Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Kuchyň, i když se spotřebiči, za 180 000,– mi připadá zbytečně moc. Mám manžela stolaře, takže mám od něj celkem přehled, za kolik dělají klientům kuchyně. Samozřejmě, dělali i kuchyně za půl milionů, ale, běžná, průměrná rodina, skončila na rozpočtu i se spotřebiči tak max. na 120 000,– a to v tom měli většinou všechny výše uvedené spotřebiče.
Ahoj,
zkusím se zeptat, než něco možná rozjedeme.
Budu na RP (cca 8tis), manžel má 18tis čistýho. Je možný, že nám dají hypotéku na dům 1 200 000 s tím, že můžeme ručit ještě bytem v hodnotě 400tis?
@anonym.: tak jak to píšete, mělo by to být průchodí. Jen předpokládám, že „RP“ bude asi rodičovská dovolené
.
Když tak více info přes SZ.
Vrtačko, v jednom příspěvku tolik překlepů? Ach jo.
RP je zřejmě rodičovský příspěvek ![]()
A jestli to je průchozí? Co když má anonym 5 dětí? A spotřebitelské úvěry za 6.000,– Kč? Kreditní kartu na 60.000,– Kč? A podobně.
Z jedné věty přece nepoznáte, jestli to je průchozí.
@Vrtacka @PoradcezPrahy jedno dítě, úvěry žádné, kreditky žádné
Děkuju ![]()
@PoradcezPrahy : Ano, překléééépky jsou můj problém, zvlášť když na mě někdo mluví ![]()
Ale psal jsem „mělo by“, né že „bude“. Krom toho, my máme jedno dítko, s tím bych si na takovou invetici trufnul. Se dvěma už spíš ne, i kdyby mi to banka schválila.
@Anonymní píše:
Ahoj,
zkusím se zeptat, než něco možná rozjedeme.
Budu na RP (cca 8tis), manžel má 18tis čistýho. Je možný, že nám dají hypotéku na dům 1 200 000 s tím, že můžeme ručit ještě bytem v hodnotě 400tis?
Není nic jednoduššího než zajít do banky a nechat si na tuto otázku odpovědět.
Orientačně může pomoci kalkulačka, třeba: https://www.hypotecnibanka.cz/…-kalkulacka/ - spočítat bonitu.
@AlphaOmega jistě, není nic jednoduššího než se zeptat odborníků…to by nemuselo emimino existovat ![]()
Samozřejmě umim najít kalkulačku, ale nevim, jak tam zakomponovat ten byt, kterým se může ručit.
A s malým dítětem nemám možnost obejít všechny banky a objíždět celý kraj, které nabízejí hypotéky.
@Anonymní píše:
@AlphaOmega jistě, není nic jednoduššího než se zeptat odborníků…to by nemuselo emimino existovat
Samozřejmě umim najít kalkulačku, ale nevim, jak tam zakomponovat ten byt, kterým se může ručit.
A s malým dítětem nemám možnost obejít všechny banky a objíždět celý kraj, které nabízejí hypotéky.
Zapomněl jsem, že je to emimino ![]()
Napřed si spočítej tu bonitu, získáš orientační představu jaký úvěr je pro vás možný.
Pak jen zpátky do té kalkulačky zadej:
Cena nemovistosti: součet cena bytu + cena plánované nemovitosti (vč. pozemku).
Výše úvěru: Cena plánované nemovitosti mínus vaše úspory připravené na investici (musíte se dostat pod tu částku co vyšla bonita).
Dále nastav vhodnou dobu splátek (zde doporučuji vybrat banku umožňující nezpoplatněné předčasné splácení hypotéky a nastavit maximální dobu splácení).
Pak fixaci, pro porovnání nastav 3 roky.
A nakonec určitě mějte k dispozici alespoň 20% úvěru z vlastních zdrojů, pro rezervu kterou budete potřebovat.
Příspěvek upraven 01.12.14 v 19:46
@AlphaOmega děkuju. Popsal(a) jsi ideální stav financí v domácnosti. My nejsme v tomhle ohledu vůbec ideální. 20% opravdu nemáme naspořeno.
Pokud dáte bance do zástavy kupovaný dům a byt, není třeba mít naspořeno nic. Ještě máte rezervu na případné oscilace odhadů, případně Vám ještě půjčí z hypotéky 100 tis na rekonstrukci.
Bohužel není pravda, že není potřeba mít naspořeno nic, jen za materiály pro žádost dáte minimálně 10.000. Dále notářská úschova dalších 10.000.
Banka si pak interně odhadne cenu nemovistosti třeba o 15% méně a jen v tom ty peníze utopíte.
@AlphaOmega : nezdá se Vám, že slovíčkaříte? Ano, na úhradu byrokracie za těchto podmínek peníze nedostanete. O oscilacích kolem odhadu jsem se zmínil. Ale kupní cenu jim banka uhradí celou, pokud odhady nevyjdou naprosto katastrofálně. Ostatně, kupovat dům hluboko pod odhadní cenu se nedělá… škoda peněz.
A tazatelka psala o tom, že nemá 20% kupní ceny, což je na hony daleko od nějakých usmolených 20 tisíc.
Příspěvek upraven 02.12.14 v 08:01
@Anonymní píše:
@AlphaOmega děkuju. Popsal(a) jsi ideální stav financí v domácnosti. My nejsme v tomhle ohledu vůbec ideální. 20% opravdu nemáme naspořeno.
A co ten byt prodat?
@blecha72 to se nám jeví jako škoda. byt vydělává, pronajímáme ho (nejen já, ale střídáme se s ostatními členy rodiny, nechci to detailně popisovat)