Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@matkabagristy píše:
z nájmu se může rodina odstěhovat třeba k rodičům. Z bytu na hypotéku se také mohou vystěhovat, ale hypotéku dál musí platit.
Stejně jako s hypotékou jim mohou dočasně pomoci rodiče a nebo se vystěhují z bytu na hypotéku, odstěhují se k rodičům a byt na hypotéku pronajmou nebo prodají.
@Vermun píše:
@Nimie dobře. Mám hypo na 1,5 mil. Splátku 6000 kč na 27 let s úrokem 1,7 p. a.. Energie plus fond oprav v bytě, kde bydlí 4 lidi (2+2) 6000 kč. Stačí ti to tak? Jedná se o město s 20000 obyvateli. ALE ONI TU REZERVU NEMAJÍ a NEVIDÍM NIKDE, ŽE BY JI TVOŘILI. CHÁPEŠ TO? Bez rezervy se prostě nehnou. Ať tak či tak. Nicméně debatu končím, to nemá smysl. Zakladatelce přeji hodně štěstí.
A proč po mě ječíš?
já to chápu, akorát ty asi nejsi schopen pochopit, že bez té rezervy jsou dost nahraní i v nájmu. A že se bez rezervy nehnou už ví zakladatelka asi tak od 3 strany, tak proč mi to tady teď předhazuješ tímhle stylem? Jenom já jsem jí x krát psala, že rezervu potřebuje, akorát nejsem naivka a nemyslím si, že rezervu potřebují jen kvůli hypotéce.
@vverru píše:
Každopádně stavba baráku s tímhle rozpočtem je trochu mimo. Vždyť nemají ani na projekt. A stavba baráku, kde se nemusí topit do 2mio? To těžko.S vašimi příjmy bych do hypo v žádném případě nešla. Najděte si lepší práci, splaťte dluhy a něco našetřete.30 000 ve dvou fakt nevnímám jako „dost slušný platy“
U toho baráku hodně záleží na velikosti a na materiálech. Netuším jak drahé jsou v jejich oblasti pozemky, ale za 2 mil. se dá postavit menší baráček, jehož náklady rozhodně nebudou extra vysoké.
@matkabagristy píše:
střecha, okapy, třeba
To je ale hrazeno z fondu oprav.
@Nimie píše:
U toho baráku hodně záleží na velikosti a na materiálech. Netuším jak drahé jsou v jejich oblasti pozemky, ale za 2 mil. se dá postavit menší baráček, jehož náklady rozhodně nebudou extra vysoké.
až ten barák postavíš, přidej zkušenost ![]()
@matkabagristy píše:
až ten barák postavíš, přidej zkušenost
P. S.: Kam bych jí měla přidávat?
@Nimie píše:
To je ale hrazeno z fondu oprav.
Nájemce podle tebe zaplatí třeba půl milionu za novou střechu z fondu oprav?
@Nimie píše:pointa?P. S.: Kam bych jí měla přidávat?
třeba sem, tady by se zkušenosti ze života hodily
@matkabagristy píše:
@NimieNájemce podle tebe zaplatí třeba půl milionu za novou střechu z fondu oprav?
Je naprosto běžné, že nájemce má v nájmu zahrnutý i fond oprav. Nevím jak to funguje u vás, ale běžně se to platí z nastřádané částky. Samozřejmě pokud tam nájemce bydlí 2 roky, tak tolik na tom nezaplatí, ale bavíme se o dlouhodobých nájmech - tedy jako náhrada vlastního bydlení.
@matkabagristy píše:
třeba sem, tady by se zkušenosti ze života hodily
Aha, takže pokud jsem ho nepostavila já, ale můj otec nebo muž, tak to nejsou zkušenosti ze života. Dobrý vědět ![]()
@matkabagristy píše:
@NimieNájemce podle tebe zaplatí třeba půl milionu za novou střechu z fondu oprav?
Mimochodem ty platíš za střechu půl milionu? To máte střechu ze zlata? I kdyby jste tam těch bytů měli jen 20, tak je to furt docela pálka, aby každý na tom zaplatil tolik.
@Nimie máme střechu za půl mega, není to plech. Jo a je to RD, nájemce by mi fakt novou nezaplatil. Pokud chcete stavět, je načase se začít v tomto orientovat.
Röben
@matkabagristy píše:
@Nimie máme střechu za půl mega, není to plech. Jo a je to RD, nájemce by mi fakt novou nezaplatil. Pokud chcete stavět, je načase se začít v tomto orientovat.Röben
Máme sedlovou střechu - 150m2 za 286 tisíc. Je v tom pálená taška, hydroizolace, podbití, okapy (ale né svody), klempířina kolem komína, střešní průlez a vazníky včetě dopravy a montáže. A o čem to vypovídá??? O ničem.
Je spousta lidí, co dokázali postavit běžné baráčky hodně pod 2 miliony. Někdo to umí, někdo to umět neptřebuje.
Kždopádně zakladatelko: šetřit nadoraz, splatit dluh, pořád šetřit nadoraz. Mezitím zjišťovat, pročítat, propočítávat a pak se rozhodnout.
EDIT: Mimochodem - mně se bydlení splnilo o 8 let dýl, než jsem si původně představovala. A to z jednoho prostého důvodu - pomohla jsem fiančně mámě. Dokázala exekuce vytáhnout na víc než milion. Když přišla s brekem, že má exe na domě, přijeli vymahači pro auto atd… tak jsem v dobré víře pomohla. Přes půl roku jsem dávala tsy její dluhy dohromady, půjčila si, aby mohla dát něco dohromady, žebrala za ní po státních institucích o odpuštení penále atd… Ve chvíli, dky jí denně přestaly zvonit telefony a chodit upomínky, tak se otřepala a místo stoprocentního splácení si začala užívat a splácí ani né polovinu toho, co by mohla. Takže to dlouho viselo na mně a byla jsem finančně díky té pomoci naprosto vycuclá. A ona se strašně moc divila, že mě dokáže vytočit do vrztule její novej mobil za 8 litrů. Už bych jí nikdy nepomohla. Nikdy!
Příspěvek upraven 05.10.16 v 20:11
@Svítící žárovka my toho hodně máme svépomocí, hypotéku splacenou, dodělávky nás ještě čekají. Střechu máme kvalitní, ta nás přežije. Stejně jako vlastnoruční obklady baráku. Sousedům se omítka už zelená. Ať se daří