Hypotéka na dům

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
12.12.14 20:19

My už jsme se byli ptát přímo v bance. A na netu jsme také počítali a vychází nám že nám hypo daj. Tady je spíš to rozhodnutí zda do toho jít.

• Citovat
  • Upravit
66816
12.12.14 20:27
@Anonymní píše:
My už jsme se byli ptát přímo v bance. A na netu jsme také počítali a vychází nám že nám hypo daj. Tady je spíš to rozhodnutí zda do toho jít.

Milion není tak vysoká částka. Proti je cena bytu, nejistý příjem. Pokud je dům ve stavu, jak jej popisujete, chápu, že váháte. Ale uvědomte si, že hypoteční úvěr každý měsíc zasáhne do vašeho rozpočtu, nehledě na další výdaje spojené s bydlením. Tj. pojištění nemovitosti, topení atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
12.12.14 20:37

Jaké náklady na bydlení máte teď, a jak je možné, že neušetříte? Předpokládám, že náklady v domě budou stejné jako v bytě plus ta hypotéka. Není tedy nic jednoduššího, než si teď zkusit tu částku hypotéky odkládat stranou a zjistit, jestli je to na žití nebo přežívání :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.14 20:49

Já jsem nepsala že měsíčně nic neušetříme! My ušetříme každý měsíc, ale jak jsem psala výše. Odešli nám veškeré spotřebiče během jednoho roku tak jsme kupovali nový za ušetřené peníze, potom se podělalo auto. Takže těd máme naštřeno jen 50tis. A to spolkne stěhování, odhadce a podobné věci okolo. Jinak náklady na bydlení máme 8tis. v paneláku(elektřina, voda, spol. prostory, fond oprav, plyn, topení). Jinak teď splácíme byt 5tis měsíčně doplatime ho v unoru. Takže momentálně nás stojí bydlení 13tis. Splátka hypo nám vychází taktéž na 5tis. brali by jsme si hypo na dlouhou dobu.

• Citovat
  • Upravit
16236
12.12.14 20:57
@Anonymní píše:
Já jsem nepsala že měsíčně nic neušetříme! My ušetříme každý měsíc, ale jak jsem psala výše. Odešli nám veškeré spotřebiče během jednoho roku tak jsme kupovali nový za ušetřené peníze, potom se podělalo auto. Takže těd máme naštřeno jen 50tis. A to spolkne stěhování, odhadce a podobné věci okolo. Jinak náklady na bydlení máme 8tis. v paneláku(elektřina, voda, spol. prostory, fond oprav, plyn, topení). Jinak teď splácíme byt 5tis měsíčně doplatime ho v unoru. Takže momentálně nás stojí bydlení 13tis. Splátka hypo nám vychází taktéž na 5tis. brali by jsme si hypo na dlouhou dobu.

Já to nemyslela špatně, já jen, že v baráku zase mohou odejít okapy, kotel, nějaké kroupy mohou poničit střechu, je toho podle mě kromě spotřebičů mnohem víc. Nevěděla jsem, že byt teprve splácíte, to jste podle mě na hypotéku připravení (když si ji vezmete na dlouho, tak splátka a provoz podle mě nebude vyšší než těch 13000). Jestli jde o milion, a v záloze budete mít po prodeji bytu třetinu ceny domu, tak je to podle mě dost na nečekané výdaje a zálohu několika splátek hypotéky. Jestli výhledově do pár let půjdeš pracovat i ty, mělo by to být v pohodě. Jen ještě zvažte, o kolik vám vzrostou náklady na dopravu, jestli je dům třeba daleko od školek, doktorů, obchodů apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.14 21:04

@zrcadlo Právě že je to taková větší vesnička kde je vše, doktor, škola, školka apod. Na to jsme hodně koukali. Je to blízko hranic a chceme do budoucna oba v německu pracovat. Plno známejch tam je a ani neumí německy jelikož v těch fabrikách jsou převážně češi, ale dělaj za jiný peníze než tady a to o dost. Jak už jsem psala manžel už si pár firem obvolával a tam mu řekli že lidi nabíraj že má přijít na pohovor. Jako bojím se přeci jen je to milion.
V této práci bohužel nemá také jistotu, ale to v dnešní době nebude mít nikde jen tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.14 21:10

A ještě chci zmínit ten byt který pronajímáme. Kdyby opravdu teklo do bot tak ho mužeme prodat. Takže by jsme měly rezervu z prodaného bytu + by jsme měly v záloze byt v kterým máme nájemníka.

• Citovat
  • Upravit
16236
12.12.14 21:15
@Anonymní píše:
@zrcadlo Právě že je to taková větší vesnička kde je vše, doktor, škola, školka apod. Na to jsme hodně koukali. Je to blízko hranic a chceme do budoucna oba v německu pracovat. Plno známejch tam je a ani neumí německy jelikož v těch fabrikách jsou převážně češi, ale dělaj za jiný peníze než tady a to o dost. Jak už jsem psala manžel už si pár firem obvolával a tam mu řekli že lidi nabíraj že má přijít na pohovor. Jako bojím se přeci jen je to milion.
V této práci bohužel nemá také jistotu, ale to v dnešní době nebude mít nikde jen tak.

Tak já většinou hypotéky rozmlouvám, ale tohle mi nepřijde tak hrozné, v záloze budete mít třetinu z prodeje bytu a ještě jeden neprodaný byt, jestli jsou tam veškeré služby a nedaleko i nabídky práce, šla bych do toho, po opravdu důkladné prohlídce domu odborníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
12.12.14 21:16
@Anonymní píše:
A ještě chci zmínit ten byt který pronajímáme. Kdyby opravdu teklo do bot tak ho mužeme prodat. Takže by jsme měly rezervu z prodaného bytu + by jsme měly v záloze byt v kterým máme nájemníka.

No, taky by se mohlo stát, že nájemník přestane platit, nebo se odstěhuje a byt zůstane neobsazený, pak bude placení nákladů na tento byt na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.15 22:14

Ahoj. Už nevím co dělat. Nemáme žádné peníze. Před tím než se narodila malá jsme měli peněz dost. Ani nevím kdy ke zlomu došlo=/ najednou je to každý měsíc horší a horší. Během pár měsíců jsme do auta dal iasi 20 tisíc. Naše společné příjmy jsou 21 tisíc. A to je dost málo když platíme 14 tis. za hypotéku za barák + 2 tis. inkaso + mobily + splátka za novou televizi 1200 (byla kupovaná v době kdy nás nenapadlo, že by bylo tak málo peněz) + 1500 rozvojové bydlení.. malá má půl roku, naštěstí vše pro malou vždy máme, ale co zbytek? Sedím s malou jen doma protože nemám ani na to abych jela navštívit třeba známou..Je to hrozně ponižující..nemůžu malé ani nic koupit, o sobě ani nemluvím. Je mi 23 a nesnáším finanční nejistotu. Každý den sedím na PC až do večera a přemýšlím..hledám. Internet nám ještě jde protože platíme za rok. Přítel pracuje nor. ve fabrice..přijde mi, že ho to taky štve, ale že s tím nemá chuť nic udělat. Mě představa, že to tak půjde dál naprosto ubíjí=( trpím nespavostí, stále na to myslím..Je i naprosto na nic. Šetřím kde se dá.. na jídle pro nás..na všem. Pro sebe sem si nic nekoupila už pěkně dlouho. Mám strach, že tak za rok začnu šedivět=( a co bude s malou? + léky pro malou teď byla nemocná + očkování=(.. na jídlo už nám prostě nezbývá..má někdo stejný problém? A tak si říkám..prodat dům i s HYPOTÉKOU..vše uhradit a vzít si třeba novou už jen milion a koupit starší dům? Máme hypotéku přes dva miliony…

• Citovat
  • Upravit
66816
8.1.15 23:50

Tak vítám ve světě hypotékařů s velkýma očima. Kolikrát jste slyšela, že hypotéka je lepší než platit někomu nájem? Vyřešit situaci můžete prodejem nemovitosti nebo tím že půjdete do práce. Hypotékaři jsou novodobí otroci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
9.1.15 10:39

@anonym: Jestli máte hypo přes 2 mil a splátku 14000, asi by s tím šlo něco dělat. Sice jste nenapsala úrokovou sazbu, ale vypadá to, že splatnost bude kolem 20 let. Jestliže jste mladí, tak se divím, že jste si ji nevzali na 30let. Možnosti máte 2:

1. když je fixace daleko, zažádat o delší splatnost, čímž se Vám sníží splátka. Poplatek se liší dle banky, ale je to zhruba 3000 Kč
2. když je fixace blízko, vydržet do ní a po té refinancovat. Úroková sazba bude nejspíš nižší a můžete si hypotéku vzít na nových 30 let, čímž splátka klesne ještě níže než u prvního řešení. Pravda, na úrocích přeplatíce časem více, ale nikde není řečeno, že se pak nedá hypotéka rychleji splatit a zkrátit. Nicméně Vaši sooučasnou situaci by to vyřešilo i bez prodeje.

Takže napiště více info, budeme počítat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
9.1.15 10:59

14 tis za hypoteku je docela dost. Vydrzte do konce fixace, pak se vam snad snizi urokova sazba a natahnete to na delsi cas. Pokud mas ty slusne placenou praci, tak k mimcu chuvu ci soukrome jeste a ty zpet do prace. A zvykej si, bude hur. Financni nejistotu pocitis jeste mockrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
9.1.15 11:00

Jeste kolik mas rodicak? Co ho zvysit na nejvyssi moznou castku? Ale musis mit moznost se vratit do prace a pro dite zaplatit soukrome hlidani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.15 15:43

Proboha proč splácíte tolik!!! jako my máme také vysoké příjmy a měli by jsme na to aby jsme platili hypotéku 14tis. ale máme jí sice na dlouho, ale platíme 4500kc!!! protože jsme si říkali nikdy nevíme co se stane takže peníze které nám zbydou dáme na stranu a platíme jen těch 4500kc. Ano sice dost přeplatíme, ale myslím si že takouvouhle částku spíš seženu než o 10tis víc… snad vám brzo zkončí fixace, aby jste to mohli refinancovat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel