepší platit 8500 nebo 12000 v případě, že někdo onemocní/ztratí práci a počítáš každou korunu?
Příspěvek na bydlení je stejně v takové výši, že to v jejich případě nepokryje skoro nic. A žádat lze i na své bydlení, jen je to potřeba promyslet. A když bude nejhůř, vždycky to můžeš prodat.
Nevím, kde bereš zrovna částky 6 000 + 6 000 - proč zrovna tyhle proboha? Za co to je? A proč hypotéka zrovna 6 000? Při jakém úroku, na jakou částku? A na nemoc či ztrátu práce existuje připojištění, které zvlášť v takových případech se extrémně vyplatí.
@Nimie je jasné, že teď honem nepůjdu a neřeknu ha ten byt chci a je to! S hypotékou si nehodlám zahrávat a už vůbec se nechci unáhlit. Říkám si, že i kdybych to mimčo měla teďka, tak s penězi to bude oukej. Než mimčo bude stihnu něco našetřit (ano vím, máte mě za neschopu co nikdy nic nenašetřila) ale dřív prostě nebylo z čeho. Práci jsem do minulého roku měla s výdělkem na hraně minima a přítel pak půl roku marodil…
Nyní máme oproti minulým poměrům dost slušný platy a poplatí se splátky a nějaké resty a bude zbývat čistě na jídlo a ostatní věci příjem mínus povinné výdaje s bytem.
Tak si říkám, že i kdybychom do toho šli teď - do rodiny, tak za nějakou dobu něco našetříme, půjdu znovu do práce a bude to o něčem jiném zase…
@Vermun píše:
A zase jsme u toho, každá rodina má mít našetřeno na několik měsíců, pokud jim vypadne příjem. Pokud nemá, je něco špatně. Pokud to z nějakých důvodů nejde, tak si musí najít jinou práci - kde bude více peněz a nebo najít bydlení s nižším nájmem.
Bydlení s nižším nájmem je spíš problém najít v jejich situaci, i tak platí hodně málo. A že mají mít našetřeno na několik měsíců - tzn. stejná situace jako v případě hypotéky, neboli situace je úplně stejně hloupá ![]()
@Anonymní píše:
@Nimie je jasné, že teď honem nepůjdu a neřeknu ha ten byt chci a je to! S hypotékou si nehodlám zahrávat a už vůbec se nechci unáhlit. Říkám si, že i kdybych to mimčo měla teďka, tak s penězi to bude oukej. Než mimčo bude stihnu něco našetřit (ano vím, máte mě za neschopu co nikdy nic nenašetřila) ale dřív prostě nebylo z čeho. Práci jsem do minulého roku měla s výdělkem na hraně minima a přítel pak půl roku marodil…
Nyní máme oproti minulým poměrům dost slušný platy a poplatí se splátky a nějaké resty a bude zbývat čistě na jídlo a ostatní věci příjem mínus povinné výdaje s bytem.
Tak si říkám, že i kdybychom do toho šli teď - do rodiny, tak za nějakou dobu něco našetříme, půjdu znovu do práce a bude to o něčem jiném zase…
V tom případě bych se na tvém místě teď zaměřila fakt spíš na ty dluhy, dítko apod. a potom až se situace zlepší, tak jděte do hypo ![]()
@Nimie z mých zkušeností beru částky. Rozhodně to zakladatelce nikde nebudu počítat. Nicméně pojištění je určitě potřeba, ale při onemocnění třeba na měsíc (nedejbože, když to bude na přelomu dvou kalendářních měsíců) tě to pojištění asi moc nevykryje, pokud teda nebudeš chtít kvůli tomu šílené peníze. A když nebudou mít rezervu, tak jsou dle mne v háji. Základ je dle mne rezerva na několik měsíců ve výši, tak aby to pokrylo hypo + ostatní poplatky za bydlení a energie. Mě osobně je to jedno, já to zakladatelce platit nebudu…
@Nimie jojo, neplánovala jsem že by se to nějak mrknutím oka uskutečnilo
jen jsem se chtěla zeptat na různé názory. Pro někoho jsem odstrašující případ a pro někoho je to běžné… každopádně děkuji za žhavé příspěvky.
@Vermun píše:
@Nimie z mých zkušeností beru částky. Rozhodně to zakladatelce nikde nebudu počítat. Nicméně pojištění je určitě potřeba, ale při onemocnění třeba na měsíc (nedejbože, když to bude na přelomu dvou kalendářních měsíců) tě to pojištění asi moc nevykryje, pokud teda nebudeš chtít kvůli tomu šílené peníze. A když nebudou mít rezervu, tak jsou dle mne v háji. Základ je dle mne rezerva na několik měsíců ve výši, tak aby to pokrylo hypo + ostatní poplatky za bydlení a energie. Mě osobně je to jedno, já to zakladatelce platit nebudu…
Jasně, akorát v případě nájmu je ta rezerva nájem + ostatní poplatky, tak to už máš jedno. Rezervu potřebují tak jako tak a pokud už i tak platí za nájem minimální částku, tak to ten rozdíl už moc neudělá.
Pojištění jsou různého druhu, záleží na podmínkách, co si sjednáš a nemusí se vždycky jednat o nějak drahou službu.
Mě nejde o zkušenosti, ptala jsem se za co to byly částky. 6 000 za služby v bytě? Proč 6 000 - protože jsi zrovna měl 6 000 hypotéku? Pokud už to počítáš, je potřeba brát v úvahu výchozí cenu, protože takhle bych ze své zkušenosti mohla říct, že bude platit celkem 20, protože 16 tis. z toho bude hypo ![]()
@Anonymní píše:
@Nimie jojo, neplánovala jsem že by se to nějak mrknutím oka uskutečnilojen jsem se chtěla zeptat na různé názory. Pro někoho jsem odstrašující případ a pro někoho je to běžné… každopádně děkuji za žhavé příspěvky.
Zkus tu modrou střechu pak ještě, ať už se rozhodnete jakkoliv, je tam nemálo rad k hypotékám, k výběru bytů i na stavbu baráku. A dozvíš se tam víc smysluplných názorů ![]()
@Nimie dobře. Mám hypo na 1,5 mil. Splátku 6000 kč na 27 let s úrokem 1,7 p. a.. Energie plus fond oprav v bytě, kde bydlí 4 lidi (2+2) 6000 kč. Stačí ti to tak? Jedná se o město s 20000 obyvateli. ALE ONI TU REZERVU NEMAJÍ a NEVIDÍM NIKDE, ŽE BY JI TVOŘILI. CHÁPEŠ TO? Bez rezervy se prostě nehnou. Ať tak či tak. Nicméně debatu končím, to nemá smysl. Zakladatelce přeji hodně štěstí.
Každopádně stavba baráku s tímhle rozpočtem je trochu mimo. Vždyť nemají ani na projekt. A stavba baráku, kde se nemusí topit do 2mio? To těžko.
S vašimi příjmy bych do hypo v žádném případě nešla. Najděte si lepší práci, splaťte dluhy a něco našetřete.30 000 ve dvou fakt nevnímám jako „dost slušný platy“
@Nimie píše:
@Ivan PPZ značná část osazenstva reaguje, že to je v pohodě to dáte, protože na čislech je to docela vidět. Už jsem se ptala, ale tak třeba ty aspoň tedy odpovíš - co očekáváš, že má taková rodina dělat při nemoci či ztrátě zaměstnání v nájmu?
z nájmu se může rodina odstěhovat třeba k rodičům. Z bytu na hypotéku se také mohou vystěhovat, ale hypotéku dál musí platit.
@matkabagristy píše:
@Nimie jsou věci, do kterých nájemce neinvestuje
A konkrétně?