Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ano, je mnohem lepsi, kdyz mate i cast penez z vlastnich zdroju. Potom si muzes hypo nadsadit o nejakou castku, kdy naslednou rekonstrukci zhodnotis cenu nemovitosti… Ja mam hypo u ceske sporitelny, neco jsem brala i na rekonstrukci a faktury jsem dokladat nemusela, jen prisel jejich odhadce a zkontroloval, jestli jsme tu cenu nemovitosti opravdu navysili dle podminek…
Ahoj holky, jdu si pro radu. S manželem chceme koupit novostavbu v hotovosti budeme mít 2200000 a budeme potřebovat půjčit 250000-300000 maximálně. Jsme 2+1 manžel zaměstnán plat 20000 já rodičák na 2roky. Teď k problému, občas platby se spožděním. Dluh u VZP už zaplacený. Myslíte, že je reálné tu částku získat? Ach ty hříchy mládí ![]()
Prosím o zachování anonymu, rodina o tom neví.
A měla by to být bankovní hypotéka? Tam by to problém být mohl. Pokud to bude nějaký nebankovní společnost, tak tam by to šlo.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jdu si pro radu. S manželem chceme koupit novostavbu v hotovosti budeme mít 2200000 a budeme potřebovat půjčit 250000-300000 maximálně. Jsme 2+1 manžel zaměstnán plat 20000 já rodičák na 2roky. Teď k problému, občas platby se spožděním. Dluh u VZP už zaplacený. Myslíte, že je reálné tu částku získat? Ach ty hříchy mládí
Myslím, že by v tom neměl být problém, pokud nemáte jiné dluhy..Každá banka vám ráda půjčí 300 000, když jim zaručíte jako záruku ten kupovaný dům. Až 300 000 splatíte, bude dům oddlužený…ale musíte splácet včas, popřípadě vždy, když budete vědět, že splátku nezvládnete zaplatit v termínu, tak to bance ohlásit. Pokud budete v tomto směru s bankou komunikovat a projevovat zájem v řešení jakéhokoliv problému, bynky většinou vyjdou vstříc…
Co já vím, třeba Liška poskytuje půlmilionový úvěr bez zástavy.
Musím to někde zjistit, když to neklapne, tak se nebude dát nic dělat. Díky
Zalezi, jestli mate nejaky spatny zaznam v registru dluzniku.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jdu si pro radu. S manželem chceme koupit novostavbu v hotovosti budeme mít 2200000 a budeme potřebovat půjčit 250000-300000 maximálně. Jsme 2+1 manžel zaměstnán plat 20000 já rodičák na 2roky. Teď k problému, občas platby se spožděním. Dluh u VZP už zaplacený. Myslíte, že je reálné tu částku získat? Ach ty hříchy mládí
Opravdu jde o pujceni 300tis? Nejde mne dohromady dum, novostavba, svych 2,2 mil a pujceni pouze 300tis, jestli tam nema byt 3 mil. Pokud jde o 300tis, byla bych optimista i se zaznamem.
No, novostavba za 2,6M? Není to trochu málo? Nepočítej s dolní hranicí, doopravdy je to daleko víc (poplatky tady, tam - sice je to vždycky pár tisíc, ale nasčítá se to; dále vybavení). A taky je fajn mít potom i rezervu a ne být na nule.
A pokud do těch 2,2M, které máte počítáš i prodej bytu, ve kterém teď žijete, tak nezapomeň, že dokud není prodaný, tak nevíš kolik dostaneš (teď si můžeš myslet, že to nějak půjde a pak být zaskočená), potom odečti daň.
Dále se zamysli nad tím, kolik můžete mít splátky. 300tis. by šlo, jak píše @Cuddy, ale spíš to zkusit v bance (tam, kde mám účet prvně).
@Cuddy opravdu se jedná jen o 300 tisíc. Díky, zjistím co a jak a pak napíši jak jsme dopadli.
@zvidavajanca byt jsem prodala za 2290000 z toho se strhnou 4% za daň z nabití nemovitosti. Rezervu finanční mám bokem 200000 co jsme si šetřili, zařízení máme nové, něco starší co bude třeba koupit je pohovka do obývacího pokoje, ale nemusí být hned, ještě to nehoří. Teoreticky by jsme si nemuseli půjčovat vůbec, ale bylo by to tak dost na hraně. Radši bych aby nám rezerva zůstala např na auto kdyby se s ním něco stalo, nebo kdyby chlap onemocněl. Dům jsme sehnali za 2000000 i s pozemkem, jen se bude platit 5% provize +linka do kuchyně. Zbytek je i oplocení. No jdeme z města na venkov asi 35 km za město. Víc se projede a taky něco na dodělávky, musím vše spočítat, zadlužit se moc nechci, mám z toho prostě strach. Chlapovi teď přidali, nepočítám to k těm 20000 stejně se to počítá z toho co bral, ne z toho co bude… Brát bude o 5000 čistého víc. ![]()
Tak vem si, že linka je cca 100-180tis. bez spotřebičů (a to to není nic velkýho), ale záleží, co chceš (velikost, kvalita).
Linku zkus v kuchyňském studiu (je třeba, jíst asi budete).
Dojíždění se prodraží (70 km denně), ale i MHD bude dražší. Krom toho nevíte náklady na topení, příp. vodu (ona nová velká vana dělá svoje), potom nějaké to pojištění.
I dozařízení se prodraží - jsou to sice řrelativně malé položky, ale nasčítá se to. A pak takový věci jako sekačka, gril (neodoláš
, pískoviště/houpajda…
Jako mi se ten rozpočet jeví jako malý (i cena domu + pozemku, ale OK).
@zvidavajanca ok,no tak já teda linku za 180 nechci ani náhodou. Nejsem typ co bude utrácet jak smyslu zbavenej. Náklady jsou na 3,500 je to dům s energetickým štítkem A+
No to znamená, že musíš dobře vědět, jestli to co si půjčíš je jen vyloženě na nemovitost, nebo i na opravy o dodělávky spojené s tím. My jsme to měli tak, že nám potom ještě z půjčené částky uvolnili sto tisíc na opravy, ale nevím jak to funguje teď. Prostě když si půjčíš, tak oni ti uvolní přesnou částku na zakoupení, ale vím, že to lze i do nějakých procent navýšit na úpravy-jenže pozor, chtějí to fakturama všechno doložit, jak jsi to profinancovala, což je nepříjemné…